Fostul ministru de Finante, Anca Dragu, a venit cu lamuriri privind presupusa "gaura" de zece miliarde de lei lasata de Guvernul Ciolos in buget, situatie care va face obiectul unei anchete parlamentare, dupa cum a cerut presedintele Camerei Deputatilor si al PSD, Liviu Dragnea.
Dragu a subliniat ca nu este vorba de bani lipsa, ci de o absorbtie mai slaba decat s-a preconizat a fondurilor europene.
"Bugetul se construieste pe baza estimarii cresterii economice, tinandu-se cont de estimarea veniturilor fiscale, care sunt si cele incasate de ANAF. Acestea reprezinta circa 80% din total venituri. Dar mai sunt si alte venituri, cum ar fi veniturile din fonduri externe rambursabile si nerambursabile. Veniturile din fondurile europene sunt puse in egala masura si la venituri, si la cheltuieli. Ele nu sunt incasate de stat, ci reprezinta proiecte pe care entitatile publice vor sa le implementeze in anul respectiv.
Aceste venituri, care nu depind de Finante si de ANAF, au o relevanta ...citeste mai departe despre "Fostul ministru de Finante explica: Gaura de la covrig a aparut de la masurile pe care le-au anuntat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 17:34
Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a explicat ca urmareste simplificarea si stimularea investitiilor prin masuri fiscale, nicidecum majorarea taxelor si impozitelor, asa cum se intelege dintr-un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal care a aparut marti seara in presa.
"Sunt tot felul de idei si analize, proiectul pe care mi-l asum eu, ca ministru al Finantelor, va fi pus in consultare publica in cateva zile, in niciun caz nu va fi vorba de cresteri de taxe si impozite, asa cum se vehiculeaza in ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor: In niciun caz nu va creste vreun impozit. Nici acum, nici in 2017" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 12:16
Ministrul roman de Finante, Anca Dragu, da asigurari ca nu exista niciun motiv pentru care creditele ar putea sa se scumpeasca din cauza Brexit-ului si afirma ca impactul acestuia asupra economiei Romaniei este scazut pe termen scurt si mediu.
Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ministrul de Finante a vorbit despre posibilitatea scumpirii creditelor sau chiar a dublarii ratei creditelor la programul "Prima Casa", despre care s-a speculat in mass-media.
"Nu vad un motiv pentru care sa asistam la o asemenea scumpire. A fost o reactie imediata a pietelor dupa referendum, am vazut ceva volatilitate pe toate pietele, mai putin in Romania. De ce avem volatilitate scazuta? Pentru ca Romania se bucura de rezerve valutare si de rezerve de finantare.
Ministerul de Finante acopera circa 4 luni de finantare, noi nu suntem fortati sa iesim pe piata atunci cand piata e potrivnica. Politica prudenta da roade in cazul Romaniei, ne bucuram de o contagiune foarte scazuta", a ...citeste mai departe despre "Ce spune Ministrul de Finante de posibilitatea scumpirii creditelor si soarta romanilor din UK" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Iunie 2016, ora 10:45
Ministrul Finantelor, Anca Dragu, este de parere ca "toata lumea ar trebui sa plateasca impozite intr-o lume ideala", adica inclusiv bisericile, ceea ce nu se intampla la noi in tara, desi s-a ridicat aceasta problema de mai multe ori.
Invitata la emisiunea "In fata ta" de la Digi 24, Anca Dragu a fost intrebata daca si Biserica Ortodoxa Romana ar trebui sa plateasca impozit la stat.
"Pentru impozitare avem un principiu de baza in fiscalitate, principiul de baza este acela al universalitatii. Practic, in principiu, toata lumea ar trebui sa plateasca impozite intr-o lume ideala, da? In anumite momente exista categorii de persoane sau de activitati care sunt scutite de la plata acestor impozite", a raspuns ministrul.
La finalul anului ...citeste mai departe despre "Ce spune ministrul Finantelor despre impozitarea Bisericii" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Mai 2016, ora 21:14
Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a explicat, joi, care sunt motivele pentru amendarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Potrivit ministrului, motivul principal a fost publicarea listei datornicilor, persoane fizice, pe un site, care nu apartinea ANAF.
"Amenda primita de Fisc nu a fost data pentru publicarea datelor personale, ci pentru publicarea pe un site care nu era al ANAF-ului, dar si pentru unele erori strecurate in lista respectiva", a declarat Anca Dragu, citata de News.ro.
