Doi sefi din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arges au fost retinuti de procurori pentru 24 de ore dupa ce s-a constatat ca acestia au luat mita in forma continuata si au facut fals in acte pentru mai multi agenti economici carora nu le aplicau amenzi desi acestia vindeau produse expirate si dispuneau de conditii de munca insalubre.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Pitesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 26 mai 2021, a inculpatilor:
BOBOC DUMITRU-CONSTANTIN, comisar superior in cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arges, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:
- luare de mita, in forma continuata,
- fals intelectual, in forma continuata,
ZAMFIR PAUL-CONSTANTIN, comisar superior in cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arges, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunii de luare de mita, in forma continuata.
In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada februarie - aprilie 2021, cei doi inculpati, in calitatile mentionate mai sus, ar fi pretins si primit de la mai multi agenti economici sume de bani si alte foloase necuvenite in valoare totala de 2.350 lei pentru a nu aplica amenzi contraventionale ori pentru a favoriza agentii economici la efectuarea de... mai mult
Joi, 27 Mai 2021, ora 12:47
Primarul Lugojului, Claudiu Buciu, cel care l-a denuntat pe fostul consilier al lui Sorin Oprescu pentru ca i-a cerut mita, a dezvaluit ca pana sa faca denuntul impotriva lui Solomon Wingler a dat mita timp de 15 ani.
Claudiu Buciu, care reprezenta cu ani in urma investitori care cumparau terenuri in scopuri imobiliare, i-a dat de cateva ori spaga lui Solomon Wigler. Totul a explodat cand consilierul a cerut mita 25.000 de euro pentru ca Primaria Bucuresti sa accepte donatia unui sens giratoriu in valoare de 1,6 milioane de euro.
"Intotdeauna, ca sa ti se aprobe ceva ce era legal sa ti se aprobe trebuia sa dai spaga. E o realitate romaneasca. Am acceptat asta ca orice roman care da spaga la medic sau la scoala sa ia copilul note mai bune sau ca orice investitor. Unde a aparut ruptura? In Bucuresti, am construit un sens giratoriu care intra si pe proprietatea noastra, trebuia sa dezmembram acel teren si sa il donam municipalitatii pentru ca nu se poate desfasura circulatia pe drumuri publice care sunt proprietate privata", a relatat Claudiu Buciu la emisiunea PRESSALERT LIVE.
Buciu a dezvaluit ca, fara sa il cunoasca, Solomon Wigler i-a spus cat e "taxa" inca de la prima intalnire fiind sigur ca nu va pati nimic avand puterea politica de partea lui. "Era un obicei sa dai spaga. Nu puteai sa faci nimic in Primaria Capitalei. Orice investitor din Romania trece prin asta. Ni s-a parut absurd sa ni se ceara spaga pentru a dona ceva. Eram obstructionati sa construim... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 07:39
Adrian Eugen Ionel, directorul general al Companiei Nationale Unifarm SA, pus marti sub acuzare de procurorii DNA pentru mai multe fapte de coruptie, detine, de mai bine de 7 ani, functii de conducere la Unifarm. Adrian Ionel a fost director general al companiei, din noiembrie 2012 pana in septembrie 2015.
In 2014, Adrian Ionel il angajeaza pe Adrian Vasile in postul de sef Serviciu contractari, achizitii si distributie, conform profilului sau de Linkedin.
"Partenera de viata a directorului Ionel are un frate, pe Adrian Vasile, care a fost promovat in pozitia de director de achizitii la Unifarm", a spus un angajat Unifarm pentru Libertatea.ro
In 2015, premierul de atunci, Victor Ponta, care asigura si interimatul Ministerului Sanatatii, il numeste pe Adrian Ionel director al Institutului Cantacuzino, dar acesta ramane si presedintele Consiliului de Administratie la Unifarm. In acelasi timp, Adrian Ionel era membru in Consiliul de Administratie al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei de la Magurele si in Consiliul de Administratie al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Metale si Resurse Radioactive - ICPMRR Bucuresti.
In 2016, Adrian Ionel a incasat venituri din sase salarii de la stat, trei de la Unifarma, unul de la Institul Cantacuzino si doua din Consiliile din Administratie.
