Ministerul Finantelor se afla in procedura de consultare cu toate ministerele, iar tinta este ca la sfarsitul lunii sa fie definitivat bugetul de stat, a declarat joi, 14 ianuarie, ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, intr-o conferinta de specialitate.
"Suntem in aceasta procedura de consultare cu toate ministerele, de analiza, si ne propunem ca la sfarsitul lunii sa definitivam bugetul de stat. Evident ca o prima tinta o reprezinta investitiile. In privinta investitiilor, aceasta prioritate am avut-o si in cursul anului trecut. Vorbim de investitii in infrastructura, dar si in capital uman, vorbim de sanatate, de educatie si vom pune un accent deosebit in privinta fondurilor europene. Dupa cum stiti, Ministerul Finantelor are un rol important in privinta certificarii si a monitorizarii fondurilor europene. Imi propun sa consolidam acest mecanism, sa depasim un pic momentul sau situatia de certificare si sa ajungem sa facem asistenta si monitorizare", a afirmat Nazare, la conferinta "Bugetul de stat si bugetele economiei reale: Fiscalitatea 2021".
Potrivit acestuia, exista un mecanism de monitorizare a executiei marilor proiecte.
"Vorbesc de proiecte de peste 100 de milioane de lei, dar acest mecanism trebuie consolidat, intalnirile trebuie sa fie regulate si trebuie sa avem grija, cel putin pentru acest acest pachet de proiecte foarte important pentru Romania, ca executia sa decurga in cel mai bun mod posibil. Sunt intr-un dialog permanent cu Ministerul... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 18:21
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat marti, 10 noiembrie, ca autoritatile discuta cu sistemul bancar pentru a gasi solutii de amanare a ratelor, dar masurile nu vor mai fi la fel de generoase precum cele initiale.
"Lucrez, impreuna cu sistemul bancar, pentru acea masura care a amanat ratele pe doua luni de zile. Vedem ce solutii vom gasi, ce forma va fi. Suntem in discutii si vom vedea cum va arata forma finala. Eu spun ca trebuie sa avem incredere ca asa cum am gasit o solutie in plina criza, vom gasi si in continuare o solutie buna. Trebuie sa ne gandim ca mergem, totusi, spre ideea ca economia se va insanatosi. Vom avea o revenire si vom incepe sa iesim din aceasta criza. Acesta este scopul, sa avem masuri care sa ne scoata din criza. Masurile nu vor mai fi la fel de generoase precum cele initiale, dar vor fi masuri care sa ajute sa trecem peste aceasta perioada. Bineinteles ca aceste masuri inseamna si costuri pentru sistemul financiar-bancar si ne uitam daca pot fi compensate etc. Toate aceste masuri au rolul de a ajuta atat angajatii, cat si angajatorii sa treaca peste aceasta perioada. Dorim de la angajati sa ramana sanatosi si sa nu le scada puterea de cumparare", a spus Citu, la Europa FM.
Ministrul de resort a adaugat ca, in aceasta perioada de criza economica, un venit mediu net in crestere cu 7,8% (conform datelor publicate marti de Institutul National de Statistica, n.r.) reprezinta un record pentru Romania.
"Azi am avut o veste... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 21:19
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat ca exclude varianta unui acord cu Fondul Monetar International, precizand ca dupa ce a fost castigata increderea pietei internationale se poate finanta un deficit mare fara sa fie nevoie de ajutorul institutiilor financiare.
Florin Citu a fost intrebat luni, intr-o conferinta de presa, daca exclude varianta unui acord cu Fondul Monetar International.
"Exclud varianta unui acord cu Fondul Monetar International. Am aratat in acest an ca daca ai castigat increderea pietei, poti sa finantezi un deficit mare fara sa ai nevoie de institutii financiare internationale. Acel deficit finantat pentru a plati sanatate, aceste scheme de ajutor, am avut investitii record, deci nu este nevoie de un acord cu FMI. Din punctul meu de vedere, va spun clar, nu exista aceste discutii. Am gasit acele documente prin minister cand se discuta anul trecut in septembrie cu Fondul Monetar, cand dupa o discutie cu Fondul Monetar s-a facut acel document in Guvern unde se spunea foarte clar ca nu vor creste pensiile cu 40%. Nu avem in calcul imprumut la FMI, avem finantare pentru anul acesta. Necesarul de finantare pentru anul acesta este acoperit aproape 97%. Nu avem nicio problema de finantare",a explicat ministrul Finantelor.
Si premierul Ludovic Orban a respins un viitor acord cu Fondul Monetar International pentru obtinerea de finantare la bugetul de stat pentru 2021.
