Ministrul Finantelor, Florin Citu, sustine ca Romania a reusit, "impotriva criticilor si estimarilor apocaliptice, o crestere economica in termeni reali de 0.3% fata de trimestrul 4 din 2019" si se asteapta ca agentiile de rating si analistii sa corecteze estimarile in perioada urmatoare.
Citu afirma ca urmeaza luni dificile pentru economie, dar anunta ca vor fi luate toate masurle pentru a diminua efectul crizei pandemiei asupra cetatenilor si firmelor.
Ministrul Finantelor, Florin Citu, a postat, duminica, un mesaj pe Facebok intitulat "Despre cresterea economica", in care afirma ca "sectorul privat in special, economia in general, a raspuns perfect masurilor implementate de guvern inca din februarie pentru a reduce efectele pandemiei".
"Romania a reusit, impotriva tuturor criticilor si estimarilor apocaliptice, o crestere economica in termeni REALI de 0.3% fata de trimestrul 4 din 2019. Acest lucru se traduce intr-o rata de crestere anuala de 2.7%. Am spus ca aceasta crestere elimina TOATE scenariile apocaliptice promovate zilnic de propaganda socialista. De ce? Simplu. Media estimarilor analistilor pentru cresterea economica era de -0.9%. Asta estimau economistii/analistii.
Am spus de nenumarate ori ca este mult prea pesimist si ca pe baza modelelor macro pe care eu le folsosesc economia Romaniei s-ar putea sa fie singura cu crestere economica din UE in primul trimestru. Este foarte important aceste detaliu cu estimarile pentru ca acum TOTI... mai mult
Duminica, 17 Mai 2020, ora 12:35
O "lebada neagra" nu este o criza obisnuita. Singurul mod in care poate fi evitat socul unui blocaj la nivel global consta in aruncarea unui colac de salvare pentru intregul sistem, pana cand acesta poate functiona din nou, iar modul de interventie trebuie sa fie substantial, imediat si decisiv.
Daca permiti sistemului sa se defecteze, atunci anii si costurile necesare pentru ca acesta sa-si revina sunt mult mai ridicate decat insusi colacul de salvare.
Asta ne-a invatat criza din 2008. Nu difera cu nimic de un atac de cord si o operatie de bypass. Doar ca, de data aceasta, operatia are loc intr-un spital care este sub asediul unui virus.
Aflate probabil in fata celei mai importante crize economice din istoria moderna, care va urma unei crize de sanatate fara precedent, Uniunea Europeana si statele membre par din nou in stare de soc si incapabile sa actioneze rapid si decisiv pentru a oferi stabilitate si incredere unui sistem inflamat si fragil.
Din nou, nu exista nicio solutie europeana si nici finantare comuna europeana, asadar fiecare stat membru va trebui sa gandeasca un plan national de redresare economica, adaptat particularitatilor economiei sale.
In timpul Brexitului, Comisia Europeana a facut declaratii publice legate de nevoia de a reface arhitectura europeana si de a oferi motive clare si puternice statelor membre si cetatenilor lor pentru ca acestia sa contribuie la aceasta refacere.
Cred ca acum este momentul pentru un raspuns coordonat,... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 10:32
Cresterea economica inregistrata de Romania in primele noua luni ale lui 2018 a fost de 4,2% pe seria bruta si de 4,3% pe seria ajustata sezonier, comparativ cu perioada similara din 2017, iar fata de trimestrul II al anului trecut, Produsul Intern Brut in trimestrul III a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,9%, potrivit datelor provizorii (2) ale Institutului National de Statistica, date vineri publicitatii.
Raportat la acelasi trimestru din 2017, PIB in trimestrul III din 2018 a inregistrat o crestere cu 4,4% pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier.
"Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrul III 2018, nefiind insa, inregistrate diferente fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 310 din 7 decembrie 2018", precizeaza INS.
In trimestrul III 2018, in varianta provizorie (2), dinamica PIB s-a modificat cu +0,1 puncte procentuale, comparativ cu varianta provizorie (1) . Volumul valorii adaugate brute s-a majorat cu 0,2 puncte procentuale, modificari mai importante fiind inregistrate in: comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (+0,6 puncte procentuale), de la 102,1% la 102,7%; activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+0,3 puncte procentuale), de la 105,0% la 105,3%; activitati de... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 09:59
Cresterea economica inregistrata de Romania in primele noua luni ale anului in curs a fost de 4,2%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier, comparativ cu perioada similara din 2017, iar fata de trimestrul al doilea din 2018 Produsul Intern Brut in trimestrul III a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,9%, potrivit datelor "semnal" ale Institutului National de Statistica, date miercuri publicitatii.
