Persoanele fizice, juridice si institutiile publice din Romania vor putea accesa de joi, 2 mai, numarul unic 1191, pentru a raporta incidentele de securitate cibernetica pe care le-au constatat.
"Pe data de 2 mai vom lansa un proiect foarte important, pe o zona ce tine de securitatea cibernetica. Prin Centrul National de Raspuns la Incidentele de Securitate Cibernetica - CERT-RO un numar unic 1911, apelabil din toate retelele si la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetica de catre persoanele fizice, juridice si institutii publice, oferindu-li-se prin Call Center o asistenta primara si consiliere pentru diagnosticare si remediere.
De altfel, va incurajez sa testati chiar din acest moment acest serviciu care este in ultimele verificari. Prin acest nou serviciu guvernamental incurajam in mod special notificarea informatiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetica din partea IMM-urilor sau a cetatenilor care sunt adesea afectati de campanii malitioase specifice", a anuntat ministrul Comunicatiilor, Alexandru Petrescu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria pe 24 aprilie.
Potrivit ministrului, initiativa survine in contextul in care, la nivel national, educatia digitala in domeniul securitatii informatiilor continua sa fie deficitara.
"Se estimeaza ca atacurile cibernetice prejudiciaza anual economia globala cu peste 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalitatii cibernetice a crescut de... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 10:28
Romania va avea un numar de telefon unic, 1911, la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetica de catre persoanele fizice, juridice si institutiile publice si prin care va fi oferita asistenta si consiliere, in conditiile in care, in Romania, educatia digitala in domeniul securitatii informatiilor continua sa fie deficitara, a anuntat, miercuri, ministrul Comunicatiilor, Alexandru Petrescu, dupa sedinta de Guvern.
Ministrul a spus ca incurajeaza chiar si in prezent testarea acestui sistem.
"Dupa cum am mentionat, din 2 mai vom lansa prin Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica, CERT-RO, un numar unic, 1911, apelabil din toate retelele, la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetica de catre persoanele fizice, juridice si institutiile publice, oferindu-se prin call-center o asistenta primara si consiliere pentru diagnosticare si remediere. Va incurajez de altfel sa testati chiar in acest moment acest serviciu, care este in verificari", a anuntat ministrul Comunicatiilor, Alexandru Petrescu.
Ministrul Comunicatiilor a precizat, de asemenea, ca atacurile cibernetice prejudiciaza anual economia globala cu 400 miliarde de euro. In plus, impactul economic al criminalitatii cibernetice a crescut de cinci ori din 2013 pana in prezent si este considerata o provocare pentru securitatea interna a Uniunii Europene (UE) . Totodata, in Europa, peste 50% din cetateni se considera neinformati privind... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 21:31
SRI a prevenit, la sesizarea NATO si SIE, o tentativa de atac cibernetic la adresa unei institutii guvernamentale din Romania, fiind nevoie de un cadru legislativ care sa stabileasca responsabilitati pentru toate institutiile publice, a transmis, marti, presedintele Comisiei SRI, Adrian Tutuianu.
"E cunoscut deja ca in 12 mai 2017 a fost identificata o tentativa de atac cibernetic la adresa unei institutii guvernamentale din Romania, derulata cel mai probabil de actori asociati anterior cu alte incidente de acest tip. Datorita cooperarii eficiente dintre institutii, a fost prevenita materializarea atacului si producerea de pagube, fiind identificate tintele vizate precum si metodologia de atac", a spus Tutuianu.
El a aratat ca actiunea SRI s-a derulat la sesizarea NATO si a SIE si ca atacuri de acest tip au avut loc in mai multe state din Europa si in SUA.
Tutuianu a precizat ca Romania nu are o reglementare legala pe activitatea de cybering, actiunile avand la baza hotarari ale CSAT si ca, in acest context, este nevoie de un cadru legislativ care sa stabileasca responsabilitati pentru toate institutiile publice, nu doar pentru SRI.
Citeste si Ministrul Comunicatiilor nu stie cine a fost afectat in Romania de atacul cibernetic, dar are un sfat pentru noi: Aceste lucruri trebuie facute acum!
"Exista aprecierea ca nivelul tehnologic al acestor atacuri va inregistra o crestere semnificativa in perioada imediat urmatoare, ceea ce face necesara implementarea unui... mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 16:23
Atacul cibernetic de vinerea trecuta a afectat 150 de tari, printre care si Romania.
Insa in afara de MAE, uzina Dacia si un spital din Bacau, nu se stie cine a mai avut de suferit de pe urma atacului, in tara noastra.
