Ministrul Familiei din Polonia, Marlena Malag, a anunțat joi, 25 august, că va organiza o întâlnire cu reprezentanții din industrie pentru a le cere să respecte ”pe deplin interdicția comercială de duminică.”
Ministrul a subliniat că această zi este ”cea mai importantă a săptămânii.”
”Duminica ar trebui să fie petrecută cu familia. Este timpul ca familia să se roage, nu să petreacă timpul în magazin. Am vrea să vorbim despre asta la masa rotundă.
Vom lucra la această idee pentru a o operaționaliza. Planificăm o astfel de întâlnire. Trebuie să fie implicat și Inspectoratul de Muncă pentru a pune în aplicare efectiv ceea ce este prevăzut în lege, deoarece legea care interzice activitatea comercială duminica este un act strict”, a spus Marlena Malag, potrivit Business Insider.
Interdicția privind comerțul duminica a fost introdusă în țară din 2018, de guvernul conservator condus de Partidul Lege și Justiție (PiS), în urma unei inițiative a sindicatului ”Solidaritatea”, care a fost susținută de biserica catolică.
Restricțiile conțin însă o serie de excepții, pe care unele lanțuri de retail le-au exploatat, notează Digi24.
Una dintre aceste excepții, care permitea magazinelor să rămână deschise dacă ofereau servicii poștale, a fost eliminată de guvern la începutul anului.
Unii comercianți și-au ținut magazinele deschise folosind case de marcat cu autoservire, cu un angajat oficial... mai mult
Joi, 25 August 2022, ora 20:25
Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a comentat marti, 12 iulie, situatia preturilor exagerate de pe litoralul romanesc si si a afirmat ca exista explicatii pentru preturile mari.
"Chiar de doua ori (am fost pe Litoral). Bine, o data am fost in ianuarie. Nu stiu daca e relevant, dar am fost. Am fost prezent pe Litoral la inceputul lunii iunie. Am si stat cateva zile acolo cu familia dupa ce am avut acea actiune oficiala. La acel moment, cel putin, lucrurile erau in regula.
Lucrurile pareau in regula, cel putin din punct de vedere ale curateniei exterioare. Tot in acel moment, cei de la Apele Romane isi facusera treaba. Au fost predate portiunile de plaja la timp. Deci la acel moment lucrurile pareau in regula", a spus ministrul Turismului, Daniel Cadariu.
El spune ca atunci preturile erau decente si ca o masa pentru doua persoane l-a costat "undeva pana la o suta de lei".
Ministrul Turismului a fost intrebat care este parerea sa referitor ca la Vadu o ciorba costa 57 de lei.
"Ideea de baza e urmatoare - suntem intr-o economie de piata si ar trebui sa functioneze cererea si oferta si probabil in linii mari si functioneaza.
Acolo unde sunt exagerari, fie in alimentatie publica sau cazare, clientii, turistii vor reactiona. Pe de alta parte, constatam cu totii realitati internationale - criza economica, perioada post-pandemica, cresteri de preturi la utilitati...
Nu zic neaparat ca toate, daca sunt astfel de preturi exagerate, ar fi justificate, dar... mai mult
Marti, 12 Iulie 2022, ora 13:05
Guvernul a aprobat in cadrul sedintei de miercuri, 29 iunie, un proiect prin care studentii pot contracta credite de 10.000 de euro, iar familiile si cuplurile pot lua credite de 15.000 de euro, care vor fi garantate de stat. Banii vor putea fi folositi pentru plata chiriei, finalizarea studiilor, respectiv cheltuieli pentru cresa, gradinita sau chiar cumpararea unui autoturism.
Gabriela Firea a declarat la finalul sedintei de Guvern ca a fost amanata mai multi ani posibilitatea ca tinerii si studentii sa dispuna de creditare cu garantia statului.
"As vrea sa ma refer aici la un proiect care a fost de multe ori solicitat de catre tineri sa se aplice si in Romania, dar, din pacate, aceasta decizie s-a amanat ani de-a randul si anume posibilitatea ca tinerii studenti sau iesiti din perioada studentiei sa poata sa beneficieze si ei, la fel ca in orice tara europeana sau ca in Statele Unite ale Americii, de posibilitatea de creditare cu garantia statului, pentru ca in cazul tinerilor, aici este de fapt cea mai mare dificultate, neavand cei mai multi dintre ei proprietati sau neavand venituri crescute nu pot sa justifice posibilitatea in fata unui agent bancar ca poate sa restituie un credit pe care eventual l-ar contracta de pe piata bancara privata", a afirmat Gabriela Firea.
