O misiune tehnica a Fondului Monetar International (FMI) va sosi miercuri in Romania, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) fiind una dintre institutiile care urmeaza sa fie vizitate de expertii Fondului, au declarat, marti, surse oficiale.
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, declara la jumatatea lunii iunie ca o misiune FMI ar urma sa vina in Romania la mijlocul acestei luni.
"Misiunea FMI vine pe 15 iulie. Maine (16 iunie n.red.) vine Comisia Europeana. Acum vin separat. Mai intai Comisa Europeana, pana la finalul lunii, iar din 15 iulie vine Fondul Monetar International. Dar este foarte important pentru ca acea misiune depinde de aceasta a Comisiei Europene", a precizat Ministrul Finantelor pe 15 iunie.
O luna mai tarziu, in data de 17 iulie, seful de la Finante a reiterat ca acordul cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana ramane in picioare pana in septembrie, iar Romania trebuie sa profite de perioada ramasa pentru a indeplini cat mai... citeste mai departe despre "O misiune FMI vine in Romania: ANAF, vizata de experti" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 21:06
Acordul dintre Romania si Fondul Monetar International (FMI) este "stationar", iar misiunea tehnica a FMI a plecat cu o evaluare pozitiva de la Bucuresti, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Acordul cu FMI este stationar. Misiunea de evaluare a situatiei fiscale pe Romania, din cate stiu, a plecat cu o evaluare pozitiva", a explicat Mugur Isarescu, referindu-se la misiunea tehnica a institutiei financiare internationale care are rolul de a analiza situatia bugetara a Romaniei.
O echipa de experti ai Fondului Monetar International (FMI) a venit la Bucuresti, la finalul lunii iulie, pentru a discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) despre prima rectificare a bugetului statului pe anul 2014.
Guvernul a aprobat pe 31 iulie proiectele de ordonanta privind rectificarea bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014.
Premierul Victor Ponta a declarat joi ca aceasta prima rectificare bugetara din 2014 este una pozitiva si ca Ministerul Mediului, care urma sa piarda 25 de milioane lei, va primi 50 de milioane de lei credite de angajament pentru lucrari tintite pe zona de amenajari si de combatere a inundatiilor.
De asemenea, seful Executivului a precizat ca judetele care au fost in Cod Rosu de inundatii - Gorj, Valcea, Arges, Olt, Teleorman si Prahova - primesc 50 de milioane de lei, Ministerul Sanatatii primeste 500 milioane lei si Casa de Asigurari de Sanatate - 165 milioane... mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 08:29
Perspectivele de crestere economica pentru anul 2014 sunt incurajatoare, prognozele unor institutii internationale precum BERD si Banca Mondiala situandu-se in intervalul 2,4%-2,5%. Totusi, Fondul Monetar International, cu care Romania a incheiat in toamna anului trecut un nou acord stand-by, continua sa supravegheze indeaproape activitatea Guvernului si politicile sale fiscale. Business24 prezinta mizele negocierilor dintre FMI si autoritatile romane, care incep marti, la Bucuresti.
Misiunea FMI, condusa de Andrea Schaechter, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale. Noul program de tip preventiv va dura 2 ani si pune la dispozitia Romaniei patru miliarde de euro.
Razboiul dintre Palate privind aplicarea accizei la carburanti
Primele discutii ale Guvernului cu reprezentantii FMI au avut loc la mijlocul lunii octombrie 2013 si s-au concretizat pe 27 septrembrie odata ce Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si incheierea unui nou acord stand-by cu Romania.
Trei luni mai traziu, mai exact la inceputul lunii decembrie, presedintele Traian Basescu anunta ca a decis sa nu aprobe memorandumul vizand negocierile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana avand in vedere ca Guvernul si-a asumat majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti/litru.