Premierul a afirmat ca "nu este necesar" un nou acord cu FMI, desi... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 12:55
Ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat, luni, ca a discutat cu presedintele Klaus Iohannis despre situatia actuala a economiei si despre masurile pe care le are in vedere pentru redresarea situatiei, precizand ca una dintre ele este inghetarea salariilor demnitarilor, pe care o "acceptam toti".
"Am discutat despre situatia economiei, despre ce s-a discutat la ECOFIN si despre buget, masurile pe care le anuntasem public", a spus Citu, intr-o conferinta de presa, raspunzand la intrebarea ce a discutat cu presedintele Klaus Iohannis.
Intrebat daca i-a prezentat presedintelui si masura inghetarii indemnizatiei sale, seful de la Finante a precizat: "Am discutat despre toate masurile, iar aceasta era inclusa. Este o masura pe care si-o asuma Guvernul si mergem mai departe".
Jurnalistii au insistat sa afle daca Iohannis accepta sa-i fie inghetat salariul, iar ministrul a raspuns afirmativ: "Acceptam toti".
"Toata filosofia bugetului este construita pe eliminarea risipei si de alocare a banului public cu prioritate catre sectoarele care creeaza valoare adaugata. (...) Nu reducem cheltuielile, doar ca nu va mai fi acel dezmat", a adaugat Citu.
Ministrul a mentionat si faptul ca Ministerul Muncii lucreaza la elaborarea unui act normativ privind interzicerea acumularii pensiei cu salariul, insa nu a dat detalii.
El a mia spus ca proiectul de buget pentru anul viitor va fi gata in perioada 15-20 decembrie. mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 16:02
Cu doar 27 de voturi "pentru", 70 "impotriva" si 9 abtineri, Senatul a respins luni dupa-amiza motiunea parlamentarilor PNL si USR impotriva lui Eugen Teodorovici. Interesant este ca, in sala de plen, 11 senatori ai Opozitiei, semnatari ai motiunii s-au razgandit si nu au mai votat pentru demiterea ministrului.
Aceasta motiune, intitulata "Eugen Teodorovici - romanii iti cer sa demisionezi", a fost depusa la Senat inca de pe 8 aprilie.
In textul documentului, senatorii PNL si USR au inclus o serie de mesaje din partea unor cetateni romani care isi arata nemultumirea fata de masurile luate pana acum de ministrul de Finante si ii cer sa plece acasa.
Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT cele mai importante momente ale dezbaterii motiunii impotriva lui Eugen Teodorovici:
17:50 - Motiunea a fost respinsa cu 70 de voturi "impotriva", doar 27 "pentru" si 9 abtineri.
Numarul senatorilor care au votat pentru demiterea lui Teodorovici este mai mic decat al celor care au semnat motiunea.
17:30 - Senatorul PSD Serban Nicolae sustine ca, procedural, Senatul nu va putea sa isi spuna parerea asupra unor pareri ale cetatenilor.
17:27 - Senatorul UDMR Tanczos Barna sustine ca se astepta la mai multe de la aceasta motiune si ca ar fi fost nevoie ca ea sa contina o analiza pertinenta a activitatii Ministrului de Finante.
"Trebuia sa vorbim astazi, aici, despre OUG 114, despre masuri luate fara studiu de impact, despre intarzierea bugetului...", a spus Tanczos... mai mult
Luni, 06 Mai 2019, ora 18:07
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat marti seara, la Antena 3, ca s-a ajuns la o stare de tensiune si de conflicte care se intretin continuu si tot mai accentuat, iar oamenii pot avea nemultumiri si pot contesta "pana la o anumita limita", el spunand ca "trebuie sa fie foarte clar - un Guvern nu mai trebuie schimbat altfel decat la vot". Teodorovici sustine ca, daca Guvernul ia o decizie care nu convine unor companii, "cine poate sa creada ca acele companii nu vor avea un interes sa aduca in strada cativa instigatori".
"Fiind de foarte multi ani in administratie, asa ceva nu am mai vazut. (...) Este o situatie la care nu credeam ca se va ajunge in Romania (violentele de la protestul din 10 august - n.r.) O stare de tensiune, de conflicte si care, din pacate, vad ca se intretin in mod continuu si din ce in ce mai accentuat. Ma uit in zona guvernamentala si ma uit la cei care sunt in Piata, clameaza anumite lucruri.
E o nemultumire, este liber sa conteste, dar pana la o anumita limita, pentru ca trebuie sa ne fie foarte clar - un Guvern nu mai trebuie schimbat altfel decat la vot. (...) Daca dam dovada inca o data ca ne schimbam guvernele in alt mod decat prin vot, atunci foarte clar e o slabiciune pentru cei de afara care pot avea interese", a declarat Eugen Teodorovici.
