Masurile de carantina impuse din cauza pandemiei de coronavirus determina din ce in ce mai multi locuitori ai oraselor sa cultive fructe si legume in casele lor, ceea ce ar putea da un impuls durabil agriculturii urbane, sustin arhitectii si expertii alimentar consultati de Reuters.
Conform celor mai recente date, numarul cazurilor confirmate de COVID-19 a trecut de 1,3 milioane la nivel mondial, iar numarul deceselor a depasit 74.000.
Potrivit mass media, achizitiile determinate de panica din unele tari au dus la golirea rafturilor supermarketurilor si la cresterea achizitiilor de seminte.
"Din ce in ce mai multi oameni incep sa se gandeasca de unde vine hrana lor, cat de usor pot fi intrerupte livrarile si cum sa reduca perturbarile", a declarat arhitectul Kotchakorn Voraakhom, care a conceput cea mai mare ferma urbana din Asia, pe acoperisul unei cladiri din Bangkok. "Planificatorii urbani si guvernele ar trebui sa regandeasca modul in care este folosit terenul in orase. Agricultura urbana poate imbunatati securitatea alimentara si alimentatia, poate reduce impactul schimbarilor climatice si diminua stresul", adauga Kotchakorn Voraakhom.
Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, peste doua treimi din populatia lumii ar urma sa traiasca in orase in anul 2050. Agricultura urbana ar putea fi o conditie esentiala pentru hranirea acestor, avand potentialul de a produce 180 milioane de tone de alimente pe an, adica 10% din productia mondiala de leguminoase si... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 15:26
Desi a fost inaugurata de curand, cu mare intarziere, Autostrada Urbana a inceput deja sa le creeze probleme soferilor care circula prin zona.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, Autostrada Urbana are 6,5 kilometri lungime si face legatura intre Centura Capitalei si Soseaua Petricani. In mod normal acest segment de sosea de mare viteza - care e capatul din Bucuresti al A3 - ar fi trebuit dat in folosinta in urma cu mai multi ani. Din pacate, amanarile s-au tint lant, iar drumul a fost deschis, cu fast, abia pe 14 decembrie.
Insa soferii n-au apucat sa se bucure prea mult de avantajele acestei sosele. Motivul: nici bine n-au trecut cateva zile de la inaugurare, ca oamenii care circula prin zona au constatat ca jumatate din autostrada ramanea cufundata in intuneric, noapte de noapte. La un control, autoritatile au identificat si cauza: se furasera kilometri intregi de cablu electric din subteran.
Pana sa reuseasca societatea Aktor - care a construit autostrada - se rezolva problema iluminatului, a aparut inca una, chiar mai deranjanta, Mai exact, parte din sosea a inceput sa se surpe.
Ce s-a intamplat a explicat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Serbanescu.
"Problema a aparut pe breteaua pe care se intra de pe Soseua Petricani pe Autostrada Urbana. Acolo, soseua trece peste o teava de apa. Cel mai probabil, constructorul n-a facut tasarea cum ar fi trebuit, in timpul... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 14:36
Autostrada Urbana - adica portiunea din A3 de pe teritoriul Capitalei - este pe zi ce trece tot mai circulata. In aceste conditii, in zona de est a Bucurestiului, s-ar putea crea blocaje in trafic, in cazul in care autoritatile nu iau din timp masuri pentru a fluidiza circulatia.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, Autostrada Urbana, lunga de 6,5 kilometri, a fost deschisa traficului cu mare intarziere, pe 14 decembrie. In primele zile de dupa inaugurare, soseaua de mare viteza a ramas aproape pustie. Pe masura ce zilele au trecut, insa, tot mai multi bucuresteni au observat ca folosind-o reusesc sa economisesca timp pretios.
Asa se face ca, in doar o luna, numarul autoturismelor care circula zilnic pe A3 a crescut de mai bine de doua ori, ajungand de la circa 5.000, la jumatatea lui decembrie, la aproape 12.000, in acest moment, potrivit purtatorului de cuvant al Companiei de Drumuri, Alin Serbanescu.
Chiar si asa, pe Autostrada Urbana se circula, inca, in conditii bune. In schimb, pe strazile din estul Bucurestiului - pe care ajung masinile dupa ce parasesc autostrada - se merge deja bara la bara, mai ales la orele de varf. Iar numarul soferilor care circula prin zona ar putea continua sa creasca, in perioada urmatoare, aglomerand si mai mult strazile.
Cine si ce ar trebui sa faca, astfel incat sa nu ajungem sa pierdem si mai mult timp in trafic, in zona?
Solutii exista cu siguranta, doar ca aplicarea lor ar presupune ca mai multe institutii sa se... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 07:21
Jumatate din Autostrada Urbana - deschisa, cu mare intarziere, acum circa 3 saptamani - va ramane cufundata in bezna, noapte de noapte, cel putin pana la primavara. Motivul: hotii au furat 4 kilometri de cablu de sub sosea, paralizand astfel iluminatul public in zona.
