Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa la Botosani, ca ajutorul de stat pentru motorina nu a fost platit decat pentru primul trimestru al acestui an.
Potrivit acestuia, restantele la plata subventiilor la motorina se ridica la aproape 400 de milioane de lei.
"Am inceput o evaluare la nivelul ministerului, cum era si normal. Si legea ne obliga ca, la sfarsitul fiecarui an, institutiile publice sa faca o evaluare privind capacitatea administrativa. (...)
Nu am rezultatele finale pentru foarte multe, dar am gasit mici grenade lasate peste tot. In primul rand, am constatat ca ajutorul de stat pentru motorina nu a fost platit din trimestrul doi. Practic, mai avem de alocat aproape 400 de milioane de lei, necesarul de plata pentru trimestrul doi si trimestrul III. S-a platit doar trimestrul I", a afirmat Oros.
Intrebat daca exista fonduri pentru plata sumelor restante, ministrul Agriculturii a raspuns: "Ne vom ingriji sa existe. Acum nu exista".
Referindu-se la subventiile acordate producatorilor agricoli, Adrian Oros a declarat ca pana in aceasta saptamana au fost facute plati in avans catre 92% dintre fermierii care au depus declaratii la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura. Valoarea subventiilor acordate se ridica la 1,2 miliarde de euro.
"Practic, s-au platit aproape 92% din cei care au depus, au fost platiti pentru avans, urmand ca pana la 1 decembrie sa fie facute si restul de plati. Practic, au intrat... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 13:56
Guvernul intentioneaza sa construiasca centre de colectare a lanii si pieilor de oi si capre, finantate din fondul suveran de investitii, iar una dintre posibilele utilizari ale lanii ar fi realizarea de plapumi pentru saraci, a declarat duminica ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Ministrul a tinut sa precizeze, la inceputul emisiunii Viata Satului de la TVR1, ca nu va veni la televiziuni "decat atunci cand am ceva de transmis pentru tara".
"Ieri s-au implinit 30 de zile, fara nicio zi libera, cu 142 de ore de somn, cu sosirea in minister la 6:30, cu plecarea noaptea, spre casa sau in teren", a spus Daea.
Moderatorul emisiunii l-a intrebat despre un punct din programul de guvernare in domeniul agriculturii, care prevede construirea de centre de colectare a lanii si pieilor de ovine si caprine.
"Sunt 12 milioane de oi. Au trei kilograme oaia. O plapuma cat ar fi? Trei kilograme. Ar fi 12 milioane de plapumi in Romania pentru saracii astia", a spus Daea.
Centrele de colectare ar urma sa fie finantate din fondul suveran de dezvoltare, pe care Guvernul intentioneaza sa il creeze in acest an, potrivit oficialului.
Ministrul a mentionat ca principala problema cu care se confrunta la minister este intarzierea finalizarii dosarelor pentru acordarea subventiilor catre fermieri.
"E o intarziere de 8.174 de dosare. In Romania, daca nu termini un judet, degeaba termini pe celelalte, pentru ca nu poti sa inchizi situatia si nu poti sa acorzi celorlalti subventia.... mai mult
Luni, 06 Februarie 2017, ora 09:30
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, aduce lamuriri cu privire la evolutia preturilor la raft dupa scaderea TVA, de la 1 iunie, precum si la strategia marilor magazine in aceasta privinta.
Daniel Constantin sustine, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca exista o opinie unanima cu privire la afisarea a doua preturi la raft dupa 1 iunie - cel anterior si cel dupa reducerea TVA.
De asemenea, ministrul Agriculturii ne-a vorbit despre subventiile acordate producatorilor romani, initiativa legislativa privind inchiderea supermarketurilor duminica si despre crearea de noi Cooperative Agricole de Productie (CAP).
Referitor la reducerea TVA la alimente, ati declarat ca veti discuta cu retailerii despre "inghetarea" preturilor. Ce s-a intamplat pana acum, ce au decis magazinele - le vor "ingheta" sau vor afisa ambele preturi?
Am spus ca voi discuta cu retailerii si, din discutiile pe care le-am avut, a rezultat acest proces de "inghetare" a preturilor. Vreau sa fiu foarte... citeste mai departe despre "Ministrul Agriculturii, despre supermarketuri inchise, noile CAP-uri si cum va impune statul ieftinirea mancarii Interviu video" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 06:11
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat luni, la Bacau, ca in data de 16 octombrie va incepe plata avansurilor din subventii pentru cei peste un milion de fermieri care si-au depus cererile de finantare la APIA.
