Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a declarat joi, 21 aprilie, că majorarea inflației la o valoare mai mare decât cea prognozată a fost cauzată de situația externă. Ministrul a precizat că întreaga omenire trebuie să se adapteze, soluţia fiind creşterea producţiei şi reducerea dependenţei de importuri.
Cu toate acestea, Câciu afirmă că vor mai fi două sau trei luni complicate
”Inflaţia a crescut mai rapid decât s-a prognozat iniţial, are o componentă mult mai puternică de inflaţie importată - ţări puternice au ajuns la inflaţii istorice – sunt componente care vin ca şoc extern. Soluţia la acest lucru este să reduci dependenţa de importuri, ca să poţi să ţii preţurile naţionale la un nivel rezonabil. Vor mai fi două sau trei luni complicate în continuare, cu puseu inflaţionist”, a afirmat, joi, după şedinţa de Guvern, Adrian Câciu.
Ministrul a precizat că inflaţia a crescut ca urmare a conflictului din Ucraina, ca urmare a crizei energetice, dar şi ca urmare a distorsionării unor fluxuri de aprovizionare.
Potrivit ministrului, ”la acest puseu inflaţionist, toată Europa, toată omenirea trebuie să se adapteze”.
”Asta vom face, soluţia va fi producţie mai mare. Producţie mai mare, ofertă mai mare. Dacă vrem să avem scăderi de preţuri, trebuie să avem ofertă mai mare”, a mai afirmat ministrul. ...citeste mai departe despre "Ministrul Finanțelor, despre inflație: A crescut mai rapid... mai mult
Joi, 21 Aprilie 2022, ora 14:08
Consiliile judetene mai au pana la finalul anului inca 514 milioane lei de folosit si nu exista niciun motiv pentru a nu plati salariile, a declarat miercuri ministrul Finantelor, Florin Citu, care a acuzat presedintii de consilii judete sustinuti de PSD ca "au bani, dar nu vor sa-i dea".
"Avem foarte multi presedinti de consilii judetene care si-au batut joc de banii pe care i-au primit anul acesta de la Ministerul de Finante. Sunt unii dintre ei care au pierdut in alegerile locale din 27 septembrie si au lasat vistieria goala. Pe de alta parte, sunt altii care au castigat, de la socialisti, si in continuare ii mint pe oameni si spun ca problema este a Ministerului de Finante. Sunt aici sa va arat cu date ca acesti presedinti de consilii judetene ii mint pe oameni", a spus miercuri, 4 noiembrie, Florin Citu, intr-o declaratie de presa.
In legislatia in vigoare, in 2020, este stabilit si s-a asigurat finantarea de la bugetul de stat prin sume defalcate din TVA a 60% necesar de finantat pentru serviciile sociale, restul de 40% fiind obligatia judetelor de a asigura din venituri proprii, inclusiv din TVA din echilibrare, a afirmat oficialul.
"Sumele asigurate de la bugetul de stat in acest an au fost de 1,23 miliarde lei. Pana la 31 octombrie, s-au cheltuit 1,17 miliarde lei. Se spune ca nu sunt bani acolo, ca e nevoie de bani. Sunt bani la consiliile judetene. Se constata astfel ca judetele au folosit sumele alocate de la bugetul de stat fara a asigura partea de... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 17:31
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, "au dat si dau batalii cu FMI" pentru a mentine cota unica.
Liderul liberal a declarat, duminica seara, la Antena 3, ca pledeaza pentru "cauza acestui guvern, pentru cauza acestui premier, intelegand toate dificultatile prin care trece".
Antonescu a evocat "bataliile" date de premier cu FMI pentru a mentine cota unica.
"Pai ca sa ramana cota unica - daca s-ar fi modificat cota unica era un scandal monstruos si pe buna dreptate - si premierul si ministrul de Finante au dat si dau batalii cu FMI-ul, care vine si spune: 'ce vorbiti, domn'e, hai sa ne uitam in toata Europa, impozitele sunt mult mai mari, de ce aveti voi, voi si Bulgaria, atat de mici?'. Si trebuie sa le explici ca altele sunt conditiile, ca pentru noi este cat de cat o sansa ca sa putem atrage niste investitori, ca sa putem lasa propriii nostri investitori cati mai sunt, nu mai zic mici si mijlocii, ca mari nu mai avem, sau nu avem, sa respire", a precizat Crin Antonescu.
