Palavrageala intretinuta pe diverse tonuri, timp de sase luni, intre oficialii eleni si creditorii din zona euro ar putea da startul unor modificari radicale in uniunea monetara europeana.
Doi dintre ministrii de finante ai tarilor din zona euro cred ca este vremea ca structura uniunii monetare sa fie supusa unui control financiar strict exercitat de un ministru de Finante si autoritati fiscale proprii, arata Bussines Insider.
Propunere germana
Intr-un interviu exclusiv acordat cotidianului Der Spiegel, ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble s-a aratat deschis la ideea de a avea un singur ministru de Finante responsabil pentru aplicarea politicii fiscale din zona euro.
In acelasi interviu, Schaeuble a declarat ca o mare parte din resursele financiare ar putea fi asigurate chiar de Germania.
Ideea se regaseste de asemenea si in Raportul Celor 5 Presedinti (The Five Presidents Report), proiectul de reformare al zonei euro lansat de presedintele CE Jean Claude Junker in colaborare cu Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Mario Draghi si Martin Schulz, ceilalti patru alesi din funtea mecanismelor UE.
In documentul lansat la inceputul acestei veri, Junker recunoaste insa ca decizia finala in realizarea acestei reforme sta in mainile unor lideri de state europene, Germania fiind una din aceste tari.
Deschiderea manifestata de Wolfgang Schaeuble fata de aceasta varianta de coordonare a politicii fiscale in interiorul uniunii monetare nu este singurul semnal... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:00
Demisia ministrului grec de Finante de extrema stanga Yanis Varoufakis, in varsta de 54 de ani, reprezinta probabil o surpriza pentru numerosi alegatori, in urma victoriei zdrobitoare in referendumul de duminica asupra planului de salvare al tarii.
Varoufakis, care a jucat un rol cheie in convingerea natiunii sa voteze "nu", poate ca ar fi putut sa convinga creditorii sa puna capat austeritatii si sa renunte la o parte din datoriile tarii, relateaza BBC.
Un personaj charismatic si un economist politic respectat, el a devenit celebru dupa ce a fost numit in Guvern. Dar se pare ca omologii sai din zona euro nu l-au gasit chiar atat de fermecator.
Intr-o postare pe site, Varoufakis a scris luni ca a fost "pus la curent cu o anumita preferinta a unora dintre participantii la Eurogrup si unor 'parteneri' de acelasi fel fata de... 'absenta' (sa) la intalniri".
Ministrul grec de Finante si-a dat demisia: Accept dezgustul creditorilor cu mandrie
Grecia, in plina criza si fara ...citeste mai departe despre "Viata fabuloasa a lui Yanis Varoufakis, fostul ministru grec de Finante care a fascinat o lume intreaga" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 16:42
Grecii care au raspuns unor sondaje realizate in aceasta perioada critica pentru viitorul tarii in zona euro sustin ca nu vor ca tara lor sa renunte la moneda unica europeana.
Doua sondaje publicate duminica si realizate inainte de evenimentele si declaratiile premierului grec Alexis Tsipras de sambata, care a cerut un referendum, arata ca cei mai multi greci vor sa continue folosirea monedei euro si ar prefera un acord cu partenerii europeni ai Greciei decat o ruptura de acestia, relateaza agentia Associated Press.
Astfel, in sondajul Alco pentru ziarul Proto Thema, 57 la suta dintre respondenti considera ca Grecia ar trebui sa ajunga la un acord cu partenerii europeni, in timp ce 29 la suta ar dori o separare.
De asemenea, un sondaj al Kapa Research, pentru ziarul To Vima, releva ca 47,2 la suta dintre respondenti ar vota in favoarea unei noi si grele intelegeri cu creditorii Greciei, comparativ cu 33 la suta care ar fi impotriva si 18,4 la suta indecisi. Ambele sondaje au ...citeste mai departe despre "Grecii se tem si nu vor sa iasa din zona euro - sondaj. Ministru european de Finante: "N-au incotro"" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 14:51
Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis nu are un inceput bun de saptamana, avand in vedere ca omologii sai din zona euro il evita.
Oficialul elen este "din ce in ce mai izolat", iar seful Eurogroup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, vrea sa ia legatura direct cu premierul de la Atena, Alexis Tsipras, informeaza Financial Times.
