Ministrul de Finante din landul Bavaria, Markus Soeder, a respins miercuri orice proiect de expansiune a zonei euro care sa includa Romania si Bulgaria, si a afirmat ca partidul sau conservator, Uniunea Crestin-Sociala (CSU), se opune eurobondurilor si crearii unui post de ministru european de Finante, transmite Reuters.
Cu discursul sau, Soeder a primit aplauze de la cei 4.000 de participanti la o adunare politica prilejuita de 'Miercurea Cenusii', prima zi de miercuri din postul Pastelui.
De asemenea, oficialul a afirmat ca CSU a avertizat in urma cu cativa ani impotriva aderarii Greciei la zona euro.
"Nu vrem o alta dezbatere si mai multe tertipuri. Nu vrem o expansiune a zonei euro care sa includa tari ca Bulgaria si Romania. Suntem impotriva eurobondurilor si crearii unui post de ministru european de Finante", a declarat Soeder.
Ministrul roman de externe, Teodor Melescanu (PSD), spunea anul trecut ca Romania ar putea sa adere la zona euro in 2022, insa scenariul este putin probabil, chiar si fara opozitia conservatorilor germani, in conditiile in care economisti romani ca Daniel Daianu considera ca tara noastra poate trece la euro peste cel putin 10 ani si asta daca isi mentine cresterea economica. mai mult
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 15:56
Comisarul european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, a avertizat marti asupra riscului unei "revolte" in zona euro din cauza divergentelor dintre tarile din nord si cele din sud.
"Problema cu zona euro astazi este ca ea nu creeaza suficienta convergenta intre statele ei membre, iar daca se va continua in acest fel, veti vedea o revolta", a spus Moscovici intr-o interventie la colocviul European Business Summit, desfasurat la Bruxelles, transmite AFP.
"O revolta a celor din nordul Europei, care considera ca ei platesc pentru altii, in timp ce altii nu fac acelasi efort (...), dar si o revolta in sudul Europei, unde oamenii au impresia ca cresterea economica este pentru cealalta parte a Europei, in timp ce pentru ei se aplica austeritatea si nu exista solidaritate", a explicat in continuare comisarul european, fost ministru francez al Economiei.
Moscovici a dat si exemple de situatii ce pot provoca astfel de divergente, cum este cazul datoriei publice a Italiei, dubla fata de cea a Germaniei.
Prin urmare, pentru a depasi aceste disensiuni, Comisia Europeana intentioneaza sa prezinte pe 31 mai propuneri pentru aprofundarea Uniunii Economice si Monetare (UEM).
"Statu quo-ul nu mai este o optiune, intrucat mostenirea crizei (economice izbucnite in anul 2007) a produs o dinamica divergenta in zona euro", a mai atras atentia comisarul european.
Dar el a respins atat ideea unei 'Uniuni de transfer', adica un sistem de transferuri permanente... mai mult
Marti, 23 Mai 2017, ora 22:18
Palavrageala intretinuta pe diverse tonuri, timp de sase luni, intre oficialii eleni si creditorii din zona euro ar putea da startul unor modificari radicale in uniunea monetara europeana.
Doi dintre ministrii de finante ai tarilor din zona euro cred ca este vremea ca structura uniunii monetare sa fie supusa unui control financiar strict exercitat de un ministru de Finante si autoritati fiscale proprii, arata Bussines Insider.
Propunere germana
Intr-un interviu exclusiv acordat cotidianului Der Spiegel, ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble s-a aratat deschis la ideea de a avea un singur ministru de Finante responsabil pentru aplicarea politicii fiscale din zona euro.
In acelasi interviu, Schaeuble a declarat ca o mare parte din resursele financiare ar putea fi asigurate chiar de Germania.
Ideea se regaseste de asemenea si in Raportul Celor 5 Presedinti (The Five Presidents Report), proiectul de reformare al zonei euro lansat de presedintele CE Jean Claude Junker in colaborare cu Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Mario Draghi si Martin Schulz, ceilalti patru alesi din funtea mecanismelor UE.
