Informatizarea ucide evaziunea fiscala si vreau sa ajungem ca persoanele fizice sau juridice sa isi vada fisa de contribuabil cu un singur click pe online, a declarat, marti seara, ministrul Finantelor, Florin Citu.
"In ultimul timp am stat sa inteleg sursele evaziunii fiscale. Vreau sa facem lucrurile stiintific. Suntem in 2020. Putem sa folosim matematica, putem sa folosim statistica, econometrie, nu trebuie sa stam si sa ne uitam dupa cai verzi pe pereti si sa folosim informatiile de la batrani. Sunt bune si acelea, dar putem sa folosim si tehnologie. Si va spun ca informatie la care ma uit acum foarte atent este acel gap de la TVA, acel 35%, de unde vine. Si are mai multe surse. Nu totul este evaziune, o parte sunt arierate. Si atunci, daca intelegi sursa si vad de unde vine, apoi incep sa ma uit pe sectoare. Totul trebuie facut analitic si la asta ma uit acum", a afirmat Citu la Realitatea Plus.
El a precizat ca s-a consultat in ceea ce priveste aceasta informatizare cu un coleg din Polonia, fost ministru al Finantelor si ca are sustinerea Guvernului si a PNL.
"Vreau sa ajungem sa faceti asa de simplu, sa fie aplicatii pe telefon in relatia cu ANAF si cu un singur click pe online sa iti vezi fisa de contribuabil, persoana juridica sau persoana fizica. Am vorbit cu colegii mei din Polonia, un fost coleg din sistemul bancar, a fost si el ministru de Finante in Polonia, si mi-a spus ca ei au reusit in sase luni sa faca acest lucru. Deci se poate. Nu se poate sa... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 11:31
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, considera ca evaziunea fiscala a ajuns o problema de securitate nationala si anunta ca la inceputul acestui an va introduce in CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ministerului si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
"Din punctul meu de vedere evaziunea fiscala a ajuns o problema de securitate nationala. Chiar la inceput de an voi introduce in CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ANAF si MFP ca obiectiv de importanta nationala.
Concomitent voi face toate demersurile ca incepand din acest an ANAF sa efectueze cel mult un control complex pe an la companiile din Romania, indiferent de marimea lor. (Exceptie fac cazurile de flagrant/sesizari)", a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finantelor.
Premierul Ludovic Orban declara la mijlocul lunii decembrie ca Romania are cea mai mare evaziune si cel mai mic grad de colectare al TVA din Uniunea Europeana.
"Suntem tara care avem cea mai mare evaziune pe TVA. Avem cel mai mic grad de colectare de TVA de la nivelul UE. Eu cred ca TVA-ul de 19% este un TVA rezonabil, un TVA care poate asigura suportul alimentarii bugetului de stat cu resurse suficiente. Evident ca trebuie imbunatatita colectarea TVA, dar pentru imbunatatirea colectarii TVA-ului si ANAF-ul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa schimbe obiceiurile. Trebuie informatizat ANAF-ul", a precizat Ludovic Orban.
Citeste mai departe... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 12:05
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat joi, intr-o conferinta de specialitate, ca, incepand din luna august, va fi demarata o campanie de control la nivel national pe directia stoparii evaziunii fiscale si a muncii la negru.
"Vom anunta, incepand cu luna august, un program prin care cam toate structurile care au atributii de control, nu doar cea legata de Fisc, ci si ITM-uri, vor declansa o campanie foarte directa pe directia evaziunii si muncii la negru. Sunt deja in constituire echipele respective, se va merge in echipe comune. Deci, aviz celor care fac astfel de lucruri (evaziune fiscala, munca la negru n.r.) . Partea de evaziune in Romania a fost si inca mai este o problema destul de importanta. De ce? De 30 de ani, lucrurile nu s-au schimbat fundamental. Clasa politica, din care fac si eu parte azi, nu a fost deschisa la masuri care sa starpeasca acest fenomen. Am spus lucrurilor pe nume de-a lungul anilor si va puteti uita pe declaratiile mele", a mentionat ministrul de resort.
Teodorovici a afirmat, totodata, ca nu il opreste nimic sa ceara restructurarea Guvernului si a administratiei publice, precum si faptul ca Romania nu a invatat nimic din doua momente "cand a fost prima la fonduri europene".
