Scriitorul roman Mircea Cartarescu a fost distins cu premiul international pentru literatura Premio Formentor de las Letras 2018, in valoare de 50.000 de euro.
"Editorul meu spaniol, Enrique Redel, ma anunta ca tocmai am primit 'Premio Formentor', unul dintre cele mai importante premii ale panoramei literare internationale. (...) Multumesc mult juriului care m-a gasit demn de o astfel de onoare", a scris Mircea Cartarescu pe pagina sa de Facebook.
Scriitorul a precizat ca primul castigator al premiului Formentor a fost J.L. Borges, caruia i-au urmat Samuel Beckett, Nathalie Sarraute, Saul Bellow, Witold Gombrowicz, Dacia Maraini, Jorge Semprun, Carlos Fuentes, Juan Gotysolo, Javier Marias, Enrique Vila-Matas, Ricardo Piglia si Alberto Manguel.
Anuntul a fost facut si de cotidianul spaniol El Pais, care a notat ca Mircea Cartarescu a primit acest premiu "in semn de recunostinta pentru opera sa destinata sa impulsioneze transformarea radicala a constiintei umane", conform deciziei juriului.
Premiul ii va fi acordat scriitorului la sfarsitul lunii septembrie, in cadrul Conversatiilor literare Formentor din Mallorca.
Premiul, in valoare de 50.000 de euro, recunoaste operele unor mari autori care si-au dedicat vietile literaturii, "ca o modalitate de a-si proteja mostenirea culturala".
Mircea Cartarescu, nascut pe 1 iunie 1956, in Bucuresti, a absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti in 1980. Este profesor doctor la... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2018, ora 21:17
Scriitorul Mircea Cartarescu a vorbit, luni seara, despre isteria creata in jurul lui George Soros, indicat de Liviu Dragnea drept "personajul malefic" care sta in spatele acuzatiilor la adresa sa.
"Intotdeauna apar astfel de personaje care sunt tapi ispasitori in momentul in care la conducerea unei tari sau la conducerea unei scari de bloc se afla o putere sau niste oameni care ar putea fi caracterizati ca sociopati. Un sociopat nu are sentimentul de vina, nu simte ca poate fi tras la raspundere, binele si raul se definesc in functie de propriile interese, el nu-si poate face rau lui insusi.
Intotdeauna un sociopat, cand apare o situatie pe care n-o poate manipula, recurge la tapi ispasitori. Pot fi de orice fel, numai ca trebuie sa fie astfel de persoane care sa poata fi demonizate, sa li se gaseasca un defect simbolic, mitic, care sa atraga imediat dusmania, adversitatea unui public tinta", a explicat Mircea Cartarescu, la Digi 24.
Scriitorul a precizat ca nu romanii l-au inventat pe Soros ca pe un adversar, mentionand ca si in Ungaria sau Polonia a fost vazut ca un demon absolut.
"Cand o putere e antidemocratica, e autarhica, sigur ca va simti foarte puternic adversitatea societatii civile. O guvernare cvasitotalitara nu se teme de partide, de opozitie, opozitia e asa de slaba, ca a permis venirea la putere. Singura capabila sa lupte impotriva unei puteri discretionare este societatea civila", spune scriitorul.
Totusi, Cartarescu considera ca Soros stie... mai mult
Luni, 10 Iulie 2017, ora 23:31
Scriitorul Mircea Cartarescu a publicat in presa franceza un editorial in care vorbeste despre protestele din ultimele saptamani din Romania, care au impresionat o lume intreaga.
Dupa ce articolul a aparut mai intai in publicatia germana Frankfurter Allgemeine Zeitung, si ziarul francez Le Monde a preluat opiniile lui Mircea Cartarescu.
"Nu contest incalzirea globala, dar tare grea iarna e anul asta in Romania! Tara e sub zapada, de saptamani termometrul n-a mai urcat peste zero grade, viscolul ridica nameti mai inalti decat omul, circulatia e haotica, locurile de parcare inzapezite", scrie Cartarescu in Le Monde.
