Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anuntat, miercuri, decizia Comisiei Europene de a finanta, cu 143 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, constructia Variantei Ocolitoare a municipiului Bacau. Valoarea oferita de CE reprezinta 85% din costul eligibil al proiectului.
Lucian Bode a anuntat, miercuri, in sedinta de Guvern, decizia CE care a aprobat contributia financiara la proiectul major "Constructia Varianta Ocolitoare Bacau".
"Valoara totala eligibila este de aproximativ 143 de milioan de euro, reprezentand 85% din valoare totala eligibila", a precizat Bode.
Acesta a explicat ca, in 25 noiembrie 2019, s-a transmis cererea de finantare pentru acest proiect, dar s-au solicitat infrmatii si clarificari suplimentare.
"Din pacate, in momentul in care am preluat guvernarea, in noiembrie anul trecut, Romania avea 14 arii naturale protejate fara plan de management, dintr-un total de 39 care impactau proicte majore de infrastructura, ca sa nu mai spun de faptul ca guvernantii de dinainte au transmis CE documentatii incomplete pentru foarte multe obiective de investitii in infrastrutura. Din fericire, printr-un efort de echipa, printr-un dialog serios si transparent, prin modificari legislative (...) Romania primeste a doua mare finantare nerambursabila pentru proiecte de infrastructura de transport rutier", a mai afirmat Bode.
Acesta a precizat ca, in 2 luni, Romania a primit peste un miliard de euro, fonduri nerambursabile, pentru proiecte de... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 22:19
Lucian Bode, ministrul Transporturilor, sustine ca suspendarea zborurilor catre anumite destinatii este in conformitate cu legislatia in vigoare si tine de restrictiile impuse pe timp de pandemie.
Acesta a declarant la Digi24 ca pierderile insumate pe perioada celor doua luni in care a fost instituita Starea de urgenta s-au ridicat la 87& din veniturile pe care le realizau cele 16 aeroporturi din Romania.
"Acesta este si motivul pentru care industria de aviatie din Romania, atat aeroporturile, cat si companiile aeriene au fost grav afectate in aceasta perioada. In perioada starii de alerta, as incerca sa prezint in doua etape ce s-a intamplat. In prima etapa, Romania a inceput sa ridice suspendarea zborurilor tinand cont de un coeficient si anume 5 cazuri noi la un milion de locuitori in 14 zile. Aveam legea 55 si saptamanal Institutul National de Sanatate Publica intocmea acea lista si propunea CNSU spre aprobare lista tarilor spre si dinspre care se putea zbura. In urma cu doua saptamani, din cele 12 state despre care vorbeam in starea de urgenta, au mai ramas in lista doar trei: Statele Unite, Iran si Turcia. Am trecut in a doua etapa, in care ne-am confruntat pe de o parte cu un vid legislativ. In sfarsit avem legea 137/2020 cu privire la instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic. Si s-a mai intamplat ceva in aceste doua saptamani: a crescut numarul de imbolnaviri la nivel european, dar si in Romania", a... mai mult
Marti, 21 Iulie 2020, ora 12:36
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a spus ca procesul de selectie al membrilor Consiliului de Administratie al CNAIR care a avut loc in 4 noiembrie a fost viciat si va lua o decizie dupa ce va primi informatii. Procedura a avut loc in ultima zi de mandat a fostului ministru Razvan Cuc.
"Fac un apel catre decidentii Registrului Comertului sa nu inregistreze aceasta hotarare in conditiile in care sunt suficiente elemente", a declarat Lucian Bode.
Ministrul Transporturilor a prezentat modul in care procesul de selectie s-a desfasurat, explicand conditiile procedurii.
Bode a subliniat ca Georgeta Bumbac si Costin Mihalache au fost printre cei care au stabilit conditiile selectiei, tot ei fiind, in acelasi timp, candidatii acceptati ulterior.
"CNAIR, prin directorul general Scarlat, (...) in 18 octombrie si in 4 noiembrie, solicita Directiei de Management si Guvernanta Corporativa anularea acestui proces. Am aici documente. Spunand printre altele, procesul de selectie este unui discriminatoriu. Ce spunea, ce conditii erau puse? Sa fi condus o companie cu minim 5.000 de angajati. Oare cine o sa fie respectivul? Cu buget de peste un miliard de euro, sa fi fost in top management minim un an si patru luni. Oare cine a fost un an si cinci luni director? Mai urma sa ii spuna inaltimea, greutatea si culoarea ochilor si era clar.
Acestea erau conditiile de participare la selectie. Mai mult, membrii comitetului de remunerare si nominalizare desemnati prin decizia... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 21:11
Ionut Mosteanu, deputat USR din Comisia pentru transporturi si infrastructura, a anuntat, luni, ca formatiunea din care face parte va depune o motiune simpla impotriva ministrului Transporturilor, Lucian Sova.
