Deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut la rectificarea bugetara care va fi adoptata in perioada urmatoare, potrivit ministrului Finantelor, Florin Citu.
"Ministerul Finantelor Publice propune o rectificare bugetara cu un deficit de 9,1% din Produsul Intern Brut si o contractie economica de 4,2%", a anuntat Citu, miercuri, intr-o conferinta de presa.
Citeste si: Citu cere procurorului general anchetarea tuturor declaratiilor facute de PSD de la inceputul declararii starii de urgenta pana astazi. "Au instigat la nesupunere" ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor anunta ca deficitul bugetar urca la 9,1% din PIB la rectificare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 12:27
Ministerul Finantelor Publice cauta, impreuna cu bancile, o solutie pentru amanarea platii ratelor pentru clientii bancilor dupa 1 ianuarie 2021, a declarat, joi, ministrul de resort, Florin Citu, la "Banking Forum Online", mentionand ca una dintre variante poate fi prelungirea sistemului actual.
"As vrea sa amintesc iarasi un program care a fost o negociere nu foarte simpla, amanarea ratelor pentru clientii bancilor, persoane fizice si persoane juridice, cu pana la 9 luni. Este cel mai generos program din Uniunea Europeana. A fost greu pentru ca inseamna costuri pentru sistemul bancar pe care acesta le-a acceptat in aceste conditii dificile, dar uite ca a functionat. Sunt peste 330.000 de clienti care au beneficiat de aceasta facilitate si acum bineinteles ne gandim impreuna cu sistemul bancar, si aceasta este discutia care urmeaza: ce facem dupa 1 ianuarie. Este clar ca economia inca nu si-a revenit si s-ar putea sa avem in continuare nevoie de astfel de facilitati, si atunci trebuie sa gasim, tot impreuna, solutii dupa perioada de 1 ianuarie, ca nici sistemul bancar sa nu sufere, nici clientii bancilor si nici economia. Ideea este ca asa cum am lucrat s-a vazut clar ca poti sa mentii economia, sa ai si crestere si veti vedea ca in trimestrul III vom avea o crestere economica fata de trimestrul II si per ansamblu, atunci cand te asiguri ca toti cei care participa la acest proces economic nu sunt afectati negativ sau nu sunt cei care sustin tot costul. Am incercat sa... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2020, ora 13:25
Ministrul britanic al Finantelor, Philip Hammond, a demisionat miercuri din functie.
Hammond si-a anuntat demisia intr-o postare pe Twitter:
"Tocmai mi-am inmanat demisia premierului Theresa May. A fost un privilegiu sa ocup functia de ministru al Finantelor in ultimii trei ani".
I have just handed in my resignation to @theresa_may. It has been a privilege to serve as her Chancellor of the Exchequer for the last three years. pic.twitter.com/pcCkvKhQxj- Philip Hammond (@PhilipHammondUK) July 24, 2019
Hammond anuntase in weekend ca va demisiona daca Boris Johnson va deveni premier, deoarece nu doreste sa faca parte dintr-un guvern care ar accepta un Brexit fara acord.
"Presupunand ca Boris Johnson devine premier, inteleg ca pentru a servi in guvernul sau, ar fi acceptarea unei iesiri fara acord la 31 octombrie, iar eu nu pot adera la asa ceva", a afirmat Philip Hammond.
Premierul conservator demisionar Theresa May ii preda miercuri puterea si totodata dosarul Brexit-ului lui Boris Johnson.
Dupa o victorie, marti, in fata rivalului sau, seful diplomatiei britanice, Jeremy Hunt, Boris Johnson, in varsta de 55 de ani, devine miercuri al 14-lea sef al Guvernului maiestatii sale regina Elisabeta a II-a.
Viitorul premier isi va finaliza miercuri alcatuirea Guvernului, iar principalele nume urmeaza sa fie anuntate miercuri seara. ...citeste mai departe despre "Ministrul de Finante de la Londra si-a depus demisia. Nu vrea sa lucreze cu Boris Johnson" pe... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 16:23
Senatorul PNL Florin Citu a propus un proiect de lege pentru modificarea legii de functionare a Bancii Nationale prin care elimina posibilitatea ca ministrul Finantelor Publice si un secretar de stat din minister sa participe la sedintele Consiliului de Administratie al BNR.