Acesta se intreaba ca, daca Guvernul ia o masura care nu convine unor companii, "cine poate sa creada ca acele companii nu vor avea un interes sa aduca in strada cativa instigatori".... mai mult
Miercuri, 15 August 2018, ora 08:33
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marti, ca scaderea pietelor bursiere internationale nu ne afecteaza, iar imprumutul de doua miliarde de euro luat recent de tara noastra de pe pietele externe "arata foarte clar interesul investitorilor fata de piata din Romania".
"Teoretic, orice poate sa afecteze, intr-un fel sau altul. Partea buna este, si preiau ca mesaj pozitiv ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta la Ministerul de Finante, am avut un imprumut de doua miliarde de euro, ceea ce arata foarte clar interesul investitorilor fata de piata din Romania, fata de economia din Romania, mai ales pe termen lung, asta e un mesaj important.
Al doilea, structura acelor investitori - sunt investitori din tari precum Germania, Austria, UK, America. La fel, costurile sunt unele foarte avantajoase. Sunt trei chestiuni care arata foarte clar increderea investitorilor straini in economia Romaniei pe termen lung, ceea ce conteaza. Nu, nu ne afecteaza, asta e punctul meu de vedere", a spus Teodorovici.
Socul prabusirii bursei de la New York a ajuns si in Europa. Se asteapta cea mai proasta zi dupa votul pro-Brexit
Bursele din Asia inregistreaza marti o noua zi de scadere, dupa ce pietele din Statele Unite au inregistrat luni cea mai mare contractie din 2011. De asemenea, cele mai mari burse din Uniunea Europeana au deschis ziua de marti cu scaderi si de peste 3%, dupa contractiile de pe pietele asiatice si americane.
Indicele Bursei de la Frankfurt, DAX,... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 14:05
Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat miercuri ca 27 de banci au evitat plata impozitului pe profit in ultimii cinci ani si le-a transmis acestor banci ca Fiscul "cunoaste aceste operatiuni si nu le mai tolereaza" pentru ca "Romania nu este o tara de mana a treia".
"Bancile, in proportie de 70%, nu platesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unitati bancare, 31 au declarat pierderi insumand 9,8 miliarde de lei. In ultimii cinci ani, doar 15 banci au platit impozit pe profit, si am inclus aici si bancile care au platit doar intr-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectata a fost de 1,7 miliarde de lei", a spus Ionut Misa, intr-o emisiune la Antena 3.
Ministrul Finantelor a precizat ca inspectorii fiscali cunosc foarte bine mecanismul de evitare a impozitarii profitului, utilizat de banci, si a descris pe scurt acest mecanism. "De exemplu, banca din Romania se imprumuta de la o banca-mama cu dobanzi cuprinse intre 14,6% si 19%, apoi acorda in tara credite cu dobanzi mult mai mici, iesind astfel pe pierdere in mod artificial. Dar noi am intervenit si am sanctionat astfel de practici, utilizate prin intermediul preturilor de transfer, nu le-am recunoscut aceste pierderi si am emis decizii de impunere. Am calculat inclusiv penalitati de intarziere la aceste plati si le-am transmis ca nu e OK sa practice astfel de operatiuni", a spus Ionut Misa.
Potrivit acestuia, "sunt pierderi de 104 milioane de lei pe care nu le-am recunoscut bancilor si am emis... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 22:14
Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat miercuri ca 27 de banci au evitat plata impozitului pe profit in ultimii cinci ani si le-a transmis acestor banci ca Fiscul "cunoaste aceste operatiuni si nu le mai tolereaza" pentru ca "Romania nu este o tara de mana a treia".
"Bancile, in proportie de 70%, nu platesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unitati bancare, 31 au declarat pierderi insumand 9,8 miliarde de lei. In ultimii cinci ani, doar 15 banci au platit impozit pe profit, si am inclus aici si bancile care au platit doar intr-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectata a fost de 1,7 miliarde de lei", a spus Ionut Misa, intr-o emisiune la Antena 3.
Ministrul Finantelor a precizat ca inspectorii fiscali cunosc foarte bine mecanismul de evitare a impozitarii profitului, utilizat de banci, si a descris pe scurt acest mecanism. "De exemplu, banca din Romania se imprumuta de la o banca-mama cu dobanzi cuprinse intre 14,6% si 19%, apoi acorda in tara credite cu dobanzi mult mai mici, iesind astfel pe pierdere in mod artificial. Dar noi am intervenit si am sanctionat astfel de practici, utilizate prin intermediul preturilor de transfer, nu le-am recunoscut aceste pierderi si am emis decizii de impunere. Am calculat inclusiv penalitati de intarziere la aceste plati si le-am transmis ca nu e OK sa practice astfel de operatiuni", a spus Ionut Misa.
Potrivit acestuia, "sunt pierderi de 104 milioane de lei pe care nu le-am recunoscut bancilor si am emis... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 22:14