"Nu imi voi asuma majorarea accizei la carburanti. Nu imi voi asuma aceasta masura care e anti-economica,... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 13:19
O misiune a Fondului Monetar International va vizita Bucurestiul in perioada 21 ianuarie - 5 februarie 2014, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului preventiv cu Romania, care a fost aprobat in 27 septembrie 2013, a declarat, joi, reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
'Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane recentele evolutii economice si prioritatile in reformele economice. De asemenea, vor fi discutate masurile de compensare a deficitului de venituri in urma amanarii cu trei luni a majorarii accizei la combustibil, astfel incat sa se asigure tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB", a precizat acesta.
Misiunea FMI se va desfasura in comun cu echipele de experti ai UE si BM
Misiunea FMI, condusa de Andrea Schaechter, se va desfasura in comun cu echipele de experti ai Uniunii Europene si ai Bancii Mondiale, potrivit unui comunicat al Fondului Monetar International. Acestia se vor intalni, pe langa autoritati, cu reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor oamenilor de afaceri, ai bancilor si ai organizatiilor societatii civile.
Concluziile vor fi prezentate la sfarsitul misiunii, a subliniat Tolosa.
Presedintele Traian Basescu a anuntat, in 19 decembrie, intr-o conferinta de presa, ca a promulgat bugetul de stat pentru 2014 in conditiile in care Executivul a fost de acord cu amanarea, pentru trei luni, a intrarii in vigoare a prevederilor privind majorarea accizei... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 08:51
O noua echipa a Fondului Monetar International (FMI) se va afla la Bucuresti in perioada 17-31 iulie 2013, pentru discutii asupra urmatorului program cu Romania.
"Oficialii FMI vor discuta cu autoritatile romane recentele evolutii economice si prioritatile reformelor economice. Va fi o misiune comuna a reprezentantilor Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale care, pe langa intalnirile cu autoritatile, vor mai discuta si cu reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor oamenilor de afaceri, ai bancilor precum si ai organizatiilor societatii civile", anunta, saptamana trecuta, noul reprezentat rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria.
Misiunea FMI va fi condusa de Andrea Schaechter, care il inlocuieste pe Erik de Vrijer in functia de sef al misiunii Fondului Monetar International in Romania.
Concluziile intalnirilor vor fi prezentate la sfarsitul misiunii.
Vizita lui Lagarde
In perioada 15-16 iulie 2013, s-a aflat in Romania si directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, aceasta fiind la prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functia de director al FMI, in luna iulie 2011.
Lagarde a anuntat marti, la o masa rotunda organizata la BNR, probabilitatea ca Romania sa semneze un nou acord de tip preventiv cu FMI.
"O tara decide daca este nevoie de un nou imprumut cu Fondul Monetar International. Oamenii politici se pun de acord daca un... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 09:10
Romania a indeplinit actiunile prioritare convenite cu Fondul Monetar International (FMI), scrisoarea de intentie va intra in iunie in Board-ul institutiei financiare internationale, iar o misiune a FMI va veni in Romania in a doua jumatate a lunii iulie, a declarat ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, viceprim-ministru al Guvernului Romaniei.
Oficialul MFP a vorbit, intr-un interviu acordat Agerpres, si despre operationalizarea noii Directii Antifrauda si restructurarea Fiscului, despre modificarile legislatiei fiscale de la 1 iulie, despre posibilitatea ca sistemul platii TVA la incasarea facturii sa devina optional chiar din a doua jumatate a acestui an, precum si despre situatia arieratelor.
Intra cu siguranta in discutia Board-ului FMI?
Da, sunt optimist. Toate angajamentele asumate, toate tintele asumate, sunt sigur ca le indeplinim. In a doua parte a anului ne dorim, in functie de cum merge colectarea in acest prim semestru si semnalele sunt pozitive, merg de la o luna la alta mai bine, sa introducem la 1 iulie o cota redusa de TVA pentru paine. Noua ne expira taxarea inversa la produsele cerealiere, am solicitat CE prelungirea, acum doua saptamani in Parlament a fost prelungita taxarea inversa si ne intereseaza ca aceasta taxa redusa sa o introducem pe tot lantul de panificatie - cereale, faina, paine. Mergem cu taxarea inversa pana la moara si de la moara incolo, pe lantul de panificatie, cu 9% pana la vanzarea painii. Reducerea de la 24% la 9% a... mai mult
Duminica, 02 Iunie 2013, ora 09:58
Statul trebuie sa asigure protectia consumatorilor in tranzactiile financiare, insa intr-o maniera in care sa nu "goneasca bancile", este de parere seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer.
