Seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir, sustine ca, desi Romania si-a intarit foarte mult economia dupa criza, cresterea economica poate fi afectata de taierile de taxe si cresterile de salarii ale Guvernului Grindeanu.
"Taierile succesive de taxe, cresterile salariale si limitarea investitiilor ameninta sa afecteze aceasta crestere.
Trebuie intarite reformele structurale, mai ales in zona prioritizarii absorbtiei de fonduri EU si sustinerii luptei impotriva coruptiei", a spus Baqir, prezentandu-si concluziile vizitei in Romania, in cadrul unei conferinte care a avut loc la BNR.
In ce priveste bugetul pe 2017, reprezentantul FMI sustine ca "schimbarile legislative consecutive au facut ca structura bugetului sa fie rigida".
"Taieri de taxe si masuri de crestere a salariilor si pensiilor, cu costul investitiilor publice, au facut ca bugetul sa fie mai putin flexibil si risca sa nu faca fata socurilor care ar putea veni.
Este mai usor sa scazi taxele, foarte greu sa le cresti. Este mai usor sa cresti salariile si foarte greu sa le scazi. Nu mai e loc de alte taieri de taxe, daca scopul este de a pastra flexibilitatea bugetului", a subliniat Baqir.
In ce priveste deficitul bugetar pentru acest an si pentru anul urmator, Baqir a spus ca estimarile sunt de 3,7 la suta din PIB pentru 2017, fara masuri suplimentare ale Guvernului, si de 3,9 la suta din PIB pentru anul 2018, "dar prognoza pentru anul urmator se va schimba cand vor incepe discutiile pentru... mai mult
Vineri, 17 Martie 2017, ora 14:48
Presedintele Klaus Iohannis a primit joi, la Palatul Cotroceni, vizita delegatiei FMI.
Seful misiunii Fondului in Romania, Reza Baqir, a transmis ca este nevoie de continuarea luptei anticoruptie, precum si a unor politici economice sanatoase.
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a primit joi, 16 martie a.c., la Palatul Cotroceni, vizita delegatiei FMI condusa de domnul Reza Baqir, seful misiunii pentru Romania. Intrevederea a avut ca scop prezentarea principalelor concluzii ale misiunii periodice de evaluare, in virtutea statutului Romaniei de tara membra a Fondului Monetar International", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.
Temele abordate in cadrul discutiilor s-au axat pe evolutiile economice recente ale Romaniei.
"Seful misiunii FMI a subliniat necesitatea unor politici economice sanatoase, care sa consolideze cresterea economica din ultimii ani a Romaniei, mai ales in contextul in care actualul cadru fiscal-bugetar prezinta o serie de riscuri si vulnerabilitati", a precizat sursa citata.
Citeste si: Seful Consiliului Fiscal: Sa ne intre foarte bine in cap - Poti sa ai cresteri de venituri doar daca economia produce!Festivalul cresterii prin consum de import: Deficitul comercial in ianuarie 2017, cu 60% mai mare ca anul trecutDupa doua licitatii esuate cu titluri de stat, ministrul de Finante nu e stresat: Avem buffer
De asemenea, in cadrul intalnirii, a fost prezentata "nevoia de a regandi trendul politicilor economice din... mai mult
Joi, 16 Martie 2017, ora 18:45
O misiune tehnica a Fondului Monetar International (FMI) va sosi miercuri in Romania, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) fiind una dintre institutiile care urmeaza sa fie vizitate de expertii Fondului, au declarat, marti, surse oficiale.
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, declara la jumatatea lunii iunie ca o misiune FMI ar urma sa vina in Romania la mijlocul acestei luni.
"Misiunea FMI vine pe 15 iulie. Maine (16 iunie n.red.) vine Comisia Europeana. Acum vin separat. Mai intai Comisa Europeana, pana la finalul lunii, iar din 15 iulie vine Fondul Monetar International. Dar este foarte important pentru ca acea misiune depinde de aceasta a Comisiei Europene", a precizat Ministrul Finantelor pe 15 iunie.
O luna mai tarziu, in data de 17 iulie, seful de la Finante a reiterat ca acordul cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana ramane in picioare pana in septembrie, iar Romania trebuie sa profite de perioada ramasa pentru a indeplini cat mai... citeste mai departe despre "O misiune FMI vine in Romania: ANAF, vizata de experti" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 21:06
Reprezentantii misiunii FMI analizeaza performantele Romaniei in ceea ce priveste evaluarile a sasea si a opta din cadrul Acordului de imprumut. Premierul Victor Ponta se arata increzator si a declarat ca toate tintele au fost atinse. Nu de aceeasi parere sunt si specialistii in economie, care arata bilele negre ce se pot regasi in raportul FMI.