"In urmatoarele doua saptamani 680 de milioane de euro vor ajunge in conturile fermierilor, adaugandu-se celorlalte subventii in valoare de 618 milioane de euro venite pe Axa 2. Imi iau aceasta promisiune, de a face tot posibilul ca sa nu fie intarzieri, avand convingerea ca principalul motiv pentru care in ultimii doi s-au inregistrat rezultate bune in agricultura romaneasca este acela ca am reusit sa platim la timp toate aceste sume catre fermieri. Avem, in continuare, angajamentul tuturor celor care lucreaza in Ministerul Agriculturii, inclusiv din structurile regionale, ca vom face bine toate lucrurile pentru a intampina asteptarile pe care le au fermierii , mai ales in aceasta perioada", a afirmat ministrul Daniel Constantin.
El a mentionat ca aceste plati vor fi demarate in aceasta perioada 'la cererea expresa a premierului Victor Ponta'.
Ministrul Constantin a prezentat si ''o statistica de ultima ora" in ceea ce priveste comertul cu produse agro-alimentare. "Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand lucrurile oricum au mers bine si pe zona de export, cifra de exporturi cu produse agroalimentare a crescut cu 300 de milioane de euro. Asa incat o sa avem al doilea an consecutiv cu un export de produse... mai mult
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 08:59
Ministerul Agriculturii va pregati in acest an o "lista neagra", care va include fermierii inactivi si institutiile care detin terenuri si care primeau subventii, astfel incat acestia sa nu mai beneficieze de platile pe suprafata, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Se introduce un nou concept, conceptul de fermier activ, astfel incat nu mai pot beneficia de plati directe decat acei fermieri care inregistreaza si lucreaza in agricultura. Exemple sunt numeroase, consiliile locale, aeroportul nu stiu care din Bucuresti sau din alte zone care pana acum cel putin pe pajisti, pe administrarea corecta in bune conditii agricole si de mediu a pajistilor, primeau aceste plati directe", a spus ministrul.
El a explicat ca, nefiind fermieri activi, aceste institutii si fermieri vor figura pe "o lista neagra" si nu vor mai putea primi platile pe suprafata.
"Nu este o categorie foarte mare astfel incat sa creeze probleme. Mai mult, acest lucru cred ca aduce avantaje pentru cei care lucreaza in agricultura", a spus Daniel Constantin.
Lista va fi definitivata in acest an
Ministrul a afirmat ca lista va fi definitivata in acest an, perioada in care va fi definit si conceptul de "fermier activ".
"Este o definitie pe care o vom lua impreuna pe parcursul anului 2014. In momentul de fata exista un inceput de lista neagra pe care vor figura toate categoriile pe care dumneavoastra le propuneti. Ca atare, pana la sfarsitul acestui an va invitam sa... mai mult
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 16:41
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat ca subventia pe suprafata pe care o vor primii fermierii romani in 2013 va fi de aproximativ 160 de euro la hectar, comparativ cu 154 de euro in anul precedent.
Din totalul de 160 de euro, 139 reprezinta plata europeana iar restul de 21 de euro este contributia de la bugetul de stat. Fermierii insa se plang ca banii pe care ii primesc efectiv vor fi cel mai probabil sub cifrele anuntate de minister. Acest lucru se datoreaza corelarii nivelului subventiei cu suprafata reala de teren raportata in prezent care este cu aproximativ un milion de hectare mai mare decat suprafata negociata in tratatul de aderare.
Desi subventia la hectar a crescut in ultimii ani, fermierii romani spun ca nivelul acesteia continua sa fie prea mic comparativ cu media europeana. Reforma Politicii Comune Agricole (PAC) care va fi aplicata dupa 1 ianuarie 2014 vizeaza in principal reducerea acestor decalaje intre tarile membre privind platile directe.