"Am pregatit o motiune simpla, am discutat cu Opozitia si vom trimite la pranz documentul tuturor partidelor. Speram ca zilele acestuia la carma ministerului sa fie numarate", a spus Mosteanu.
Decizia vine dupa ce saptamana trecuta ministrul Sova a sustinut ca nu construieste autostrazi pentru ca, daca le-am avea, multinationalele din tara ar pleca din cauza salariilor mari.
Replica ministrului a venit ca raspuns la o afirmatie a unui deputat care a spus ca Romania are nevoie urgenta de autostrazi, in caz contrar riscand plecarea marilor companii din tara.
"Este o declaratie halucinanta venind din partea unui ministru al Transporturilor, care ar trebui sa fie exact forta care impinge proiectele de autostrazi si infrastructura inainte. Avem un veritabil ministru anti-autostrazi. (...) Noi ii solicitam demisia, dar pentru ca ma indoiesc ca are onoarea de a face acest gest, cerem demiterea", a declarat deputatul USR Catalin Drula, luni
A.G. ...citeste mai departe despre "USR depune motiune simpla impotriva ministrului Transporturilor, care nu vrea autostrazi" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Iunie 2018, ora 11:41
Deputatul USR Catalin Drula a scris, vineri, pe pagina personala de Facebook ca ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a spus ca nu construieste autostrazi pentru ca, daca le-am avea, multinationalele din tara ar pleca din cauza salariilor mari.
Replica ministrului a venit ca raspuns la o afirmatie a unui deputat care a spus ca Romania are nevoie urgenta de autostrazi, in caz contrar riscand plecarea marilor companii din tara.
Drula a publicat pe contul sau de Facebook discutia care a avut loc in Comisia de Transporturi, intr-o sedinta desfasurata joi.
"Logica PSD: daca am avea autostrazi, ar creste salariile si ar pleca multinationalele.
Ministrul Sova i-a dat replica de mai jos, ieri, in Comisia de Transporturi, unui coleg deputat care afirmase ca avem nevoie urgenta de autostrazi si ca riscam sa plece marile companii (de ex. Dacia-Renault) daca nu avem o infrastructura decenta:
'Este o retea de autostrazi minunata in Occident.
De ce au venit multinationalele aici? Au venit ca sunt salarii mici.
Cand o sa avem autostrazi, o sa avem salarii mari.
Si tot vor pleca.
Catre alte zone fara autostrazi, dar cu salarii mici'", a scris Catalin Drula pe reteaua sociala.
Tot Drula a dezvaluit joi ca Guvernul a renuntat la constructia autostrazii Comarnic - Brasov, un proiect cu Banca Mondiala.
Iata aici mai multe detalii: Un deputat USR dezvaluie ca Guvernul a renuntat la constructia autostrazii Comarnic - Brasov cu Banca Mondiala ...citeste mai... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2018, ora 17:39
Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a facut sambata doua vizite pe un santier de autostrada si la metroul din Drumul Taberei, iar MT a prezentat pe Facebook concluziile oficialului, care nu sunt tocmai imbucuratoare.
"Intr-o vizita neanuntata pe A3, la intrarea in Bucuresti, ministrul Transporturilor Lucian Sova a constat (sic!) o mobilizare extrem de slaba a constructorului, desi vremea este foarte buna pentru lucrari.
Ministrul a cerut ca antreprenorul sa se prezinte saptamana viitoare la minister ca sa-si ia angajamentul ca intensifica ritmul lucrarilor. De asemenea, a solicitat conducerii CNAIR sa monitorizeze mult mai atent proiectul.
Constructorul isi asumase ca termina tronsonul de autostrada in aceasta vara, insa ritmul de lucru este nesatisfacator", transmite pe Facebook Ministerul Transporturilor.
Citeste si Se crapa si putinele autostrazi pe care le avem. Cat vor dura reparatiile la singurul sector al Autostrazii Lugoj-Deva pe care se poate circulaCei 350 km de autostrada promisi de premierul Viorica Dancila vor fi cel mult 253 kmDe ce s-a amanat iar deschiderea Autostrazii Sebes - Turda. Explicatiile CNAIR
La metrou, tonul e ceva mai optimist, insa deocamdata suntem tot la faza de promisiuni.
Iata ce spune ministrul Sova dupa vizita de lucru pe santierele Magistralei 5 de metrou Raul Doamnei - Eroilor:
"Am asteptari mari de la conducerea executiva a Metrorex. Trebuie sa mearga pe drumul pe care am pornit, in sensul rezolvarii... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 09:45
Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a recunoscut, miercuri, la Alba Iulia, ca a aflat recent ca scolarizarea mecanicilor de locomotiva se face, in Romania, intr-un singur centru national.
