Vanzarile de autovehicule au scazut in Romania cu 28,7% in primele zece luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2019, marja in care insa automobilele electrice (BEV, PHEV) sunt pe crestere de 67,7%, releva statistica publicata miercuri, 11 noiembrie, de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).
La nivel sectorial national, topul general pe marci (autoturisme + autovehicule comerciale) este condus, in continuare, la zece luni de Dacia - cu 31.814 de unitati, marca urmata de Renault - cu 8.712 de unitati, Volkswagen (8.688), Ford (7.591), Skoda (7.528) si Hyundai (5.738).
Potrivit sursei citate, in octombrie, autoturismele (care reprezinta circa 85% din total) au inregistrat un volum de 12.420 de unitati, cu 17,9% mai mare decat in luna similara din 2019. Evolutia pe ansamblul primelor zece luni ale anului releva faptul ca autoturismele inregistreaza un volum total de 96.047 de unitati, corespunzator unei scaderi de 27,8% in raport cu perioada similara din anul precedent.
In clasamentul autoturismelor, in intervalul ianuarie - octombrie, Dacia detine suprematia, cu 30.196 de unitati, in scadere cu 26% fata de datele din 2019 si cota de piata de 31,4%. Ierarhia continua cu Skoda, care inregistreaza 7.528 de unitati (-27,9% si o cota de 7,8%),Volkswagen - cu 7.424 unitati (-16,4% si o cota de 7,7%), Renault - cu 7.367 de unitati (-33% si cota de 7,7%) si Hyundai - cu 5.738 de unitati (-14,4%, cota de piata de 6%).
De asemenea,... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 16:18
Grupul OMV Petrom a informat joi ca impreuna cu firma Eldrive, cel mai mare operator de puncte de incarcare electrice din regiune, va instala 30 de puncte de incarcare rapida pentru masinile electrice la benzinariile din Romania si Bulgaria, potrivit unui comunicat de presa al companiei.
Ca urmare a acestei initiative, Romania si Bulgaria vor fi conectate printr-o infrastructura de puncte de incarcare rapida de 50 de kW, situate, in mod accesibil, in statiile din reteaua OMV. Eldrive va instala si va fi operatorul punctelor de incarcare.
OMV Petrom a precizat ca primele doua statii din cadrul acestui proiect au fost deja instalate in doua statii de carburanti OMV din Bulgaria, in Daskalovo (autostrada Struma) si soseaua Golyamokonarsko (in apropiere de Plovdiv) si au avut, deja, primii clienti.
Implementarea intregului proiectul va dura aproximativ doi ani. Noua retea de statii de incarcare le va permite soferilor sa incarce pana la 80% din bateria vehiculelor electrice, in aproximativ 40 de minute, in cadrul unui ciclu de incarcare rapida.
"Credem ca viitorul mobilitatii va presupune un mix de carburanti, conventionali si alternativi si, in acelasi timp, sustenabili din punct de vedere economic si al mediului. In ceea ce priveste solutiile alternative, pentru autoturisme si vehiculele usoare, pe distante scurte, masinile electrice pot fi o alegere.
Pentru autovehiculele grele si transport pe distante mai mari, luam in considerare ca potentiale solutii CNG... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 13:44
Ministerul Mediului vrea sa ii convinga pe romani sa renunte la autoturismele pe benzina si motorina si sa isi achizitionele masini electrice.
Insa, spune ministrul Mediului Costel Alexe, problema o reprezinta punctele de incarcare din tara, care sunt foarte putine. Astfel, el a anuntat marti ca isi propune ca in acest an sa fie instalate pana la 1.200 de noi puncte de incarcare pentru masinile electrice.
"In opinia mea, problema transportului cu masini electrice depinde 100% de infrastructura. Problema punctelor de incarcare reduse din tara face ca transportul electric din Romania sa se dezvolte cu incetinitorul. Avem anul acesta un buget de 19 milioane de euro pentru infrastructura verde din localitati si statiuni din Romania.
Daca primariile se misca bine si repede, putem instala pana la 1.200 de puncte de incarcare in 2020. Vreau sa declansam cea mai mare reforma a infrastructurii verzi din Romania. Depindem insa de primarii si de ritmul lor de implicare", a anuntat ministrul Mediului.
Totodata, el a spus ca Ministerul Mediului va lansa in acest an un program, in premiera, care prevede instalarea altor 1.200 de statii de incarcare pe autostrazi si drumuri nationale.
"Cu infrastructura mergem chiar mai departe de localitati. Venim anul acesta cu un program in premiera in Romania: statii de incarcare pe autostrazi si drumuri nationale. Am primit deja acordul Comisiei Europene pentru acest program. Investim pe aceste rute aproape 20 de milioane de euro, in... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 15:41
Desi este cu siguranta adevarat ca o masina electrica are costuri mai mici si este mai prietenoasa cu mediul inconjurator, specialistii Forbes au realizat un material in care explica exact cat de ieftina este o astfel de masina si care este adevaratul sau impact in ceea ce priveste mediul.