Conducerea FMI analizeaza daca Guvernul si-a indeplinit angajamentele si va decide evolutia viitorul Acordului. Analistul economic Constantin Rudnitchi crede ca intelegerea cu Fondul ar trebui sa continuie, dar nu "neaparat din cauza banilor", ci mai degraba pentru ca acordul cu FMI aduce "credibilitate Romaniei" si reprezinta un avertisment pentru guvernanti.
La solicitarea Business24 analistul economic Constantin Rudnitchi a identificat tintele atinse de Romania si a enumerat si angajamentele promise, dar neonorate de statul roman, in relatia cu FMI.
Bile albe
Arieratele. In acest moment, tinta referitoare la arierate ar fi fost atinsa dar Constantin Rudnitchi crede ca ar trebui facuta, mai degraba, "o radiografie" a arieratelor. Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, declara la sfarsitul lunii mai, ca tinta achitarea arieratelor de catre autoritatile locale este unul dintre principalele angajamente si ca promite ca acestea vor fi indeplinite.
La companiile de stat monitorizate in cadrul programului, arieratele s-au situat la sfarsitul anului trecut la 2% din PIB, peste plafonul indicativ din program... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 14:21
Romania a indeplinit actiunile prioritare convenite cu Fondul Monetar International (FMI), scrisoarea de intentie va intra in iunie in Board-ul institutiei financiare internationale, iar o misiune a FMI va veni in Romania in a doua jumatate a lunii iulie, a declarat ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, viceprim-ministru al Guvernului Romaniei.
Oficialul MFP a vorbit, intr-un interviu acordat Agerpres, si despre operationalizarea noii Directii Antifrauda si restructurarea Fiscului, despre modificarile legislatiei fiscale de la 1 iulie, despre posibilitatea ca sistemul platii TVA la incasarea facturii sa devina optional chiar din a doua jumatate a acestui an, precum si despre situatia arieratelor.
Intra cu siguranta in discutia Board-ului FMI?
Da, sunt optimist. Toate angajamentele asumate, toate tintele asumate, sunt sigur ca le indeplinim. In a doua parte a anului ne dorim, in functie de cum merge colectarea in acest prim semestru si semnalele sunt pozitive, merg de la o luna la alta mai bine, sa introducem la 1 iulie o cota redusa de TVA pentru paine. Noua ne expira taxarea inversa la produsele cerealiere, am solicitat CE prelungirea, acum doua saptamani in Parlament a fost prelungita taxarea inversa si ne intereseaza ca aceasta taxa redusa sa o introducem pe tot lantul de panificatie - cereale, faina, paine. Mergem cu taxarea inversa pana la moara si de la moara incolo, pe lantul de panificatie, cu 9% pana la vanzarea painii. Reducerea de la 24% la 9% a... mai mult
Duminica, 02 Iunie 2013, ora 09:58
Misiunea Fondului Monetar International isi incepe, marti, vizita la Bucuresti, pentru a discuta cu oficialii Guvernului Ponta pe mai multe teme importante.
Desi acestia ar fi trebuit sa vina inca de saptamana trecuta, s-a decis amanarea vizitei, din cauza referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu. Seful misiunii FMI pe Romania este, incepand cu aceasta vizita, Erik Jan de Vrijer.
Pe lista subiectelor care vor fi dezbatute de oficialii internationali si de reprezentantii statului roman se numara situatia companiilor de stat, managementul privat si implementarea sa, privatizarea, lichidarea si vanzarea unor pachete de actiuni din companiile de stat pe bursa, liberalizarea pietei la energie electrica si a gazelor, devalorizarea leului si efectele asupra economiei romanesti, deficitul bugetar, dar si noile masuri propuse de Guvern pentru mediul de afaceri.
Prelungirea acordului preventiv cu FMI creste credibilitatea Romaniei
"Eu cred ca se va continua si ideea reorganizarii ANAF", a declarat analistul economic Constantin Rudnitchi, pentru Business24.
Cel mai probabil, spune Rudnitchi, comisia Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene s-ar putea sa aiba o vizita si la Banca Nationala, unde s-ar putea discuta despre o strategie vizavi de piata valutara. "Va fi o discutie interesanta si la Banca Nationala pentru ca in ultima perioada sunt niste luari de pozitie la nivel inalt, care spun ca BNR nu mai are foarte multi... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 08:00
Misiunea FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, inceputa pe 24 ianuarie, se incheie luni 6 februarie, in timp ce concluziile vizitei sunt prezentate cu o zi mai devreme decat prevazut, dupa ce s-a ajuns la un consens pe marginea principalelor teme aflate in negociere.
