O misiune a Fondului Monetar International, condusa de seful misiunii FMI pentru Romania, Jaewoo Lee, se va afla la Bucuresti in perioada 6 - 12 noiembrie, a anuntat, miercuri, reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Alejandro Hajdenberg.
"Echipa FMI va evalua recentele evolutii economice si financiare din Romania, va actualiza perspectivele macroeconomice si va discuta bugetul pe 2019. Vizita va folosi, de asemenea, ca pregatire pentru misiunea de consultare pe Articolul IV, care va avea loc la inceputul anului viitor", a afirmat Hajdenberg.
In prezent, Romania nu are in derulare un acord de finantare cu Fondul Monetar International, insa institutia financiara evalueaza anual evolutia economiei romanesti, in baza consultarilor pe Articolul IV.
Consultarile constituie un exercitiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultarilor in baza Articolului IV este examinarea situatiei financiare si economice la nivel national si formularea unor recomandari generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare si economice de urmat pentru asigurarea stabilitatii si a unei evolutii pozitive la nivelul economiei. mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 10:31
Acordul dintre Romania si Fondul Monetar International (FMI) este "stationar", iar misiunea tehnica a FMI a plecat cu o evaluare pozitiva de la Bucuresti, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Acordul cu FMI este stationar. Misiunea de evaluare a situatiei fiscale pe Romania, din cate stiu, a plecat cu o evaluare pozitiva", a explicat Mugur Isarescu, referindu-se la misiunea tehnica a institutiei financiare internationale care are rolul de a analiza situatia bugetara a Romaniei.
O echipa de experti ai Fondului Monetar International (FMI) a venit la Bucuresti, la finalul lunii iulie, pentru a discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) despre prima rectificare a bugetului statului pe anul 2014.
Guvernul a aprobat pe 31 iulie proiectele de ordonanta privind rectificarea bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014.
Premierul Victor Ponta a declarat joi ca aceasta prima rectificare bugetara din 2014 este una pozitiva si ca Ministerul Mediului, care urma sa piarda 25 de milioane lei, va primi 50 de milioane de lei credite de angajament pentru lucrari tintite pe zona de amenajari si de combatere a inundatiilor.
De asemenea, seful Executivului a precizat ca judetele care au fost in Cod Rosu de inundatii - Gorj, Valcea, Arges, Olt, Teleorman si Prahova - primesc 50 de milioane de lei, Ministerul Sanatatii primeste 500 milioane lei si Casa de Asigurari de Sanatate - 165 milioane... mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 08:29
O Misiune a Fondului Monetar International va face o vizita la Bucuresti, in perioada 22 octombrie - 5 noiembrie 2013, pentru discutii privind evaluarea Acordului Stand-By cu Romania, care a fost aprobat pe 27 septembrie 2013, de Boardul Fondului.
"Misiunea va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice recente si prioritatile reformei economice. Misiunea FMI, condusa de Andrea Schaechter, va avea loc in comun cu echipe ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale si pe langa autoritati, vor avea loc intalniri cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor de afaceri, ai bancilor si cu organizatii ale societatii civile. Rezultatele vor fi facute publice la sfarsitul misiunii", arata un comunicat emis de reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Boardul Fondului Monetar International a aprobat, pe 27 septembrie, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane pentru incheierea unui nou acord de tip preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.
Acesta este al treilea acord solicitat de Romania Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011. mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 13:57
Reprezentantii misiunii FMI analizeaza performantele Romaniei in ceea ce priveste evaluarile a sasea si a opta din cadrul Acordului de imprumut. Premierul Victor Ponta se arata increzator si a declarat ca toate tintele au fost atinse. Nu de aceeasi parere sunt si specialistii in economie, care arata bilele negre ce se pot regasi in raportul FMI.
Conducerea FMI analizeaza daca Guvernul si-a indeplinit angajamentele si va decide evolutia viitorul Acordului. Analistul economic Constantin Rudnitchi crede ca intelegerea cu Fondul ar trebui sa continuie, dar nu "neaparat din cauza banilor", ci mai degraba pentru ca acordul cu FMI aduce "credibilitate Romaniei" si reprezinta un avertisment pentru guvernanti.
La solicitarea Business24 analistul economic Constantin Rudnitchi a identificat tintele atinse de Romania si a enumerat si angajamentele promise, dar neonorate de statul roman, in relatia cu FMI.
Bile albe
Arieratele. In acest moment, tinta referitoare la arierate ar fi fost atinsa dar Constantin Rudnitchi crede ca ar trebui facuta, mai degraba, "o radiografie" a arieratelor. Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, declara la sfarsitul lunii mai, ca tinta achitarea arieratelor de catre autoritatile locale este unul dintre principalele angajamente si ca promite ca acestea vor fi indeplinite.
La companiile de stat monitorizate in cadrul programului, arieratele s-au situat la sfarsitul anului trecut la 2% din PIB, peste plafonul indicativ din program... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 14:21
O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) va efectua o vizita la Bucuresti intre 15 - 29 ianuarie, pentru a realiza a saptea si a opta evaluare a acordului stand by cu Romania, a anuntat joi Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria.