In cazul studentilor creditul este de 10.000 de euro, iar pentru tineri, de 15.000 de euro
"Impreuna cu Ministerul de Finante si Fondul Roman de Garantare si Contragarantare, am venit... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 15:53
Presedintele executiv al ANEIR, Mihai Ionescu, este foarte deranjat ca punem capat unei mafii care capusa banii publici din Ministerul Economiei si este normal sa se supere pentru ca "reforma supara mafiile puternice bransate la banii contribuabilului", considera ministrul de resort, Claudiu Nasui.
Acesta a publicat luni dimineata, pe pagina sa de Facebook, cateva pagini despre care precizeaza ca fac parte dintr-o carte pe care a scris-o Mihai Ionescu si in care acesta din urma povesteste experienta sa cu Consiliul de Export.
"Aceste pagini sunt scrise de nimeni altul decat domnul Mihai Ionescu. Un om foarte deranjat ca punem capat unei mafii care capusa banii publici din Ministerul Economiei. E normal sa se supere. Reforma supara mafiile puternice bransate la banii contribuabilului. Domnul Ionescu neaga zilele astea orice legatura cu Guvernul Nastase, Ion Iliescu sau PSD. Problema este ca domnul Ionescu a scris si o carte despre experienta dansului cu Consiliul de Export. Carte pe care a lasat-o in minister. Nu de alta, dar domnul Ionescu lucreaza in "comert exterior" de multi ani. Va prezint cateva pagini in care povesteste cum s-a nascut acel consiliu de export, mosit de el, Ion Iliescu si Adrian Nastase. Capitolul se numeste sugestiv "O mare familie!". Si nu, nu e ironic", scrie Claudiu Nasui.
Reactia ministrului Economiei vine la o zi dupa ce presedintele executiv al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) a afirmat,... mai mult
Luni, 26 Aprilie 2021, ora 09:41
105 lei va primi un medic de familie pentru fiecare pacient diagnosticat cu SARS CoV-2 pe care il monitorizeaza, de la distanta, dupa cum prevede un ordin al ministrului Sanatatii.
Suma este binevenita, dar nu reflecta efortul depus de medici, spune Dana Stefana Popescu, secretar general al Societatii Nationale de Medicina Familiei, pentru Europa FM.
Ea crede ca multi doctori nici nu vor completa cererile pentru astfel de plati, care se fac prin Casa Nationala de Sanatate,
"Probabil vor exista situatii in care medicul va refuza sa factureze aceasta suma pentru ca ar fi mai multa birocratie decat plata. Aceasta suma nu reprezinta sub nicio forma valoarea reala a efortului nostru. Metodologia spune ca acest pacient pozitiv ar trebui monitorizat zilnic de la distanta, deci 100 de lei impartiti la 14 zile de interactiune cu pacientul, faceti socoteala, nici nu are rost sa vorbim de aceasta plata, care este cumva jignitoare," declara Dana Stefana Popescu.
Ministerul Sanatatii a stabilit ca persoanele asimptomatice sau care prezinta forme usoare de COVID-19 nu vor mai fi obligate sa mearga la spital pentru o prima evaluare a starii de sanatate. Ele vor urma tratament la domiciliu si vor fi monitorizate, de la distanta de medicii de familie.
Citeste si: Care sunt noile reguli pentru tratarea pacientilor cu COVID-19 in Romania: "Teste rapide in UPU. Medicii de familie monitorizeaza formele usoare" ...citeste mai departe despre "Ce suma vor primi medicii de familie... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 14:16
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat miercuri un acord cu Banca Mondiala privind accesarea unor fonduri pentru extinderea pachetului de servicii medicale oferite populatiei neasigurate, dar si pentru a-i ajuta pe medicii de familie sa-si achizitioneze echipamente medicale, sa-si doteze cabinetele si chiar sa-si cumpere ambulante.
"Urmeaza sa semnam un acord cu Banca Mondiala, la care lucram de cateva luni de zile, a fost negociat. In iulie se aproba de catre boardul Bancii Mondiale. (...) Undeva se face catre un miliard de euro. Asta este dorinta.
Este adresat in special pentru diversificarea serviciilor care pot fi oferite la nivelul medicinei de familie, extinderea pachetului de servicii medicale oferite asistentei primare medicale, categoriilor de populatie neasigurata, scheme de ajutor de stat pentru medicii de familie.
Acesta va fi conceptul - o schema de ajutor de stat prin care medicii de familie, cei 11.000 de medici de familie, sa isi poata finanta nevoile sau dorintele de a desfasura o anumita activitate. (...) Nu numai adeverinte si consult sumar, sa fie aceste activitati care sa poata fi prestate de catre medicii de familie, decontate de Casa si pentru ca ele sa poata fi prestate atunci aceasta schema de ajutor de stat ajuta medicul de familie pentru a lua o finantare", a afirmat demnitarul, la dezbaterea cu tema "Preventia in sanatate. De la deziderat la fapte".
