El Salvador devine prima tara care, in mod oficial, adopta o criptomoneda ca forma de plata pentru bunuri si servicii la nivel national. Legea Bitcoin a fost aprobata cu o super-majoritate in congresul statului din America Centrala.
"Scopul acestei legi este de a reglementa Bitcoinul ca mijloc legal de libertate nerestrictionat cu putere de eliberare, nelimitat in orice tranzactie si la orice titlu pe care persoanele fizice sau juridice publice sau private il necesita", se arata in Legea Bitcoin, potrivit The Independent.
Legislatia se concentreaza in primul rand pe adaptarea legala a Bitcoin si afirma ca "fiecare agent economic trebuie sa accepte Bitcoin ca plata atunci cand i se ofera de catre cine achizitioneaza un bun sau un serviciu".
Legistalionul afirma, de asemenea, ca preturile produselor si serviciilor pot fi exprimate in Bitcoin si ca contributiile fiscale pot fi platite in bitcoin.
Schimburile in BTC, conform acestei legi, nu vor fi supuse impozitului pe castigurile de capital, la fel ca orice curs legal. Se afirma ca, in scopuri contabile, S.U.A. dolarul va fi folosit ca moneda de referinta.
Acum doua zile, Bitcoin se tranzactiona la o cotatie de 32.000 de dolari, iar dupa anuntul venit dispre El salvador, pretul acestuia a sarit la 37.000 de dolari. In momentul de fata, principala criptomoneda se tranzactioneaza in jurul a 36.500 de dolari. ...citeste mai departe despre "El Salvador, prima tara care adopta Bitcoin ca modalitate de plata la... mai mult
Joi, 10 Iunie 2021, ora 11:37
De la 1 octombrie, bacsisul pe care romanii il lasa la baruri sau restaurante va fi trecut pe nota de plata, se arata intr-un proiect pus in dezbatere pe site-ul Ministerului de Finante.
Eugen Teodorovici spune ca masura a fost ceruta de industria de profil si arata ca reglementari similare exista in numeroase alte state.
"Este o masura care a fost ceruta de industria HoReCa si nu numai. Asa cum am obisnuit reprezentantii patronatelor, eu sunt un partener onest, deschis si de buna credinta fata de propunerile venite din partea celor care activeaza in economia reala. Obiectivul nu este de a suprataxa ceva, ci doar de a avea un cadru legal simplu si clar, asa cum exista in numeroase alte tari.
Este, totodata, si o promisiune indeplinita, o promisiune pe care nu am facut-o de ieri, de azi, ci de mult timp. Vom continua sa cream cadrul legal care sa ne permita sa-i ajutam pe cei care activeaza in economia reala", a declarat Eugen Teodorovici, citat intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com de ANAF.
Asadar, potrivit actului normativ, este necesara trecerea bacsisului pe bonul fiscal, pentru a fi delimitat clar "de veniturile incasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct catre populatie".
In proiect se precizeaza ca este obligatoriu ca bacsisul sa fie trecut pe bonul fiscal, in cazul serviciilor de restaurant, baruri si alte activitati de servire a bauturilor, indiferent de modalitatea de plata a acestuia... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 16:30
Tehnologia este o sabie cu doua taisuri pentru serviciile bancare. Chiar daca in ultimul timp bancile s-au ocupat intens de asigurarea tuturor dotarilor tehnice pentru clientii lor, de la ecrane cu touch screen la scannere pentru amprente, acestea se confrunta si cu o noua problema din partea noilor companii care se infiltreaza in nisa financiara.
Proaspatul anunt al companiei Apple privind lansarea serviciului de plata prin telefon Apple Pay este un semnal de alarma pentru banci, care sunt nevoite sa tina in continuare pasul cu tehnologia si sa-si optimizeze serviciile, astfel incat sa-si pastreze clientii in competitia cu marile companii, scrie Financial Times.
Cifre care descriu competitia dintre banci si startup-uri financiare
Evolutia tehnologica incredibila din ultimii ani a facut ca tot mai multi oameni sa efectueze transferuri bancare prin intermediul telefoanelor mobile si al tabletelor. Un raport al Asociatiei Britanice a Bancherilor atesta faptul ca un numar de un miliard de oameni fac zilnic tranzactii prin intermediul internetului. In acest an, peste 15.000 de oameni au descarcat aplicatii de banking doar in Regatul Unit, lucru care a determinat o scadere consistenta a ratei de utilizare pentru sistemele traditionale.
Se intampla, de asemenea, destul de des ca bancile sa implementeze sisteme de tranzactionare pe care furnizorii lor de IT nu le suporta, iar din acest motiv pierd tot mai mult teren in fata clientilor. Acest lucru s-a intamplat in... mai mult
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 16:47
"Bitcoin va rezista", sustin analistii care privesc cu optimism evolutia incurajatoare din ultima vreme a monedei virtuale. Necunoscuta in urma cu doar cativa ani, bitcoin si-a facut loc in tranzactiile efectuate in mediul online din Statele Unite.
Overstock si Expedia au adaugat bitcoin in valutele acceptate la plata, pana acum nivelul tranzactiilor atingand 1% din total, conform Reuters.
In cinci ani poate inlocui cartile de credit
Lansata ca o oferta de nisa pe o piata a tranzactiilor electronice in plina dezvoltare, bitcoin ar putea inlocui intr-un termen relativ scurt alte instrumente de plata. Nivelul de 1% in tranzactii atins in acest moment de moneda virtuala nu este unul care sa reflecte potentialul acesteia, considera analistii.