In documentul lansat la inceputul acestei veri, Junker recunoaste insa ca decizia finala in realizarea acestei reforme sta in mainile unor lideri de state europene, Germania fiind una din aceste tari.
Deschiderea manifestata de Wolfgang Schaeuble fata de aceasta varianta de coordonare a politicii fiscale in interiorul uniunii monetare nu este singurul semnal... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:00
Grecii care au raspuns unor sondaje realizate in aceasta perioada critica pentru viitorul tarii in zona euro sustin ca nu vor ca tara lor sa renunte la moneda unica europeana.
Doua sondaje publicate duminica si realizate inainte de evenimentele si declaratiile premierului grec Alexis Tsipras de sambata, care a cerut un referendum, arata ca cei mai multi greci vor sa continue folosirea monedei euro si ar prefera un acord cu partenerii europeni ai Greciei decat o ruptura de acestia, relateaza agentia Associated Press.
Astfel, in sondajul Alco pentru ziarul Proto Thema, 57 la suta dintre respondenti considera ca Grecia ar trebui sa ajunga la un acord cu partenerii europeni, in timp ce 29 la suta ar dori o separare.
De asemenea, un sondaj al Kapa Research, pentru ziarul To Vima, releva ca 47,2 la suta dintre respondenti ar vota in favoarea unei noi si grele intelegeri cu creditorii Greciei, comparativ cu 33 la suta care ar fi impotriva si 18,4 la suta indecisi. Ambele sondaje au ...citeste mai departe despre "Grecii se tem si nu vor sa iasa din zona euro - sondaj. Ministru european de Finante: "N-au incotro"" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 14:51
Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis nu are un inceput bun de saptamana, avand in vedere ca omologii sai din zona euro il evita.
Oficialul elen este "din ce in ce mai izolat", iar seful Eurogroup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, vrea sa ia legatura direct cu premierul de la Atena, Alexis Tsipras, informeaza Financial Times.
Grecia spera sa obtina o transa de 7,2 miliarde de euro la summit-ul ministrilor de Finante din zona euro care a avut loc, vineri, la Riga, insa acest lucru nu s-a intamplat.
In consecinta, la Atena a fost creat un nou grup de lucru, care va conduce negocierile cu partenerii din zona euro. Acesta va fi condus de Euclid Tsakalotos, purtatorul de cuvant al Executivului pe probleme economice.
Varoufakis va face parte si el din echipa, insa puterea lui de decizie va fi mai mica, arata cotidianul elen To ...citeste mai departe despre "Ministrul grec de Finante e izolat, pentru binele tarii? Miscarea de sah facuta de zona euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Aprilie 2015, ora 17:49
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, considera ca iesirea Greciei din zona euro e posibila, in contextul schimbului dur de replici pe care l-a avut cu omologul sau elen.
"Responsabilitatea si deciziile legate de viitorul tarii, toate acestea stau acum in mainile grecilor, iar noi nu stim ce au in minte liderii de la Atena", a mentionat oficialul de la Berlin, in timpul unei vizite in Austria, informeaza publicatia Enikos, care citeaza Novinite.
"Tocmai de aceea e posibil ca Grecia sa iasa din zona euro", a spus Wolfgang Schaeuble.
El a adaugat faptul ca Europa e pregatita sa ajuta statul elen, dar si acesta trebuie sa accepte ajutorul.
"Problema nu poate fi rezolvata daca Grecia ...citeste mai departe despre "Nemtii s-au saturat de ifosele grecilor: Exista riscul ca elenii sa iasa din zona euro" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Martie 2015, ora 13:19
Zicala "Sa te feresti de greci si cand vin cu daruri" se transforma pe zi ce trece in "Sa te feresti de greci si cand le faci daruri!". Concluzia risca sa fie trasa de cancelaria de la Berlin dupa data de 25 ianuarie, cand elenii sunt chemati la urne.
Batalia intre partidele pro-europene si stanga radicala reprezentata de Syriza inclina balanta in favoarea ultimilor.
