Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, considera ca noul Cod Silvic ar trebui adoptat, miercuri, de catre Parlament, astfel incat noile sanctiuni pentru taierile ilegale de padure sa poata intra in vigoare.
"Suntem in ultimele zile, ar trebui maine sa fie adoptat in Parlamentul Romaniei, la vot final, Codul Silvic cu noile sale modificari si amendamente aduse. Apoi, dupa publicarea in Monitorul Oficial vom avea un Cod Silvic mult mai aspru, care ii va pedepsi mult mai grav pe cei care vor incalca legea. Astfel, in interiorul fondului forestier, cineva, oricine, indiferent cine va fi el, indiferent de valoarea prejudiciului adus prin taierea ilegala a unei cantitati a materialului lemnos, va fi infractiune si va fi pedepsita ca atare. Toti romanii trebuie sa inteleaga ca furtul este furt si trebuie pedepsit. De asemenea, prin noul Cod Silvic cresc si sanctiunile si toti cei care transporta ilegal material lemnos, pe drumurile publice din Romania, li se vor confisca mijloacele de transport, indiferent ca vorbim despre camioneta, duba camion sau Tir. Se vor confisca si, evident, vor plati pe masura", a declarat, marti, ministrul Mediului, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures.
Costel Alexe a aratat ca stoparea in sine a taierilor ilegale ar fi cel mai ridicat grad de protectie al padurilor si ca, prin modificarea Codului Silvic, prin introducerea sistemului de alerta, prin hartile satelitare, cu operationalizarea SUMAL, acestea vor scadea... mai mult
Marti, 18 August 2020, ora 15:57
Un turist din Delta Dunarii a surprins pe malul bratului Sulina o imagine in care apar sute de saci de gunoi aruncati direct pe malul apei. Din imagini se poate vedea ca unii saci sunt aruncati chiar in apa. Ministrul Mediului, Costel Alexe, considera imaginile "revoltatoare".
O inregistrare realizata de un turist si publicata de Digi 24 arata un munte de gunoaie pe malul bratului Sulina, in Delta Dunarii. Intr-o interventie la postul de televiziune amintit, ministrul Mediului a comentat situatia din delta. Potrivit ministrului, imaginile au fost surprinse in localitatea Crisan, in apropierea unei statii de transfer ce apartine primariei.
"Din pacate, imaginile sunt revoltatoare, imi doresc ca astfel de cazuri sa nu mai avem nici pe cuprinsul Deltei, si nici in alte localitati din tara. As face mai multe apeluri publice. In primul rand, catre toate autoritatile locale - sa inteleaga ca in acest context al pandemiei trebuie sa fim mai atenti cu mediul inconjurator si astfel de depozitari de deseuri sa nu ajunga sa fie focare de infectie. Autoritatea publica locala este cea care gestioneaza toate aceste deseuri. Un al doilea apel public este catre cetateni, care atunci cand duc resturile menajere sau deseurile la pubele sau la platformele de depozitare sa faca minimul efort de a pune acesti saci cu deseuri in containere. Din comoditate, din lene sau din alte motive, multi prefera sa le arunce, daca este posibil, din barca pe mal si poate nici nu mai ajung pe mal.... mai mult
Luni, 17 August 2020, ora 07:58
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anuntat ca va trimite echipe din subordinea lui, care sa faca "un control echidistant si impartial" la Ocolul Silvic Gurghiu, dupa ce, initial, a blocat controalele demarate de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva.
Verificarile au fost dispuse in urma unei investigatii Recorder, Pe urmele hotilor de lemn 2, care a demonstrat cum firmele de exploatare din zona scot ilegal lemn din codru prin "Metoda Rariturii": primesc autorizatii sa exploateze arbori subtiri si de proasta calitate care trebuie extrasi din padure in procesul de ingrijire a codrului, dar se folosesc de acte pentru a transporta arbori grosi, taiati fara drept.
Regia Nationala a Padurilor- Romsilva a detasat 30 de oameni din tara sa verifice ilegalitatile de pe Valea Gurghiului, dar specialistii ajunsi in teren au fost lasati fara instrumentele cu care sa efectueze controlul (ciocanele silvice pentagonale) pentru ca nu au mai primit o aprobare de la ministrul Mediului, Costel Alexe, scrie Recorder.
Ciocanul silvic pentagonal este un intrument pentru marcarea arborilor de care un silvicultor are nevoie pentru a constata un arbore taiat ilegal intr-un alt ocol decat al lui. Potrivit legislatiei, ciocanul poate fi folosit doar cu aprobare de la minister.
