Energia electrica si gazele pentru populatie nu au niciun motiv sa fie scumpite nici de la 1 ianuarie 2020 si nici in iulie anul viitor, cand pretul gazelor la producator va fi liberalizat, a declarat ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, intr-un interviu acordat AGERPRES.
Popescu a aratat ca Guvernul liberal a luat deja masuri pentru abrogarea OUG 114/2018 pe partea de energie, astfel incat pretul gazelor la producator sa fie din nou liberalizat la 1 iulie 2020, iar plafonul de 68 de lei pe MWh sa fie ridicat. La acea data, volumul de gaze care va ajunge pe piata va fi mai mare, astfel ca preturile nu au niciun motiv sa creasca.
In ceea ce priveste piata de energie electrica, Romania a obtinut o derogare de un an de la Comisia Europeana pentru punerea in aplicare a Regulamentului 943, adica liberalizarea pietei, regulament care ar fi trebuit implementat la 1 ianuarie 2020. Astfel ca preturile pentru consumatorii casnici vor continua sa fie reglementate pe tot parcursul anului viitor.
Ministrul Economiei a precizat ca OUG 114 nu a avut niciun efect pozitiv in economie. Preturile pentru populatie nu au scazut si, mai mult, prevederile actului normativ au dus la aparitia unei noi categorii de "baieti destepti din energie", precum Enel si CEZ, care au luat din profiturile producatorilor de energie de stat si acum vor sa vanda operatiunile din Romania.
Gazele din Marea Neagra trebuie extrase si folosite cat mai mult in interiorul... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 10:27
Ministrul Energiei, Anton Anton, i-a contrazis joi pe specialistii care au avertizat ca majorarea pretului petrolului va duce si la o crestere a facturilor de gaze pentru romani, cel mai tarziu in iarna urmatoare. Potrivit lui Anton, oamenii n-au de ce sa isi faca griji, in conditiile in care nu urmeaza nicio astfel de scumpire.
Jurnalistii l-au intrebat pe Anton Anton - in timp ce acesta iesea de la conferinta "Eficienta energetica, prioritate in combaterea saraciei energetice si asigurarea energiei pentru toti" - ce strategie are Romania pentru a-i proteja pe oameni de crestere pretului la gaze, preconizata pentru lunile urmatoare si cauzata de scumpirea petrolului.
"Nu-i adevarat", a raspuns ministrul, referindu-se la faptul ca scumpirea nu va avea loc si refuzand sa-si argumenteze opinia.
Mai multi specialisti in energie au subliniat, insa, recent, faptul ca pretul gazelor este direct dependent de cel al titeiului, iar cotatiile barilului au ajuns in aceasta perioada la maximul ultimilor patru ani. Iar fluctuatiile pretului barilului se reflecta si in pretul gazelor, cu un decalaj de 6-9 luni, astfel ca intreaga piata de energie se pregateste si pentru majorarea pretului gazelor iarna viitoare, adica tocmai atunci cand e mai multa nevoie de aceasta resursa pentru populatie.
Astfel, la finele lunii mai, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, declara ca pretul gazelor pe piata romaneasca, atat cele de productie interna, cat si cele de import, va... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 12:45