Autostrada Urbana, lunga de 6,5 kilometri, a fost construita in 2 etape. Prima data - in baza unui contract incheiat de Compania de Drumuri, in 2007, cu Impressa Pizzaroti s-au construit putin peste 3 kilometri de sosea. Ulterior, incepand din 2015, Aktor a mai construit alti 3,3 kilometri de autostrada.
Intr-un final, dupa 11 ani de la inceperea lucrarilor, capatul urban al Autostrazii A3 a fost inaugurat, in seara zilei de 14 decembrie 2018. Receptia a durat nu mai putin de 7 ore. In mod normal, tot acest timp ar fi trebuit sa le ajunga specialistilor de la CNAIR sa depisteze toate problemele soselei. Din pacate, le-a scapat o chestiune esentiala.
Mai exact, echipa CNAIR a constatat ca jumatatea construita de Aktor a Autostrazii Urbane e cufundata in intuneric, in ciuda faptului ca ar fi trebuit sa fie iluminata. Ceea ce nu s-au mai straduit inspectorii sa afle este de ce nu functiona iluminatul pe respectiva portiune a soselei. Raspunsul n-a venit nici a doua si nici a treia zi, ci abia dupa 3 saptamani, cand s-a aflat ca hotii furasera 4 kilometri de cablu de alimentare de sub autostrada, paralizand sistemul de iluminat din zona.
Acum, politistii cauta hotii de cablu, iar problema ar urma sa... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 07:37
Trei ani le-a luat romanilor de la Craft Bicycle sa realizeze o bijuterie velo intr-un stil mai mult decat original.
Bicicleta creata de startup-ul bucurestean se dovedeste unul dintre cele mai elegante vehicule de transport urban, iar caracteristicile sale pot lasa cu gura cascata orice iubitor al plimbarilor pe 2 roti, relateaza Luxatic.
Nu e de ici de colo sa petreci 60 de ore mesterind manual la realizarea unui cadru de bicicleta, dar efortul a fost necesar pentru fiecare din exemplarele XX si XY create de Craft Bicycle.
Aceasta si pentru ca mterialul ales pentru construirea biclei "Made in Romania" este unul cu totul si cu totul original: bambus.
Alegerea lui a fost una inspirata, in conditiile in care bambusul are cateva calitati pe care echipa Craft Bicycle le-a scos perfect in evidenta: rezistenta la sarcini mari, nu prezinta fisuri in fibra, creste extrem de rapid si atenueaza socurile in timpul mersului.
Este drept ca imbinarile au beneficiat si de o serie de elemente de aluminiu 7075, folosit in industria aeronautica, ca si de ceva rasini naturale special create de constructori.
Designul biclei Craft este unul retro, aspectul sau sic fiind imbunatatit de alegerea unor pneuri Schwable Delta Cruiser cu aspect clasic. Biclele XX si XY sunt promovate de tinerii din echipa Craft Bicycles pe site-ul Indiegogo in cautarea finantarii pentru trecerea la produse de serie.
Biclele sunt echipate cu elemente Shimano, garantand un bun comportament... mai mult
Sambata, 30 Iulie 2016, ora 00:02
Vrei sa ai aerul lui Indiana Jones si sa te bucuri in acelasi timp de stilul elegant al unui gentleman veritabil? Noua colectie de genti masculine din piele de la Moore & Giles te poate ajuta sa redefinesti stilul urban.
La 83 de ani de la infiintarea companiei, designerii Moore & Giles reusesc sa pastreze acelasi stil clasic cu un farmec natural al gentilor de umar create pentru barbati, dupa cumarata Just Luxe.
Thomas Brennan, designerul care a lucrat la noua colectie Benedict, s-a inspirat din mosternirea brandului Moore & Giles pentru a crea un bagaj perfect pentru o iesire in natura, o excursie de weekend sau o calatorie rapida in oras.
Cu preturi intre 850 si 1.200 de dolari, gentile Benedict de la Moore & Giles se dovedesc elegante si rezistente, in acelasi timp.
Fabricate din piele italiana tabacita dupa o reteta veche de mai bine de un secol si jumatate, gentile Benedict vin in doua culori distincte: maron, masliniu si galben mustar.
"Atat istoria materialului in sine, cat si istoria companiei noastre adauga gentilor straturi de autoritate, grandoare si frumusete naturala, treaba mea fiind doar sa accentuez aceasta frumusete", a explicat Brennan.
Noua colectie foloseste o silueta simpla a bagajului de calatorie, designul minimalist scotand si mai bine in evidenta calitatea materialului din care este realizat acest accesoriu.