ANAF a publicat, in 16 mai, lista cu 187.230 contribuabili - persoane fizice cu restante fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016. Dupa publicarea listei, incepand cu data de 17 mai, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor explica de ce a fost amendat Fiscul, dupa ce a publicat lista datornicilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Mai 2016, ora 11:53
Schimbul de replici acide dintre Varsovia si Bruxelles a aruncat intr-un con de umbra perspectivele economice ale Poloniei, iar Romania ar trebui sa profite cat mai mult de pe urma acestei situatii.
Desi tara noastra se afla pe locul al doilea in topul european al saraciei, dupa Bulgaria, acesta ar putea fi momentul oportun pentru relansarea economiei romanesti, a declarat ministrul de Finante, Anca Dragu, agentiei Bloomberg.
"Anumite evenimente in derulare din regiunea noastra au dat alarma in randul investitorilor. Prin comparatie, cresterea economica a Romaniei este echilibrata si sustenabila.
Avem o populatie educata si stabilitate politica, un lucru de apreciat in conditiile in care pe scena politica romaneasca nu exista partide extremiste de genul celor aparute in tarile vecine", a apreciat ministrul Dragu.
Romania este in plin proces de captare a atentiei investitorilor internationali, dupa ce acestia au inceput sa se retraga masiv de pe piata din Polonia.
Competitia este dura insa, Cehia dovedindu-se si ea atractiva prin prisma costurilor reduse la creditele pe o durata de minim 10 ani, rata dobanzilor practicata in aceasta tara fiind doar un pic mai ridicata fata de cea din Japonia, Elvetia, Germania sau Olanda.
In competitia directa cu Polonia, Romania pare sa fi trecut cu bine peste turbulentele inregistrate pe pietele de capital din China sau Brazilia, leul romanesc castigand 0,3 procente in fata monedei euro in prima luna a lui 2016, spre... mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 14:40
Ministrul Finantelor Publice a adus, marti, lamuriri suplimentare legate de salariul minim.
"Nu spunem, in acest moment, ca va fi o crestere sau ca nu va fi o crestere, ci spunem ca am inceput o analiza sa vedem eventualele etape in care ar putea creste salariul minim in 2016 si ce impact ar avea asupra sectorului privat, pentru ca poate fi un efect de reducere a competitivitatii firmelor romanesti, astfel incat acestea sa fie nevoite sa renunte la o parte din salariati sau sa-si reduca productia sau exporturile.
Ar putea indeparta investitorii in anumite sectoare de activitate, de asemenea ar putea avea un efect ascuns de migrare a fortei de munca din zona alba in zona gri sau neagra. Cresterea salariului minim ii poate afecta si pe noii intrati pe piata de munca, pe tineri, sau pe angajatii cu calificare redusa", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.
Creste salariul minim - care sunt efectele
In acest ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor, despre salariul minim: Nu spunem ca va fi o crestere sau ca nu va fi o crestere" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 14:34
Cresterea investitiilor publice in infrastructura, a PIB-ului potential, a exporturilor, precum si cresterea colectarii veniturilor publice prin conformarea voluntara a contribuabililor si accelerarea informatizarii ANAF se numara printre obiectivele ministrului propus pentru Finante, Anca Paliu Dragu.
Guvernul va pastra toate masurile Codului Fiscal si pe cele aprobate ulterior, precum si cresterile salariale, pentru a mentine stabilitatea si predictibilitatea mediului fiscal, iar bugetul pe 2016 va prevede un deficit bugetar sub 3% din PIB, a declarat aceasta in cadrul audierilor din Parlament.
"Ce m-a determinat sa accept aceasta propunere extrem de onoranta de a prelua Ministerul Finantelor a fost experienta mare, care m-a facut sa cunosc multe dintre aspectele economiei romanesti, am incercat o perioada lunga sa gasim solutii impreuna cu dumneavoastra. Cand mi s-a oferit aceasta sansa, sa vin de partea cealalta a mesei, am acceptat imediat propunerea", a spus aceasta.
Ea ...citeste mai departe despre "Va mentine noul ministru de Finante masurile fiscale si cresterile salariale din era Ponta?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 17:57
Anca Paliu Dragu a fost propusa de Dacian Ciolos pentru Ministerul Finantelor Publice.
Anca Paliu Dragu s-a nascut la 3 mai 1972.
Este economist in cadrul Directoratului general de economie si finante al Comisiei Europene, din 2013.
Dacian Ciolos a anuntat lista ministrilor - LIVE
Cine sunt ministrii din Cabinetul Ciolos
A urmat cursurile Facultatii de Finante-Banci, in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (1991-1996) si pe cele ale Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti, urmand un master in Politici Publice si Institutii ...citeste mai departe despre "Cine e Anca Paliu Dragu, propusa de Ciolos ministru al Finantelor" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Noiembrie 2015, ora 18:53