Dupa declaratiile elucubrante ale ministrului de Finante, Ionut Misa, care au bagat in ceata si firmele, si angajatii, Calin Popescu Tariceanu a explicat joi seara noul sistem de contributii sociale care va intra in vigoare de la 1 ianuarie.
In emisiunea lui Mihai Gadea de la Antena3, presedintele Senatului, fost om de afaceri, a prezentat la tabla, cu scheme si cifre exacte, cine si cat va plati statului incepand de anul viitor.
"In acest moment, contributiile platite de angajator si de salariat sunt 39,25%. Ele sunt repartizate in felul urmator: la angajator 22, 75% si 16, 5% la salariat. Aceasta este situatia in acest moment, asa sunt platite contributiile salariatului.
Vom trece la o contributie de 35%, pe care o va plati salariatul si o contributie a angajatorului de 2%, in total 37%. Contributia angajatorului scade deci de la 22,75% la 2%", a spus Tariceanu pentru sursa citata.
Desi ministrul Misa vorbise cu o zi in urma despre o noua taxa de solidaritate aplicata firmelor, Tariceanu a fost categoric: "Nu este vorba de nicio taxa in plus".
"Angajatorul are contributia diminuata de la 22,75% la 2%.
Salariul net al salariatului nu va scadea, pentru ca impozitul pe salariu care acum e 16% va cobori la 10%. Salariul net va creste", a sustinut seful ALDE.
"Din taxa angajatorului care este 22,75% va ramane sa plateasca numai 2%, restul trece la salariat care va avea o taxa cumulata de 35%", a promis el.
Ramane de vazut daca ceea ce a prezentat... mai mult
Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 08:04
Platforma Romania 100 considera ca toti antreprenorii din Romania vor suferi in 2018 din cauza introducerii taxei de solidaritate si cere Guvernului sa explice introducerea acesteia si destinatia banilor.
De asemenea, Platforma Romania 100, fondata de Dacian Ciolos, sustine ca directiva UE invocata de ministrul Finantelor ca argument in favoarea acestei taxe nu exista.
"Platforma Romania 100 considera ca toti antreprenorii din Romania (microintreprinderi, PFA-uri, afaceri de familie, societati medii si mari) vor suferi in 2018 din cauza 'solidarizarii' fortate propuse de Guvernul Mihai Tudose II. Guvernul trebuie sa justifice de ce introduce aceasta taxa si ce destinatie va da statul acestor resurse suplimentare. Este o minima cerinta de transparenta si respect din partea guvernului fata de contribuabili.
De asemenea, mentionam ca nu exista o directiva Europeana care sa oblige Romania sa introduca o asemenea taxa, asa cum in mod mincinos a afirmat ministrul Finantelor", sustin reprezentantii Platformei Romania 100.
Ei califica drept "haotic, intempestiv si lacunar" modul in care a fost transmisa informatia referitoare la aceasta taxa, fara a se preciza la ce anume se refera procentul de 2% mentionat.
"Aceasta taxa descurajeaza investitiile realizate de antreprenorii romani si de potentialii investitori straini care tatoneaza Romania ca destinatie pentru a-si plasa proiectele greenfield. Asigurarea stabilitatii si predictibilitatii fiscale este un principiu... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 21:46
Taxa de solidaritate aplicata firmelor, cea mai noua gaselnita a Guvernului, si modul haotic in care a fost prezentanta in doua zile consecutive de ministrul Ionut Misa, au starnit reactii vehemente in randul economistilor si mediului de afaceri.
Specialistii in fiscalitate sustin ca cele mai recente decizii ale guvernantilor vor avea un efect devastator asupra economiei, mai ales asupra mediului privat, care este obligat sa scoata bani din piatra seaca pentru a sprijini acum financiar bugetul statului, care nu are cum sa faca altfel fata promisiunilor electorale ale Puterii.
Daca vom continua asa, nu numai ca cresterea noastra economica de care tot aminteste Guvernul nu se va resimti in buzunare, dar fiecaruia dintre noi ii va merge mai prost si, la un moment dat, statul nu va mai avea de unde sa stoarca bani, daca si mediul privat va saraci.
Dar iata ce spun analistii:
Incompetenta devastatoare
Florin Citu, economist si vicepresedinte PNL, sustine ca declaratiile lui Misa arata ca ministrul de Finante nu stie cum se plateste salariul in Romania.
"Incompetenta ministrului Ionut Misa devine devastatoare pentru economie. A spus atat de multe lucruri care nu sunt adevarate si ar trebui sa le demontam pe toate. Angajatorul, astazi, contribuie foarte mult la bugetul de stat si este solidar cu angajatul, pentru ca plateste 23% din acele contributii (...). Ionut Misa nu stie cum se plateste salariul in Romania", a declarat Citu la RFI Romania.