Raportat la acelasi trimestru din 2017, PIB in trimestrul III din 2018 a inregistrat o crestere cu 4,3% pe seria bruta si cu 4,1% pe seria ajustata sezonier.
"Seria bruta a Produsului Intern Brut s-a revizuit pentru perioada 2010-2012 pentru a asigura coerenta cu conturile sectorului 'Administratii publice' si cu Balanta de Plati. Revizuirea a avut loc ca urmare a aplicarii noii politici de revizuire a indicatorilor macroeconomici elaborata pentru a respecta cerintele impuse de Regulamentul 2304/2016 referitor la modalitatile, structura, periodicitatea si indicatorii de evaluare ai rapoartelor privind calitatea datelor transmise conform Regulamentului (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European si al Consiliului", spune INS, intr-un comunicat.
De asemenea, seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul III 2018, fiind revizuita fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 263 din 10 octombrie 2018.
Potrivit sursei citate, ca urmare a revizuirii seriei brute... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 11:19
Schimbul de replici acide dintre Varsovia si Bruxelles a aruncat intr-un con de umbra perspectivele economice ale Poloniei, iar Romania ar trebui sa profite cat mai mult de pe urma acestei situatii.
Desi tara noastra se afla pe locul al doilea in topul european al saraciei, dupa Bulgaria, acesta ar putea fi momentul oportun pentru relansarea economiei romanesti, a declarat ministrul de Finante, Anca Dragu, agentiei Bloomberg.
"Anumite evenimente in derulare din regiunea noastra au dat alarma in randul investitorilor. Prin comparatie, cresterea economica a Romaniei este echilibrata si sustenabila.
Avem o populatie educata si stabilitate politica, un lucru de apreciat in conditiile in care pe scena politica romaneasca nu exista partide extremiste de genul celor aparute in tarile vecine", a apreciat ministrul Dragu.
Romania este in plin proces de captare a atentiei investitorilor internationali, dupa ce acestia au inceput sa se retraga masiv de pe piata din Polonia.
Competitia este dura insa, Cehia dovedindu-se si ea atractiva prin prisma costurilor reduse la creditele pe o durata de minim 10 ani, rata dobanzilor practicata in aceasta tara fiind doar un pic mai ridicata fata de cea din Japonia, Elvetia, Germania sau Olanda.
In competitia directa cu Polonia, Romania pare sa fi trecut cu bine peste turbulentele inregistrate pe pietele de capital din China sau Brazilia, leul romanesc castigand 0,3 procente in fata monedei euro in prima luna a lui 2016, spre... mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 14:40
Fondul Monetar International estimeaza ca Romania ar putea ajunge din urma si chiar intrece economia Poloniei in 2013. Totusi, Romania castiga doar un meci, nu toata lupta.
Cu ce "arme" castiga Polonia razboiul? Este singura tara europeana din Europa care a evitat recesiunea si care a inregistrat 19 ani crestere economica neintrerupta.
Cheia succesului economiei Poloniei este mentinerea bancilor cu capital national, este de parere Mircea Cosea, profesor in Economie.
"Polonia este o tara care are capital national, a pastrat banci cu capital national. Una din explicatiile succesului este intretinerea capitalului national, in timp ce Romania facea privatizari", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.
Economia Poloniei in cifre
Anul 2008 a fost ultimul an in care Romania a inregistrat o crestere economica (7,3%) peste nivelul celei din Polonia, cifrata la 5,1 procente. Produsul Intern Brut inregistrat de Polonia era de 530 miliarde dolari, in timp ce PIB-ul per cap de locuitor a ajuns la 17.500 dolari.
In anul 2009, Polonia a fost singura tara din Uniunea Europeana care a inregistrat o crestere economica anuala de 1,7%. Economia Romaniei incepe din acest an sa dea semne de slabiciune, inregistrand o contractie de 6,6%.
Polonia a continuat sa raporteze crestere economica si pentru anul urmator, 2010, de 3,9% in timp ce Romania sa se situeze la polul opus cu scadere de 1,6%.
In 2011, atat Romania cat si Polonia au inregistrat cresteri economice,... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 08:22
Economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,2 procente in 2012, iar pe termen mediu avansul economic va creste la 3,5%, datorita revenirii investitiilor straine si a imbunatatirii absorbtiei de fonduri europene, sustin oficialii agentiei de rating Standard&Poor's.