Grecia spera sa obtina o transa de 7,2 miliarde de euro la summit-ul ministrilor de Finante din zona euro care a avut loc, vineri, la Riga, insa acest lucru nu s-a intamplat.
In consecinta, la Atena a fost creat un nou grup de lucru, care va conduce negocierile cu partenerii din zona euro. Acesta va fi condus de Euclid Tsakalotos, purtatorul de cuvant al Executivului pe probleme economice.
Varoufakis va face parte si el din echipa, insa puterea lui de decizie va fi mai mica, arata cotidianul elen To ...citeste mai departe despre "Ministrul grec de Finante e izolat, pentru binele tarii? Miscarea de sah facuta de zona euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Aprilie 2015, ora 17:49
Zicala "Sa te feresti de greci si cand vin cu daruri" se transforma pe zi ce trece in "Sa te feresti de greci si cand le faci daruri!". Concluzia risca sa fie trasa de cancelaria de la Berlin dupa data de 25 ianuarie, cand elenii sunt chemati la urne.
Batalia intre partidele pro-europene si stanga radicala reprezentata de Syriza inclina balanta in favoarea ultimilor.
Miza alegerilor din Grecia o constituie ramanerea tarii in grupul celor 19 state care au adoptat moneda unica, dar si recuperarea in timp util a sumelor pompate de catre UE in economia greaca la insistentele Germaniei, arata un articol publicat de revista Bloomberg.
Batalia discursurilor
Retorica celor doi adversari de marca din batalia electorala din Grecia, Antonis Samaras, actualul prim-ministru si Alexis Tsipras, liderul partidului de stanga Syriza, arata clar pozitiile divergente ale principalelor forte politice din tara.
Samaras a luat pozitie transmitand un mesaj televizat in care a avertizat asupra riscurilor unei iesiri intempestive din zona euro, in timp ce oponentul sau si-a construit mesajul pe incheierea perioadei de austeritate impuse de Germania.
Iar ultimul discurs prinde din ce in ce mai mult la o populatie care din 2009 si pana in prezent a cedat rand pe rand diverse beneficii sociale de care s-a bucurat in trecut.
O situatie pe care Angela Merkel va trebui sa o accepte, dupa cum indica ultimele sondaje.
Efectele rupturii
In 2009, prabusirea economica a Greciei... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 14:45
Premierul Greciei Antonis Samaras si aliatul sau socialist Evangelos Venizelos au atentionat din nou, duminica, in legatura cu pericolul unei iesiri din zona euro, in cazul in care parlamentul nu va vota saptamana viitoare masurile de austeritate cerute de Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI), informeaza AFP.
Voturile cruciale asteptate miercuri - pe marginea unei legi-cadru care sa detalieze economiile bugetare de 18 miliarde de euro - si duminica - pe marginea bugetului 2013 - constituie conditia pentru ca tara sa puna capat definitiv si irevocabil pericolului unei reveniri la drahma, a subliniat Samaras. "Trebuie sa salvam tara de o catastrofa. Daca vom esua in a ramane in zona euro nimic nu va mai avea sens", a atentionat acesta in fata grupului sau parlamentar conservator.
Inainte de a avea o intrevedere cu Venizelos si cu liderul partidului stangii moderate Fotis Kouvelis, Samaras a indemnat cele doua partide, care sprijina guvernul de coalitie dar resping amploarea sacrificiilor cerute, sa ramana angajate in scopul servirii "intereselor supreme ale natiunii".
"Pana cand patria noastra va iesi din criza, suntem pusi din pacate in fata a doua posibilitati, dintre care una este extrem de dificila, iar alta o catastrofa", a confirmat Venizelos.
In schimbul noilor masuri de austeritate - impotriva carora sindicatele organizeaza o greva generala marti si miercuri - Grecia spera sa obtina mai multe fonduri decat cele 31,5 miliarde de... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 08:30
Mentinerea Greciei in zona euro va fi "dilema" urmatoarelor alegeri, a declarat marti seara ministrul grec al Finantelor aflat la sfarsit de mandat, Philippos Sahinidis, pentru postul de televiziune privat Mega.
"Grecia se afla intr-un punct crucial (...), dilema este mentinerea tarii in zona euro, nu pentru ca unii vor sa ne scoata, ci pentru ca nu vom fi noi capabili sa raspundem angajamentelor care ne garanteaza mentinerea in euro", a precizat ministrul socialist.