Reactia SRI dupa atacul cibernetic global, care a afectat si Romania
Ministrul Comunicatiilor nu stie cine a fost afectat in Romania de atacul cibernetic, dar are un sfat pentru noi: Aceste lucruri trebuie facute acum!
"Pana in prezent, detinem date despre 5 retele sau sisteme gestionate de institutii din sectorul public, insa din datele pe care le avem nu putem spune daca este vorba de sisteme ale institutiilor respective sau daca sunt IP-uri ce au fost date spre folosinta catre terti", au raspuns specialistii de la CERT-RO unei solicitari Ziare.com.
"Nu putem da numele acestor institutii, dar va putem spune faptul ca au fost contactati inca din momentul in care au fost obtinute primele semnalari atat prin e-mail, cat si telefon si s-au derulat masuri de remediere acolo unde a fost cazul", mai arata CERT-RO.
In plus, in absenta unui cadru legal care sa oblige companiile si institutiile publice sa raporteze aceste incidente, este extrem de dificil sa fie evaluat in acest moment impactul la nivel national, mai precizeaza institutia.
CERT-RO, care a primit trei notificari oficiale de la organizatii afectate din Romania, are si cateva recomandari pentru utilizatorii de calculatoare. Acestia trebuie sa:
1. Actualizeze sistemele de operare... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 17:04
Ministrii Finantelor din tarile membre ale Grupului Celor Sapte (G7) s-au angajat, sambata, sa poarte o lupta comuna impotriva amenintarii tot mai puternice a atacurilor cibernetice internationale, se arata in comunicatul comun al acestei reuniuni de la Bari, in Italia.
Un val de atacuri informatice, unele cu un "ransomware", un virus care blocheaza computerele pana la plata unei rascumparari, a vizat zeci de tari in intreaga lume.
"Noi recunoastem ca aceste incidente cibernetice reprezinta o amenintare tot mai mare la adresa economiilor noastre si ca o politica de raspuns adecvata in ansamblul economiei este necesara", se arata in proiectul comunicatului, consultat de Reuters.
Textul indeamna la actiuni concertate intre statele membre in vederea reperarii rapide a vulnerabilitatilor sistemului financiar si insista asupra importantei masurilor eficiente de evaluare a securitatii cibernetice a intreprinderilor financiare la nivel de sector.
Iata ce stim pana acum despre cel mai mare atac de tip ransomware din istorie care a afectat si Romania, fiind vizate MAE roman si Uzina Dacia.
Citeste mai multe informatii despre acest atac:
Reactia SRI dupa atacul cibernetic global, care a afectat si RomaniaAtac cibernetic global: Ministrul Comunicatiilor nu stie cate companii sau institutii din Romania sunt afectateUn cercetator IT sustine ca a gasit o cale de a opri atacul cibernetic global
Textul urmeaza sa fie aprobat de catre ministrii Finantelor si sefii bancilor... mai mult
Sambata, 13 Mai 2017, ora 19:45
Atacul cibernetic la nivel mondial in scopul extorcarii a determinat Microsoft sa anunte o masura neobisnuita si sa puna la dispozitie - in mod gratuit - solutii in domeniul securitatii pentru vesiuni mai vechi ale sistemului Windows.
Pana acum, Microsoft a produs solutii pentru sisteme mai vechi - precum Windows XP din 2001 - disponibile numai celor mai mari organizatii care platesc suplimentar pentru servicii de sustinere extinse, relateaza Associated Press. Insa milioane de persoane si afaceri mici detin in continuare aceste sisteme.
Microsoft anunta acum ca le va oferi solutii in mod gratuit tuturor.
Atacul WanaCrypt0r a exploatat o vulnerabilitate a sistemului Windows care ar fi fost identificata de Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) si care a fost divulgata ulterior pe Internet.
Microsoft a publicat solutii la aceasta vulnerabilitate in martie.
Insa computerele care nu au instalat solutia au fost vizate in acest atac cu ransomware.
Odata instalat in reteaua unei organizatii, malware-ul folosit in atac s-a raspandit rapid folosindu-se de aceasta vulnerabilitate.
Iata ce stim pana acum despre cel mai mare atac de tip ransomware din istorie care a afectat si Romania, fiind vizate MAE roman si Uzina Dacia.
Citeste mai multe informatii despre acest atac:
Reactia SRI dupa atacul cibernetic global, care a afectat si RomaniaAtac cibernetic global: Ministrul Comunicatiilor nu stie cate companii sau institutii din Romania sunt... mai mult
Sambata, 13 Mai 2017, ora 18:40
Mai multe banci din Rusia au fost tinta unui atac cibernetic masiv, in timp ce sistemele informatice ale companiei nationale ruse de cai ferate sunt de asemenea afectate, au anuntat sambata unele dintre aceste institutii, in contextul in care circa 100 de tari au suferit un atac informatic descris de Europol ca fiind "fara precedent".
