Mirosul de praf de pusca inca se mai simte in Libia, trupele NATO care au sustinut revolutia in urma careia a fost omorat Gaddafi urmand sa se retraga in mod oficial luni, 31 octombrie. Insa o noua invazie de forte isi face deja aparitia in Tripoli.
Companiile de securitate, constructii si infrastructura din vest care au exploatat oportunitatile de afaceri din Iraq si Afganistan isi intorc privirile catre Libia, stat eliberat dupa decenii de dictatura, relateaza mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 07:28
Averea fostului lider libian, Muammar Gaddafi, era de trei ori mai mare decat cea detinuta de Carlos Slim si de zece ori mai mare decat a regelui Abdullah al Arabiei Saudite, arata cele mai noi informatii.
Liderul Libiei avea mai mult de 200 de miliarde de dolari in actiuni, in depozite la banci si in mai multe proprietati imobiliare raspandite pe tot globul, arata noile estimari, puncteaza LA Times.
Investitiile strategice facute de Gaddafi i-au adus acestuia o avere impresionanta, confirmata de oficiali guvernamentali libieni si amintita si de publicatia citata.
Cum a ajuns atat de bogat?
"Regele regilor" controla personal cel mai mare depozit de petrol din Africa, de mai bine de 41 de ani, pentru ca a stiut cum sa "profite" de pe urma liderilor africani.
Spre deosebire de Abdullah si de alti "miliardari ai petrolului", Gaddafi a investit sume considerabile in infrastructura nationala si a consolidat scoli si spitale. Banii pe care ii folosea ii asigurau sprijinul liderilor africani.
Atat scolarizarea, cat si serviciile medicale erau gratuite, iar nationalizarea industriei petrolului i-a permis lui Gaddafi sa garanteze veniturile populatiei. Aceste aspecte au asigurat un nivel de trai ridicat pentru africani, obisnuiti cu standarde mult mai reduse.
Gaddafi si-a "cumparat" astfel respectul si admiratia unei parti a tineretului african.
Pe de alta parte, in schimbul relativei prosperitati, libienii erau amenintati cu pedeapsa cu moartea daca isi exprimau... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 14:12
Disparitia dictatorului Moammar Gaddafi confera un plus de stabilitate Libiei si creste sansele ca exportul de petrol sa fie reluat mai repede.
Nuri Berrunien, presedintele Companiei Nationale de Petrol din Libia spune ca moartea lui Gaddafi va grabi cresterea exporturilor de petrol. "Multe lucruri vor reveni la normal, odata cu aceasta veste buna", a declarat Berrunien, pentru Bloomberg.
Va mai dura cateva luni pana ce Libia va reusi sa produca la fel de mult petrol ca inainte de intrarea in razboiul civil din acest an. Totusi, prin inlaturarea definitiva a fostului dictator, amenintarile unor noi violente care ar putea reduce exporturile sunt mult mai mici, informeaza Yahoo Finance.
Petrolul va fi mai ieftin
Reluarea productiei va scadea pretul petrolului pe pietele internationale, lucru care va influenta si costul combustibililor la pompa. Libia exporta un sortiment rar de petrol, cunoscut sub denumirea de petrol "usor" sau "dulce". Produsul este valoros pentru ca poate fi foarte usor transformat de rafinarii in motorina si benzina.
Inainte de intrarea in razboiul civil, Libia producea doar 2% din cantitatea de petrol mondiala, dar din cauza echilibrului delicat dintre cerere si oferta, si cele mai mici fluctuatii se reflecta asupra costului.
Astfel, pretul a crescut cu 35% intre 15 februarie, cand au inceput revoltele, si 29 aprilie, cand ajunsese la 114$ barilul, cea mai ridicata valoare din 2008 incoace.
Situatia a revenit la normal pe fondul inlaturarii... mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 10:17