Majoritatea analistilor economico-politici se grabesc sa puna flori pe mormantul statelor dezvoltate si ridica in slavi China, pe care o vad deja prima super-putere a lumii. Ceea ce uita specialistii este ca economia Chinei se bazeaza doar pe productie si aproape deloc pe inovatie, care, in fond, inseamna progres.
Economia planificata, combinata cu o crestere a cererii pe piata interna, vor asigura propagarea ecuatiei pret-valoare, un atu al Chinei in raport cu statele dezvoltate.
Totusi, China nu vrea sa fie un magazin de dulciuri.
Combinatia dintre preturile mici si performantele bune explica de ce marci chinezesti precum TCL, Huawei, Haier sau Midea inregistreaza un succes fulminant pe pietele emergente.
China, fabrica mondiala
Corporatiile chinezesti, majoritatea sustinute de stat, au plecat la o adevarata vanatoare de branduri, patente si tehnologie care sa le consolideze pozitia pe piata de origine. Pe partea de fabricatie, imbunatatirea calitatii si eficientizarea productiei, combinata cu imensa forta de munca, vor asigura mult timp pozitia Chinei de "fabrica mondiala".
Probleme de adaptare
Totusi, chinezii inca n-au o pozitie dominanta, pentru ca mai trebuie sa treaca ceva ani pana cand vor ajunge la nivelul statelor puternic industrializate.
Cel mai important obstacol in calea cuceririi lumii economice nu tine de vreo decizie politica. Pur si simplu, chinezii se pricep de minune sa fabrice, dar n-au absolut nicio treaba cu inovatia.... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 18:50
Indoielile asupra Chinei vin in valuri la fiecare cativa ani. Cu toate acestea, an de an, China a sfidat indoielnicii si a ramas in cursa, perpetuand miracolul de dezvoltare chinez, care pare ca-si urmeaza cursul. Daca principalele preocupari in momentul de fata sunt legate de inflatie, de investitiile in exces, de cresterea salariilor si de creditele bancare neperformante, expertii avertizeaza ca China ar putea putea deveni victim propriilor masuri. Exista totusi un sambure de adevar la multe dintre preocuparile actuale, in special cu privire la inflatie. Iata zece motive pentru care nu trebuie sa diagnosticam China dupa modelul altor economii.Strategia
Incepand cu 1953, China si-a incadrat obiectivele macro intr-un plan de 5 ani, cu initiative politice menite sa atinga obiectivele propuse.
Cel de-al 12-lea plan cincinal recent adoptat ar putea fi un punct de cotitura strategic care sa inaugureze trecerea de la modelul unei productii de succes din ultimii 30 de ani catre o societate de consum infloritoare.
Angajament
Consolidata prin Revolutia culturala din 1970, conducerea Chinei pune stabilitatea pe primul loc.
Un astfel de angajament a servit destul de bine in China pentru a evita daunele colaterale de pe urma crizei din 2008-2009.
Aceasta va juca un rol la fel de important in conducerea luptei impotriva inflatiei si impotriva deteriorarii calitatii creditelor.
Reforme valide
Angajamentul Chinei pentru stabilitate este extrem de puternic.
Mai mult de 30 de ani de... mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 18:45