Romania este una dintre cele sase tari care in perioada 2014-2020 vor inregistra cresteri ale platilor la hectar. Asfel, daca anul acesta Romania va primi aproximativ 135 de euro la hectar (fara contributie nationala), aceasta suma va creste pana la aproximativ 196 de euro la hectar in 2020 (fara contributie nationala), anunta comisarul european Dacian Ciolos in vara, dupa ce Parlamentul European, Consiliul de Ministri al UE si Comisia Europeana au ajuns la un acord privind reforma PAC.... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 15:05
O delegatia a Ministerului Agriculturii face "cartile" la Bruxelles pentru fermierii romani, unde au loc ultimele negocieri legate de Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020. Pe lista subiectelor "ramase inca deschise" pentru discutii se numara: plafonarea subventiilor si ratele de cofinantare din bugetul national a subventiilor.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a participat ieri la Consiliul Ministrilor, unde s-au purtat discutii cu privire la temele care au ramas inca in dezbatere legate de Noua PAC: Pilonul I - degresivitatea platilor directe (plafonarea) si din Pilonul II - ratele de cofinantare.
Romania sustine cresterea cofinantarii comunitare de la 75% la 85% aplicata in zonele mai putin dezvoltate avand in vedere impactul pozitiv asupra bugetului national. In ce priveste degresivitatea platilor directe - un procent de reducere de 5% pentru sumele de peste 150.000 euro, se arata intr-un comunicat de presa MADR.
Practic, Romania sustine plafonarea subventiilor pentru fermierii care primesc mai mult 150.000 de euro.
Totusi, potrivit unor surse apropiate negocierilor, in proportie de 99% cartile sunt deja facute, iar Bruxelles nu aproba limitarea sau diminuarea subventiei pentru marii fermieri.
Una din cele mai importante modificari pe care o aduce Noua Politica Agricola Comuna se refera la modul de distribuire a banilor europeni. Daca pana acum, Comisia Europeana era cea care hotara pe ce se cheltuie banii alocati pentru fiecare tara,... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 13:40
Agricultorii care nu aplica in mod corespunzator tehnologia de lucru a pamantului si nu cultiva terenul la timp nu vor mai primi subventii, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. "Cine nu mai aplica tehnologia pamantului cum trebuie nu mai primeste subventii. Nu poti sa vorbesti de seceta daca tu nu ari cum trebuie", a spus Tabara, la o conferinta Mediafax.
El a vorbit despre deficientele unor fermieri in cultivarea terenurilor, aratand printre altele ca productiile mici nu pot fi puse pe seama secetei.
"Noi acum le dam subventiile la nivelul celui care a lucrat la timp", a adaugat ministrul Agriculturii. Subventiile pe care le primesc agricultorii insumeaza 176 de euro pentru un hectar. mai mult
Joi, 21 Iulie 2011, ora 13:05
Fostul ministru al Agriculturii Mihail Dumitru a declarat, intr-o conferinta de presa in care si-a prezentat bilantul la final de mandat, ca vineri a obtinut de la Ministerul Finantelor bani pentru plata tuturor obligatiilor catre fermiei pentru trimestrele trei si patru, transmite Mediafax."Azi (vineri, 3 septembrie - n.r.) am obtinut de la Finante bani pentru plata fermierilor pe trimestrele trei si patru. Ieri am semnat ordinul pentru decontarea primelor subventii pentru motorina si avem deja o suma de 36 milioane lei, pe care o putem deconta", a spus Dumitru.
El a adaugat ca obligatiile catre fermieri, care presupun toate tipurile de plati efectuate catre acestia de Ministerul Agriculturii, se ridica 138 milioane lei pe trimestrul al treilea si 190 milioane lei pentru ultimul trimestru.
"Mare parte dintre revendicarile fermierilor sunt rezolvate sau au o solutie in Ministerul Agriculturii. Cand am preluat acest mandat, ministerul avea datorii de doua miliarde lei catre fermieri, iar acum nu mai are nicio datorie", a mai spus Dumitru.
El a afirmat ca a inceput deja plata subventiilor pe Legea 150 (Legea creditului agricol) si ca au fost platiti banii pentru lunile ianuarie si februarie, iar in zilele urmatoare vor fi achitate sumele aferente primului semestru.
Printre realizarile ca ministru, Dumitru considera ca se numara crearea noului cadru legal privind ajutoarele de stat.
"Fermierii au fost obisnuiti timp de 20 de ani cu anumite forme de subventii. O parte din... mai mult
Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 12:52