Vizita FMI se va derula impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale
Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice recente si perspectivele, bugetul pentru 2013, progresul privind reformele structurale, precum si orientarea politicii monetare.
Concluziile misiunii vor fi anuntate la sfarsitul vizitei.
O echipa a FMI, condusa de Erik de Vrijer, s-a aflat la Bucuresti intre 6-14 noiembrie pentru a discuta cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente, politica fiscala si monetara si reformele structurale.
In 16 octombrie, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, preciza, intr-un comunicat, ca "pe fondul alegerilor parlamentare ce vor avea loc in Romania pe 9 decembrie, cea de-a saptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI va fi amanata. Echipa FMI insarcinata sa discute performantele inregistrate in cadrul programului si sa stabileasca cu autoritatile masurile necesare pentru a incheia evaluarea va sosi la Bucuresti odata cu instalarea unui nou guvern".
Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat la sfarsitul lui septembrie cea de-a sasea evaluare a performantelor economice ale Romaniei... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 11:00
Board-ul Fondului Monetar International va analiza, vineri, concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei romanesti derulata la Bucuresti de institutiile financiare internationale in aceasta primavara, potrivit programului publicat pe site-ul FMI.
Dupa o eventuala aprobare a evaluarii de catre conducerea FMI, programul va disponibiliza inca aproximativ 475 milioane euro asistenta din partea FMI pentru Romania, dintr-o suma totala de circa 3,5 miliarde euro.
"Majoritatea tintelor cantitative, cu exceptia a doua dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse si am convenit asupra politicilor necesare pentru a merge mai departe", declara, la finalul misiunii din primavara, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.
El a atras atentia asupra cresterii in continuare a arieratelor, ca si asupra derapajelor fata de calendarul privatizarilor, ceea ce reprezinta un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei fata de reformele structurale.
Societatile de stat, mai putin profitabile
Oficialul FMI a apreciat ca societatile de stat sunt mai putin profitabile, Romania nereusind sa faca progrese in asigurarea unui management competitiv. De asemenea, acesta a aratat ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme in privinta celor care nu renegociaza contractele bilaterale cu Hidroelectrica.
In acelasi timp, reprezentantul FMI a mentionat ca pana la finalul anului autoritatile romane... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 10:26
FMI a publicat scrisoarea de intentie convenita cu Guvernul in urma celei de-a patra evaluari a acordului preventiv, derulata in ianuarie-februarie.
Documentul reitereaza angajamente mai vechi ale statului roman fata de FMI si prevede, ca noutati fata de scrisorile anterioare, mai multe masuri pentru eficientizarea si privatizarea companiilor de stat.
Scrisoarea a fost redactata in urma ultimei misiuni de evaluare a acordului cu FMI, din ianuarie-februarie.
Romania a indeplinit tintele fiscale si obiectivele structurale convenite cu FMI, iar tinta de deficit bugetar pentru acest an, de sub 3% din PIB pe metodologia ESA, respectiv 1,9% din PIB pe cash, ar trebui sa poata fi atinse datorita veniturilor mai mari din taxe obtinute anul trecut.
Politica de austeritate va trebui sa continue
Cu toate acestea, politica de austeritate pe partea de cheltuieli publice va trebui sa continue, iar salariile bugetarilor si pensiile din sistemul public raman inghetate, se spune in document, care reitereaza astfel pozitia prezentata in scrisorile anterioare catre Fond.
De asemenea, Guvernul reitereaza angajamentul de a consolida absorbtia fondurilor UE si anunta ca va angaja, pana in luna iunie, 311 persoane in cadrul autoritatilor de management din acest domeniu (100 de posturi vacante, 211 de pozitii noi).
Romania si-a luat angajamentul pentru liberalizarea pietei energiei
Totodata, statul reafirma angajamentul privind liberalizarea pietei energiei si gazelor.... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 14:31
A patra misiune de evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv incepe miercuri la Bucuresti. Delegatia este formata din reprezentantii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Delegatia se va afla la Bucuresti pana pe 6 februarie si va avea intalniri cu autoritatile romane, precum si cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile.
Concluziile misiunii vor fi transmise dupa incheierea vizitei.
Misiunea anterioara a delegatiei comune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale a avut loc in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare in cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.
La incheierea evaluarii de la finele anului trecut, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a apreciat ca autoritatile au reusit sa indeplineasca toate conditionalitatile cerute de Fond si se afla in parametri stabiliti cu acesta.
Acordul Stand-By dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.
Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.
Toata suma, de 3,6 miliarde euro,... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 09:36
La Bucuresti vor veni reprezentantii institutiilor internationale FMI, CE si ai Bancii Mondiale, pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, in care vor analiza modul in care au fost indeplinite reformele in prima jumatate a acestui an, informeaza Mediafax.Misiunea isi va incheia vizita pe 1 august, cand vor fi prezentate concluziile intr-o conferinta de presa.Oficialii institutiilor internationale se vor intalni cu membri ai Guvernului, oficiali BNR, bancheri, reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, mediului de afaceri, si societatii civile, si vor analiza reformele si modul in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat la finele lunii iunie prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, si a pus la dispozitia Romaniei a doua transa, de 481 de milioane de euro.In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. mai mult
Luni, 18 Iulie 2011, ora 11:35