Salariile nu se taie, dar se va umbla la sistemul de acoperire echitabila a acelor platiti din bani publici, a anuntat, joi seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan, subliniind, in acest sens, ca se face o verificare o a justetei unor sporuri.
"Una este sa te referi la nivelul de salarizare si una este ce se adauga in plus la salarizarea din sistemul public. Este foarte posibil ca, echilibrand acest sistem de sporuri, unii care beneficiau de spor, nu stiu, de antena, intr-un loc unde nu au nicio treaba cu antena sa nu mai beneficieze de acel spor. Dar nu se taie salariile. Se umbla la sistemul de acoperire echitabila a celor platiti din bani publici. (...) Facem o verificare a justetei unor sporuri", a explicat ministrul Muncii, intrebata daca se va face o reducere a veniturilor si vor fi taiate sporuri.
Ministrul Muncii a semnalat ca in momentul de fata este haos in privinta salarizarii bugetare, deoarece nu se mai respecta niciun principiu din lege.
"In momentul de fata, din 2017, suntem pe o lege in sistemul public de salarizare care se cheama Legea salarizarii unitare, dar care numai unitara nu este, intrucat din momentul in care a intrat in aplicare s-au creat disproportii si inechitati atat de mari incat avem si nemultumire si distorsiuni care nu isi au local. Dau cateva exemple. In primul rand legea este gandita pe grupe ocupationale, in care unii au fost crescuti mai repede.
In categoria celor care au crescut exista activitati similare altor categorii... mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2021, ora 07:44
Ministerul Finantelor se afla in procedura de consultare cu toate ministerele, iar tinta este ca la sfarsitul lunii sa fie definitivat bugetul de stat, a declarat joi, 14 ianuarie, ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, intr-o conferinta de specialitate.
"Suntem in aceasta procedura de consultare cu toate ministerele, de analiza, si ne propunem ca la sfarsitul lunii sa definitivam bugetul de stat. Evident ca o prima tinta o reprezinta investitiile. In privinta investitiilor, aceasta prioritate am avut-o si in cursul anului trecut. Vorbim de investitii in infrastructura, dar si in capital uman, vorbim de sanatate, de educatie si vom pune un accent deosebit in privinta fondurilor europene. Dupa cum stiti, Ministerul Finantelor are un rol important in privinta certificarii si a monitorizarii fondurilor europene. Imi propun sa consolidam acest mecanism, sa depasim un pic momentul sau situatia de certificare si sa ajungem sa facem asistenta si monitorizare", a afirmat Nazare, la conferinta "Bugetul de stat si bugetele economiei reale: Fiscalitatea 2021".
Potrivit acestuia, exista un mecanism de monitorizare a executiei marilor proiecte.
"Vorbesc de proiecte de peste 100 de milioane de lei, dar acest mecanism trebuie consolidat, intalnirile trebuie sa fie regulate si trebuie sa avem grija, cel putin pentru acest acest pachet de proiecte foarte important pentru Romania, ca executia sa decurga in cel mai bun mod posibil. Sunt intr-un dialog permanent cu Ministerul... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 18:21
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Claudiu Nasui, nu avanseaza un termen la care activitatile din domeniul HoReCa vor putea fi reluate, el sustinand ca decizia apartine epidemiologilor. "In momentul in care sanatatea romanilor nu este pusa in pericol, deschidem tot, eu imi doresc lucrul asta cat mai curand", afirma Nasui.
"Eu imi doresc cat mai repede, pentru sanatatea economiei noastre. Dar trebuie sa ascultam de epidemiologi. Epidemiologii trebuie sa ne spuna. (...) In momentul in care sanatatea romanilor nu este pusa in pericol, deschidem tot. Eu imi doresc lucrul asta cat mai curand. Sanatatea trebuie sa fie pe primul loc", a afirmat Claudiu Nasui, joi seara, la Antena 3, intrebat fiind cand se vor deschide restaurnatele.
Ministrul a precizat ca acelasi lucru este valabil si pentru agentiile Loto.
"Loto nu va avea un regim special. In momentul in care deschidem pentru unii, vom deschide si pentru ceilalti", a declarat ministrul.
Intrebat daca industria organizatoare de evenimente va fi inclusa sau nu in schema de ajutor pentru industria ospitalitatii, prin care operatorii pot primi 20% din diferenta dintre cifra de afaceri din anul 2019 si cea din 2020, Nasui a afirmat: "Vom mai face intalniri cu mediul de afaceri si vedem cum sa o imbunatatim, adaugand alte coduri CAEN. Am primit multe sugestii in acest sens. (...) Daca facem modificari, facem mai multe si mai reparam ce mai este de reparat la ea si vom avea consultari la minister... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 21:01
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, sustine ca o crestere a majorarilor salariale pentru profesori ar putea fi acordata pe anumite criterii de performanta.