Cartarescu relateaza ca in aceasta apocalipsa alba "ne-am gasit si noi sa iesim la proteste, cu miile si sutele de mii, sa stam ore-n sir pe loc, tropaind din picioare, imbracati ca exploratorii din Antarctica, sa ne-ncalzim cu ceai din termosuri si sa strigam sloganuri, si sa cantam, si sa agitam drapelele Romaniei si-ale Uniunii Europene".
Mircea Cartarescu: Nu am decat tristete pentru manifestantii pro-PSD. I-am vazut si la Mineriade aplaudand minerii
"Vaclav Havel vorbea despre puterea celor fara putere. Despre asta e vorba si-n Romania de azi. Ne adunam cu sutele de mii pe strazi si in piete ca sa ne exercitam puterea impotriva fricii, a frigului, a ticalosiei umane, a coruptiei organizate, a dispretului si arogantei. Ca sa aratam ca politica trebuie sa fie etica si in folosul oamenilor", a notat Mircea Cartarescu.
E vina noastra
Acesta... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 11:56
Reactiile dupa lansarea, de catre trupa Taxi, a piesei "Despre smerenie", in care sunt cooptate 33 de personalitati din lumea muzicii, teatrului si literaturii, dar nu numai, par sa nu se mai opreasca.
Cum opinia publica s-a impartit in doua, iar discutiile se concentreaza in prezent pe necesitatea sau, dimpotriva, inutilitatea constructiei Catedralei Neamului, scriitorul Mircea Cartarescu, inclus in acest proiect, s-a simtit obligat sa vina cu noi lamuriri.
Melodia-manifest despre Catedrala Neamului: Artistii din videoclip iau atitudine
"Dragii mei, apelez din nou la ratiune, cu speranta ca totusi mai exista asa ceva la noi. Clipul formatiei Taxi nu e in realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mantuirii Neamului, nici o teza de doctorat. E doar o poezie cantata. Clipul nu cere oprirea lucrarilor la catedrala si nu jigneste credinta nimanui", scrie luni Mircea Cartarescu pe Facebook.
Cum multi au spus despre personalitatile care au raspuns invitatiei Taxi de a ...citeste mai departe despre "Cartarescu, despre scandalul iscat de melodia "Despre smerenie": Clipul nu cere oprirea lucrarilor la catedrala" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Aprilie 2016, ora 12:58
Oricat de diferite ar fi, comunismul si consumismul sunt sisteme impotriva individului si-a libertatii lui interioare. Avem si azi aceeasi forma activa de lupta anti-sistem: cultura, literatura, arta adevarate, afirma scriitorul Mircea Cartarescu.
Consumismul nu se reduce la frigidere, haine de firma si gadgeturi electronice. Nenumarate produse culturale sunt si ele adaptate hiperdemocratizarii societatii de azi, atrage atentia Mircea Cartarescu.
Scriitor, dar si profesor universitar, Mircea Cartarescu s-a referit la evolutia tinerilor in ultimii 20 de ani, dar si la emigrarea romanilor in strainatate, "cel mai important fenomen de dupa decembrie 1989. Zidari, faiantari, zugravi, bone, femei de serviciu si cameriste - nu s-a gasit inca scriitorul care sa descrie aceasta saga impunatoare si trista. Au invatat ce-nseamna sa fii cetatean, care iti sunt drepturile si indatoririle. Nu am destule cuvinte ca sa-mi arat respectul si admiratia pentru acesti oameni care au schimbat fata ...citeste mai departe despre "Mircea Cartarescu: Avem si azi aceeasi forma de lupta anti-sistem. Politica "culturala" a sarmalutelor a fost abolita Interviu (II)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Decembrie 2014, ora 12:00
Klaus Iohannis e un presedinte foarte norocos. A devenit un simbol al revolutiei nesangeroase petrecute pe 16 noiembrie. Nimic nu pare sa-l poata opri in conturarea unei Romanii cu adevarat altfel. Nu presedintele, ci clasa politica trebuie sa se schimbe radical, afirma scriitorul Mircea Cartarescu.
Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Ziare.com, Mircea Cartarescu a vorbit despre miracolul si enigma votului din 16 noiembrie, dar si despre blestemul care pare sa-l fi ajuns pe candidatul PSD: "Am avut atunci o stare de entuziasm pe care n-am mai simtit-o din momentul plecarii lui Ceausescu, cu elicopterul, de pe acoperisul Comitetului Central".