In 2017, intre 27 ianuarie si 3 februarie, Corpul de Control al Ministerului Sanatatii - format din Sorin... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 18:54
BRD si sapte angajati din echipa Adelei Jansen, directorul executiv de resurse umane, au depus un autodenunt la Parchet in care recunosc ca au dat mita in cadouri mai multor functionari din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru a fi returnati mai repede banii pe care statul ii datora bancii pentru concediile medicale ale angajatilor.
Informatia a fost dezvaluita de Profit.ro, insa nu este precizat nici despre ce fel de cadouri este vorba si nici care e intervalul de timp in care s-a perpetuat aceasta practica ilegala.
Publicatia anunta ca si la nivelul BRD se desfasoara in acest moment verificari interne.
Contactati de Ziare.com, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu au oferit inca un punct de vedere.
Companiile trebuie sa dea in judecata statul sa-si primeasca banii inapoi
Angajatii au dreptul la concediu platit de stat, insa angajatorii sunt cei care trebuie sa faca plata, dupa care depun la CNAS cerere de recuperare a sumei. Restituirea acestor sume este facuta constant cu intarzieri peste termenele prevazute in lege, insa nu exista niciun fel de sanctiune pentru stat, astfel ca firmele isi cauta dreptatea in instanta.
Profit.ro scrie ca Adela Jansen lucreaza de 16 ani la BRD-Groupe Societe Generale, din care 11 a coordonat directia de resurse umane, responsabila pentru peste 6.800 de angajati la nivelul anului trecut. Anterior a ocupat functia de secretar general al bancii. Ea este si vicepresdinte al Camerei... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 16:23
Administratorul judiciar al unei firme aflata in reorganizare a fost retinut de procurorii DNA-Serviciul Teritorial Alba dupa ce ar fi pretins mita aproape 4 milioane de lei ca sa nu isi indeplineasca indatoririle in timpul reorganizarii.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au retinut pentru 24 de ore administratorul judiciar al unei firme, acuzat de luare de mita, dar si o alta persoana, care este acuzata de complicitate la luare de mita.
Procurorii sustin ca, in perioada 2017 - 2019, administratorul judiciar ar fi pretins de la reprezentantii unei firme aflata in reorganizare 5% din totalul datoriilor prevazute in planul de reorganizare.
"Ar fi pretins de la administratorul unei societati comerciale aflata in reorganizare (martor in cauza) sa-i remita o suma de bani, reprezentand echivalentul a 5% din totalul datoriilor (aproximativ 4.000.000 lei) prevazute in planul de reorganizare, pentru ca in schimb sa nu isi indeplineasca obligatiile legale in cadrul procedurii reorganizarii, prin inactiunile sale incalcand prevederile Legii nr.85/2014 atat in relatia cu debitorul, cat si cu instanta judecatoreasca", se arata in comunicat.
Potrivit procurorilor, banii i-au fost dati administratorului judiciar fie numerar, fie sub forma unor lucrari de asfaltare sau pavare efectuate la locuinta acestuia sau pentru firme ale unor rude.
"O alta transa de bani, in valoare de 20.000 euro, i-a fost remisa inculpatului la data de 01 octombrie 2019, moment in care s-a... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 20:19
In 2016, Fondul Monetar International a estimat ca nivelul coruptiei a ajuns la aproximativ 2% din economia globala - intre 1.5 si 2 trilioane de dolari. Coruptia este la o scara atat de mare in prezent, incat in India, o tara cu 1.3 miliarde de locuitori a raportat ca sapte din 10 locuitori au recunoscut ca au oferit mita pentru a obtine acces la servicii publice de baza, precum scoli, spitale, documente si utilitati, conform Transparency International.
In ciuda multor legi anticoruptie si demersuri neincetate de intarire si inasprire ale acestor legi, mita in special continua sa infloreasca si sa coste afacerile si economiile locale milioane, sau chiar miliarde de euro in fiecare an.
Din moment ce masurile legislative nu sunt de ajuns, eforturile anti coruptie au nevoie de un alt ajutor din partea sectorului privat. Afacerile trebuie sa joace un rol foarte important in suportul practicilor responsabile prin toate aspectele operationilor efectuate de catre acestea.
Pana la urma, toti cei care se regasesc in scandaluri de coruptie, de exemplu, suporta nenumarate consecinte, precum inchiderea afacerilor, declinuri financiare, costuri legale dar mai important, este afectat brand-ul si reputatia lor.