Pe parcursul vizitei, reprezentantii FMI s-au intalnit cu reprezentantii numeroaselor institutii publice.
Pe lista Misiunii s-au aflat intalniri cu liderii ANAF, unde au discutat despre situatia incasarilor bugetare, reducerea arieratelor si revizuirea in scadere a prognozei de crestere economica pentru 2012, intalniri cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pe tema executiei bugetare pe 2011, intalniri cu membrii consiliului Bursei de Valori Bucuresti pe tema deralarii ofertelor publice si dezvoltarii pietei de capital din Romania.
De altfel, reprezentantii FMI au insistat asupra realizarii unui nou proiect legislativ pentru domeniul Sanatatii.
Reprezentantii misiunii FMI au revizuit in scadere usoara prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2012, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%.
Business24 va prezinta concluziile celei mai recente misiuni FMI la Bucuresti:
Peter Harrold - Banca Mondiala
- Facem parte din acest program de trei ani. Ca parte a acestui proces, de data aceasta, am discutat un nou program de sustinere pentru programul economic al Romaniei care va incepe in iulie. Acesta se va incadra perfect in aranjamentele pe care FMI si CE le desfasoara in Romania si pe care noi il... mai mult
Duminica, 05 Februarie 2012, ora 16:00
Situatia incasarilor bugetare este subiectul de discutie dintre Seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI), Jeffrey Franks si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar.
Pe agenda discutiilor cu conducerea Ministerului Finantelor Publice figureaza executia bugetara pe anul 2011, revizuirea prognozei de crestere economica pe 2011, de la 1,5% - nivelul pe care a fost fundamentat bugetul, la 2-2,5%, precum si revizuirea in scadere a prognozei de crestere economica pentru 2012, de la nivelul de 1,8%, din cauza inrautatirii contextului extern.
Revizuirea in jos a prognozei de crestere economica va conduce la diminuarea veniturilor bugetare, insa misiunea FMI nu va negocia la acest moment o revizuire a deficitului bugetar sau cheltuielilor bugetare programate pentru acest an, ci va discuta despre imbunatatirea colectarii veniturilor.
Un alt punct pe agenda discutiilor va fi reducerea arieratelor. In timp ce arieratele la nivelul administratiei centrale si locale sunt tinute sub control, o problema o ridica arieratele companiilor de stat. Autoritatile romane s-au angajat sa reduca arieratele companiilor de stat monitorizate de FMI, de la 17 miliarde lei la 5 miliarde lei, la finalul anului 2012.
In septembrie 2011, nivelul acestora era de 18,5 miliarde lei, sub tinta de 19,2 miliarde lei, iar in decembrie 17 miliarde lei, peste tinta de 15,9 miliarde lei.
Misiunea de evaluare a Fondului Monetar International se afla la... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 11:29
O echipa de experti ai FMI efectueaza, in perioada 7-20 aprilie, o misiune tehnica la sediul ANAF, pentru a acorda asistenta in legatura cu metodele indirecte de control si cresterea gradului de conformare in randul persoanelor fizice cu venituri sau averi mari, informeaza Mediafax.
"Misiunea FMI se desfasoara in conformitate cu angajamentele asumate de Guvern in cuprinsul Scrisorii suplimentare de intentie agreata cu Fondul la 10 martie. Aceasta misiune are ca scop monitorizarea stadiului implementarii recomandarilor formulate de expertii Fondului in cuprinsul raportului misiunii anterioare a FMI, pe aceeasi tema, organizata la Bucuresti in perioada 24 ianuarie - 4 februarie 2011", se arata intr-un comunicat al ANAF.
ANAF precizeaza ca misiunea vizeaza, totodata, asigurarea "suportului documentar" pornind de la buna practica internationala in domeniu necesar elaborarii procedurii de analiza de risc care va conduce la selectarea persoanelor fizice ce vor fi verificate, elaborarea unui proiect de organizare interna a structurii responsabile cu verificarea situatiilor fiscale personale, in cadrul ANAF, precum si o analiza a pregatirii profesionale necesara inspectorilor fiscali in vederea aplicarii corecte a metodelor indirecte de control.
" Sunt foarte multumit ca am reusit sa conturez aceasta directie de control din cadrul ANAF, care va verifica acele persoane fizice care realizeaza venituri mari sau au averi considerabile si care nu platesc statului... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 21:37