Presedintele PNL a reamintit ca formatiunea pe care o conduce nu accepta sub nicio forma cresterea cotei unice, iar premierul Victor Ponta este "solidar" cu acest punct de vedere. "Nimeni nu a venit sa spuna 'a incercat Ponta sa mareasca impozitele si noi, liberalii, ne-am opus si l-am strans de gat'. Nu, am spus-o foarte corect. E adevarat ca ei sunt, si premierul si ministrul Finantelor (...), in situatia de a rezolva... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 07:51
Premierul Victor Ponta a anuntat lista masurilor pe care guvernul le va propune Fondului Monetar International, in cadrul celei de-a sasea misiuni in Romania, amanata pentru inceputul lui august, din cauza referendumului.
Astfel, principalele masuri pentru stimulare economica sunt plata TVA la incasare, cresterea deductibilitatii pentru investitii in cercetare, scutiri de la plata CAS pentru somerii de pana la 25 de ani si de peste 55.
Masurile au fost prezentate la Palatul Victoria, intr-o conferinta de presa impreuna cu ministrul Finantelor Publice Florin Georgescu si secretarul de Stat Liviu Voinea.
Business24 va ofera cele mai importante declaratii ale oficialilor:
- Vom expune ce masuri a luat guvernul in cele 60 de zile. Din pacate, sloganul "Sa traiti bine" nu a fost aplicat deloc in Romania.
- Din pacate, in ultimii ani, au trait bine doar oamenii din jurul lui Traian Basescu.
- Guvernul USL a preluat conducerea pe un sentiment popular si ne dorim sa cream noi locuri de munca si sa ducem la o economie stabila.
- Cele mai importante masuri au fost luate prin asumarea guvernului, atunci cand au fost operate mariri de TVA sau reduceri salariale, de somaj sau a indemnizatiei pentru copii.
- In ultimele 60 de zile, am incercat sa asiguram si sa implementam toate obligatiile Romaniei fata de organismele financiare internationale. De asemenea, am incercat sa reparam greselile guvernelor PDL si incercam sa asiguram noi locuri de munca si masuri... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 09:58
Reuniunea de luni a ministrilor de finante din zona euro va fi urmata de un alt Eurogrup, la 20 iulie, avand ca scop realizarea de progrese in punerea in aplicare a mecanismelor anticriza, a anuntat duminica ministrul francez al finantelor Pierre Moscovici.
Ministrul francez a subliniat ca zona euro trebuie sa transforme "rapid" in fapte deciziile adoptate la finele lui iunie, indeosebi cea privind o supervizare bancara integrata, pentru a putea deschide calea recapitalizarii directe a bancilor spaniole, transmite AFP.
"Este foarte important sa trimitem semnale tangibile ca lucrurile pe care le-am spus la Consiliul european" din 28-29 iunie "vor fi cu adevarat traduse in fapte. Nu am niciun dubiu in acest sens", a declarat Moscovici in fata presei, cu prilejul evenimentului Reuniunile economice din Aix-en-Provence, in sud-estul Frantei.
Potrivit lui Moscovici, care a discutat duminica dimineata la Aix-en-Provence cu premierul italian Mario Monti, "trebuie inceput chiar de maine" (n.r.: luni), cand la Bruxelles are loc reuniunea ministrilor de finante din zona euro. mai mult
Duminica, 08 Iulie 2012, ora 15:05
Revista The Banker, ce apartine grupului Financial Times, a acordat ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, premiul Ministrul de Finante al anului in Europa.
Premiul a fost acordat pentru rezultate semnificative in implementarea reformelor structurale, mentinerea sustenabilitatii fiscale si a legislatiei fiscale.
Potrivit revistei The Banker, Guvernul a incheiat cu succes programul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala in martie 2011 fara sa traga transa finala de 1 miliard de euro din finantare si a semnat un nou acord standby de tip preventiv in valoare de 3,5 miliarde euro. Romania nu intentioneaza sa traga niciun fel de fonduri in cadrul acestui acord care este proiectat sa intareasca increderea investitorilor.
De asemenea, editorii The Banker subliniaza faptul ca Romania s-a reintors, in iunie 2011, pe piata eurobondurilor pentru prima data de la inceputul crizei financiare, cu o emisiune de 1,5 miliarde de euro care a avut un pret inauntrul intervalului existent pentru titlurile de stat spaniole.
Totodata, este punctat si faptul ca in luna iulie agentia de rating Fitch a crescut ratingul suveran al Romaniei la nivelul recomandat pentru investitii, intr-un moment cand unele ratinguri suverane din zona euro se indreptau in directia opusa.
The Banker este considerata una dintre cele mai bune publicatii din lume in furnizarea de informatii privind activitatea bancara si financiara inca din 1926. Este o revista distribuita si citita in peste... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 21:03
Grecia isi va respectat promisiunile asumate da asigurari ministrul grec de finante, Evangelos Venizelos, facand referire la formarea viitorului guvern de uniune nationala.
