Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, vineri, ca ar putea renunta la sistemul de coplata daca acesta se va dovedi a fi ineficient.
"Cand se inchide trimestrul patru o sa avem toate elementele financiare si o sa le facem publice. (...) Deocamdata nu pot sa va spun pana cand nu vedem ce s-a intamplat. Daca o sa fie in regula, atunci vom vedea daca drumul a fost bun sau nu, daca nu, probabil ca vom ...citeste mai departe despre "Dispare coplata? Ministrul Sanatatii ar putea renunta la masura impusa chiar de el" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2013, ora 14:18
Pacientul va plati din luna martie a acestui an o suma modica (coplata) pentru servicii asigurate in spitale, cu exceptia celor de urgenta, conform scrisorii de intentie convenita de Guvern cu FMI.
"In vederea rezolvarii dezechilibrelor financiare din sectorul de sanatate, suntem hotarati sa aplicam urmatoarele masuri:
In martie 2013, vom incepe introducerea coplatii, reprezentand o suma fixa modesta in functie de serviciile furnizate, in sectorul spitalicesc, exceptand serviciile de urgenta;
vom continua sa revizuim lista medicamentelor compensate si vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare si cresterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii", se arata in document.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu explica, de asemenea, cum va fi aplicat sistemul de coplata:
"Ceea ce ne-am angajat ca vom face incepand cu contractul cadru, adica din martie 2013, se refera la o coplata pe caz externat, adica pe cine iese din spital si nu pe cine se adreseaza spitalului sa obtina sau nu un anume serviciu medical", a spus ministrul.
Suma la care fac referire autoritatile ar fi de maximum 10 lei, potrivit premierului Ponta. Guvernul a amanat de mai multe ori introducerea coplatii in sanatate. mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 14:17
Introducerea coplatii in sistemul de sanatate a fost amanata, autoritatile romane nu s-au angajat la niciun termen fata de Fondul Monetar International, potrivit ministrului Sanatatii, Vasile Cepoi.
"Coplata urmeaza sa fie negociata cu asociatiile de pacienti, asociatiile profesionale. Legea zice ca nivelul coplatii se stabileste in urma negocierilor. O majoritate a asociatiilor pacientilor se impotriveste coplatii. Probabil ca vor dura foarte mult. Negocierile vor demara saptamana viitoare. Discutiile anterioare (n.r. - cu delegatia FMI) erau ca in toamna sa fie introdusa coplata. Acum nu ne-am angajat la niciun termen, pentru ca din Parlament legea a iesit cu aceasta prevedere, si anume ca nivelul taxei si serviciile se stabilesc prin negociere si, prin urmare, nu ne putem asuma niciun termen ", a explicat ministrul Sanatatii, la finalul discutiilor cu misiunea FMI.
Oficialul a vorbit si despre taxa clawback, precizand ca nu a constituit o tema pentru discutiile de a sambata de la sediul Ministerului Finantelor, insa nivelul acesteia va scadea comparativ cu estimarile initiale. "Despre taxa de clawback nu s-a discutat deloc. Proiectul de ordonanta, care a fost stabilit impreuna cu producatorii de medicamente, Ministerul de Finante, Casa Nationala si Ministerul Sanatatii, a fost agreat de catre reprezentantii FMI si a Comisiei Europene. Ramane forma proiectului asa cum a fost agreata la ultima intalnire cu producatorii. Nivelul taxei clawback va scadea. Banii care... mai mult
Duminica, 12 August 2012, ora 16:00
Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau a anuntat, sambata, ca o treime din cele circa 45.000 de posturi vacante din sistemul sanitar vor fi deblocate, prin modificarea legii, in prima parte a anului.
"Din cauza resurselor financiare, nu vom putea debloca decat o treime, desi dorim sa le deblocam pe toate cele 45.000 de posturi vacante. Noi am inaintat deja informatiile pe site-ul ministerului", a precizat, in conferinta de presa, ministrul Ritli.
Vorbind despre obiectivele Ministerului Sanatatii pentru acest an ministrul a precizat ca a fost elaborata legislatia care sa sprijine introducerea medicamentelor generice, deoarece este o politica ferma a guvernului si a ministerului ca sa faciliteze medicamentele generice, ale caror molecule sunt identice cu cele originale si eficienta terapeutica la fel, dar sunt mai ieftine.
In ce priveste coplata, ministrul a mentionat ca legea 220/2011 in varianta iesita din parlament nu este aplicabila tehnic, motiv pentru care ministerul va aduce modificarea acestei legi, in sensul unei sume fixe, modice, pentru pacienti, legea urmand sa fie aplicabila la sfarsitul anului 2012 sau anul viitor.
Potrivit ministrului, in anul 2012, in cadrul sistemul asigurarilor de sanatate, se va aplica pachetul de serviciu de baza revizuit. "Nu este niciun fel de lista neagra.
E vorba de a revizui modul cum accesam medicamentele foarte scumpe. In urma unui studiu de patru luni, cu experti straini si romani, s-a hotarat ca accesul la... mai mult
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 14:30