Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa la Botosani, ca ajutorul de stat pentru motorina nu a fost platit decat pentru primul trimestru al acestui an.
Potrivit acestuia, restantele la plata subventiilor la motorina se ridica la aproape 400 de milioane de lei.
"Am inceput o evaluare la nivelul ministerului, cum era si normal. Si legea ne obliga ca, la sfarsitul fiecarui an, institutiile publice sa faca o evaluare privind capacitatea administrativa. (...)
Nu am rezultatele finale pentru foarte multe, dar am gasit mici grenade lasate peste tot. In primul rand, am constatat ca ajutorul de stat pentru motorina nu a fost platit din trimestrul doi. Practic, mai avem de alocat aproape 400 de milioane de lei, necesarul de plata pentru trimestrul doi si trimestrul III. S-a platit doar trimestrul I", a afirmat Oros.
Intrebat daca exista fonduri pentru plata sumelor restante, ministrul Agriculturii a raspuns: "Ne vom ingriji sa existe. Acum nu exista".
Referindu-se la subventiile acordate producatorilor agricoli, Adrian Oros a declarat ca pana in aceasta saptamana au fost facute plati in avans catre 92% dintre fermierii care au depus declaratii la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura. Valoarea subventiilor acordate se ridica la 1,2 miliarde de euro.
"Practic, s-au platit aproape 92% din cei care au depus, au fost platiti pentru avans, urmand ca pana la 1 decembrie sa fie facute si restul de plati. Practic, au intrat... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 13:56
Peste 90% din bugetul Ministerului Agriculturii a fost deja cheltuit pentru plata subventiilor si a restantelor din 2009, astfel ca institutia mai are bani doar pentru subventionarea motorinei, potrivit Mediafax.Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca din bugetul ministerului, de peste doua miliarde de euro, au fost cheltuiti aproximativ 1,9 miliarde euro pentru subventiile si restantele din anul trecut, care au fost acoperite integral.
"Ne-au mai ramas bani doar pentru motorina. Restul vom plati la anul", a explicat Dumitru. El a adaugat ca institutia pe care o conduce a pregatit un numar important de scheme de ajutor de stat pe care le-a trimis la Bruxelles si le-a negociat cu Comisia Europeana (CE), dar din lipsa resurselor bugetare acestea nu pot fi aplicate.
"Am convenit cu Ministerul Finantelor ca vom promova printr-o hotarare de guvern cinci forme de ajutor de stat, negociate deja cu Comisia Europeana, dar vom plati incepand de anul viitor", a adaugat Dumitru.
Primele doua masuri vizeaza subventii pentru crescatorii de porci si pasari in valoare de 493 milioane lei, respectiv 486 milioane lei. A treia forma de ajutor, in valoare de 4,4 milioane lei, vizeaza subventii pentru a-i compensa pe fermieri pentru pierderile de animale.
De asemenea, au fost negociate subventionarea dobanzii la creditele agricole cu un buget de 35 milioane lei si ajutoare de stat pentru primele de asigurare pentru culturile agricole cu... mai mult
Joi, 17 Iunie 2010, ora 00:03