Astfel, potrivit propunerii legislative inregistrate luni la Senat, este abrogat alineatul (10) din articolul 33 al Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei.
Masura cuprinsa in proiectul de lege este una dintre modificarile si completarile propuse de senatorul Florin Citu pentru legea de functionare a BNR.
El arata in expunerea de motive ca proiectul de lege are in vedere "solutionarea aspectelor de neconformitate cu Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene, sesizate in Rapoartele de Convergenta ale Bancii Centrale Europene (BCE) si ale Comisiei Europene din anul 2018, precum si in scopul elaborarii noului cadru de functionare a BNR anterior intrarii in zona euro".
Totodata, propunerea legislativa mai adauga o prevedere prin care membrii CA si salariatii cu functii de conducere ai BNR care se regasesc in regimul incompatibilitatii si conflictelor de interese pot fi demisi doar daca Parlamentul constata ca acestia inceteaza sa indeplineasca conditiile necesare pentru exercitarea atributiilor sau daca se fac vinovati de abateri grave.
In acelasi timp, proiectul de act normativ abroga alineatul (4) din articolul 52, prin care BNR poate utiliza informatiile... mai mult
Duminica, 07 Aprilie 2019, ora 22:06
Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici spune ca, pe viitor, romanii obligati sa depuna Declaratia 600 nu vor mai avea batai de cap.
Mai intai, pentru ca valoarea contributiilor li se va calcula in functie de venitul estimat, nu in functie de cel realizat in anul precedent, ca pana acum. In plus, depunerea declaratiei se va face mult mai usor, online.
Eugen Teodorovici a reiterat, sambata, la Antena 3 faptul ca romanii care obtin venituri din activitati independente beneficiaza de asigurare medicala, indiferent daca au depus sau nu Declaratia 600.
"Toti contribuailii sunt asigurati medical, pentru ca se afla in cele 90 de zile din punct de vedere legal scurse de la ultima plata si data la care trebuie sa o faca pe urmatoarea. Data pana la care noi, la nivelul Guvernului, vom schimba mecanismul cu unul simplu", a precizat Teodorovici.
Acesta a enumerat cateva dintre modificarile care vor fi aduse sistemului de declarare si impozitare a veniturilor extra-salariale:
"Va fi un formular unic din cele 5 cate sunt astazi. Vom vedea care e cel mai corect termen de depunere ca oamenii sa aiba timp sa depuna, mai ales online. Apoi, se va plati pe estimare de venit si nu pe venit realizat, cum era pana acum" a precizat ministrul Finantelor.
Teodorovici a mai spus ca cei 38.000 de romani care au depus Declaratia 600 nu trebuie sa o mai faca din nou decat daca sumele deja declarate deja sunt mai mari decat cele pe care le vor obtine.
Citeste si:
Declaratia 600 se... mai mult
Sambata, 10 Februarie 2018, ora 12:02
Contribuabilii care au venituri din activitati independente vor depune o singura data formularul specific si vor face o singura plata la final de an, a anuntat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.
"Vom avea actul normativ care va spune foarte clar ce trebuie sa faca fiecare contribuabil: o declaratie si o plata unica in timpul unui an.
In primul rand, nu se va merge pe realizat, ci se va merge pe o suma estimata de cel care este vizat. Cei care au depus (Formularul 600 - n.red.) nu trebuie sa o mai faca. Sunt vreo 38.000 de depuneri la ghiseu sau electronic de Formulare 600 pe vechea legislatie, daca nu ma insel.
Acesti oameni nu trebuie sa mai depuna aceste formulare. Doar daca ei considera ca sumele din aceste formulare sunt la fel cu estimarile pe care vor sa le faca pentru acest an... Daca vor sa faca o estimare sub aceste sume, atunci pot sa o faca.
Deci are un formular in care depune estimarea si are o plata pe final de an. Sa uitam cu totii de logica de pana acum. Este vorba despre un singur formular de depunere a acelei estimari si o singura plata, moment la care, daca sunt variatii fata de cea estimata initial, se face in mod automat si reglarea, si plata atunci.