Pentru inceput, este greu de determinat exact costul de combustibil pentru o astfel de masina. Este clar ca ceea ce veti plati efectiv pentru a conduce un anumit numar de kilometri pe an depinde de costul de energie electrica taxat de furnizorul local de energie.
Asadar, in functie de cat costa un kilowatt-ora (kWh) de energie electrica, costul de combustibil poate creste sau scadea.
De asemenea, efectul ecologic al unei masini electrice depinde in mare masura de modul in care se genereaza energia necesara pentru a o pune in functiune.
Specialistii au descoperit ca masinile electrice tind sa fie mai ecologice atunci cand sunt conduse in zonele unde predomina resursele de energie regenerabila (ex: California, New York si Pacificul de Nord-Vest)
Dar masinile electrice nu vor produce un mare impact in zone in care centralele electrice cel mai frecvent folosite sunt cele cu tip de combustibil fosil (aici studiul da ca exemplu statele americane centrale precum Colorado, Kansas si Missouri).
Asadar, daca iti incarci masina electrica la priza, iar energia casei tale provine dintr-un panou solar, desigur impactul va fi unul extrem de mare. Insa daca iti incarci masina acasa,... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 10:42
Vehiculele autonome primesc din ce in ce mai multa atentie in ultima vreme. Care este viitorul managementului flotei auto prin monitorizare GPS auto? Este posibila implementarea vehiculelor autonome dar si mentinerea utilizarii unui GPS auto?
Managerii de flota auto cauta astazi un avantaj competitiv, mai ales in ceea ce priveste reducerea costurilor si limitarea impactului ecologic. Care este totusi rezolvarea? Raspunsul ar putea fi indreptarea spre mijloace de transport electrice. Companiile de taxi, furnizorii de utilitati si transportatorii din intreaga lume fac tranzitia catre vehiculele electrice si profita de beneficiile aduse de acestea.
La nivel European, companiile de taxi achizitioneaza din ce in ce mai mult vehicule electrice. Amsterdam ofera un exemplu interesant. In zona centrala a orasului au fost interzise vehiculele diesel si s-a instituit asa numita Low Emission Zone. In acest sens, in oras s-au instalat 2.800 de statii de incarcare electrice, urmand ca acest numar sa creasca la 4000 in viitorul apropiat. Drept urmare, aproape 20% din toate taxiurile din Amsterdam sunt deja electrice.
Care sunt beneficiile trecerii la masinile electrice?
De ce ar trebui sa-ti iei flota electrica? Unul dintre cele mai mari avantaje este costul. Odata cu cresterea costurilor la combustibil dar si a asigurarilor auto, mentinerea flotelor auto pe soselel este mai scumpa ca niciodata.
Companiile de taximetrie trebuie sa gaseasca modalitati creative de a... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 16:00
Ford ar putea construi mai mult decat un singur model de vehicul electric bazat pe platforma pentru masini electrice a grupului Volkswagen AG, a afirmat directorul subsidiarei Ford din Europa, Stuart Rowley, intr-un interviu acordat publicatiei germane Handelsblatt.
Fabricarea unui singur model nu se justifica din punct de vedere financiar si o decizie privind construirea unui al doilea model ar putea fi adoptata curand, a explicat Rowley. Acesta a adaugat: "Da, sunt in discutii pe acest subiect".
In martie, Volkswagen a semnat un acord pentru a dezvolta o camioneta cu rivala Ford si a informat ca va continua discutiile privind extinderea aliantei lor pentru a include serviciile de mobilitate si conducere autonoma.
Volkswagen, care incearca sa treaca peste efectele scandalului emisiilor (Dieselgate), vede alianta sa cu Ford ca avand o importanta strategica pentru a-si echilibra interesele regionale.
Cei doi producatori auto vor sa-si combine fortele in domeniul vehiculelor comerciale si camionetelor incepand din 2022 si sa dezvolte in comun vehiculelor electrice si autonome, o decizie prin care s-ar putea economisi miliarde de dolari.
Companiile Volkswagen si Ford sunt presate sa lanseze mai multe vehicule electrice in Europa, unde normele de poluare sunt inasprite dupa scandalul Dieselgate, in care a fost implicat VW.
Volkswagen si Ford sunt deja parte a unui joint-venture, denumit IONITY, din care mai fac parte rivalii BMW si Daimler, pentru a dezvolta... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 10:18
Vanzarile de masini electrice in Romania au crescut cu 24% in primele 7 luni ale anului, insa acestea raman la un nivel redus fata de alte tari europene, in ciuda programului guvernamental Rabla Plus, care ofera un tichet de 10.000 de euro la achizitionarea acestui gen de automobile.
