China investigheaza cel putin patru companii farmaceutice multinationale, extinzand ancheta in cazul GlaxoSmithKline (GSK), potrivit unui avocat din Hong Kong a carui firma acorda consultanta companiilor in privinta combaterii coruptiei transfrontaliere.
Investigatia arata atentia sporita acordata de autoritatile chineze anchetelor referitoare la coruptia din industria farmaceutica, China, cea mai populata tara a lumii, fiind confruntata cu cresterea preturilor medicamentelor, transmite Bloomberg.
Producatorii de medicamente sunt anchetati de autoritatile de reglementare locale, iar rezultatele ar putea atrage noi intrebari din partea oficialilor de la Beijing si analizate de guvernul SUA, potrivit legii practicilor de coruptie in strainatate (Foreign Corrupt Practices Act).
"Avem cunostina de patru companii farmaceutice care sunt investigate de autoritati locale anti-coruptie", a declarat Wendy Wysong, sef de departament la firma de avocatura Cliffors Chanse. Ea a refuzat sa precizeze numele companiilor.
Autoritatile chineze au anuntat luni ca GSK s-a folosit pentru a da mita de agentii de turism, ca lideri ai companiei au beneficiat de favoruri sexuale, iar alti producatori de medicamente au transferat bani agentiilor.
"Daca aceste companii sunt si ele implicate in tranzactii ilegale, puteti merge sa le intrebati. Desigur ca nu vor raspunde, dar ii puteti intreba: Dormiti bine noaptea?", a declarat Gao Feng, director al departamentului de investigare a... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:54
Politia chineza acuza grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline ca s-a aflat la centrul unei retele de coruptie formata din circa 700 de companii si responsabila pentru intelegeri ilicite estimate la jumatate de miliard de dolari.
Coordonatorul investigatiei asupra grupului GSK privind suspiciunile de dare de mita, Gao Feng, a declarat intr-o intalnire cu presa straina ca politia verifica tranzactii in valoare de 3 miliarde yuani (aproape 500 milioane de dolari), operate incepand din anul 2007, potrivit Financial Times.
Gao Feng a adaugat ca politia considera ca GSK a utilizat serviciile unor agentii de turism si firme de consultanta drept intermediari pentru a oferi mita unei retele de medici si avocati pentru a-si consolida vanzarile si profitul din China.
"Am descoperit ca mita reprezinta o parte centrala a activitatilor companiei. Pentru a-si creste preturile si vanzarile, compania a actionat in mod ilegal", a afirmat anchetatorul.
Oficialul a adaugat ca "la fel cum organizatiile criminale au intotdeauna un cap, in aceasta schema GSK este capul".
Compania nu a avut o reactie imediata, noteaza FT.
Saptamana trecuta, GSK a anuntat ca a derulat o investigatie interna la operatiunile din China in urma careia nu au aparut dovezi privind mita sau coruperea unor medici si oficiali. GSK a precizat ca ancheta interna a inceput dupa primirea unor informatii potrivit carora angajatii compainei ar fi oferit mita unor medici pentru a-i determina sa recomande... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 16:41