Fondul Monetar International (FMI) l-a numit pe sud-coreeanul Jaewoo Lee (foto) in functia de sef al misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria.
"Sunt foarte incantat sa anunt ca Jaewoo Lee a fost desemnat noul sef al misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria, din 7 decembrie 2017. Dl. Lee il inlocuieste pe dl. Reza Baqir, care va primi un nou post conform politicilor interne ale organizatiei financiare internationale", a afirmat Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.
Inainte de numirea sa, Jaewoo Lee a fost seful misiunii FMI in Sri Lanka, care este inclusa din 2016 intr-un program al organizatiei financiare internationale.
Anterior, acesta a ocupat, in cadrul FMI, postul de adjunct al sefului diviziei de studii pentru regiunile Asia si Pacific si a lucrat la divizia macroeconomie din cadrul Departamentului de cercetare.
Jaewoo Lee a lucrat in cateva economii avansate si emergente si a participat sau a condus cateva proiecte, inclusiv evaluarea cursului valutar, evolutia economica si politica de la criza financiara globala si efectele globale ale reechilibrarii Chinei.
In afara FMI, el a lucrat ca profesor de economie la Universitatea California Irvine si economist sef pentru Coreea de Sud al Bank of America Merrill Lynch.
Cercetarile sale au fost publicate in cateva reviste, inclusiv American Economic Review si Review of Economics and Statistics. Are un doctorat la Massachusetts Institute of Technology si un master in economie... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 20:48
O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de noul sef al institutiei pentru Romania, Reza Baqir, va efectua o vizita in Romania in perioada 2 - 15 martie 2016, pentru evaluarea anuala a economiei romanesti, se arata intr-un comunicat al reprezentantului regional al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
"Misiunea FMI condusa de Reza Baqir, se va afla la Bucuresti in perioada 2 - 15 martie, pentru a realiza evaluarea anuala a economiei romanesti, in cadrul consultarilor pe Articolul IV", se mentioneaza in comunicat.
Noul sef al misiunii FMI in Romania, la Cotroceni - cu cine s-a intalnit
Membrii misiunii FMI vor avea intalniri cu reprezentanti ai autoritatilor romane, ai partidelor politice, cu ...citeste mai departe despre "Misiune FMI la Bucuresti, pentru evaluarea anuala a economiei romanesti" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 18:41
Fondul Monetar International (FMI) l-a numit pe Reza Baqir in functia de sef al misiunii pentru Romania, in locul Andreei Schaechter, acesta urmand sa efectueze o vizita la Bucuresti in perioada 12 - 15 ianuarie 2016, informeaza, luni, reprezentantul rezident al Fondului in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
"Domnul Reza a fost numit sef al misiunii pentru Romania si va efectua o vizita in Bucuresti in perioada 12 - 15 ianuarie pentru a fi prezentat autoritatilor. El o va inlocui pe Andrea Schaechter, care si-a incheiat mandatul, dupa doi ani si jumatate, conform politicii uzuale a FMI de rotire a angajatilor", se mentioneaza intr-un comunicat al FMI.
Romania si imprumutul de la FMI: Cate miliarde de euro am platit in 2015
Reza Baqir este cetatean pakistanez si, inainte de a se alatura Departamentului pentru Europa al FMI, a detinut pozitia de sef al ...citeste mai departe despre "Misiunea FMI in Romania are un nou sef: Cine ii ia locul Andreei Schaechter (Foto)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 11:07
Romania nu va reusi sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International inaintea alegerilor de anul urmator, asa cum doresc autoritatile, avand in vedere istoricul slab al evaluarilor din partea Fondului si cresterea deficitului bugetar anul urmator, potrivit ING Bank Romania.
"Credem ca autoritatile romane nu vor reusi sa obtina un nou acord cu FMI, asa cum isi doresc, inaintea alegerilor de anul viitor, avand in vedere istoricul slab al evaluarilor pentru precedentul angajament si tendinta de crestere a deficitului bugetar din 2016", se arata intr-o nota catre economisti si investitori a economistilor bancii.
Sedinta saptamanala de guvern de astazi ar putea oferi unele informatii privind schimbarile pe plan fiscal, inclusiv privind majorarile salariale ale bugetarilor, in contextul in care Fondul Monetar International a inceput o noua misiune in Romania, arata economistii ING.
Incepand de azi Romania nu mai are acord cu FMI. Ce urmeaza?
Ministrul Finantelor, Eugen ...citeste mai departe despre "ING: Romania nu va reusi sa incheie un nou acord cu FMI inaintea alegerilor din 2016" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 19:10
Ministerul Finantelor incepe marti discutiile cu reprezentantii Fondului Monetar International pe marginea bugetului de stat pe 2016, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
"Astazi (marti - n.red.) o sa fie deschiderea misiunii FMI. O sa discutam subiecte pe care le stim cu totii, in principal bugetul pe 2016, ce a ramas de implementat din toate reformele structurale, legea redeventelor etc", a precizat Teodorovici.