Va fi, asadar, un singur formular si o singura plata la final de an si nu mai depun cei care au depus. Se merge pe estimare. Vor fi foarte multe lucruri normale, de bun simt in noua abordare", a explicat Teodorovici, joi seara, la Antena 3.
Ministrul Finantelor a precizat, totodata,... mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 08:01
Formularul 600 in baza caruia li se retin contributii sociale celor care obtin venituri din surse independente ar putea fi unificat cu Declaratia 200, potrivit ministrului propus al Finantelor, Eugen Teodorovici.
"In prima sedinta de Guvern vom avea acea Ordonanta de urgenta care va prelungi termenul de depunere (a Declaratiei 600 - n.r.), timp in care n-ar mai trebui sa fie depuse aceste formulare, iar analiza la Ministerul Finantelor Publice se va produce repede. O varianta este aceea de a unifica cele doua declaratii, 200 si 600", a spus Teodorovici luni.
Fostul ministrul al Finantelor Ionut Misa declarase ca persoanele care au platit contributii pentru veniturile estimate in Declaratia 600 si nu au realizat respectivele venituri ar trebui sa primeasca sumele inapoi, in urma unei regularizari.
De asemenea, in cazul in care persoana respectiva inceteaza pe parcursul anului contractul in urma caruia obtinea venituri suplimentare, aceasta ar trebui sa notifice organul fiscal cu privire la incetarea activitatii pentru a putea inceta si plata.
"Din acel moment nu mai are obligativitate. Anunta ca si-a incetat activitatea pe care o desfasura pana la acea data si la urmatoarele termene (pentru ca suma trebuie platita in patru rate - n. r.) nu mai are obligatia de plata. Este un alt aspect pe care am putea sa il luam in calcul, cel legat de regularizarea contributiilor pe care eu decid sa le declar pentru ca estimez ca voi avea un venit de 100.000 de lei (de exemplu... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 15:52
Ministrul Finantelor Publice a adus, marti, lamuriri suplimentare legate de salariul minim.
"Nu spunem, in acest moment, ca va fi o crestere sau ca nu va fi o crestere, ci spunem ca am inceput o analiza sa vedem eventualele etape in care ar putea creste salariul minim in 2016 si ce impact ar avea asupra sectorului privat, pentru ca poate fi un efect de reducere a competitivitatii firmelor romanesti, astfel incat acestea sa fie nevoite sa renunte la o parte din salariati sau sa-si reduca productia sau exporturile.
Ar putea indeparta investitorii in anumite sectoare de activitate, de asemenea ar putea avea un efect ascuns de migrare a fortei de munca din zona alba in zona gri sau neagra. Cresterea salariului minim ii poate afecta si pe noii intrati pe piata de munca, pe tineri, sau pe angajatii cu calificare redusa", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.
Creste salariul minim - care sunt efectele
In acest ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor, despre salariul minim: Nu spunem ca va fi o crestere sau ca nu va fi o crestere" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 14:34
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a discutat, joi, cu reprezentantii romanilor care au credite in franci elvetieni, despre o posibila solutie pentru cei care intampina greutati la plata ratelor, dupa ce moneda din Tara Cantoanelor s-a apreciat brusc la inceputul anului.
"Am discutat cu ministrul despre modificarea Legii Valcov, respectiv conversia in lei cu discount si garantii de stat, vom face niste propuneri de modificare pe textul initial, desi noi am trimis o varianta si in martie autoritatilor.
Pana luni vom trimite catre minister forma propusa de AURSF (Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare - n.red.) si GCCC (Grupului Clientilor cu Credite in CHF - n.red.), apoi ei il vor trimite bancilor si BNR, se vor face adnotari, iar dupa forma agreata in comun se va publica proiectul pe site-ul ministerului pana la finele lunii august, astfel incat sa intre in dezbatere in Parlament in septembrie", a declarat Andreea Cristoforidis, unul dintre reprezentantii... citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor, fata in fata cu datornicii in franci: Ce solutii s-au gasit" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 14:25