"Astazi, nu ma opreste nimic sa cer reformarea, restructurarea Guvernului si a administratiei. O sa vedeti in perioada urmatoare anumite lucruri neplacute pentru cei din administratie, dar placute pentru bunul simt si economia corecta din tara... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:30
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, spera ca memorandumul privind modificarea prevederilor legale referitoare la evaziunea fiscala sa fie aprobat in sedinta de guvern de miercuri, urmand ca acest set de schimbari sa fie prezentate public "la final de iunie, poate iulie".
"Doamna ministru (al Afacerilor Interne, Carmen Dan - n.red.) spunea de un memorandum, de o intentie a noastra, a Guvernului, de a schimba ceea ce inseamna prevedere legala pe evaziune fiscala.
A fost saptamana trecuta intr-o prima lectura si sper ca maine, in Guvern, sa aprobam acest document, care, de fapt, porneste analiza discutiei, evaluarea si propunerile vizavi de modificarea legilor sau actelor normative care se refera la evaziune fiscala - de la Legea 241 pana la Codul Penal, de Procedura Penala, alte acte normative care vizeaza intr-un fel sau altul aceasta zona de evaziune fiscala. (...)
La final de iunie, poate iulie, am dori ca acest set de modificari legislative sa se poata prezenta public si, daca mai sunt anumite lucruri de facut, sa fie facute intr-un cadru deschis, transparent, inspirandu-ne din practica europeana", a declarat Teodorovici, marti, la Palatul Parlamentului, la Forumul "Managementul integrat al frontierelor. Combaterea traficului ilegal si a evaziunii fiscale".
El a adaugat ca intentia Executivului este de a modifica legislatia pe evaziune fiscala tinand cont de practicile europene, in scopul incurajarii mediului de afaceri.
"Intentia este una simpla - ne... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 13:07
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, sustine ca legislatia privind evaziunea fiscala ar trebui schimbata, pentru ca investitorii sa nu mai fie speriati ca pot face puscarie in Romania pentru asa ceva: daca sunt prinsi, dau banii inapoi si scapa.
"Acest subiect al prevenirii si combaterii evaziunii fiscale trebuie sa devina dintr-o sperietoare, astazi, pentru investitori, un punct de atractie. Stiu ca suna poate ciudat. Dar un investitor roman sau strain care vrea sa faca o investitie in Romania spune asa: 'Bun, la fiscalitate sunteti oarecum ca cei din jur (...), dar cum stam la partea asta de prevenire si combatere a evaziunii fiscale? Daca ceva mi se intampla din motive neimputabile sau o greseala din piata, tu ca stat vii si-mi distrugi compania? Imi scoti oamenii afara, mi-i lasi someri, imi distrugi business-ul?! Atunci ma duc in alta parte'. Nu, acest lucru trebuie schimbat!", a spus ministrul, marti seara, la Antena 3.
In acest context, ministrul Finantelor a precizat ca trebuie schimbata legislatia in domeniul evaziunii fiscale.
"Pana la final de iunie o sa avem un grup de lucru la nivelul administratiei centrale din toate structurile implicate in acest proces si va trebui sa punem pe masa un cadru legislativ, adica OUG 241 cu evaziunea fiscala trebuie schimbata, si nu numai... si prevederi din Codul penal si alte prevederi legale.
Adica asa cum face Germania, cum face Olanda, cum fac tarile care, de multe ori, ne critica pe noi pentru... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 00:00
Evaziunea fiscala nu va mai fi sanctionata penal daca prejudiciul nu depaseste 50.000 de lei, iar vinovatul plateste suma restanta. Prevederea face parte dintr-un proiect de modificare a legii, care a fost miercuri discutat in Guvern in prima lectura.
Ministrul de Finante, Anca Dragu, a precizat ca proiectul a fost initiat de catre doua ministere, cel al Finantelor si cel de Justitie.
"Aceste modificari vizeaza actualizarea unor prevederi sau mai degraba corelarea unor prevederi din Legea evaziunii fiscale cu Codul Penal, Codul de Procedura Penala si Codul de Procedura Fiscala", a spus Dragu.
In esenta, cei care au comis evaziune fiscala in cuantum de cel mult 50.000 de lei vor putea scapa de sanctiunea penala daca platesc prejuduciul adus bugetului de stat prin neplata impozitelor pana la primul termen de judecata.
Astfel, mica evaziune nu este dezincriminata in sine, dar sunt precizate conditiile in care pedeapsa penala nu mai este aplicata.
