Generalul (r) Michael Hayden, fostul sef al spionajului american, face lumina in privinta activitatii NSA in domeniul cibernetic.
"Furam datele in format electronic ale oamenilor. Ca fost sef al agentiei, imi place sa cred ca suntem cei mai buni la asta", a recunoscut Hayden.
Fostul sef al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a mentionat ca aceasta activitate este comuna tuturor guvernelor din lume, tintele fiind simpli indivizi sau alte guverne. Din perspectiva sa, spionii americani s-ar descurca cel mai bine, relateaza CNBC.
Atacuri justificate
Hayden a fost prezent pe scena in cadrul conferintei S4X16, din Miami Beach, evenimentul fiind dedicat pericolului reprezentat de atacurile cibernetice din sectorul industrial sau asupra serviciilor de utilitati din marile orase.
Fostul sef al spionajului american sustine ca, din punct de vedere al sigurantei nationale, atacurile cibernetice declansate de personalul NSA sunt total justificate.
"Furam informatii pentru a va tine liberi si pentru a va tine in siguranta", s-a adresat Hayden auditoriului.
"Nu furam informatii care sa imbogateasca pe cineva din Statele Unite. Cred ca doar alte patru tari mai pot afirma acest lucru. In toate se vorbeste engleza", a precizat fostul oficial american, facand referire la grupul celor "Cinci ochi", denumirea sub care este cunoscuta alianta din domeniul securitatii cibernetice dintre SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda si Marea Britanie.
China, copilul minune al... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 13:25
Armata de bloggeri pro-Kremlin cunoscuta si sub numele de "trolii lui Putin" a schimbat radical si dezbaterile din mediul virtual, comentariile acestora starnind valuri de neincredere in randul publicului cititor.
Pentru corespondentii de presa occidentali aflati la Moscova, existenta "fermelor de troli" coordonate de Kremlin nu a reprezentat o surpriza prea mare. Intr-o dezbatere online a ziarului The Guardian, acestia prezinta modul in care propaganda si contra-propaganda din Rusia s-au transformat in fenomene virale.
Pro-Rusia, Pro-Ucraina
"Sub fiecare articol scris pe tema implicarii Rusiei in criza din Ucraina sau a realitatii politice de aici observam de fiecare data zeci sau sute de comentarii scrise intr-o engleza semi-coerenta de catre utilizatori care se semnau cu prenume englezesti", rememoreaza Shaun Walker, corespondent The Guardian la Moscova.
Nu inseamna ca toate aceste comentarii vin de la oameni platiti de Kremlin. In ultimul an, criza din Ucraina si situatia din Rusia au devenit subiecte care au polarizat publicul cititor in acelasi mod in care au facut-o subiecte de genul Israel/Palestina.
Acelasi articol se intampla sa fie denuntat drept o calomnie rusofoba dezgustatoare comandata de catre CIA si o mizerie pro-Putin platita de Kremlin.
"Cele doua tabere de comentatori online nu obosesc in a se acuza de nazism unii pe ceilalti, desi, din acest punct de vedere, furia taberei proruse este incomparabil mai bine reprezentata decat cea a... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 15:23
2Agentia de Securitate Nationala (NSA) a Statelor Unite a colectat aproape 200 de milioane de mesaje text pe zi din intreaga lume, strangand date despre planurile de calatorie ale oamenilor, contacte si tranzactii cu carti de credit, a relatat joi cotidianul britanic The Guardian, citat de Reuters.
Cu numele de cod "Dishfire", programul NSA colecteaza "destul de mult din tot ce se poate", scrie Guardian, citand o investigatie comuna cu Channel 4 News din Marea Britanie bazata pe material obtinut de la fostul consultant fugar NSA Edward Snowden.
Ziarul a declarat ca documentele arata de asemenea ca agentia britanica de spionaj GCHQ a folosit baza de date NSA pentru a cauta metadate de comunicatii "nerelevante si nemotivate" ale unor persoane din Regatul Unit.
Comunicatiile de la numerele de telefon din SUA au fost eliminate sau "minimizate" din baza de date, in timp ce numerele din alte tari, inclusiv Marea Britanie, au fost pastrate, noteaza cotidianul.
Citand o prezentare NSA din 2011 cu subtitlul "SMS mesaje text: O mina de aur pentru a exploata", The Guardian declara ca programul a colectat 194 de milioane de mesaje text pe zi, in medie, in luna aprilie a acelui an.
"NSA s-a folosit pe scara larga de baza de date mesaje text pentru a extrage informatii cu privire la planurile de calatorie ale oamenilor, agendele de contacte, tranzactiile financiare si mai mult - inclusiv ale unor persoane sub nicio suspiciune de activitate ilegala", afirma raportul The... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 09:30
La sase luni dupa ce a prezentat prima oara documente luate de la NSA, Edward Snowden spune ca a facut ceea ce trebuia sa faca, fara sa precizeze daca mai detine secrete ale Agentiei Nationale de Securitate din SUA.
Snowden a spus ca misiunea sa este "indeplinita" si ca este multumit pentru ca publicul stie acum de expensiunea guvernului american in domeniul Internetului si de inregistrarile telefonice, potrivit Washington Post.
"Pentru mine, in termenii satisfactiei profesionale, misiunea este deja indeplinita", a spus Snowden. "Pentru ca jurnalistii au putut sa isi faca treaba, tot ceea ce am incercat sa fac a fost validat. Pentru ca, amintiti-va, nu am vrut sa schimb societatea. Am vrut sa dau societatii o sansa pentru a decide daca ar trebui sa se schimbe singura", a ...citeste mai departe despre "Edward Snowden: Mi-am indeplinit misiunea - S-au terminat dezvaluirile?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Decembrie 2013, ora 14:35
Edward Snowden, fostul consultant al Agentiei americane pentru Securitatea Nationala (NSA) refugiat in Rusia, considera ca misiunea sa a fost deja indeplinita, in contextul in care informatiile secrete pe care le-a dezvaluit au condus la reconfigurarea politicilor americane de spionaj.
"Din punctul meu de vedere, misiunea a fost deja indeplinita. Am castigat deja", a declarat Snowden intr-un interviu acordat ziarului The Washington Post. Transfugul a exprimat satisfactie pentru faptul ca presa a putut dezvalui informatii despre modul in care agentiile de spionaj americane intercepteaza telefoanele si datele online.
"Imediat ce am vazut ca jurnalistii pot munci, tot ceea ce am incercat sa fac s-a confirmat. Obiectivul meu nu este schimbarea societatii. Ci vreau sa ofer societatii sansa de a stabili daca se poate schimba singura", a spus Snowden.
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a sugerat ca are in vedere unele schimbari pentru a ajunge la o stare de echilibru intre securitatea cetatenilor si protejarea datelor private. mai mult
Marti, 24 Decembrie 2013, ora 12:33