Compania Aqua Parc, detinuta de finul baronului Ionel Arsene, Gheroghe Vlasie, judecat pentru constituirea unui grup infractional organizat, a castigat contractul pentru modernizarea DN 71 Baldana - Targoviste - Sinaia, in valoare de 120 de milioane de euro.
Contractul, care se ridica la 587,6 milioane de lei, adica circa 120 de milioane de euro, pentru modernizarea DN 71 Baldana - Targoviste - Sinaia, a fost atribuit de Compania de Drumuri pe 30 decembrie firmei Aqua Parc din Roznov, judetul Neamt, detinuta de Gheorghe Vlasie, finul lui Ionel Arsene (PSD), presedintele Consiliului Judetean Neamt.
Vlasie este judecat la Tribunalul Neamt pentru aderare la un grup infractional organizat, iar termenul este 29 ianuarie.
Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a confirmat pentru Ziare.com ca a trimis corpul de control la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru a verifica atribuirea contractului pentru modernizarea DN 71 Baldana - Targoviste - Sinaia.
Drula, in august: Bataie de joc enorma pe drumul Baldana - Targoviste - Sinaia
In urma cu cinci luni, in august 2020, Catalin Drula, deputat in Parlamentul Romaniei la acea vreme, acum ministru al Transporturilor, denunta o "bataie de joc enorma pe drumul Bucuresti (Baldana) - Targoviste - Sinaia", acuzand Compania de Drumuri ca a realizat o documentatie proasta, astfel incat "nicio firma serioasa" nu depune oferte.
"Jale. Dezastru. Bataie de joc. Sunt cuvinte prea slabe ca sa... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 15:18
CNAIR a scos la licitatie proiectul "Modernizarea Agentiei de incasare Fetesti si identificarea solutiilor de taxare pentru fluidizarea traficului si reducerea timpilor de asteptare prin limitarea actiunii factorului uman". Valoarea proiectului depaseste 37 de milioane de lei.
Potrivit CNAIR, termenul de depunere a ofertelor pentru proiectul "Modernizarea Agentiei de incasare Fetesti si identificarea solutiilor de taxare pentru fluidizarea traficului si reducerea timpilor de asteptare prin limitarea actiunii factorului uman" este 21.01.2021.
Valoarea estimata a contractului este de 37.869.678,54 lei cu TVA, iar durata de executie a contractului este de 2 ani din care 8,5 luni proiectare si 15,5 luni executie.
"Prin modernizarea agentiei de incasare, respectiv extinderea cu 6 benzi, se va imbunatati accesul pe podul de la Fetesti peste bratul Borcea pe ambele sensuri de mers, se vor imbunatati conditiile de deplasare, se vor micsora timpii de asteptare si costurile do operare ale vehiculelor", a transmis CNAIR.
CITESTE SI: EXCLUSIV Cum se organizeaza vaccinarea in tara: "Termometre din alea trebuie sa ne dati dumneavoastra, cumva", "La noi e centru de vaccinare?", "Ce depozitare vaccin, cand eu incropesc de trei lei sapun?" ...citeste mai departe despre "CNAIR a lansat licitatia pentru modernizarea Agentiei de incasare Fetesti, proiect in valoare de peste 37 de milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 14:29
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, anunta modernizarea drumului care va asigura legatura cu judetul Cluj, prin Muntii Apuseni.
Este vorba despre proiectul de modernizare a drumului forestier ce leaga zona Boga - Padis din judetul Bihor, de zona Doda Pilii - Rachitele din judetul Cluj.
"Dupa ce consiliile judetene din cele doua judete au asfaltat fiecare portiunile de drum judetean ce duc spre zona montana, a ramas un tronson de 10 kilometri de drum forestier, din Padis pana in Ic Ponor. Modernizarea acestui tronson ar dezvolta turismul in zona muntilor Apuseni.
Avem acordul de principiu al primariei Budureasa pentru transferul drumului forestier din proprietatea comunei in cea a Consiliului Judetean Bihor, in vederea modernizarii. In prima sedinta de consiliu din decembrie vom solicita preluarea terenului", spune Ilie Bolojan.
Pe langa preluarea drumului forestier, care are o latime de aproximativ 6 metri, mai trebuie preluat de la Ministerul Mediului cate doi metri, de o parte si de alta a actualului drum forestier, pentru a ajunge la latimea de 10 metri necesara amenajarii drumului judetean.
"Am primit acordul ministerului pentru aceasta procedura si de saptamana viitoare vom initia demersurile necesare. De asemenea, e nevoie sa scoatem din categoria de fond forestier cele 10 ha de teren care reprezinta suprafata totala a celor 10 km de drum nou. Vom impaduri o suprafata echivalenta in zona montana limitrofa in cursul anului viitor.... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 20:57
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat joi, la inaugurarea podului de la Adunatii-Copaceni, in judetul Giurgiu, si a reabilitarii unui tronson de drum de 11,6 kilometri din DN 5 Bucuresti- Giurgiu, ca nu este un titlu de mandrie ca este receptionata aceasta lucrare dupa sase ani de zile de la semnarea contractului.
