Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se intalnesc, vineri, la Bratislava, in cadrul unui summit istoric. Insa care este scopul? Care e miza? Si ce se va discuta acolo?
Reuniunea e importanta pentru ca este pentru prima data in ultimii 43 de ani cand Marea Britanie nu va fi prezenta.
Asta pentru ca populatia Regatului Unit a votat pentru iesirea din UE, iar restul blocului comunitar trebuie sa dea semnale ca va ramane puternic si dupa plecarea UK.
Iar cam asta e tema summit-ului "UE 27", arata The Telegraph, care a prezentat agenda intalnirii.
Citeste declaratiile presedintelui Klaus Iohannis despre summit-ul de la Bratislava
De ce Bratislava, din toate orasele din UE?
Bratislava e capitala Slovaciei, tara care detine in acest moment presedintia UE, asa ca e logic ca acest summit sa fie organizat aici.
In plus, faptul ca reuniunea nu are loc la Bruxelles reprezinta un mesaj simbolic, in conditiile in care tot mai multe voci din Europa cer o reducere a ...citeste mai departe despre "Summit istoric la Bratislava, primul fara Marea Britanie: UE devine mai puternica sau ignora problemele evidente?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 07:35
Consiliul European este pe cale sa ajunga la un acord cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Desi Romania pare sa aiba putine sanse la un buget mai mare pentru fondurile europene, exista inca sanse sa obtina conditii mai bune pentru accesarea acestora.
Suma pentru care liderii europeni ar putea ajunge la o intelegere este de 960 de miliarde de euro, cu 12 miliarde mai mica decat cea discutata in cadrul Consiliului European din noiembrie, scrie Reuters.
Summitul anterior privind Cadrul Financiar Multianual (CFA) pentru urmatoarea perioada bugetara a Uniunii Europene a esuat la acel moment in contextul unor diferende majore intre doua grupuri de state.
Marea Britanie, Olanda, Suedia si Danemarca sustin o reducere drastica a propunerii initiale a Comisiei Europene de 1,025 de trilioane de euro, in timp ce Franta, Spania, Italia si Polonia, beneficiare nete a fondurilor pentru agricultura si coeziune, cauta stabilirea unui buget cat mai mare. Desi Germania a incercat sa se plaseze la mijloc si sa aiba un rol de mediator, pozitia sa este, de asemenea, in favoarea unui buget mai mic.
Europa isi stabileste bugetul. Care este pozitia tarilor membre
Care sunt asteptarile Romaniei
Romania ar putea beneficia de cresteri importante ale fondurilor europene alocate, in cazul in care suma stabilita pentru CFA urmator ar fi mai mare.
Pe de alta parte, tara noastra a avut o capacitate redusa de atragere a acestora pana in acest moment,... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 14:01
Desi, teoretic, liderii europeni pot sa ajunga la o decizie privind Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2014 - 2020 pana in primavara lui 2013, dezacordul acestora poate avea consecinte serioase asupra derularii programelor europene din perioada 2014 - 2020.
Practic, sunt necesare intre 12 si 18 luni pentru a cadea de acord asupra temeiurilor juridice ce stau la baza tuturor programelor si proiectelor multianuale prevazute in CFM, in domenii precum cercetarea, educatia, coeziunea, ajutorul pentru dezvoltare, politica de vecinatate etc.
Pentru ca aceste programe sa poata incepe in ianuarie 2014, trebuie sa se ajunga la un acord politic privind plafonul CFM cu cel tarziu un an si jumatate inainte de intrarea in vigoare a cadrului, se precizeaza pe site-ul Uniunii Europene, iar acest termen este deja depasit.
Summitul UE incepe joi. Luptele pentru bugetul UE incep in culise LIVE TEXT
Mai mult, acordul politic va trebui sa fie transpus intr-un regulament al Consiliului care necesita aprobarea Parlamentului European, iar in acest moment Parlamentul si Consiliul intampina probleme semnificative in a ajunge la un acord cu privire la stabilirea unui buget detaliat pentru 2013 si rectificarea bugetara pe 2012.
Aceste slabiciuni ale sistemului european vor fi remarcate, cel mai probabil, si de pietele financiare din regiune.
"Va fi mai degraba insa vorba doar de cateva zile de ingrijorare pe piete, deoarece pana la urma o solutie se va gasi, chiar daca mai... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 18:08
Liderii UE se pregatesc pentru o noua incercare de a-si aplana divergentele si a gasi o solutie de iesire din criza, cu o Germanie tot mai izolata, cu cereri pentru ajutor extern din partea Spaniei si Ciprului si cu propuneri radicale de integrare fiscala si economica a statelor euro.