Dar, atrage atentia Mircea Cartarescu, "revolutiile pornesc din interiorul fiecarui om. E vorba despre etica, despre codul moral interior al oamenilor, despre valorile lor. Daca mita si furtul sunt valorile tale, societatea miracol va fi ticalosita si ea".
Mircea Cartarescu s-a referit pe larg si la fostul presedinte Traian ...citeste mai departe despre "Exclusiv Mircea Cartarescu despre Iohannis, Basescu, enigma si miracol. "Hidra nu se va lasa usor decapitata" Interviu (I)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Decembrie 2014, ora 07:29
Scriitorul Mircea Cartarescu va participa, in perioada 6 - 13 noiembrie, la un amplu turneu de promovare a volumului "Die Flugel" ("Aripa dreapta", in traducerea lui Ferdinand Leopold) in Germania, Elvetia si Austria, informeaza Institutul Cultural Roman de la Viena.
Turneul, organizat de editura austriaca Paul Zsolnay, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, cuprinde evenimente la Berlin, Frankfurt, Heidelberg, Basel, Passau, Graz si Viena, transmite Mediafax.
Director al Literaturhaus Berlin, traducatorul Ernest Wichner il va insoti pe Mircea Cartarescu in Austria si va participa la seria de lecturi in limba romana si in limba germana.
Traducerea integrala in limba germana a trilogiei "Orbitor" a fost realizata de Gerhardt Csejka si Ferdinand Leopold. Primele doua volume, "Die Wissenden" ("Aripa stanga", traducerea Gerhardt Csejka) si "Der Körper" ("Corpul", traducerea Gerhardt Csejka si Ferdinand Leopold) au aparut cu sprijinul ICR la editura Paul Zsolnay, in anii 2007 si 2011.
Pentru "Der Körper", scriitorul si traducatorii au obtinut premiul international pentru literatura al Haus der Kulturen der Welt din Berlin. mai mult
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 16:45
Mircea Cartarescu se afla in clasamentul caselor de pariuri cu o cota de 25 la 1, in ceea ce priveste sansele de a fi laureatul premiului Nobel pentru literatura. Pe aceeasi pozitie se situeaza nume mari din literatura: romancierul Milan Kundera, cantaretul Bob Dylan, scriitorul american Thomas Pynchon, dar si olandezul Cees Nooteboom.
Cele mai multe sanse la castig le au scriitorul japonez Haruki Murakami si kenyanul Ngugi Wa Thiong'o, cu o cota de 4 la 1, potrivit casei de pariuri ...citeste mai departe despre "Mircea Cartarescu, cotat cu sanse mari la castigarea Nobelului pentru literatura" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Octombrie 2014, ora 11:18
Scriitorul Mircea Cartarescu este castigatorul premiului international pentru literatura - Haus der Kulturen der Welt Berlin 2012, acordat in Germania, pentru volumul "Orbitor II. Corpul", informeaza dradio.de.
Scriitorul si traducatorii germani ai volumului vor intra in posesia premiului in valoare totala de 35.000 de euro pe 6 iunie, la Casa Culturilor Lumii/ Haus der Kulturen der Welt din Berlin. Din suma mentionata, autorul va primi 25.000 de euro, iar traducatorii, 10.000 de euro.
Premiul international pentru literatura este decernat anual incepand cu 2009, recompensand cea mai buna traducere in limba germana a unei opere beletristice internationale contemporane (atat autorul, cat si traducatorul cartii sunt distinsi).
Volumul "Orbitor II. Corpul" a fost tradus in limba germana de Gerhart Csejka si Ferdinand Leopold ("Der Korper", Editura Paul Zsolnay, 2011).
Romanul lui Cartarescu a fost selectat dintre 141 de opere participante, alaturi de alte cinci titluri: Jaume Cabre - "Das Schweigen des Sammlers", Nedim Gursel - "Allahs Tochter", Tom McCarthy - "K", Peter Nadas - "Parallelgeschichten" - si Tea Obreht - "Die Tigerfrau". mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 16:37