In lumina noilor informatii primite, lui Sova i se pare "inacceptabil" si sustine ca va lua masuri imediate pentru "a deschide aceasta piata".
"La discutiile pe care le-am avut in aceste saptamani care au trecut cu responsabilii din domeniul caii ferate, am aflat ca scolarizarea mecanicilor de locomotiva se face doar intr-un singur centru national.
Mi se pare inacceptabil si aici voi lua masuri imediate, in conformitate cu respectarea procedurilor legale, desigur, pentru a deschide aceasta piata. Nu pot sa inteleg cum pana acum nu s-a luat masura ca, totusi, scolarizarea personalului, pe o profesie care este ceruta de catre public, acolo unde exista o piata in oferirea acestui serviciu, sa existe o singura autoritate, care sa formeze personalul.
Voi lua masuri imediate, cu sprijinul colaboratorilor atat din minister, cat si din autoritatile responsabile, sa deschidem aceasta piata, sa o deschidem si mediului privat, sa o deschidem si catre companiile nationale, care sa poata sa-si organizeze propriile centre de formare, astfel incat cel putin mecanici de locomotiva sa putem forma atatia cati isi doresc sa acceseze aceasta profesie", a spus ministrul Transporturilor.
De asemenea, ministrul a adaugat ca, din discutiile pe care le-a avut, a inteles ca exista o criza de... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2018, ora 15:51
Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a declarat, miercuri, ca este "pacat" ca trebuie sa stabilim ca obiectiv cresterea vitezei de circulatie a trenurilor pana la nivelul care se inregistra, in Romania, in anii '90.
"Nu ne este indiferent deloc faptul ca vitezele de circulatie au tot scazut progresiv, sigur ca este oarecum pacat ca trebuie sa ne fixam ca obiectiv sa ajungem macar la vitezele de circulatie pe care trenurile in Romania le dezvoltau in anii '90.
Dar exista si acest obiectiv pe langa, desigur, terminarea constructiei coridorului patru si a modernizarilor de cale ferata. Unul dintre obiectivele mandatului meu este si acesta, de a reduce progresiv restrictiile de viteza, si aici eforturile pe care le astept de la CFR Infrastructura sunt foarte mari", a declarat Lucian Sova, la Alba Iulia.
Ministrul Transporturilor a adaugat ca cei de la infrastructura trebuie sa gaseasca resursele necesare, cu sprijinul Guvernului, pentru a elimina restrictiile, acolo unde ele exista.
"Pe de alta parte, nu pot sa nu observ ca (...) a scazut in ultimul timp numarul vagoanelor puse in circulatie, ca nu intotdeauna gradul de confort pe care il confera calatorilor este la nivelul exigentelor pe care acestia il au", a spus ministrul.
Intrebat, dupa conferinta, de jurnalisti, despre masurile pe care le ia in cazul scaderii vitezei trenurilor, ministrul Transporturilor a raspuns ca problema nu poate fi rezolvata fara bani.
"O sursa importanta asupra careia am atras... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2018, ora 15:23
Lucian Sova, ministrul Transporturilor, crede "ca se mai poate intampla pe perioada sezonului rece" ca podeaua unui vagon sa se rupa in mers, dupa ce acest lucru s-a intamplat luni, in Teleorman, bagand spaima in calatori.
Trenul s-a umplut imediat de zapada din cauza viscolului, iar imaginile au devenit virale in mediul online.
"Este un accident regretabil. Cred ca sunt ani buni de cand nu am mai mers cu trenul. Datoria mea este sa cunosc probleme reale, credeti ca nu cunosc problemele de la TAROM, pentru ca nu sunt pilot? Ca sa va spun foarte cinstit, cred ca se mai poate intampla pe perioada sezonului rece, mai ales ca acum este viscol si zapada, unele disfunctionalitati sa mai apara. Ma voi stradui in continuare sa ii tin in alerta pe cei de la compania de calatori si din alte structuri de transport", a declarat ministrul Transporturilor pentru Digi24.
Sova arata ca exista un grav deficit de vagoane, in conditiile in care peste 400 au norme de reparatie sau de intretinere neefectuate.
Ministrul a mai explicat ca acestea sunt consecintele managementului neglijent din ultimii ani. Amintim ca, in ultimii 6 ani (cu exceptia lui 2016), toti ministrii Transporturilor au fost de la PSD, ca si Lucian Sova.
"Compania se confrunta cu un grav deficit de vagoane, ma ocup sa gasesc o solutie, avand in vedere ca peste 400 de vagoane au norme de reparatie sau de intretinere neefectuate, lucru care a constituit unul din motivele pentru care si-au propus sa reduca din... mai mult
Marti, 27 Februarie 2018, ora 09:58