In acest scop, vine sistemul de management anti mita (standardul ISO 37001) despre care ne va spune mai multe Gabriel Bouaru, manager general ISOGOLD CONSULT.
Care este scopul ISO 37001?
ISO 37001 este conceput pentru a ajuta orice tip de organizatie sa... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 11:59
Reprezentantii Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) au afirmat marti ca solicitarea de bani sau "atentii" de catre medici sau asistente nu este un fenomen reprezentativ pentru unitatea medicala.
Reactia SUUB vine dupa publicarea clasamentului "Sinteza principalului indicator de monitorizare a performantelor masurilor anti-mita in spitalele din Romania", realizat de organizatia Anti-Bribery Synergy, in care aceasta unitate medicala se situeaza pe locul intai in ceea ce priveste oferirea de mita pentru realizarea actului medical.
Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti a transmis, marti, printr-un comunicat de presa, ca platile informale sunt "total interzise".
"In Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, in perioada ianuarie 2019 - iulie 2019, adica in perioada vizata de acest clasament, au fost internati 84.011 pacienti in regim de spitalizare continua si spitalizare de zi.
Putem estima ca cifra prezentata in spatiul public, respectiv 153 de pacienti, reprezinta 0,18% din bolnavii internati in perioada mentionata, ceea ce inseamna ca solicitarea de bani sau atentii de catre medici sau asistente nu este un fenomen reprezentativ pentru Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si corpul medical al acestuia. Ne delimitam clar de comportamentul celor care au conditionat actul medical sau de comportamentul celor care au oferit atentii, ambele fapte intrand sub incidenta Codului penal", se arata in comunicat.
SUUB considera ca datele prezentate... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 19:57
Cele mai multe cazuri de mita au fost inregistrate, in prima jumatate din 2019, in Spitalul Universitar de Urgenta-Bucuresti, fiind urmat de Spitalul de Urgenta Braila, potrivit unei sinteze realizate de Anti-Bribery Synergy, ce include raspunsurile pacientilor privind mita in spitale.
Cele mai multe cazuri de mita, respectiv 153, au fost inregistrate in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti, arata datele portalului Anti-Bribery Synergy, care a publicat prima sinteza a unui indicator utilizat pentru monitorizarea performantelor operationale in domeniul prevenirii si combaterii mitei in spitalele din Romania.
Sinteza are in vedere date colectate prin raspunsul afirmativ al pacientilor la intrebarea: "Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?" din cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sanatatii pentru fiecare luna calendaristica in intervalul ianuarie 2019 - iulie 2019.
Potrivit datelor Anti-Bribery Synergy, in contextul acestei intrebari, 153 de pacienti au raspuns afirmativ, precizand ca li s-au solicitat bani sau atentii de catre medicii sau asistentele in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta, Bucuresti.
Pe locul 2 in acest clasament se afla Spitalul de Urgenta Braila, unde 147 de persoane au afirmat ca le-au fost solicitati bani sau atentii.
Pe locul 3 se afla o alta unitate medicala din Capitala, respectiv Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan, in cadrul caruia 98 de persoane au precizat ca le-au fost... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 18:07
Clasamentul spitalelor din Romania in functie de indicatorii de performanta anti-mita
Platile informale in spitale reprezinta una dintre principalele nereguli semnalate in ultimele decenii de catre beneficiarii serviciilor medicale. La randul sau, statul a cautat crearea unor mecanisme de lupta impotriva fraudarii sistemului de sanatate si impotriva coruptiei din sistem. Exista insa si o initiativa voluntara care sprijina un astfel de demers, respectiv certificarea ISO 37001 prin care se valideaza implementarea sistemului de management anti-mita de catre o organizatie.
Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat international si cu operatiuni la nivel global specializat in audit, evaluare si certificare a sistemelor de management anti-mita bazate pe standardul international ISO 37001, a publicat recent prima sinteza a unui indicator utilizat in vederea monitorizarii performantelor operationale in domeniul prevenirii si combaterii mitei in spitalele din Romania.
In urma raspunsurilor la intrebarea "Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?" in cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sanatatii a fost realizat un clasament al spitalelor din intreaga tara in functie de numarul de raspunsuri afirmative. Peste 350 de unitati medicale din intreaga tara au facut subiectul acestui raport, iar pentru perioada ianuarie 2019 - iulie 2019 au existat aproximativ 3800 de raspunsuri afirmative la intrebarea referitoare la pretinderea... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 14:35