"Ceea ce am convenit cu Guvernul si cu BNR este ca se vor face niste studii de impact si anumite verificari ale procedurilor, pentru a se asigura ca aplicarea Codului Civil se face in asa fel, incat sa nu se ajunga ca bancile sa nu mai imprumute consumatorii", a spus reprezentantul FMI.
Erik de Vrijer, a vorbit in cadrul prezentarii concluziilor celei de-a saptea si de-a opta misiuni FMI in Romania, si despre necesitatea privatizarii mai multor companii de stat din Romania.
Reprezentantul Fondului considera ca Romania are mai multe resurse care pot fi exploatate, precum energia si transporturile, iar Guvernul ar trebui sa puna accent pe aceste domenii.
"Tara va trebui sa se bazeze pe propriile eforturi, iar Guvernul isi poate intensifica eforturile pentru a capata finantare UE", a declarat seful misiunii FMI.
Business24 iti va prezinta principalele declaratii ale reprezentantului FMI:
Codul Civil trebuie aplicat, astfel incat bancile sa continue sa imprumute consumatorii
Este corespunzator sa se asigure protectia consumatorilor in tranzactiile financiare. In multe tari exista aceasta supraveghere a bancilor, aflata sub o autoritate, iar protectia consumatorului este asigurata de alte organizatii. Cum faci acest lucru si cum aplici legile este important. Nu... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 10:05
O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Erik de Vrijer, va face o vizita la Bucuresti intre 31 iulie - 13 august, pentru a realiza cea de-a sasea evaluare a acordului stand by cu Romania, a anuntat miercuri Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria.
Erik de Vrijer va sosi in Romania pe 1 august si va ramane in Romania inca o zi dupa incheierea misiunii.
Vizita FMI se va derula impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.
"Misiunea FMI se va intalni cu autoritatile, precum si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor de afaceri, bancilor si organizatii ale societatii civile", a precizat Lybek.
Autoritatile au decis sa trateze acordul ca unul de tip preventiv, mai exact nu intentioneaza sa retraga resursele disponibile
Concluziile misiunii vor fi anuntate la sfarsitul vizitei.
Vizita delegatiei comune a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale era programata initial sa inceapa pe 24 iulie, dar a fost amanata dupa referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 14:58
Misiunea FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, inceputa pe 24 ianuarie, se incheie luni 6 februarie, in timp ce concluziile vizitei sunt prezentate cu o zi mai devreme decat prevazut, dupa ce s-a ajuns la un consens pe marginea principalelor teme aflate in negociere.
Pe parcursul vizitei, reprezentantii FMI s-au intalnit cu reprezentantii numeroaselor institutii publice.
Pe lista Misiunii s-au aflat intalniri cu liderii ANAF, unde au discutat despre situatia incasarilor bugetare, reducerea arieratelor si revizuirea in scadere a prognozei de crestere economica pentru 2012, intalniri cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pe tema executiei bugetare pe 2011, intalniri cu membrii consiliului Bursei de Valori Bucuresti pe tema deralarii ofertelor publice si dezvoltarii pietei de capital din Romania.
De altfel, reprezentantii FMI au insistat asupra realizarii unui nou proiect legislativ pentru domeniul Sanatatii.
Reprezentantii misiunii FMI au revizuit in scadere usoara prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2012, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%.
Business24 va prezinta concluziile celei mai recente misiuni FMI la Bucuresti:
Peter Harrold - Banca Mondiala
- Facem parte din acest program de trei ani. Ca parte a acestui proces, de data aceasta, am discutat un nou program de sustinere pentru programul economic al Romaniei care va incepe in iulie. Acesta se va incadra perfect in aranjamentele pe care FMI si CE le desfasoara in Romania si pe care noi il... mai mult
Duminica, 05 Februarie 2012, ora 16:00