O misiune tehnica a Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene soseste marti la Bucuresti pentru discutii tehnice referitoare la Codul Fiscal si la stadiul implementarii masurilor cuprinse in programul cu cele doua institutii financiare internationale.
Misiunea FMI si CE urmeaza sa se incheie in 26 mai.
"Este o misiune tehnica si eu sper sa fie o misiune cu succes la final, astfel incat sa putem readuce in discutie programul cu FMI, Comisia Europeana si cu Banca Mondiala.
Am avut chiar saptamana aceasta la Bruxelles o participare la Consiliul de Ministri ai Finantelor, ECOFIN, unde am reiterat faptul ca Romania este angajata ferm in a-si readuce in discutie acest program si a-l inchide cu succes in septembrie", a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, in 15 mai.
El a precizat ca scopul misiunii tehnice este acela de a discuta fiecare masura din Codul Fiscal pe baza de argumente, insa a subliniat ca Romania are nevoie de relaxare fiscala.
FMI... citeste mai departe despre "O misiune FMI vine in inspectie pe Codul Fiscal" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 08:32
O misiune a Fondului Monetar Interntional (FMI) va sosi marti la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie, a anuntat joi Fondul.
"Misiunea va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice recente si prioritatile in ceea ce priveste reformele economice. De asemenea, vor fi discutate masuri pentru compensarea veniturilor pierdute prin amanarea cu trei luni a majorarii accizei la carburanti, astfel incat sa fie asigurata tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB", a declarat intr-un comunicat reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Surse guvernamentale au declarat miercuri ca echipa FMI, CE si BM va sosi la Bucuresti marti, 21 ianuarie, pentru a doua evaluare a acordului incheiat la mijlocul anului trecut si completarea primei evaluari.
FMI va efectua prima si a doua evaluare a acordului preventiv cu Romania
Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar International sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultima scrisoare de intentie, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI.
Ministrul pentru buget, Liviu Voinea, a declarat marti, la Viena, ca acordul cu FMI este in derulare si a... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 11:35
Delegatia Fondului Monetar International se intalneste, miercuri, cu reprezentanti ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Consiliului Investitorilor Straini (FIC) si ai AmCham (Camera Americana de Comert in Romania), in cadrul evaluarii noului Acord Stand-By cu Romania.
Intre subiectele ce ar urma sa fie abordate se afla evolutia companiilor de stat listate la Bursa de Valori Bucuresti, Codul insolventei, problema arieratelor si taxarea companiilor, potrivit unor surse apropiate negocierilor.
Misiunea FMI se afla in Romania in perioada 22 octombrie - 5 noiembrie.
Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat pe 27 septembrie scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv. mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 11:35
Premierul Victor Ponta are programata pentru vineri o intalnire cu membrii misiunii Fondului Monetar International (FMI), aflati la Bucuresti pentru prima evaluare a noului acord.
Misiunea Fondului Monetar International si Comisiei Europene a venit marti la Bucuresti pentru discutii cu autoritatile romane in cadrul primei evaluari a noului acord aprobat in septembrie, iar principalele discutii se concentreaza pe executia bugetara, masurile fiscale si bugetul pe anul viitor.
Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat pe 27 septembrie scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.
Acordul a inceput insa cu o derogare pe cel mai important criteriu cantitativ, cel al deficitului bugetar, tinta pentru septembrie fiind majorata cu un miliard de lei, de la 8,1 miliarde lei la 9,18 miliarde lei, ca urmare a unei performante slabe in ceea ce priveste veniturile bugetare, care s-au plasat dupa opt luni sub nivelul programat. La mijlocul anului, diferenta intre programat si realizat era de 400 de milioane lei (fara PNDI), iar la opt luni a depasit un miliard de lei.
Guvernul s-a angajat in acelasi timp sa ia masuri suplimentare in cazul in care incasarile nu vor fi revigorate in urmatoarele trei luni, pentru a se incadra in deficitul negociat pentru acest an, de 14,7 miliarde lei.
Scrisoarea de intentie... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 08:56
O noua misiune a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale va ajunge in Romania in jurul datei de 10 ianuarie, pentru a discuta cu Guvernul inclusiv despre proiectul de buget pe anul viitor, a anuntat premierul Victor Ponta.
Potrivit calendarului gandit de USL, proiectul de buget pentru anul viitor va fi prezentat in aceasta saptamana si va fi dezbatut de Parlament in luna ianuarie, dupa ce va fi discutat cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat, in luna septembrie, ca bugetul pentru anul viitor va fi prezentat la 15 zile dupa instalarea noului guvern, derogarea fata de termenul legal, 15 octombrie, fiind convenita cu cele trei institutii financiare internationale. mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 15:46
Misiunea FMI condusa de Jeffrey Franks ajunge marti in Romania, pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by, care se va termina in data de 9 mai. Temele fierbinti ale intalnirii sunt cresterea salariilor bugetarilor, scaderea CAS, liberalizarea pietei energiei si privatizarile.