"In acelasi... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 15:06
Misterul taxei de solidaritate de 2% care va fi aplicata firmelor continua si dupa ce Ministerul de Finante a transmis un comunicat in care trebuia sa raspunda la toate intrebarile aparute dupa anuntul ministrului Ionut Misa referitor la aceasta taxa.
Misa a anuntat, joi, ca institutia pe care o conduce va transmite un comunicat amanuntit despre aceasta taxa si in cateva ore documentul a fost transmis presei, dar fara sa contina raspunsurile asteptate.
"Contributia pentru solidaritate sociala nu este o taxa noua, ci o contributie sociala corelata cu masura privind reducerea numarului contributiilor sociale si cu necesitatea asigurarii prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii in conformitate cu principiile care stau la baza sistemelor de asigurari sociale, cum ar fi principiul contributivitatii si cel al solidaritatii sociale", noteaza Ministerul Finantelor. Faptul ca aceasta taxa nu este una noua a sustinut insa si ministrul cu cateva ore in urma.
Apoi, institutia precizeaza ca aceasta contributie "se plateste la bugetul de stat si se datoreaza de catre angajatori la fondul brut de salarii, fiind destinata alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, cum ar fi indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale. Nivelul... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 14:50
Ministrul de Finante, Ionut Misa, a incercat sa explice, joi, ce reprezinta taxa de solidaritate de 2% anuntata miercuri seara. Ne-a bulversat insa si mai tare.
Chiar daca discutiile cu reporterii au durat destul de mult si acestia au tot incercat sa il faca pe ministru sa explice ce reprezinta aceasta taxa, jurnalistii s-au declarat nemultumiti la final, moment in care Misa a spus ca o sa trimita un comunicat de presa in care o sa explice.
"E vorba de o contributie de solidaritate sociala, nu e o taxa noua. In baza legii 200 din 2006 exista un fond de sprijinire a salariatilor pentru situatia in care care angajatorul nu mai plateste contributiile. Exista o directiva europeana care reglementeaza instituirea unui fond pentru toti angajatii pentru toate companiile la care au lucrat si au intrat in insolvenmta", a spus Misa, incercand sa explice ca din acesti bani se platesc contributiile angajatului in situatia in care compania intra in faliment.
Ministrul a mai afirmat ca exista o directiva europeana care nu poate fi eliminata si care cere acest lucru, dar ca nu exista si un procent fix stabilit, acesta putand avea orice valoare.
Misa a explicat ca din acest 2%, 90% merge la bugetul de stat pentru a acoperi diverse cheltuieli si 10% catre achitarea contributiilor sociale ale salariatilor companiilor care au intrat in insolventa.
Intrebat despre impactul bugetar, ministrul a spus ca au calculat in asa fel incat sa nu scada salariul si nici sarcina fiscala a... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 11:50
Premierul Mihai Tudose a afirmat marti ca, deocamdata, taxa de solidaritate nu mai este avuta in vedere spre implementare, in contextul in care simularile realizate de institutiile de linie nu au iesit "foarte fericite".
"Nu, nicio alta taxa, pe nimic. Nici pe solidaritate, deocamdata, fiindca si acolo simularile inteleg ca nu au iesit foarte fericite. Si atunci (...) facem ca pe vechiul principiu: decat sa omor un nevinovat, mai bine ma abtin", a declarat Mihai Tudose pentru Antena 3.
Guvernul Mihai Tudose a anuntat inca de la audierile din Parlament ca are de gand sa introduca o taxa de solidaritate, masura prevazuta in programul de guvernare actualizat de PSD dupa ce a dat jos Guvernul Grindeanu.
Ministrul de Finante, Ionut Misa, a explicat ca taxa se va aplica salariilor brute mai mari de 14.500 de lei si ca va fi un procent fix din venit, fara a preciza o cifra.
In aceeasi zi, premierul Tudose spunea ca "intr-o luna, doua, ANAF-ul va face analize, simulari despre dimensiunea acestei taxe, unde va fi aplicata". Se pare insa ca analizele au fost destul de concludente in doar doua saptamani.
Intrebat tot atunci de ce este nevoie de aceasta taxa, Tudose a mentionat: "As raspunde simplu: pentru solidaritate".
De asemenea, intrebat de ce pana acum nu s-a anuntat aceasta taxa, Tudose a replicat: "N-am stiut ca sunteti aici sa vorbim despre acest lucru. Vorbim despre acest lucru de astazi, de cand acest program nou a fost votat", adaugand ca "tot pachetul... mai mult
Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 07:12
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, si premierul desemnat Mihai Tudose au vorbit, joi, despre taxa de solidaritate, inclusa in programul de guvernare.