Pe data de 5 augus, Directia Silvica Mures a trimis o solicitare catre Ministerul Mediului pentru aprobarea delegarii a zece ciocane silvice de la alte ocoale. Desi solicitarea a ajuns in mapa ministrului pe 7... mai mult
Joi, 13 August 2020, ora 14:37
Ministrul Mediului Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a declarat, sambata, ca prin adoptarea in aceasta saptamana a Ordonantei de Urgenta prin care se modifica si completeaza Legea 219 din 2018 privind aprobarea obiectivului de investitii a Autostrazii Iasi-Targu Mures, "guvernul a facut un pas foarte mare", recuperand "nu mai putin de trei ani".
Costel Alexe, care este si liderul PNL Iasi, a spus ca prin aceasta OUG se acorda o derogare de la prevederile legislatiei nationale privind regimul de protectie al ariilor naturale protejate.
"In aceasta saptamana la Bucuresti guvernul a facut un pas foarte mare pentru autostrada Targu Mures - Iasi - Ungheni. Prin ordonanta de modificare a OUG 291/2018 de completare a legii privind aprobarea obiectivului de investitii a autostrazii Iasi - Targu Mures, cunoscuta ca Autostrada Unirii, am inaintat enorm. Practic, prin adoptarea aceste ordonante in sedinta de joi am recuperat nu mai putin de trei ani de zile", a afirmat ministrul Costel Alexe in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Iasi.
Acesta a subliniat ca prin modificarile aduse de ordonanta de urgenta proiectul construirii podului de peste Prut, la Ungheni, reprezinta "o componenta importanta a Autostrazii Unirii".
"Se asigura un nou punct de trecere peste frontiera cu Republica Moldova. Deci, in judetul Iasi pe langa podul de la Sculeni vom mai avea inca un pod care ne va ajuta in relatia cu fratii nostri de peste Prut", a spus ministrul Mediului Apelor si... mai mult
Sambata, 27 Iunie 2020, ora 16:59
Cea mai ampla campanie de impadurire a terenurilor degradate in vederea protejarii solului, a refacerii echilibrului hidrologic si a imbunatatirii conditiilor de mediu va fi demarata in Romania in primavara acestui an, a anuntat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, in cadrul unei intalniri organizata in aceasta saptamana cu membrii Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR).
"In primavara acestui an, in cadrul Lunii Padurii, vom demara cea mai ampla campanie de impadurire pe care a avut-o vreodata Romania. La nivelul ministerului exista, deja, un grup de lucru care organizeaza toata aceasta campanie. Romsilva are si va pune la dispozitie materialul saditor, puietii necesari pentru a acoperi toate suprafetele in afara ariei pe care Regia Nationala a Padurilor Romsilva o are in plan de impadurire. In primavara trebuie sa fim foarte bine pregatiti", a spus Alexe.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, transmis vineri AGERPRES, reprezentantii ACoR au fost de acord ca Unitatile Administrative Teritoriale (UAT) sa identifice cat mai repede terenurile degradate si alte suprafete de teren in vederea inceperii campaniei de impadurire. In acest sens, prim-vicepresedintele Asociatiei, Mariana Gaju, a mentionat ca masurile de impadurire se aplica nu doar in zonele de munte, ci si pentru toate terenurile de tip arabil sau degradate din mediul rural.
"Se refera si la proiectele cu finantare europeana, care sa poata contribui practic la investitii de... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 16:43
Romania a preluat, vineri, Presedintia Consiliului ministrilor mediului din Uniunea Europeana (UE) de la oficialii din Austria, pe agenda prioritara a autoritatilor de la Bucuresti aflandu-se schimbarile climatice, dezvoltarea durabila, biodiversitatea si managementul apelor, a anuntat Ministerul Mediului, intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES.
La evenimentul cu caracter simbolic, organizat la Bruxelles, au participat viceprim-ministrul si ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, si ministrul Turismului si Sustenabilitatii din Austria, Elisabeth Kostinger.
"Contam pe sprijinul dumneavoastra pentru a realiza obiectivele noastre comune in avansarea negocierilor pe dosarele legislative si asigurarea unei bune reprezentari la nivel international", le-a transmis ministrul Gavrilescu omologilor sai din statele membre UE, in cadrul prezentarii prioritatilor Presedintiei Romaniei.