Criza datoriilor de stat din zona euro, declansata la sfarsitul anului 2009 in Grecia, a bifat recent cea de-a cincea "victima", dupa ce Ciprul, o economie puternic interconectata cu cea a Greciei, a solicitat ajutor international.
Totodata, Spania a transmis solicitarea oficiala pentru o linie de finantare externa extimata la 100 miliarde euro, destinata recapitalizarii sectorului bancar puternic lovit de prabusirea pietei imobiliare si de situatia grava din economie, cu un somaj de 24%.
Ministrii Finantelor din zona euro se pregatesc sa aprobe salvarea Ciprului si sa negocieze detaliile si aspectele tehnice ale creditului catre bancile spaniole.
"Lumea si-a imaginat prea multe zile ale judecatii in ultimii ani, iar Europa a reusit sa amane in continuu. Astazi, problema este ca, intr-adevar, mizele au devenit mult mai ridicate. Nu mai vorbim despre mica Grecie, ci despre mai marea Spanie si chiar uriasa Italie", comenteaza pentru Bloomberg Sebastian Paris-Horvitz, analist la HSBC Private Bank Suisse, in Paris.
Spania si Italia cer adoptarea unor masuri pentru reducerea costurilor de finantare
Spania si Italia cer ferm masuri la nivel european care sa le reduca simtitor... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 13:46
Summitul UE de la Bruxelles se anunta un camp de lupta pentru marile forte europene. Daca marile puteri, ca Germania isi ascut armele "lansand" declaratii in presa care le anunta pozitia la intalnire, Romania se consuma pe "razboaie" interne. Care sunt mizele intalnirii?
Summitul de vara al UE se va desfasura joi si vineri la Bruxelles. Potrivit scrisorii de invitatie trimise de presedintele Herman Van Rompuy, printre temele de discutie se va numara bugetul pentru perioada 2014-2020 sau un nou cadru pentru Uniunea Economica si Monetara.
"Provocarea acestui Consiliul European este, mai mult decat oricand inainte, aceea de a da semnalul ca, intr-un mod concret, UE face tot ce este necesar ca raspuns la criza.
Acest lucru inseamna aprobarea recomandarilor specifice de tara pentru a ghida politicile si bugetele nationale, adoptarea cadrului pentru crestere economica si locuri de munca, lansarea fazei finale a viitorului cadru financiar multianual (CFM) - bugetul UE 2014-2020 si stabilirea unui nou parcurs al Uniunii Economice si Monetare (UEM)", se arata in scrisoarea de invitatie transmisa astazi de presedintele Van Rompuy.
Consiliul va incepe cu o discutie legata de cadrul financiar multianual, discutie la care va participa si Martin Schulz, presedintele Parlamentului European. El va explica pozitia institutei pe care o reprezinta. Intalnirea este programata sa dureze o ora, intre 15-16 ora Romaniei.
Dupa fotografia de grup, reprezentantii tarilor europene... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 18:01
Uniunea Europeana ar putea castiga dreptul de a hotari bugetele tarilor din zona euro care nu au respectat cerintele privind deficitul bugetar sau nivelul datoriei.
Propunerea face parte din seria de masuri necesare pentru a transforma zona euro intr-o uniune fiscala, conferind Bruxelle-ului drepturile de a hotara asupra celor 17 state membre asemenea unui ministru de finante, scrie CNBC.
Germania a cerut controale stricte asupra bugetelor nationale, ca o conditie prealabila pentru o uniune fiscala. Amendamentele sunt in prezent, in stadiul de propuneri, UE avand si in prezent nenumarate "instrumente" de a pedepsi tarile care nu respecta regulile, printre care si amenzi usturatoare.
Noile masuri sunt total opuse cele prezentate anul trecut, care permiteau Bruxelles-ului sa revizuiasca bugetele nationale inainte de a fi prezentate parlamentelor nationale, dar nu avea autoritatea sa dicteze modificari.
Aceasta masura va fi dezbatuta in cadrul Summitului care va avea loc in aceasta saptamana la Bruxelles. mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 12:46
Cea de-a doua zi de discutii de la Bruxelles pare sa fi fost mult mai productiva decat prima. Asta daca luam un calcul optimismul liderilor europeni in privinta noului acord si nu reactia pietelor internationale. Desi premierul britanic este "oaia neagra" liderii europeni gasesc noua solutie salvatoare.