"Am urmarit plansele si prezentarea cu privire la modul cum a evoluat acest proiect si as vrea sa spun din capul locului ca nu este un titlu de mandrie ca se da in trafic un tronson de drum in lungime de 11,6 kilometri dupa sase ani de zile de la semnarea contractului. Astazi, in prezenta premierului Ludovic Orban, receptionam un obiectiv care, practic, trebuia finalizat acum patru ani in urma unui contract relicitat in anul 2014 si cu ordin de incepere a lucrarii emis in anul 2015.
Asa cum a fost prezentat aici, acest contract a implicat lucrari de largire si de modernizare a sectoarelor deteriorate din Drumul National 5, Bucuresti-Giurgiu, ca urmare a traficului intens si a podului peste raul Arges de la Adunatii Copaceni, judetul Giurgiu, in lungime de aproape 250 de metri", a declarat ministrul Transporturilor.
El a adaugat ca proiectarea, obtinerea avizelor necesare si executia variantei provizorii de circulatie peste raul Arges au fost foarte mult intarziate fata de programul de executie initial, iar solutia tehnica a fost livrata abia in luna august 2018, ceea ce a amanat si mai mult finalizarea lucrarilor conform contractului.... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 15:06
Un nou drum turistic spectaculos din Muntii Apuseni a fost finalizat din punct de vedere al lucrarilor de modernizare.
Este vorba despre sectorul Marisel - Maguri Racatau al drumului judetean 107T. "Ma bucur sa pot anunta iubitorii muntelui, ai sporturilor de iarna si, in general amatorii de timp liber petrecut in natura ca drumul Maguri - Maguri Racatau - Marisel este integral asfaltat, iar lucrarile sunt complet finalizate. E o zona montana superba, cu potential turistic urias, la a carei dezvoltare si punere in valoare am contribuit prin asfaltarea acestui drum care nu doar ca ofera conditii excelente de trafic, ci si arata cu adevarat impresionant", a transmis presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.
Astfel, dupa asfaltarea acestui ultim sector de drum in lungime de 6,1 kilometri si realizarea marcajelor rutiere marginale, investitia a fost complet finalizata prin realizarea acostamentelor si montarea parapetilor metalici de siguranta.
Foto: bluedot.ro
Asfaltarea drumului a demrat in luna iunie, dupa ce, anterior, a fost finalizata modernizarea sectorului de drum Maguri Racatau - Maguri in lungime de 4,53 kilometri, cuprins intre pozitiile kilometrice 16+800 si 21+330. Sectoarele cuprinse intre km 1+000 si km 5+435, respectiv intre km 11+600 si km 16+800, au fost asfaltate in cursul anilor trecuti, cu precadere in cursul anului 2019. Drumul "pleaca" din comuna Marisel si dupa un parcurs de circa 16 kilometri, printr-o zona deosebita a Muntilor... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 06:41
Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Romania trece prin sudul judetului Alba si poarta denumirea de Transalpina sau Drumul Regelui. Soseaua strabate muntii Sureanu, Cindrel si Parang, facand legatura intre judetele Alba, Gorj, Valcea si Sibiu si atinge in pasul Urdele 2145 de metri altitudine.
De-a lungul soselei care masoara 148,2 km, calatorii pot admira peisaje de o frumusete care iti taie respiratia. Drumul face legatura intre localitatile Sebes din Alba si Novaci din Gorj. Dupa modernizare, soseaua a devenit una dintre cele mai "fotografiate" si vizitate, in scop turistic, din Romania. Pe timpul iernii, Transalpina este inchisa intre Ranca (Gorj) si Oasa (Alba).
Istoricul acestui drum este unul foarte interesant. Bazandu-se pe faptul ca pe unele harti este trecut cu denumirea de "coridorul IV strategic roman" s-a dedus ca ar fi fost construit de legiunile romane in timpul razboaielor cu dacii. O legenda locala spune ca la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, fiecare familie din zona a participat la construirea unei portiuni din acest drum, in functie de posibilitatile fizice si financiare ale sale.
Drum strategic gandit de Carol al II-lea
In lucrarea sa "Istoria Olteniei supt austriaci (1718-1739)", istoricul Constantin C. Giurescu arata ca inca din anul 1731 autoritatile austriece propuneau construirea unui drum transcarpatic pe traseul vechiului drum de transhumanta ce lega Transilvania de Oltenia.