Potrivit ministrului, cresterile salariale pentru dascali vor fi acordate din fondurile viitorului Plan de Redresare si Rezilienta.
"Nu neaparat pe excelenta sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decat sa-l duci de la 9 la 10", a spus Cimpeanu.
Cimpeanu a declarat zilele trecute ca va insista pe cresterea componentei cheltuielilor de functionare a scolilor din constul standard per elev, care in opinia sa nu s-a majorat suficient in raport cu dublarea componentei pentru dsalarii in ultimii patru ani.
CITESTE SI:
Ministrul Sorin Campeanu: "Daca s-au distribuit toate tabletele nu inseamna ca ele au ajuns la elevi" ...citeste mai departe despre "Salariile profesorilor vor fi majorate. Ce a anuntat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 10:30
Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat miercuri, 25 noiembrie, ca verificarile efectuate de inspectorii ANPC au scos la iveala peste 20 de milioane de masti neconforme, astfel ca au fost aplicate amenzi "de 18 milioane de lei tuturor, si hipermarketurilor, si farmaciilor, si depozitelor". Acesta a anuntat si ca urmeaza sa sesizeze Parchetul General cu privire modul in care aceste masti neconforme au ajuns sa fie comercializate.
"N-am facut tam-tam, dar am pornit aceasta campanie de verificare a conformitatii mastilor. Au fost sesizari multiple la Protectia Consumatorului si am luat decizia, cam cu o luna in urma, sa facem acest control. Controlul s-a finalizat, ieri am avut discutii cu ANPC si cand am vazut rezultatele controlului am zis ca acest lucru trebuie facut public, pentru ca oamenii, romanii trebuie sa stie, trebuie sa stie ce se gasesc, ce s-a intamplat pana acum", a explicat Virgil Popescu miercuri seara la postul B1 TV.
Intrebat de unde putea sa stie romanul daca o masca e neconforma sau nu atunci cand intra intr-o farmacie sau intr-un magazin, ministrul Economiei a explicat: "Tocmai aici este problema. S-au dat amenzi de 18 milioane de lei tuturor, si hipermarketurilor, si farmaciilor, si depozitelor, pentru ca nu mi s-a parut normal ca tu, hipermarket, sau tu, farmacie, sa accepti la vanzare - chiar daca responsabilitatea pana la urma e a celui care iti vinde marfa, a importatorului - produse non-conforme, iar daca in hipermarket nu este... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 10:02
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat ca taxa unica nu va fi desfiintata, fiind un concept liberal. De asemenea, potrivit lui Popescu, alocatiile copiilor se vor dubla pana in 2022, iar pana in 2024, pensiile vor creste cu 46 la suta.
"Taxa unica ramane, este conceptul nostru liberal si va ramane taxa unica. Nu veti vedea in Codul Fiscal si ati vazut angajamentul ministrului Finantelor, nu vor exista modificari sau impunerea de noi taxe. Am afirmat acest lucru si ne vom tine de cuvant", a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, la Realitatea Plus.
Virgil Popescu a mai declarat ca alocatiile copiilor vor fi dublate pana in 2022 si ca acestea nu au putut fi majorate cu 40 la suta anul acesta, din cauza crizei sanitare.
"Pana in 2022 vom dubla alocatia copiilor si trebuie sa se stie, PNL este singurul partid care a marit alocatiile copiilor de-a lungul timpului. Ultima data eram in Parlament, la Legea bugetului, daca imi aduc aminte, in 2018, cand acel amendament al colegului meu, Robert Sigartau a fost aprobat, introdus in buget, in ciuda opozitiei PSD si s-au dublat alocatiile copiilor atunci. Acum am marit din nou cu 20 la suta alocatiile copiilor si le vom dubla pana in 2022. Nu putem compara mere cu pere. Suntem intr-un an in care avem o criza sanitara puternica, cheltuieli foarte mari de la bugetul de stat si ca sa faci o cheltuiala, trebuie sa ai un corespondent si din venit. Nu ai venituri in buget, trebuie sa te imprumuti, trebuie sa te... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 21:53
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat marti, 10 noiembrie, ca autoritatile discuta cu sistemul bancar pentru a gasi solutii de amanare a ratelor, dar masurile nu vor mai fi la fel de generoase precum cele initiale.