Functionalitatea si stilul gentilor Benedict sunt incontestabile, combinand nevoia de lejeritate cu necesitatile... mai mult
Sambata, 09 Aprilie 2016, ora 00:00
1Nu vrei sa mai petreci Revelionul in pietele din Romania sau intr-un local din Bucuresti? Vrei sa cunosti oameni noi, culturi si obiceiuri diferite de Revelion? Alege o destinatie urbana si incepe anul calatorind. Cauti cele mai explozive petreceri? Sau poate o destinatie romantica? Sunt cateva variante potrivite pentru fiecare gand de vacanta la sfarsitul anului 2015.
Care sunt costurile medii ale vacantelor de Revelion achizitionate de turistii romani?
O vacanta urbana in Europa porneste de la 390 euro pentru cateva zile si ajunge pana la 500-600 euro/persoana pentru 5 nopti in destinatii precum Amsterdam, Munchen, Praga, Viena, Roma sau Madrid.
Turistii romani au la dispozitie si vacante exotice pe malul marii sau al Oceanului Indian, dar si destinatii urbane exotice, ceva mai indepartate, precum Bangkok sau Kuala Lumpur. Cele din urma depasesc 1.000 euro/persoana pentru cateva zile, iar pachetele de vacanta in Maldive, Republica Dominicana sau Mauritius pot ajunge si pana la cateva mii de euro pentru 7 nopti.
Turistii care nu isi petrec Revelionul pe partia de schi sau in statiunile montane din Romania, Austria sau Bulgaria, prefera destinatiile urbane pentru ca pot combina petrecerea de Revelion cu o vizita facuta rudelor sau prietenilor plecati in strainatate, dar si pentru ca sunt atrasi de activitatile numeroase pe care le pot face odata ajunsi la destinatie, precum si de zborurile nu foarte lungi si reducerile pentru bilete de avion.
1. Viena
In... mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 08:00
Detaliile fac diferenta, asa ca Apple nu a ezitat sa dea o nota de lux ceasului smart lansat cu doar cateva luni in urma.
Colectia Hermes Apple Watch se anunta a fi sezatia anului in stilul urban, combinand noua tehnologie cu detaliile de lux realizate de designerii casei de moda franceze.
Apple Watch Hermes este accesoriul perfect pentru o infatisara stilata, imbinand culorile vibrante ale bratarii din piele fina cu stralucirea mata a carcasei de otel inoxidabil in care este invelit gadgetul Apple, relateaza portalul Luxury Launches.
Apple Watch a facut valva inca de la lansare, pana si Beyonce etalandu-se cu un astfel de gadget din gama de top, cu carcasa de aur.
Insa acum, Apple Watch Hermes este mult mai aproape de stilul urban decat de cel glamour, iar cele trei modele ale colectiei: Single Tour, Double Tour si Cuff arata cat de versatile sunt aceste accesorii.
Single Tour, spre exemplu, imbratiseaza stilul clasic Hermes pentru a pune intr-o noua lumina gadgetul Apple, in timp ce Duble Tour lasa loc fanteziei printr-o dubla rasucire a bratarii cesului pe incheietura ta.
Cuff este si el un exemplu de eleganta, designerii modelului gasindu-si inspiratia in modelele seilor de echitatie pentru a crea acest accesoriu stilat.
Preturile celor trei modele Apple Watch Hermes sunt cuprinse intre 1150 si 1500 de dolari, iar nuantele bratarilor evolueaza de la crem spre rosu, bleu sau chiar negru. mai mult
Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 00:00
Aparentele pot insela, iar LG Watch Urbane exact asta urmareste. Smartwatch-ul LG nu tradeaza nimic din functiile sale de gadget, avand infatisarea unui elegant ceas clasic, pe care il poti purta fara probleme cu o tinuta office.
Dispozitivul creat pentru generatia noului mileniu isi poate gasi la fel de bine adepti si in randul conservatorilor trecuti de o anumita varsta.
Smartwatch-ul LG Urbane imbratiseaza in mod natural eleganta ceasurilor clasice, chiar daca functiile sale digitale raman aceleasi, potrivit Luxatic.
Prins intr-o carcasa de otel inoxidabil cu finisaj argintiu sau aurit, ceasul LG Urbane se dovedeste un accesoriu elegant pe mana ta indiferent de ocazie.
Rafinamentul dispozitivului este accentuat de o curea din piele si de cadranul creionat dupa toate regulile unui orologier inrait.
Cu toate acestea, sub infatisarea sa rafinata, smartwatch-ul LG ramane un dispozitiv al epocii digitale pus in functiune de un processor Snapdragon 400, de 1,2 GHz, cu o memorie RAM de 512 MB. Diplay-ul este un P-OLED 320X320 tinut in viata de o baterie de 410 mAh.
LG Watch Urbane va fi prezentat oficial la Congresul Mondial al tehnologiei Mobile de la Barcelona de la inceputul lunii martie, insa in Marea Britanie s-a dat deja liber la precomenzi.
Pretul practicat pe piata din Regatul Unit este de 299 de lire, ceea ce il face si mai atractiv in ochii generatiei tinere. mai mult
Sambata, 21 Februarie 2015, ora 00:00