Foto:... mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 00:04
Societatea Tel Drum, despre care DNA sustine ca este controlata de catre fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a incheiat la inceputul acestei luni un nou contract cu Consiliul Judetean Teleorman pentru intretinerea pe timp de vara a drumurilor din partea de vest a judetului, potrivit Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP).
Contractul vizeaza un acord cadru pe o durata de doi ani. Valoarea minima a contractului de tip abonament este de peste 4 milioane de euro, iar valoarea maxima depaseste 11 milioane de euro.
Contracte de 20 de milioane de euro, de la condamnarea lui Dragnea
Potrivit G4media, Tel Drum a mai incheiat alte patru contracte, in valoare de aproape 18 milioane de euro, cu CJ Teleorman, pentru modernizarea si intretinerea unor drumuri judetene, din data de 27 mai 2019 - ziua in care Liviu Dragnea a fost condamnat in Dosarul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman - pana in prezent.
Astfel, in luna mai a acestui an, europarlamentarul Clotilde Armand anunta un alt contract de 100 de milioane de lei incheiat intre CJ Teleorman si celebra Tel Drum. "M-am uitat din nou prin SICAP si am decoperit cum Consiliul Judetean Teleorman i-a atribuit in data de 6 mai 2020 firmei TEL DRUM, controlata de Liviu Dragnea, un contract in valoare de... tineti-va bine: 109.479.943 lei (22.668.062 Euro) pentru 'Intretinere curenta si periodica pe timp de vara a drumurilor judetene'.
Inchisoare, carantina, nu mai conteaza... TEL DRUM plombeaza.... mai mult
Miercuri, 19 August 2020, ora 13:29
Societatea Tel Drum, aflata in insolventa si judecata pentru fraude europene, a castigat, la inceputul acestei luni un contract de 4,5 milioane de lei, aproximativ 1 milion de euro, de la comuna Beciu (Teleorman), care avea la recensamantul din 2011 un numar de 1.641 de locuitori.
Contractul vizeaza proiectarea si constructia unui drum in lungime de de 4,2 kilometri, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).
Este vorba de modernizarea unor drumuri de interes local in comuna Beciu. Contractul a fost dat prin procedura simplificata.
Durata de realizare a contractului este de 13 luni, din care:
- Durata de realizare a serviciilor: 1 luna de la semnarea contractului.
- Durata de realizare a lucrarilor: 12 luni de la emiterea "Ordinului de incepere a lucrarilor".
Perioada de garantie a lucrarilor este de 36 de luni. Detalii despre acest contract, pe portalul achizitiilor publice.
Potrivit datelor din SEAP, Tel Drum a incheiat de la inceputul anului 6 contracte cu autoritatile locale: 4 cu Consiliul Judetean Teleorman, un contract cu comuna Mihaesti (Olt) si unul cu comuna Beciu (Teleorman).
Valoarea totala a contractelor este de 63,6 milioane de lei (peste 13 milioane de euro).
Sursa: SEAP
Care este situatia Tel Drum
Societatea Tel Drum este in stare de insolventa si este trimisa in judecata pentru fraude cu bani europeni.
Procurorii DNA mai au pe rol o ancheta, in care acuza ca societatea ar fi controlata prin... mai mult
Duminica, 01 Decembrie 2019, ora 00:00
Soseaua care leaga 13 localitati din judetul Brasov, numita "Drumul de sub munte", si care poate deveni alternativa la DN 1, intre judetele Sibiu si Brasov, va fi reabilitata cu fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 34 de milioane de euro.
Contractul privind reabilitarea "Drumului de sub munte" a fost semnat, joi, la Consiliul Judetean Brasov, fiind vorba de soseaua care porneste din DN1, in comuna Sinca, si continua pana dincolo de orasul Victoria, la limita cu judetul Sibiu, in Cartisoara, drumul catre Transfagarasan.
Cunoscut sub denumirea de "Drumul de sub munte" este vorba, de fapt, de patru drumuri judetene, care fac legatura intre 13 localitati, artera care poate deveni o alternativa pentru aglomeratul DN1.
Proiectul de reabilitare pe fonduri europene are ca obiectiv principal cresterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale si urbane si presupune si construirea de trotuare si amplasarea de statii de transport public in localitatile traversate de drumul modernizat.
"Odata cu dezvoltarea infrastructurii, consideram ca in zona vor fi atrasi investitori, dar si mult mai multi turisti, avand in vederea frumusetile locului. Am pregatit si o cerere de finantare pentru modernizarea drumului judetean care face legatura intre Brasov si Covasna. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 34 de milioane de euro", a declarat Adrian-Ioan Vestea, presedintele CJ Brasov, dupa semnarea contractului de finantare.
Dupa cum a precizat administratorul... mai mult
Joi, 12 Octombrie 2017, ora 22:26