Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat vineri ca este posibila, din punct de vedere tehnic, intrarea in recesiune in T1, ca urmare a conditiilor nefavorabile din februarie, care au stopat livrarile de marfuri, dar ca la nivel de an se mentine prognoza de crestere de 1,5-2%.
"In februarie a fost o scadere a veniturilor cauzata de vreme, fiind un blocaj al marfurilor. Ne asteptam ca aceasta cerere sa revina, ceea ce se va vedea im perioada urmatoare. Tehnic, ar putea sa fie o scadere fata de trimestrul patru, tehnic este posibil sa intram in recesiune. Per ansamblu, pe tot anul cresterea va fi de 1,5-2%. In trimestrul I avem nesansa vremii, pentru ca nu s-au putut livra bunurile", a precizat Dragoi.
Pentru primul trimestru din 2012, calculat an la an, prognoza arata o crestere de 1,2% a PIB-ului.
Dragoi a adaugat ca se mentine estimarea privind cresterea economica la nivelul lui 2012 de 1,5-2%. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 13:21
Guvernul urmareste majorarea veniturilor populatiei, dar in limitele care permit finantarea acestei masuri in anii viitori si mentinand tinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB, astfel ca orice surplus va depinde de cresterea economica, a declarat Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.
El a aratat ca majorarea veniturilor poulatiei nu trebuie sa puna probleme in urmatorii ani, precizand ca este necesar ca aceasta sa fie insotita de o crestere economica stabila, sanatoasa.
"Nu vrem sa repetam ceea ce s-a intamplat in 2008, cand salariile si prestatiile sociale au crescut cu 50%", a afirmat Dragoi.
Ministrul Finantelor a adaugat ca va fi operata o prioritizare a investitiilor si a cheltuielilor, mentionand ca au fost deja discutii cu reprezentantii Ministerului Dezvoltarii si Ministerului Transporturilor.
El a spus ca discutiile pe tema prioritizarii cheltuielilor vor fi extinse la nivelul tuturor ministerelor. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 13:03
Intalnirea dintre reprezentantul FMI in Romania, Jeffrey Franks si ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a fost una "conform programului".
"Am avut discutii foarte bune cu noul ministru al Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat, miercuri dimineata, seful Misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, la finalul intalnirii cu oficialul roman.
Seful misiunii FMI si directorul pentru Romania al Directoratului General al Comisiei Europene, Istvan Szekely, se afla la Bucuresti in perioada 21-22 februarie, la o intalnire de lucru pe teme economice de actualitate, fiind invitati de premierul Mihai Razvan Ungureanu.
Vizita la Bucuresti a reprezentantilor Fondului, care va avea loc la invitatia premierului Ungureanu, este "o practica obisnuita", derulata in tarile cu care exista un acord incheiat si in care a avut loc o schimbare a Guvernului, a declarat reprezentantul FMI in Romania.
Cu toate ca asteptarile romanilor de la noul Guvern sunt mari, cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu nu a prezentat nicio schimbare pana in acest moment. Este posibil ca acest lucru sa se intample dupa intalnirea cu reprezentantii Comisiei Europene (CE) si ai Fondului Monetar International (FMI), pe care premierul a convocat-o pentru zilele de 21 si 22 februarie.
Intalnirea vine la scurt timp dupa ultima vizita, care s-a incheiat in ajunul demisiei fostului premier Emil Boc, iar tema intalnirii nu a fost comunicata de Guvern.
"Cred ca gestul este politic si... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 10:46
O "provocare" pentru Ministerul Finantelor, in perioada urmatoare, este cresterea veniturilor la buget, a declarat la preluarea mandatului, ministrul Bogdan Dragoi.
"Daca pana acum Ministerul de Finante s-a focalizat mai mult pe restabilirea sustenabilitatatii cheltuielilor, din acest moment trebuie sa ne orientam catre cresterea veniturilor bugetare".
"Pe partea de legislatie fiscala, aceasta este armonizata cu legislatia europeana si vom incerca sa o aplicam corect, ceea ce va asigura cresterea veniturilor si un mediu economic sanatos, mai ales concurential", a declarat Dragoi.
Ministrul de Finante a spus ca Romania mai trebuie sa absoarba, pentru scopul mentionat anterior, fondurile structurale.
"Pe partea de cheltuieli bugetare este necesara o prioritizare a proiectelor, astfel incat banii cheltuiti sa atinga potentialul maxim".
"Fondurile structurale sunt o prioritate a Guvernului, sunt bani pe care Romania trebuie sa ii absoarba. Sunt bani care vor duce la crestere economica sustenabila. S-a tot vorbit de suma de 6 miliarde, va spun ca este realista", a precizat el.
Dragoi s-a referit si la continuarea acordurilor cu institutiile bancare internationale ca la o "ancora" pentru Romania. "Prioritatea numarul unu a ministerului de Finante este asigurarea unei cresteri economice durabile".