"Lucrez, impreuna cu sistemul bancar, pentru acea masura care a amanat ratele pe doua luni de zile. Vedem ce solutii vom gasi, ce forma va fi. Suntem in discutii si vom vedea cum va arata forma finala. Eu spun ca trebuie sa avem incredere ca asa cum am gasit o solutie in plina criza, vom gasi si in continuare o solutie buna. Trebuie sa ne gandim ca mergem, totusi, spre ideea ca economia se va insanatosi. Vom avea o revenire si vom incepe sa iesim din aceasta criza. Acesta este scopul, sa avem masuri care sa ne scoata din criza. Masurile nu vor mai fi la fel de generoase precum cele initiale, dar vor fi masuri care sa ajute sa trecem peste aceasta perioada. Bineinteles ca aceste masuri inseamna si costuri pentru sistemul financiar-bancar si ne uitam daca pot fi compensate etc. Toate aceste masuri au rolul de a ajuta atat angajatii, cat si angajatorii sa treaca peste aceasta perioada. Dorim de la angajati sa ramana sanatosi si sa nu le scada puterea de cumparare", a spus Citu, la Europa FM.
Ministrul de resort a adaugat ca, in aceasta perioada de criza economica, un venit mediu net in crestere cu 7,8% (conform datelor publicate marti de Institutul National de Statistica, n.r.) reprezinta un record pentru Romania.
"Azi am avut o veste... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 21:19
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat ca exclude varianta unui acord cu Fondul Monetar International, precizand ca dupa ce a fost castigata increderea pietei internationale se poate finanta un deficit mare fara sa fie nevoie de ajutorul institutiilor financiare.
Florin Citu a fost intrebat luni, intr-o conferinta de presa, daca exclude varianta unui acord cu Fondul Monetar International.
"Exclud varianta unui acord cu Fondul Monetar International. Am aratat in acest an ca daca ai castigat increderea pietei, poti sa finantezi un deficit mare fara sa ai nevoie de institutii financiare internationale. Acel deficit finantat pentru a plati sanatate, aceste scheme de ajutor, am avut investitii record, deci nu este nevoie de un acord cu FMI. Din punctul meu de vedere, va spun clar, nu exista aceste discutii. Am gasit acele documente prin minister cand se discuta anul trecut in septembrie cu Fondul Monetar, cand dupa o discutie cu Fondul Monetar s-a facut acel document in Guvern unde se spunea foarte clar ca nu vor creste pensiile cu 40%. Nu avem in calcul imprumut la FMI, avem finantare pentru anul acesta. Necesarul de finantare pentru anul acesta este acoperit aproape 97%. Nu avem nicio problema de finantare",a explicat ministrul Finantelor.
Si premierul Ludovic Orban a respins un viitor acord cu Fondul Monetar International pentru obtinerea de finantare la bugetul de stat pentru 2021.
Premierul a afirmat ca "nu este necesar" un nou acord cu FMI, desi... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 12:55
Consiliile judetene mai au pana la finalul anului inca 514 milioane lei de folosit si nu exista niciun motiv pentru a nu plati salariile, a declarat miercuri ministrul Finantelor, Florin Citu, care a acuzat presedintii de consilii judete sustinuti de PSD ca "au bani, dar nu vor sa-i dea".
"Avem foarte multi presedinti de consilii judetene care si-au batut joc de banii pe care i-au primit anul acesta de la Ministerul de Finante. Sunt unii dintre ei care au pierdut in alegerile locale din 27 septembrie si au lasat vistieria goala. Pe de alta parte, sunt altii care au castigat, de la socialisti, si in continuare ii mint pe oameni si spun ca problema este a Ministerului de Finante. Sunt aici sa va arat cu date ca acesti presedinti de consilii judetene ii mint pe oameni", a spus miercuri, 4 noiembrie, Florin Citu, intr-o declaratie de presa.
In legislatia in vigoare, in 2020, este stabilit si s-a asigurat finantarea de la bugetul de stat prin sume defalcate din TVA a 60% necesar de finantat pentru serviciile sociale, restul de 40% fiind obligatia judetelor de a asigura din venituri proprii, inclusiv din TVA din echilibrare, a afirmat oficialul.
"Sumele asigurate de la bugetul de stat in acest an au fost de 1,23 miliarde lei. Pana la 31 octombrie, s-au cheltuit 1,17 miliarde lei. Se spune ca nu sunt bani acolo, ca e nevoie de bani. Sunt bani la consiliile judetene. Se constata astfel ca judetele au folosit sumele alocate de la bugetul de stat fara a asigura partea de... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 17:31