"Actiunea penala incepe, ...citeste mai departe despre "Cei care fac evaziune fiscala mai mica de 50.000 de lei ar putea scapa de pedeapsa penala - proiect" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 17:53
Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, este convinsa ca evaziunea fiscala a scazut, insa nu-si aminteste cifre concrete care sa ii sustina afirmatia.
"Evaziunea fiscala a scazut. Nu pot sa stiu toate cifrele pe de rost. Colectarile sunt conform planului, directia antifrauda isi face treaba. Cand vedeti actiunile cu Politia, cu Parchetul, la baza au stat actiuni antifrauda", a explicat Ioana Petrescu, joi seara, la Antena 3.
De asemenea, ministrul Finantelor a tinut sa precizeze ca exista noi masuri pentru combaterea acestui fenomen, care se afla in dezbatere publica.
"E vorba de loteria fiscala, care vine sa incurajeze conformarea voluntara si scaderea evaziunii la TVA, vorbim si de casele de marcat cu jurnal electronic, care ne ajuta sa vedem mai mult aceste tranzactii care se fac. Ele se vor conecta la un server central de la ANAF. Exista si controale antifrauda", a subliniat Ioana Petrescu.
Ce planuieste Guvernul: Premii prin loterie pentru platitorii de taxe
Consiliul ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor sustine ca evaziunea a scazut, dar nu poate da cifre concrete" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 11:33
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca actiunile de combatere a evaziunii fiscale 's-au simtit in incasarile bugetare' si a afirmat ca, pe langa un sistem din ce in ce mai sigur de lupta impotriva acestui fenomen, trebuie sa se lucreze si la ideea ca fiecare cetatean trebuie sa isi plateasca taxele.
"Toata lumea, cand este intrebata cum faci sa reduci taxele si sa cheltui mai mult, spune ca lupta cu evaziunea fiscala. Realitatea este, ceea ce prezentati dumneavoastra in studiu, ca mai este inca mult spatiu de recuperat dintr-o combatere reala a evaziunii fiscale. Si, cel putin dupa reorganizarea ANAF cu Directia Antifrauda, dupa colaborarea cu toate institutiile statului si actiunile de combatere a evaziunii fiscale s-au simtit in incasarile bugetare, faptul ca se poate si ca exista un spatiu foarte mare. Ma uitam pe primele 11 luni, avem 12 miliarde de lei incasati in plus la buget, o mare parte dintre acestia venind tocmai din combaterea evaziunii fiscale. Insa as vrea sa nu cadem in pacatul ca doar daca lucram la efect rezolvam problema", a declarat premierul, la Palatul Victoria, informeaza Agerpres.
Victor Ponta a adaugat ca, pentru o combatere cat mai eficienta a evaziunii fiscale, trebuie avute in vedere si cauzele.
"E ca si cand credem ca doar daca avem politisti, procurori, judecatori nu mai avem infractiuni in Romania. (...) E bine sa avem si ca avem un sistem din ce in ce mai sigur de combatere a evaziunii fiscale, dar trebuie mult lucrat si... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 17:09
Conducerile Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului de Finante, ANAF, Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) si a Garzii Financiare au decis, marti, elaborarea, pana la 19 ianuarie 2012, a unui plan de masuri pentru intensificarea luptei impotriva evaziunii fiscale pe anul 2012.
Sedinta inter-institutionala a fost condusa de ministrii Traian Igas si Gheorghe Ialomitianu, la reuniune participand, de asemenea, sefii structurilor MAI cu responsabilitati in combaterea evaziunii fiscale, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar, comisarul general al Garzii Financiare, Arpad Csaba Ladanyi si vicepresedintele Autoritatii Nationale a Vamilor, Viorel Comanita.
Planul de masuri care vizeaza combaterea evaziunii fiscale va fi elaborat de un grup de lucru din care vor face parte reprezentanti ai celor doua ministere, ai ANAF, ANV si ai Garzii Financiare.
La nivelul Ministerului de Interne, grupul de lucru va fi coordonat de conducerea Departamentului Ordine si Siguranta Publica.
Potrivit comunicatului MAI, reuniunea a avut loc in urma solicitarii formulate de primul ministru Emil Boc, in data de 6 ianuarie anul curent, in cadrul sedintei Comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale.
Premierul a cerut ministrilor de Finante si de Interne sa prezinte un set de masuri si actiuni pentru combaterea evaziunii fiscale, cu accent pe marea evaziune, si a solicitat intensificarea actiunilor de control realizate cu... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 16:11