"Reformele de pana acum au creat premisele unei cresteri sustenabile. Continuarea acordului cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana si continuarea... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 16:24
Ministrii cabinetului Ungureanu, cu exceptia primului ministru si a lui Cristian Diaconescu, fac parte din categoria "Tinere Sperante", apreciaza analistul politic Dan Petre. In opinia sa, felul in care acestia vor scoate Romania din criza tine mai mult de "ajutorul suprastructirii ceresti".
"In afara de primul ministru si de cei care au fost condusi de formatiunile politice, vorbind de Catalin Predoiu, Cristian Diaconescu si echipa de la UDMR, sunt niste oameni din categoria "Tinere sperante".
Cum vor gestiona o Romanie in criza este mai mult cu ajutorul suprastructurii ceresti, decat cu ajutorul unui program coerent. Nu mi se pare ca avem vreun loz castigator", precizeaza Dan Petre, pentru Business24.
In opinia lui Dan Petre, despre Bogdan Dragoi nu se poate spune decat ca "a facut scoala buna". "De domnul Bode...Dumnezeule, daca iarasi venim cu ministrii cu orizont judetean.
Probabil ca problema acolo nu este sa gestioneze un minister in care mare parte din capitalurile detinute de statul roman, ci sa fie un baietel cuminte care sa faca ce i se spune. Nu sunt persoane care au sarit in ochii opiniei publice prin niste calitati manageriale. Nu sunt Christine Lagarde, niciunul dintre ei", spune analistul.
Intrebat daca ar fi fost mai bine sa fie pastrati vechii ministrii, Dan Petre sustine ca in unele cazuri, da, dar ca in alte cazuri fostii ministrii nici nu ar fi trebuit numiti.
"In cazul lui Ialomitianu si Igas nu am inteles niciodata de ce au fost... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 13:56
Noul ministru de Economie, Lucian Bode, si noul ministru de Finante, Bogdan Dragoi, sunt de fapt "oamenii de casa" ai fostilor ministrii, iar actualul guvern se afla sub tutela fostului cabinet, crede analistul economic Mircea Cosea.
"Domnul Dragoi este un baiat, pentru ca este foarte tanar si la varsta mea il pot numi baiat, inteligent si foarte bine pregatit, foarte abil in relatiile publice, care a reusit sa obtina cateva succese pe piata internationala, dar cu anumite consecinte negative pe termen lung, pentru ca dansul nu a putut obtine un nivel al dobanzilor comparabil cu alte tari", spune Mircea Cosea, pentru Business24.
Profesorul de economie spune ca are rezerve fata de Bogdan Dragoi, din cauza lipsei de experienta pe care acesta o are, in politica bugetara si fiscala.
Bogdan Dragoi nu are capacitatea de a conduce un minister
"Nu are capacitatea de a conduce un minister, pentru ca prestigiul sau in interiorul ministerului este foarte redus. Este o persoana destul de inchistata in propriile probleme, si este prea mult legat de interesele pe care domnul Videanu le-a avut in economie si care nu sunt foarte laudabile. Dar este foarte bine pregatit".
Mircea Cosea spune ca nu il cunoaste pe Lucian Bode, noul ministru de Economie.
"Pe domnul Bode, cu scuzele de rigoare, habar nu am cine este in campul lui de activitate. In calitate de ministru al Economiei trebuie sa fie creator de strategii economice, politici economice.
Trebuie sa aiba niste... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 12:23
Bogdan Dragoi, ministrul propus de PDL pentru Finantelor Publice, este secretar de stat in cadrul MFP din ianuarie 2009, pozitie care a mai detinut-o in septembrie 2006 - noiembrie 2007.
Dragoi are 32 ani, este necasatorit si a absolvit Universitatea Tufts, Fletcher, Boston, Massachusetts, potrivit CV-ului publict pe site-ul MFP.
Atributiile sale principale la MFP vizeaza Departamentul de Trezorerie si Datorie Publica, fiind responsabil cu Strategia Datoriei Publice, emiterea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe pietele de capital (interna si internationala).
De asemenea, el gestioneaza relatia cu agentiile de rating (Standard&Poor's, Fitch and Moody's), intalnirile cu investitori in vederea prezentarii reformelor si masurilor implementate de Romania, deal si non-deal rodshows, departamentul de ajutor de stat, responsabil cu implementarea schemelor de ajutor de stat pentru proiecte mari de investitii, respectiv Ford, Pirelli, Continental, Renault si Honeywell.
Dragoi este membru al Consiliului de Administratie al CEC Bank, al Bancii Europene de Investitii (BEI) si al Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
Ministrul propus a fost in perioada noiembrie 2007 - iunie 2008 ca director general al departamentului economic din Primaria Municipiului Bucuresti.
In perioada septembrie 2006 - noiembrie 2007 a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, iar aprilie - septembrie 2006 a fost
"consilier ministru" in... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 15:44