Intalnirea ministrilor de Finante din zona euro, de miercuri, de la Bruxelles, n-a facut altceva decat sa sporeasca tensiunile dintre cele doua parti. Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, nu a reusit sa obtina nicio concesie din partea omologilor sai din celelalte 18 state europene.
Intalnirea s-a intins pe durata a 7 ore, la finalul carora Varoufakis a iesit din sala de sedinta la fel de taciturn cum a intrat, in timp ce danezul Jeroen Dijsselbloem, presedintele Consiliului ministrilor de Finante, a anuntat lipsa unui progres substantial in discutiile dintre cele doua parti, informeaza agentia Reuters.
Partida de sah financiar, reluata lunea viitoare
"Sahul financiar" in care s-au angrenat Grecia si Uniunea Europeana pare sa fie acum intr-o pozitie de pat, dar o noua runda de negocieri este programata luni.
"Am purtat discutii intense, constructive, acoperind o multime de detalii, dar nu am inregistrat un progres substantial care sa ne permita sa ajungem a un punct de vedere comun.
Nu am reusit sa intram in detalii vizand propunerea Greciei, doar am incercat sa eliberam terenul pentru discutiile ce se vor purta in zilele urmatoare", a recunoscut dupa miezul noptii ministrul danez de Finante, Jeroen Dijsselbloem.
De cealalta parte, Varoufakis pare sa fi avut un mandat limitat din partea premierului Alexis Tsipras, cel din urma asteptand sa-si faca debutul la Bruxelles in cadrul summit-ului UE de joi, unde este posibil sa poarte discutii mai... mai mult
Joi, 12 Februarie 2015, ora 10:20
Ministrul grec de Finante, Evangelos Venizelos a cerut joi seara conservatorilor, condusi de Antonis Samaras, sa sustina realizarea de economii bugetare suplimentare, in caz contrar Grecia riscand sa fie nevoita sa paraseasca zona euro, transmite AFP.
Ministrii de Finante din zona euro au decis joi seara la Bruxelles sa amane pentru miercuri acordarea unui nou imprumut pentru Grecia, conditionand acordarea acestuia de realizarea de noi economii bugetare in valoare de 325 de milioane de euro, de aprobarea planului de austeritate in Parlament si de existenta unor garantii politice pentru aplicarea acestui plan din partea partidelor care compun coalitia guvernamentala de la Atena.
Minstrul grec de Finante a afirmat in fata presei, dupa reuniunea Eurogrupului, ca aprobarea noului plan de asistenta financiara pentru Grecia a fost amanata pentru ca "numeroase state au gasit lacune" in planul de austeritate care le-a fost prezentat si pentru ca Samaras "inca nu a semnat" integralitatea masurilor. In prezent, avand in vedere ultimatumul zonei euro, "trebuie ca partidul conservator sa decida daca vrea ca Grecia sa ramana in zona euro si sa o spuna in mod clar. Daca nu vor, la fel trebuie sa o spuna".
Liderul Partidului Conservator, Antonis Samaras, a afirmat in cursul aceleiasi zile ca "a evitat ce putea fi mai rau" prin blocarea unei serii de masuri de austeritate solicitate de FMI si UE, care i-ar fi afectat tocmai pe cei cu venituri reduse. In plus, Samaras a reiterat... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 10:04
Seful finantelor germane, Wolfgang Schauble, cere ca toate statele cu datorii, din Uniunea Europeana, sa fie sanctionate cu pierderea suveranitatii, in favoarea UE. "O tara cu probleme care trebuie ajutata ar trebui sa cedeze Uniunii Europene, la schimb, o parte din drepturile sale de suveranitate", a spus ministrul de Finante din Germania, intr-un interviu acordat Stern.In opinia ministrului, o astfel de masura ar fi mai buna si mai functionala decat excluderea unor state din zona euro.""Europa nu are cum sa reuseasca daca nu se stabileste clar ca un stat membru nu poate fi dat afara din zona euro".In ceea ce priveste planul de salvare al Greciei, ministrul german considera ca nu este lipsit de riscuri si sustine ca alte variante erau chiar si mai riscante.Pe de alta parte, Schäuble sustine ca trebuie continuata integrarea, dar ca trebuie schimbate regulile.
"Integrarea trebuie sa continue, iar unui stat care are probleme i se va acorda ajutor, dar: "va trebui sa renunte la o parte a suveranitatii sale nationale in favoarea Uniunii Europene " Aceasta masura este mai eficienta decat daca anumite tari cu datorii, membre ale UE, vor fi eliminate din zona euro, explica minstrul german de finante.
Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, considera ca retragerea unui stat din zona euro ar crea dificultati majore intregului spatiu european, scrie Ziarul Financiar. mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 13:40