Potrivit ministrului de Finante, imprumutul va fi pe un termen de... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 14:28
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, si-a anuntat optiunea la Referendumul familiei, care va fi organizat in datele de 6 si 7 octombrie.
"Am sa merg la referendum si am sa votez Da", a declarat Eugen Teodorovici, in cadrul unei emisiuni la Antena 3.
Prin acest referendum se intentioneaza modificarea Constitutiei, in sensul in care sa se prevada ca, in Romania, casatoria este doar cea dintre o femeie si un barbat.
Ministrul Finantelor crede ca acest referendum este un moment bun si bine ales, precum si un semnal pe care-l da Romania ca societate.
"Este momentul ca aceasta tara sa isi arate optiunea", a mai spus Teodorovici, citat de Mediafax.
Declaratia ministrului social-democrat vine la o zi dupa ce premierul Viorica Dancila a dat asigurari la Bruxelles socialistilor europeni ca PSD nu va face campanie pentru a-i convinge pe romani sa voteze pentru modificarea in Constitutie a definitiei casatoriei.
Declaratia lui Dancila este total contrara celor facute de numerosi lideri PSD, in frunte cu Liviu Dragnea, dar si actiunilor intreprinse sau anuntate deja de social-democrati, care nu numai ca au spus explicit ca incep o astfel de campanie, dar au pregatit si sloganuri pentru ea.
Dancila a spus ca modificarea definitiei legale a casatoriei "nu este indreptata spre o anumita orientare sexuala sub nicio forma". In plus, premierul Romaniei, care este si presedinte executiv al PSD, spune ca partidul sau nu va face campanie pentru referendum.... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2018, ora 23:12
Discutiile care se poarta in aceste zile in legatura cu salariile medicilor pot lasa impresia ca, de la 1 martie, toti vor avea venituri la nivel european si pacientul roman va beneficia de servicii pe masura.
Insa medicii de familie, prima linie in relatia cu pacientii si singura categorie profesionala medicala care a si iesit in strada pentru a cere solutii la criza in care se afla, nu sunt bugetari, nu au nicio treaba cu Legea Salarizarii si, deci, nu primesc niciun leu in plus. In schimb, sunt atinsi de efectele revolutiei fiscale.
"Noi nu suntem salariati, aceasta lege ne exclude complet din orice fel de calcul legat de cresterea finantarii si nu tine cont de faptul ca medicii de familie, ca si medicii de ambulator, sunt privati, ei nu sunt salariati, nu sunt bugetari, sunt platiti de Casa de Asigurari pe valori de puncte si maririle despre care se face vorbire nu ne ating absolut deloc.
Mai mult decat atat, noi fiind majoritatea - peste 95% - organizati sub forma de PFA, vom fi puternic loviti de modificarile Codului Fiscal", a declarat pentru Ziare.com dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie.
Aceasta atrage atentia ca la acest moment medicii de familie sunt "cvasifalimentari" si, daca vor fi facute si alte modificari fiscale in legatura cu PFA-urile, asa cum a lasat sa se inteleaga ministrul de Finante Eugen Teodorovici, la sfarsitul saptamanii trecute, "putem sa ne inchidem cabinetele si sa plecam, pentru ca nu... mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 00:00
Medicii de familie protesteaza, incepand de miercuri, fata de birocratia din sistemul de sanatate, si nu mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate, astfel incat pacientii nu vor mai primi trimiteri si retete compensate.
In timp ce ministrul Sanatatii Florian Bodog sustine ca, desi e adevar in ce spun medicii, "nu este etic si normal sa folosim pacientii in negocieri", reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor ii ssutin si spun ca autoritatile ar trebui sa considere medicina de familie o parte importanta a sistemului de sanatate.
"Noi am sustinut demersurile medicilor. Practic, toate problemele, toata birocratia, tot ce inseamna pus pe drumuri, noi le intampinam. Practic, asupra noastra sunt efectele acestui contract-cadru pe care medicii il semneaza si care de multe ori vedem cum noi ne impiedicam - ba cu sistemul informatic care nu merge, ba cu trimiterea ca trebuie sa mergem la medicul specialist si retetele.
Am sustinut si sustinem demersul medicilor de familie. In partea a doua, faptul ca exista posibilitatea ca noi sa nu beneficiem de serviciile medicilor de familie este o problema mare pentru pacienti in special pentru cei cronici care au nevoie de trimiteri, care au nevoie de retete, care au nevoie de serviciile medicilor de familie, indiferent cum si in ce fel, ceea ce ne pune intr-o situatie foarte dificila", a declarat pentru Agerpres... mai mult
Miercuri, 03 Ianuarie 2018, ora 13:09