Miza alegerilor din Grecia o constituie ramanerea tarii in grupul celor 19 state care au adoptat moneda unica, dar si recuperarea in timp util a sumelor pompate de catre UE in economia greaca la insistentele Germaniei, arata un articol publicat de revista Bloomberg.
Batalia discursurilor
Retorica celor doi adversari de marca din batalia electorala din Grecia, Antonis Samaras, actualul prim-ministru si Alexis Tsipras, liderul partidului de stanga Syriza, arata clar pozitiile divergente ale principalelor forte politice din tara.
Samaras a luat pozitie transmitand un mesaj televizat in care a avertizat asupra riscurilor unei iesiri intempestive din zona euro, in timp ce oponentul sau si-a construit mesajul pe incheierea perioadei de austeritate impuse de Germania.
Iar ultimul discurs prinde din ce in ce mai mult la o populatie care din 2009 si pana in prezent a cedat rand pe rand diverse beneficii sociale de care s-a bucurat in trecut.
O situatie pe care Angela Merkel va trebui sa o accepte, dupa cum indica ultimele sondaje.
Efectele rupturii
In 2009, prabusirea economica a Greciei... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 14:45
Zona euro pare sa fi depasit cea mai dificila parte a crizei datoriilor suverane, dupa trei ani de ingrijorare privind Grecia si alte tari membre ale uniunii monetare, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, publicatiei germane Bild.
"Cred ca am trecut de ce era mai rau", a spus Schauble pentru Bild.
Grecia si alte state au recunoscut ca pot iesi din criza doar daca adopta reforme, iar guvernul elen, care a primit doua pachete de imprumuturi externe, "stie ca nu poate impovara excesiv celelalte state din zona euro", a afirmat el.
Schauble este mai optimist decat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care a avertizat in decembrie ca nu trebuie sa se renunte la starea de alerta. Merkel a spus ca vede situatia cu optimism precaut, distantandu-se astfel de presedintele francez, Francois Hollande, care a declarat ca perioada de criza a zonei euro a fost depasita.
Pentru Germania, Schauble anticipeaza in continuare o crestere economica "adecvata" in 2013.
"Situatia este mai buna decat ne asteptam, ca urmare a legaturilor comerciale cu SUA si Asia", a spus el.
Guvernul de la Berlin asteapta o crestere economica de 1% pentru anul urmator, in timp ce banca centrala a inrautatit estimarea privind avansul PIB la 0,4% in decembrie. mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 09:00
Zona euro si FMI au ajuns dupa mult efort la un acord, in noaptea de luni spre marti, asupra mijloacelor de a reduce datoria Greciei si platii unui ajutor financiar mult asteptat, inghetat de luni de zile si vital pentru o tara in prag de sufocare.
Dupa o reuniune de peste 13 ore, zona euro si FMI s-au inteles ca datoria Greciei sa fie redusa la 124% din PIB pana in 2020, fata de un obiectiv initial de 120% sustinut de FMI, potrivit unui comunicat al Eurogrupului, citat de AFP.
Acest lucru reprezinta o reducere a datoriei Greciei de circa 40 de miliarde de euro pana in 2020, potrivit unei surse europene.
"FMI a vrut sa se asigure ca zona euro ia masurile necesare pentru a pune Grecia pe calea unei datorii sustenabile. Astazi, va pot spune ca acest lucru s-a facut", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, in timpul unei conferinte de presa ce a incheiat reuniunea Eurogrupului.
De asemenea, ministrii au decis plata unui total de 43,7 miliarde de euro, suma blocata de cateva saptamani. O prima transa de in jur de 34 de miliarde de euro va fi platita in luna decembrie. Intreaga plata va fi efectuata in trei transe in cursul primului trimestru al anului 2013.
"Acordul a fost foarte dificil", a recunoscut presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, subliniind ca "a fost nevoie de eforturi semnificative de fiecare parte".
"Decizia va reduce fara indoiala incertitudinea si va intari increderea in Europa si in Grecia", a salutat seful Bancii... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 09:09