Intalnirea de vineri s-a finalizat cu o conferinta de presa sustinuta de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Business 24 va ofera in timp real cele mai importante informatii de la Bruxelles
LIVE TEXT:
19:43 Primul bilant al summitului UE
Dupa doua zile pline de negocieri, liderii europeni au ajuns la un acord. Pactul de stabilitate financiara calmeaza, temporar, pietele si investitorii.
Cu toate acestea, refuzul Marii Britanii de a semna acordul inseamna ca acesta va fi tratata ca unul interguvernamental si nu ca un tratat.
18:56 Autoritatile se tem de revolte
Generalul american Martin Dempsey, presedinte al comitetului Sefilor de Sstat Major ale categoriilor de forte ale SUA, s-a aratat ingrijorat de eventualele revolte si sustine ca este "extraordinar de ingrijorat" de faptul ca Uniunea Europeana s-ar putea destrama.
18:19 Pietele bursiere incep sa respire
Pietele bursiere din Europa au revenit pe cresteri, dupa ce liderii europeni au aprobat pactul de stabilitate.
Indice S&P a urcat 1.4%, in timp ce indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu un punct procentual.... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 17:45
Liderii Europei ar trebui sa gaseasca, miercuri, o modalitate de a scoate Europa din criza datoriilor care ameninta chiar si sistemul financiar global. Daca gresesc, insa, nimeni nu va mai putea repara dezastrul financiar care va urma, iar Banca Centrala Europeana nu isi permite un astfel de risc.
Oficialii BCE se tem ca, in incercarile lor de a construi o uniune monetara mult mai buna, liderii europeni o vor distruge cu mana lor, scrie Bloomberg.
Ei trebuie sa convinga rapid pietele ca pot preveni un colaps financiar in Grecia si raspandirea crizei la tari mai mari, precum Franta sau Italia. De asemenea, ei trebuie sa recastige increderea investitorilor ca nu vor lasa sistemul financiar sa se prabuseasca.
Divergentele intre oficiali
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a propus strangerea sumei necesare de aproximativ 3 trilioane de euro, de la Banca Centrala Europeana, singura institutie care poate promite aceasta suma, si sa fie credibila in acelasi timp.
Pe de alta parte, oficialii bancii centrale, sustinuti de cancelarul german Angela Merkel, se impotrivesc. Ei nu vor sa se angajeze in programul de salvare fara sa rezolve unele probleme cheie in zona euro, precum lipsa unei autoritati fiscale unice care sa aiba puterea de a impune disciplina asupra statelor membre.
Astfel de reforme ar insemna revizuirea tratatului care ar putea dura ani de zile, spun oficialii BCE, iar banca centrala nu ar mai putea asigura sustinere prea curand, astfel incat Europa sa puna... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 16:30
Guvernul german nu exclude posibilitatea amanarii summitului UE ce ar trebui sa se desfasoare duminica, dupa ce reuniunea a fost deja amanata din 17 octombrie pentru 23 octombrie, scrie Die Welt.
Citand surse din coalitia lui Merkel si din guvern, ziarul spune ca motivul ar fi impasul in care se afla negocierile asupra fondului de salvare a zonei euro.
Diplomati de la Bruxelles au spus insa ca informatia nu ar fi corecta.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut joi politicienilor sa gaseasca un teren comun de discutie privind fondurile de salvare pentru Zona euro, inainte de summitul UE din weekend, crucial pentru calmarea temerilor economice. O suplimentare a Fondului european de stabilitate financiara (FESA), in valoare de 440 de miliarde de euro, a fost respinsa, dar in prezent se poarta discutii pentru a-i permite sa imprumute fonduri folosind capitalul sau ca garantie.
Presedinte CE, Jose Manuel Barroso, a subliniat ca raspunsul Uniunii Europene la problemele financiare "nu va avea credibilitate" fara o consolidare a "zidurilor de protectie ale Zonei euro".
"Sper ca se va ajunge duminica la un acord" privind FESA, le-a spus Barroso europarlamentarilor, la o conferinta organizata la Bruxelles privind bugetul multianual al UE.
Miercuri, Ministerul german de Finante a respins informatiile aparute in presa potrivit carora s-a ajuns la un acord privind suplimentarea plafonului de credite care poate fi acordat prin FESA la 1.000 - 2.000 de... mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 19:10