Isarescu, anunt important despre un nou acord al Romaniei cu FMI
El a mai spus ca se discuta inclusiv posibilitatea incheierii unui nou acord. "In ...citeste mai departe despre "Guvernul incepe sa imparta banii pentru 2016: Cu cine se consulta ministrul Finantelor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Octombrie 2015, ora 12:40
Misiunea Fondului Monetar International (FMI), condusa de Andrea Schaechter, se va intalni, luni, cu reprezentantii Consiliului Fiscal si ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB), potrivit unor surse apropiate negocierilor.
Pe agenda discutiilor cu presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, figureaza executia bugetara pe anul 2013, strategia fiscal-bugetara 2014 - 2016, administratia fiscala, reforma sectorului sanatatii, companiile de stat, masurile de imbunatatire a atragerii de fonduri europene.
La BVB, delegatia FMI, alaturi de reprezentantii Comisiei Europene si Bancii Mondiale, va discuta despre dezvoltarea pietei de capital si listarile companiilor de stat, guvernanta corporativa, dar si despre reglementarea unificata a pietelor financiare non-bancare. mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 11:19
Statul trebuie sa asigure protectia consumatorilor in tranzactiile financiare, insa intr-o maniera in care sa nu "goneasca bancile", este de parere seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer.
"Ceea ce am convenit cu Guvernul si cu BNR este ca se vor face niste studii de impact si anumite verificari ale procedurilor, pentru a se asigura ca aplicarea Codului Civil se face in asa fel, incat sa nu se ajunga ca bancile sa nu mai imprumute consumatorii", a spus reprezentantul FMI.
Erik de Vrijer, a vorbit in cadrul prezentarii concluziilor celei de-a saptea si de-a opta misiuni FMI in Romania, si despre necesitatea privatizarii mai multor companii de stat din Romania.
Reprezentantul Fondului considera ca Romania are mai multe resurse care pot fi exploatate, precum energia si transporturile, iar Guvernul ar trebui sa puna accent pe aceste domenii.
"Tara va trebui sa se bazeze pe propriile eforturi, iar Guvernul isi poate intensifica eforturile pentru a capata finantare UE", a declarat seful misiunii FMI.
Business24 iti va prezinta principalele declaratii ale reprezentantului FMI:
Codul Civil trebuie aplicat, astfel incat bancile sa continue sa imprumute consumatorii
Este corespunzator sa se asigure protectia consumatorilor in tranzactiile financiare. In multe tari exista aceasta supraveghere a bancilor, aflata sub o autoritate, iar protectia consumatorului este asigurata de alte organizatii. Cum faci acest lucru si cum aplici legile este important. Nu... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 10:05
Presedintele PDL, Vasile Blaga, i-a inmanat luni sefului delegatiei FMI, Erik de Vrijer, un set de principii care, in opinia democrat-liberalilor, ar trebui luate in discutie si a precizat ca dupa misiunea oficialilor Fondului din septembrie democrat-liberalii le vor prezenta programul lor de guvernare.
"PDL este un partid responsabil, care nu isi schimba pozitia in legatura cu necesitatea colaborarii cu dumneavoastra, cu Banca Mondiala, cu Comisia Europeana, indiferent ca este sau nu la putere.
Consideram absolut necesar ca Romania sa aiba in continuare nevoie de un parteneriat corect cu dumneavoastra si o sa va rog sa-mi permiteti sa va inmanez un set de principii pe care PDL le considera obligatorii sau cel putin necesare a fi luate in discutie pe termen scurt, mediu si lung, noi intelegand termen scurt - 2013, mediu - 2016 si lung - 2020.
Dupa misiunea dumneavoastra din septembrie vom fi in masura sa va prezentam programul nostru de guvernare, pe care am dori sa cadem de acord pentru etapa urmatoare, tocmai pentru a-l armoniza cu dumneavoastra", a afirmat Blaga la inceputul intalnirii dintre reprezentantii PDL si cei ai FMI.
Din partea PDL iau parte la intalnire Vasile Blaga, Adriean Videanu, Bogdan Dragoi, Gheorghe Pogea, Cristian Boureanu, Andreea Paul.
Negocierile cu FMI, un succes pentru Romania?
Discutiile cu FMI s-au incheiat. Vezi concluziile mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 13:52
Statul roman a imbratisat ajutorul financiar oferit de Fondul Monetar International (FMI) si s-a aruncat "cu capul inainte", in ciuda avertisementelor lansate de mai multi specialisti economici. Avertismentele au fost indreptatite, in contextul in care Argentina, Irakul si o serie de alte state reprezinta dovada "efectelor secundare" ale sprijinului FMI.
Romania a incheiat primul acord cu FMI in martie 2009, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD fiind de 19,95 miliarde euro.
Guvernul a sustinut ca acordul incheiat in 2009 este necesar pentru stabilizarea cursului valutar si pentru stimularea investitiilor. In plus, seful statului vedea acordul din 2009 "o centura de siguranta" si promitea ca acordul va fi de tip preventiv.
Chiar si asa, guvernul a folosit banii acordati de FMI in alte scopuri decat cele enumerate si a incheiat, anul acesta, un nou acord cu Fondul, de data aceasta de tip preventiv. Acest lucru inseamna ca banii nu pot fi trasi doar in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac asupra monedei nationale declansat de o criza in regiune.
Valoarea celui de-al doilea acord este de aproximativ 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.
Al doilea acord cu FMI va dura doi ani si se va derula concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 18:06