Agentia de rating recomanda Romaniei sa continue reformele structurale, deoarece acestea au un potential ridicat de crestere pentru tara, arata un raport al S&P transmis la solicitarea The Money Channel.
Economia Romaniei are perspective bune de crestere, iar deficitul bugetar in scadere, nivelul scazut al datoriei publice si progresul in domeniul reformelor structurale sunt doar cateva dintre atuurile pe care Romania le are. In acelasi timp, cei de la S&P evidentiaza si minusurile Romaniei. Pe aceasta lista se gaseste colectarea slaba de taxe, arieratele statului si nivelul mare al datoriei externe, alaturi de o capacitate administrativa limitata, evidentiata de absorbtia scazuta de fonduri europene si nivelul ridicat al coruptiei.
Conform analistilor S&P, produsul intern brut al Romaniei urmeaza sa inregistreze o crestere de 1,2% in acest an si, pe termen mediu, avansul va urca la 3,5% pe an. In acest scenariu, investitiile si fondurile europene vor deveni motoare ale economiei, acestea stimuland consumul si exporturile. De altfel, Romania se va indeparta de modelul de crestere economica pe credit, spun expertii agentiei de rating.
Cu toate acestea, Standard & Poors continua sa pastreze... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 13:23
Odata cu venirea FMI-ul in Romania, autoritatile isi schimba starea de spirit de la optimism la pesimism sau invers, in functie de cum se comporta membrii delegatiei. Si viitorul economiei ne este prezentat tot prin ochii celor de la Fondul Monetar International.
Afirmatiile contradictorii ale reprezentantului FMI in Romania, Jeffrey Franks nu fac decat sa "ameteasca" si mai mult economia Romaniei, si asa intrata in convalescenta dupa masurile de austeritate aplicate de autoritati. Spiritele se incing, iar analistii si specialistii dezlantuie acuzele impotriva "profetului" FMI venit sa "ia temperatura" Romaniei.
De aceasta data, vizita lui Jeffrey Franks vine cu previziuni "meteorologice": , dupa ce, in primavara acesta, a comparat Romania cu un pacient aflat pe patul de moarte: "Tratamentul a reusit, pacientul e mort".
Zilele trecute, Jeffrey Franks a trecut din nou de la agonie la extaz si a felicitat Romania pentru progresele namaipomenite facute in aceasta perioada.
La declaratiile acestuia potrivit carora Romania e mai putin vulnerabila decat acum doi ani, fostul ministru de Economie, Varujan Vosganian, ramane diplomatic, insa il sfatuieste sa mai mediteze asupra cifrelor.
"In cei doi ani si jumatate, FMI a revizuit de cel putin 6 ori viziunea despre Romania si cu toate astea tot timpul a dat semnalul ca Romania merge pe drumul cel bun. Acum 3 luni, FMI vorbea despre Romania ca despre o tara care n-ar fi in Europa.
Nimic din precedenta vizita si... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 08:50
Economia in timpul regelui Mihai prezenta mai multe aspecte asemanatoare contextului financiar actual, cum ar fi reducerea salariilor bugetarilor sau amenintarea riscului de intrare in incapacitate de plata.
Pe de alta parte, in 1938, economia cunoscuse un apogeu al dezvoltarii, iar BNR avea, in 1940, o rezerva record de aur.
Salarii reduse si in 1930
In anii '30 a fost interzis cumulul salariu-pensie, o masura luata si de Executivul Boc, pentru a echilibra bugetul. De asemenea, in perioada 1931-1932 fie au fost scazute salariile, fie nu s-au mai platit deloc, potrivit money.ro care citeaza NewsIn.
Angajatii statului si o parte din functionari au primit doar 40% din salariu, in timp ce dascalii nu au incasat nimic, timp de mai multe luni si amenintau cu greva.
Totusi, pensiile nu au fost afectate, spre deosebire de situatia din prezent. Atunci pensiile erau intr-un fond imuabil si erau rezultatul contributiei lucratorilor si patronatului.
Regele Mihai, in discursul sau adresat marti in Parlament, s-a aratat mahnit de faptul ca, "dupa doua decenii, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare".
Guvernul Boc a taiat salariile si pensiile bugetarilor cu 25% in 2010, a revenit asupra deciziei la inceputul lui 2011 si a promis ca bugetarii isi vor recupera drepturile banesti, cel mai probabil, in 2016.
Romania anunta ca nu isi mai poate plati datoriile
Statul roman anunta, in plina recesiune a anilor '30 ca nu... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 14:30