Cel mai bine vandut model ramane BMW i3. In perioada ianuarie-iulie 2017, in tara noastra au fost cumparate 23 de exemplare, cu 4 mai putine fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit statisticilor consultate de Profit.ro.
De asemenea, cota sa de piata in randul masinilor electrice achizitionate de romani a scazut de la 50% la 36,5%.
Renault Zoe - o masina ieftina, comparativ cu altele - a inregistrat in perioada mentionata vanzari de 18 unitati, fata de 7, anul trecut.
Mercedes B Class, model ce va iesi din productie, a fost cumparat de 14 romani, iar versiunea electrica a Volkswagen Golf a avut 3 clienti.
Celelalte modele electrice care au mai inregistrat vanzari in perioada ianuarie - iulie 2017 au fost Mitsubishi Miev (4) si VW Up (1).
Masinile electrice inca nu sunt la mare cautare in tara noastra, din cauza pretului ridicat pentru puterea noastra de cumparare. De exemplu, pretul unui BMW i3 porneste de la 37.000 de euro, iar VW Up de la 25.650 euro. Si chiar daca ar fi folosita subventia de la stat, data prin Rabla Plus, de 10.000 de euro, costurile sunt in continuare ridicate. ...citeste mai departe despre "Creste apetitul romanilor pentru masinile electrice,... mai mult
Duminica, 27 August 2017, ora 13:46
Soferii din China sunt mult mai receptivi la farmecul masinilor electrice decat publicul american, dupa um arata statisticile oficiale pentru anul 2016.
Soferii din China au cumparat 352.000 de vehicule electrice, in vreme ce piata americana a avut o cifra de vanzari de doar 159.000 de unitati, relateaza revista Quartz.
Dubii cu privire la cifra corecta de automobile electrice vandute in China exista, dar chiar si cei mai sceptici analisti recunosc ca profilul soferului din aceastra tara difera de la cer la pamant fata de cel al soferului american, care prefera masini puternici cu motoare pe benzina.
Spre exemplu, Navigant Consulting crede ca cifra reala de masini electrice vandute in China anul trecut nu depaseste 250.000 de unitati, dar diferenta ramane considerabila.
"Era inevitabil ca numarul vehiculelor electrice vandute in China sa il depaseasca pe cel din Statele Unite, in contextul in care noi ne dovedim destul de conservatori in privinta masinilor", a explicat Rebecca Lindland, analist la Kelley Blue Book.
Tot ea prezice ca prima masina a multor chinezi va fi una electrica, iar noile generatii de soferi din China s-ar putea sa nu detina vreodata un vehicul cu motor pe ardere interna.
Pe de alta parte, oficialii de la Beijing intretin aceasta moda pe piata auto interna, planurile lor vizand ca, pana in 2020, procentul masinilor electrice vandute sa reprezinte 11% din totalul masinilor comercializate in China.
Numai anul acesta, de exemplu,... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 11:01
Masinile electrice sunt o solutie "eco-friendly" pentru pasionatii de autovehicule. Pentru ca ei sa nu fie nevoiti sa aleaga intre lux, viteza si stil, producatorii de masini "pluseaza" cu oferte care pot satisface si cele mai sofisticate gusturi.
Afla care sunt cele mai luxoase masini electrice,potrivit
CNBC.
Rimac Concept One
Masina a fost lansata la Salonul Auto de la Frankfurt in 2011, dar va fi disponibila pe piata abia in 2013.
"Este unul dintre cele mai ambitioase proiecte din ultimii ani. Rimac Concept One este o masina de lux care poate ajunge pana la 1000 de cai putere", spune John Filiss, editor al publicatiei "Serious Wheels".
Masina poate ajunge de la 0 la 60 de km in 2,8 secunde, iar viteza maxima pe care o poate atinge este de 190 km/h.
PG Elektrus
Considerata una dintre cele mai elegante masini electrice, creatia designerului auto Michael Frohlich, PC Elektrus va fi lansata pe piata in 2012, cand doar 50 de unitati vor fi disponibile. Printre clientii care si-au anuntat intentia de a cumpara o masina PG Elektrus se numara Brad Pitt.
PG Elektrus costa aproximativ 320.000 de dolari. Masina poate ajunge la 60 km/h in mai putin de 3 secunde, si viteza maxima pe care o poate atinge este de 186 km/h.
S Signature Performance produs de Tesla Motors
Cu trei modele de masini electrice pe piata, producatorul Tesla poate fi considerat "un veteran" in domeniu.
"S Signature", modelul de lux cu patru usi este produs in... mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 13:16