In cinci ani, va avea o influenta mult mai mare asupra noastra, afirma acestia, pana atunci cartile de credit fiind probabil cele mai sigure instrumente de plata online.
"Bitcoin este doar o alternativa de plata, nu o solutie la o problema existenta. Vanzarile online nu inregistreaza probleme", a creionat George Peabody felul in care bitcoin este perceputa pe piata.
Cu toate acesta, influenta monedei virtuale isi face simtita prezenta in felul in care marii operatori din domeniul comertului online o percep. "Bitcoin va rezista cu siguranta, iar noi vrem sa o includem ca modalitate de plata inca de la inceput", a explicat Michael Gulmann, vicepresedinte al Expedia.com, cea mai mare agentie de turism din mediul online.... mai mult
Vineri, 29 August 2014, ora 16:15
Banca americana JPMorgan Chase a aplicat in SUA pentru obtinerea unui patent pentru un sistem de plati similar in anumite privinte cu moneda digitala bitcoin.
La fel ca bitcoin, sistemul JPMorgan ar permite utilizatorilor sa efectueze plati electronice anonime pe internet, fara sa fi nevoiti sa-si dezvaluie numele, numarul contului sau sa plateasca comisioane, arata documentele depuse pentru obtinerea patentului, potrivit cotidianului Financial Times.
Cererea JPMorgan pune in lumina cursa dintre marile banci, operatorii de carduri si companii precum Google, Apple si PayPal, toate dornice sa obtina un profit cat mai mare pe piata in expansiune a serviciilor de plati online.
Companiile active in mod traditional in sectorul financiar trebuie sa concureze cu monede virtuale, pe care unele persoane le considera sisteme alternative de plata viabile, capabile sa rivalizeze in viitor marile banci si companii de carduri.
JPMorgan afirma in aplicatia pentru patent - depusa in 1999 dar actualizata recent - ca noile sisteme de plata vor concura cardurile ca principala modalitate de efectuare a tranzactiilor online.
Unii considera, insa, ca banca vrea sa obtina patent pentru tehnologii de plata care imprumuta din caracteristicile bitcoin, pana in prezent cea mai cunoscuta moneda digitala.
Pretul bitcoin a crescut puternic in acest an, la peste 1.200 de dolari, dar inregistreaza o volatilitate foarte puternica.
Sistemul JPMorgan prevede crearea de "bani virtuali"... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 11:15
BRD-Groupe Societe Generale a inregistrat in 2011 o crestere semnificativa a numarului operatiunilor de plata a facturilor, volumul acestora depasind o medie lunara de 6 milioane lei, a anuntat luni banca.
Banca precizeaza ca peste 100 de emitenti de facturi folosesc solutiile de colectare oferite de BRD.
"BRD ofera cea mai variata gama de canale de incasare a facturilor de pe piata de profil - serviciul Simplis Facturi - acesta cuprinzand alternative de plata atat in unitatile BRD, cat si la comerciantii acceptanti, prin internet, prin intermediul telefonului fix/mobil ori prin solutii 100% personalizate, dedicate pentru plata facturilor (automatele ROBO)", se arata in comunicat.
Banca precizeaza ca, printre avantajele folosirii acestei solutii pentru emitentii de facturi, se numara eliminarea costurilor de gestiune si manipulare a numerarului accesul imediat la suma incasata, degrevarea ghiseelor proprii de aglomeratie, precum si fidelizarea clientelei prin oferirea unor modalitati suplimentare de plata.
BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor si are cea de-a doua capitalizare bursiera la BVB. BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri de servicii financiare din zona euro. mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 15:13
Aurul a fost un jucator important pe piata in comparatie cu alte investii si se considera a fi o investitie de refugiu pentru majoritatea investitiilor. In timp ce alte investitii iti pot aduce pierderi pe timp de inflatie, investitiile in aur te pot proteja. Daca te-ai decis sa investesti in aur, iata care iti sunt optiunile:Cumpara metalul pretios:
O modalitate de a investi in aur este sa cumperi metalul in forma sa fizica. In timp ce unii oameni considera ca este cea mai buna modalitate de a investi in aur, altii o considera aproape imposibila si nesigura.
Insa, daca te numeri printre cei care tin bunurile "la ciorap" poti alege sa cumperi bijuterii, monede de aur sau chiar lingouri.
Monede de aur
Una din cele mai simple moduri de a investi in aur este sa cumperi monede mici disponibile pe piata.
Istoric vorbind, monezile tind sa isi pastreze cel mai bune valoare, deoarece la valoarea aurului se aduna si valoarea numismatica.
Exemple sunt: British sovereign, British guinea, Spanish escudo, monezile de 20 si 40 de franci francezi (aur). Acestea contin 90% aur, exceptie fiind British sovereign cu 91,66% aur, sau 22 karate.
Cumpara lingouri de aur
De asemenea, poti achizitiona aur fizic in forma de lingouri mici de la un dealer privat de lingouri.
Lingourile de aur sunt de asemenea vandute de unele banci.
In momentul in care te decizi sa cumperi lingouri de aur, informeaza-te in legatura cu dealerul, vezi de cat timp e pe piata si care ii e reputatia.
Bijuteriile
Desi ai... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 13:10