"Dupa o saptamana dificila, se aflam acum intr-o situatie politica noua in Grecia, avem un nou cadru politic. Avem un guvern de unitate nationala si de responsabilitate nationala", a afirmat Venizelos, la sosirea la reuniunea ministrilor de finante din statele zonei euro.
Acest guvern de uniune "este dovada angajamentului nostru si a capacitatii noastre nationale de a pune in aplicare programul" de austeritate prevazut si "de a ne reconstrui tara", a subliniat Venizelos.
La randul sau, seful Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, s-a aratat increzator in directia spre care se indreapta Grecia, insa a tinut sa mentioneze ca urmatoarea transa a imprumutului depinde de guvernul grec.
"Nu cred insa ca vom avea decizii definitive, la reuniunea de luni, in ce priveste acordarea noii transe de imprumut de 8 miliarde de euro Greciei. Acesta va depinde de raspunsurile ce vor fi date de guvernul grec. Avem un pic de timp pentru a studia problema", a afirmat seful Eurogrup.
Principalele doua partide din Grecia - Miscarea Socialista Panelena (PASOK, de guvernamant) si Noua Democratie (opozitia de dreapta) - au convenit duminica seara asupra formarii unui guvern de uniune nationala, din care actualul premier Giorgos Papandreou nu va face parte. Numele succesorului sau si componenta... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 19:08
Reuniunea G20 din Franta, care ar fi trebuit sa se concentreze asupra reformarii sistemului financiar mondial, incepe insa sub presiunea agravarii crizei datoriilor, dupa ce Grecia a anuntat organizarea unui referendum pe tema pachetului de masuri de austeritate, potrivit Reuters.
Franta si Germania au avertizat Grecia ca trebuie sa se decida urgent daca vrea sa ramana in zona euro.
Summit-ul, care are loc joi si vineri la Cannes, ar fi trebuit sa vizeze reformarea sistemului financiar mondial si adoptarea de masuri pentru a inaspri controlul asupra fluxurilor speculative de capital, insa decizia soc a premierului elen, George Papandreou, a rasturnat complet programul discutiilor.
In timpul scurtei intalniri a liderilor zonei euro, Merkel se va intalni cu presedintele SUA, Barack Obama.
Summit-ul G20 trebuia sa inceapa formal cu un pranz de lucru, deestinat economiei globale, insa probabil acesta va fi dominat acum de temerile legate de Europa.
La summit-ul G20 care va avea loc joi si vineri la Cannes sunt asteptate 33 de delegatii si circa 3.000 de participanti.
Din G20 fac parte tarile industrializate membre ale G7, respectiv Statele Unite, Germania, Franta, Canada, Italia, Marea Britanie si Japonia, la care se adauga 12 state emergente, si anume Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia si Turcia. Al 20-lea loc este ocupat de Uniunea Europeana. mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 13:47
Omul de afaceri Ion Antonescu, fost secretar de stat in Ministerul Culturii, crede ca Romania poate depasi criza cu ajutorul a trei ministere, Finante, Justitie si Interne si ca aplicarea impozitelor datorate statului la venitul net, si nu la cel brut, ar salva economia de recesiune. Managerul hotelului Marshal considera ca Romania nu are cum sa aiba o crestere economica anul acesta. El spune ca a identificat cateva din masurile care ar fi in folosul statului, dar si al antreprenorilor. In primul rand, o cooperare intre ministerele de Justitie, Finante si Interne ar fi binevenita in contextul masurilor propuse de acesta. "Avem dezavantajul ca foarte multi oameni buni de la Ministerul de Finante s-au dus in mediul privat, subliniaza Antonescu. Daca ar fi ministru de Finante, omul de afaceri ar veni cu cateva propuneri, chiar daca munca de cercetare ar dura ceva mai mult. "As studia dinamica profitului firmelor, de-a lungul timpului. Daca o firma e pe pierdere de mai mult de doi ani, inseamna ca este o problema". Adevaratul clasament ar putea fi acela in care se demonstreaza cat a platit fiecare firma taxe si impozite statului. "Primii zece directori de la aceste firme ar fi directorii mei". O alta masura pe care ar lua-o omul de afaceri ar fi aceea de constituire a unei culegeri de spete cu procesele pierdute de ministerul de finante pe cazurile de evaziune fiscala. El crede ca, din anul 1990 incoace, 95% din metodele de evaziune fiscala au fost identificate. "As... mai mult
Sambata, 14 Martie 2009, ora 10:55