La randul sau, Kostinger a punctat ca, "in numele Presedintiei austriece, doresc mult succes Romaniei in exercitarea mandatului. Va asiguram de intreg sprijinul nostru".
Incepand din data de 1 ianuarie 2019, pentru o perioada de sase luni, ministrul roman al Mediului va prezida si coordona lucrarile Consiliului ministrilor mediului, cu sprijinul Secretariatului General al Consiliului.
In acest context, Presedintia Romaniei va avea ca domenii prioritare: schimbarile climatice, dezvoltarea durabila, biodiversitatea si managementul apelor.
Potrivit sursei citate, pe schimbari... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 11:35
Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a anuntat ca se lucreaza la stabilirea unei taxe de poluare pentru masinile cu norma de poluare mica si emisii mari de bioxid de carbon, avand in vedere ca numarul inmatricularilor de astfel de autoturisme s-a dublat fata de anul trecut.
"Anul acesta, in Romania, comparativ cu 2016, aceeasi perioada de timp, au intrat masini cu norme de poluare intre Euro 2 si Euro 4, aproximativ 350.000 de masini, comparativ cu 146.000 de masini in 2016.
La Ministerul Mediului, impreuna cu Administratia Fondului de Mediu, ANAF, RAR, cu producatorii de autovehicule din Romania, cu toate asociatiile care sunt implicate in acest proces si, nu in ultimul rand, si cu societatea civila, s-a constituit un grup de lucru in vederea calculului si gandirii corecte, nu asa cum s-a intamplat in perioada precedenta, incat sa gasim o metoda prin care masinile care polueaza, care au o norma de poluare mica si care au emisii de bioxid de carbon mari, sa plateasca o taxa de poluare", a spus ministrul, marti, in cadrul unei vizite la depozitul ecologic de deseuri din judetul Bistrita-Nasaud.
Gratiela Gavrilescu a precizat ca la stabilirea cuantumului acestei taxe se va tine cont de 3 criterii:
capacitatea cilindrica a autovehicululuinorma de poluareemisiile de bioxid de carbon.
"Consider ca nu trebuie sa punem o taxa ca taxa de prima inmatriculare, adica este ca si cum gandim inainte, in viitor, punem caruta inaintea boilor, in sensul ca noi trebuie sa... mai mult
Marti, 03 Octombrie 2017, ora 16:52
Ministrul Mediului, Cristina Pasca-Palmer, spune ca defrisarile ilegale s-au diminuat, hotii de lemn devenind "un pic mai sofisticati".
"Trebuie sa fim putin atenti la cuvantul defrisari. Pentru ca acest cuvant inseamna taierea completa a unei paduri. Acest lucru s-a intamplat, din pacate, in Romania excesiv dupa ce padurea a fost retrocedata. Fenomenul de defrisare este foarte mult diminuat in aceasta perioada si as putea sa spun ca anul acesta nu s-a intamplat o astfel de defrisare.
In schimb, se taie in continuare ilegal, dar se taie altfel, un pic mai sofisticat sa spunem. Un copac aici, un copac dincolo...Per total volumul este mare insa nu se mai rade tot. Cand nu razi tot macar lasi un pic de ...citeste mai departe despre "Ministrul Mediului: Se taie in continuare copaci ilegal, dar se taie altfel, un pic mai sofisticat" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 31 Iulie 2016, ora 15:47
Presedintele Traian Basescu a semnat marti decretul pentru numirea lui Attila Korodi in functia de ministru al Mediului si Padurilor, informeaza Presedintia.
Ceremonia de depunere a juramantului de investitura in functia de ministru al Mediului si Padurilor de catre Attila Korodi va avea loc marti, ora 19.30, dupa publicarea decretului in Monitorul Oficial al Romaniei.
Conducerea UDMR a votat in unanimitate ca Attila Korodi sa fie desemnat ministru al Mediului, a anuntat presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, dupa intalnirea Consiliului Permanent al UDMR.
Korodi are 35 de ani. A absolvit in 2001 Universitatea Politehnica Bucuresti, inginerie economica in limba germana. In prezent este deputat de Harghita si presedinte al Comisiei de Politica Externa a Camerei. Korodi a fost ministru al Mediului intre 2007-2008, in guvernul minoritar al lui Calin Popescu Tariceanu, dupa scoaterea din Guvern a PD. Korodi a fost coleg in acel guvern cu Laszlo Borbely, care a fost ministru al Dezvoltarii. mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 16:58