Vizita FMI are loc intr-un context in care tot mai multe voci se ridica impotriva continuarii acordului cu Fondul Monetar. Intalnirile vor stabili si bazele viitoarei relatii dintre Romania si FMI, in conditiile in care este prima evaluare a Fondului din mandatul guvernului Ungureanu si ultima condusa de Jeffrey Franks. De asemenea, tot acum are loc si prima vizita oficiala a olandezului Erik De Vrijer, in calitate de viitor sef al FMI in Romania.
Principalele teme de discutie
Cel mai fervent subiect aflat pe agenda guvernului pentru discutiile cu FMI este recuperarea diminuarii salariale anuntata de guvernul Ungureanu, in conditiile in care Jeffrey Franks nu a incurajat pana acum aceasta idee.
"Daca exista spatiu fiscal, guvernul poate face ajustari modeste, o crestere a salariului sau reducerea CAS. 15% este considerabil mai mare decat am discutat in trecut, de o crestere de 4-5%. Stiam ca s-au acumulat presiuni politice si ma asteptam sa exista discutii", a declarat recent oficialul FMI.
In scrisoarea de intentie convenita cu guvernul, in urma celei de-a patra evaluari a acordului preventiv, derulata in ianuarie-februarie, se subliniaza ca politica de austeritate pe... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 08:01
Premierul Ungureanu i-a invitat pe seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si directorul pentru Romania al Directoratului General al Comisiei Europene, Istvan Szekely, sa vina la Bucuresti, pentru o "intalnire de lucru" pe teme economice actuale, care nu va viza si scrisoarea de intentie.
"Primul-ministru Mihai-Razvan Ungureanu a lansat sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si directorului pentru Romania al Directoratului General al Comisiei Europene, Istvan Szekely, invitatia de a participa, la Bucuresti, in intervalul 21-22 februarie, la o intalnire de lucru pe teme economice de actualitate. Scrisoarea de intentie nu se va afla pe agenda de discutie", informeaza Guvernul.
Scrisoarea de intentie a fost convenita de FMI si CE cu fostul premier Emil Boc, cu o zi inainte ca acesta sa demisioneze din postul de prim-ministru, iar Ungureanu sa preia conducerea Guvernului. mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 19:59
Expertii Fondului Monetar International vor avea marti o serie de discutii tehnice cu autoritatile din Romania, misiunea FMI urmand sa inceapa, oficial, miercuri.
Misiunea FMI se va afla la Bucuresti in perioada 25 ianuarie - 6 februarie 2012, pentru a patra evaluare a acordului cu Romania, potrivit unui anunt facut pe 11 ianuarie de reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.
Misiunea condusa de Jeffrey Franks are ca scop a patra evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu Romania. Alaturi de echipa FMI se vor afla si echipele de negociatori ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Delegatia FMI, CE si BM se va intalni cu autoritatile romane, precum si cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile.
Concluziile misiunii vor fi transmise dupa incheierea vizitei, a precizat Tonny Lybek
Misiunea anterioara a delegatiei comune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale a avut loc in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare in cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.
La incheierea misiunii de la finele anului trecut, Jeffrey Franks, a apreciat ca autoritatile au reusit sa indeplineasca toate conditionalitatile cerute de Fond si se afla in parametri stabiliti cu acesta.
Guvernul a aprobat, la sfarsitul anului 2011, o contributie de 781,2 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere) din partea Romaniei la majorarea... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 19:53
O noua misiune a Fondului Monetar International (FMI), Uniunii Europene si Bancii Mondiale se va afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011, pentru evaluarea politicilor bugetare.
La ultima evaluare din luna august, UE si FMI au cerut autoritatilor romane sa mentina disciplina bugetara si sa continue reforma in sectorul public, in conditiile in care Romania urmeaza sa revina pe crestere economica in acest an, dupa doi ani consecutivi de recesiune.
Pentru 2011, cresterea economica era estimata la 1,5%, iar in 2012 la 3,5 - 4%. Insa, recent, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat ca exista posibilitatea ajustarii prognozei pentru 2012, pe fondul noului val de criza care se manifesta pe plan global.
"Este posibil sa ajustam prognoza fata de cat s-a stabilit in vara, cat am discutat cu FMI si CE, adica 3,5% din PIB. Sa speram ca ajustarea nu va avea o diferenta semnificativa. Imi doresc sa fie noua prognoza cat mai aproape de 3,5%, dar nu vom reusi. Vedeti ca toate tarile din UE au facut ajustari in jos privind prognoza de crestere economica", a spus, pe 18 octombrie, seful de la Finante.
Referitor la 2011, ministrul Ialomitianu si-a exprimat convingerea ca Romania va incheia anul in curs cu o crestere economica de 1,5% din PIB, in timp ce alte estimari indica 1,7% din PIB.
Intr-un interviu pentru AGERPRES, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a afirmat ca Romania va trebui sa isi pastreze angajamentele fata de... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 12:12