Iata ce stim pana acum despre cel mai mare atac de tip ransomware din istorie
"Am constatat o expediere masiva catre banci a unui program malware (...), dar resursele institutiilor bancare nu au fost compromise", a precizat centrul pentru monitorizare si protectie cibernetica a Bancii Rusiei, citat de EFE.
Acesta a mai mentionat ca entitatile financiare ruse nu au suferit pagube, intrucat au fost avertizate de la jumatatea lunii aprilie despre posibilitatea unor atacuri informatice si au fost instruite cu privire la metodele de protectie.
Acelasi centru mai mentioneaza ca, la inceputul lunii mai, toate bancile ruse au fost informate despre amenintarea unui "cobalt strike", un tip de virus diferit de cel "ransomware" aflat la originea recentului atacul cibernetic masiv la nivel mondial.
La randul ei, compania nationala rusa de cai ferate RZhD a anuntat ca sistemele ei informatice au fost atacate partial de un virus de tipul WanaCrypt0r, dar atacul nu a perturbat traficul feroviar si in prezent se lucreaza pentru "eliminarea virusului si actualizarea sistemelor antivirus".
Ministerul rus de Interne a confirmat la randul sau ca... mai mult
Sambata, 13 Mai 2017, ora 16:56
Nici Serviciul Roman de Informatii nu poate spune cate companii sau institutii din Romania sunt afectate de atacul cibernetic global denumit "WannaCry", la putin timp dupa ce ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, a spus ca nu detine date exacte.
Purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, a confirmat pentru Digi 24 ca Romania a fost afectata de acest atac incepand cu data de 12 mai, dar a precizat ca SRI nu poate estima care este impactul la nivel national.
De asemenea, SRI a comunicat pentru News.ro ca se ocupa doar de securitatea cibernetica a institutiilor publice, nu si de entitati private.
Sambata, ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, a transmis ca nu poate spune exact cate companii sau institutii din Romania au fost afectate de atacul cibernetic global, pentru ca nu sunt obligate de lege sa anunte.
Reactia a venit dupa ce s-a anuntat oficial ca uzina Dacia a fost atacata cibernetic si si-a oprit productia, la o zi dupa ce site-ul CyberScoop a dezvaluit ca un grup de hackeri de elita care are legaturi cu Guvernul din Rusia s-a dat drept reprezentant al NATO si a trimis mailuri de phishing catre mai multe organizatii diplomatice din Europa, printre care si MAE roman.
Trebuie precizat ca la cateva ore dupa aparitia materialului pe CyberScoop, Serviciul Roman de Informatii a confirmat tentativa de atac cibernetic asupra MAE, dar a precizat ca a reusit sa o contracareze.
Atacul cibernetic "WannaCry" a afectat aproape 100 de tari, Romania fiind... mai mult
Sambata, 13 Mai 2017, ora 13:44
Ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, nu stie cate companii sau institutii din Romania au fost afectate de atacul cibernetic global care a facut ravagii in 100 de tari.
Ministrul Jianu crede ca legislatia din Romania trebuie modificata in conformitate cu directiva europeana NIS, privind securitatea retelelor si sistemelor informatice. Potrivit directivei, companiile care furnizeaza servicii esentiale si furnizorii de servicii digitale trebuie sa se conformeze unor norme care vizeaza reducerea riscului cibernetic.
"Trebuie modificata legislatia din Romania, in conformitate cu directiva NIS. Nu putem sa stim in prezent ce companii sau institutii au fost afectate, legea nu le obliga sa raporteze aceste atacuri. Ele pot cere ajutorul Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) ", a declarat Jianu, sambata, citat de News.ro.
Ministrul a transmis, insa, o recomandare catre populatie, companii si institutiile statului:
"Trebuie actualizat sistemul de operare acum, urgent! Trebuie sa actualizeze aplicatiile software pe care acest sistem de operare le utilizeaza, folosit un sistem antivirus si trebuie facut backup la date, fie ca vorbim despre companii, fie ca vorbim despre persoane.
Daca sunt informatii importante sau sensibile, sa le puna pe un dispozitiv de stocare extern, tip memory stick, hard disk, CD etc. Aceste lucruri trebuiesc facute acum!", a subliniat Jianu, citat de Mediafax.
Amintim ca autoritatile americane si... mai mult
Sambata, 13 Mai 2017, ora 13:12