Dupa ce a participat luni seara la o reuniune a ministrilor de Finante din zona euro la Bruxelles, Sahinidis a subliniat ca mentinerea tarii in euro "este punctul crucial si determinant al urmatoarelor alegeri".
Ministru al Finantelor din martie, dupa plecarea predecesorului sau Evangelos Venizelos, care a fost ales la conducerea partidului socialist Pasok, Sahinidis a deplans esecul formarii unui Guvern de coalitie dupa noua zile de negocieri, "in pofida eforturilor" depuse de Venizelos.
Dupa incapacitatea liderilor principalelor partide alese in Parlament in urma scrutinului de la 6 mai de a forma un Guvern de coalitie, noi alegeri urmeaza sa fie convocate miercuri, la finalul unei intrevederi intre liderii politici si seful statului, Carolos Papoulias.
Sahinidis a subliniat in acelasi timp ca "nici juridic, nici politic nu este posibil sa determini iesirea unei tari din euro".
"Toti cei care pretind ca tara ar trebui sa iasa din euro se joaca cu focul, pentru ca, daca o tara din zona euro... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 09:01
Iesirea Greciei din zona euro si potentiala destramarea a uniunii monetare din Europa ar putea avea efecte negative puternice asupra Romaniei. De la sistemul bancar, la exporturi, toate ar fi puternic afectate.
Dupa ce alegatorii europeni si-au exprimat opozitia fata de masurile de austeritate, posibilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro se contureaza tot mai mult, in ciuda celor cateva luni de acalmie, scrie Forbes.
Pe masura ce extremistii de stanga din Grecia, reprezentati de Alexis Tsipras din partidul Syriza, urca spre putere, un guvern care se opune ajutorului primit din partea Troicai si, implicit, a masurilor de austeritate si a reformelor structurale, pare din ce in ce mai posibil.
Nouriel Roubini anunta in urma cu mai multe luni ca Grecia va parasi zona euro in 2012, iar acum analistii Citi considera ca sansele ca Grecia sa iasa din zona euro pana in 2013 au crescut la 75%. "Cred ca oamenii incep sa creada ca renuntarea Greciei la euro nu ar avea implicatii chiar atat de rele", declara Paul Taylor, CEO al agentiei de rating Fitch.
Economistul Dragos Cabat, declara pentru Business24 ca in 2012 probabil nu va avea loc parasirea Greciei din zona euro, in primul rand datorita faptului ca e an electoral in multe tari. "O sa se mai traga de timp. Dar in 2013, foarte probabil", sustine acesta.
Tarile care ar parasi zona euro ar trece printr-un soc. "In primul rand ar fi o criza in domeniul financiar foarte mare pentru ca ar trebui restructurate... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 12:31
Grecia nu intentioneaza sa se retraga din zona euro, in pofida situatiei sale macroeconomice grave, a declarat ministrul grec de externe Stavros Dimas.
"Nu ne vom intoarce la drahma si nu vom iesi din zona euro. Este evident ca situatia este extrem de complicata. Traim o situatie inedita, iar poporul elen sufera foarte mult. In acelasi timp, trebuie sa pastram increderea in noi insine si sa nu ne relaxam eforturile, pentru ca totul depinde de noi. Grecia face parte din Europa unita si acolo va ramane", a spus Dimas intr-un interviu pentru ziarul To Vima, preluat de NewsIn.
Premierul elen Lucas Papademos le-a cerut joi grecilor sa accepte reduceri suplimentare de salarii, acesta fiind singurul mod de asigurare a finantarii internationale si de evitare a falimentului si a unei iesiri din zona euro.
Grecia discuta cu UE si FMI despre un nou imprumut de 130 de miliarde de euro, in afara de cel de 110 miliarde euro acordat in 2010.
UE a spus joi ca nu va ezita sa amane plata urmatoarei transe de cinci miliarde de euro, daca expertii UE care vor merge in Grecia luna aceasta vor conchide ca tara nu a implementat masurile de austeritate promise si reformele economice.
Expertii din troica se vor duce la Atena la jumatatea lunii ianuarie.
Pachetul de salvare convenit in 2010 prevedea initial ca o transa in valoare de10 miliarde de euro sa fie platita in martie, dar termenul a fost amanat pentru iunie, dupa ce si plata ultimei transe a fost amanata, din cauza... mai mult
Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 17:36