Intrebat de jurnalisti despre aceasta taxa, Dragnea a raspuns ironic, cedand responsabilitatea ministrului desemnat al Finantelor, Ionut Misa: "Asta o sa va explice ministrul de Finante, dupa ce iese din euforia acestei zile si o sa fie atent atunci cand primeste 10 intrebari deodata".
La randul sau, premierul desemnat a spus ca, "intr-o luna, doua, ANAF-ul va face analize, simulari despre dimensiunea acestei taxe, unde va fi aplicata".
"In programul de guvernare scrie ca va fi aplicata de la 1 ianuarie 2018", a precizat Tudose.
Intrebat de ce este nevoie de aceasta taxa, acesta a mentionat: "As raspunde simplu: pentru solidaritate".
"Anumite cifre financiar-fiscale ne arata ca in anumite zone exista anumite derapaje. Voi iesi cu toate explicatiile dupa ce se face acea simulare", a mai spus premierul desemnat.
De asemenea, intrebat de ce pana acum nu s-a anuntat aceasta taxa, Tudose a replicat: "N-am stiut ca sunteti aici sa vorbim despre acest lucru. Vorbim despre acest lucru de astazi, de cand acest program nou a fost votat", adaugand ca "tot pachetul fiscal va fi pus in dezbatere publica".
Amintim ca Guvernul Mihai Tudose urmeaza sa introduca o taxa de solidaritate, masura prevazuta in programul de guvernare recent actualizat de PSD, iar ministrul propus pentru Finante a explicat joi in ce cazuri se va... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 20:09
Guvernul Mihai Tudose urmeaza sa introduca o "taxa suplimentara", masura prevazuta in programul de guvernare, iar ministrul propus pentru Finante, Ionut Misa, a explicat caror produse li se va aplica.
Pe langa contributia de solidaritate, anuntata de Guvern, va fi introdusa o taxa care are legatura cu produse "al caror consum are un impact negativ major asupra sanatatii populatiei". Insa in niciunul dintre cele doua cazuri nu se explica concret, in programul de guvernare, ce inseamna acest lucru.
"Vom introduce (...) o taxa suplimentara pe produsele al caror consum are un impact negativ major asupra sanatatii populatiei", transmite documentul.
Ulterior, la iesirea de la audieri, Ionut Misa a adus mai multe lamuriri.
"Pe baza acelor taxe stabilite in Europa, si in Romania se va implementa acea taxa. Ea va sprijini programele de sanatate. Ea se poate referi la zaharul din produse.
Luam in primul rand practica europeana si vedem ce taxe sunt instituite la nivelul UE. In functie de ce vom primi de la Ministerul Sanatatii si de ce analize vom primi de la dansii.
Va fi un procent, nu pot sa va spun daca fi din doua cifre sau o cifra. Un procent din cifra de afaceri sau din volum. Nu am toate datele, ca sa va raspund la aceste intrebari punctual.
Nu va fi afectat consumatorul si vom urmari sa nu se reflecte cresterea pretului. Nu orice taxa se reflecta in pret. Exista limitari care pot stabili un plafon maxim la nivelul accizei", a explicat ministrul propuse... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 15:20
Guvernul Mihai Tudose urmeaza sa introduca o taxa de solidaritate, masura prevazuta in programul de guvernare recent actualizat de PSD, iar ministrul propus pentru Finante, Ionut Misa, a explicat joi in ce cazuri se va aplica.
Misa a spus, in cadrul audierilor din comisii, ca taxa se va aplica salariilor brute mai mari de 14.500 de lei.
"Avem in dezbatere acest subiect, al taxei de solidaritate. Luam in calcul plafonul de 14.500 de lei", a spus ministrul propus.
La iesirea de la audieri, Misa a fost rugat sa dea detalii si a spus ca ia in calcul un procent fix din venit, fara a preciza o cifra.
Ministrul propus a explicat ca asteapta intai definitivarea analizei privind aceasta masura.
"Incercam sa o implementam in anul 2017, probabil ea va fi in anul 2018. Asteptam sa vedem, dupa ce primesc toate datele centralizate, vedem care este impactul.
Numarul persoanelor, din analiza de astazi, este destul de mic, el se situeaza pana in 10 procente" din numarul total de romani cu venituri, a spus Ionut Misa.
Taxa poarta numele de contributie de solidaritate, insa Guvernul nu explica concret in programul de guvernare si ce inseamna asta.
Iata ce prevede programul de guvernare 2017-2020 al PSD
Citeste si: Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate ...citeste mai departe despre "Ministrul de Finante anunta cine va plati taxa de... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 14:33