Statele Unite ale Americii incearca sa slabeasca Europa si "curata" in prezent piata Uniunii Europene pentru a putea face propriile livrari de gaze de sist, considera Serghei Glaziev, consilier al presedintelui rus Vladimir Putin, citat de agentia de presa Ria Novosti.
"Americanii au ca scop slabirea Uniunii Europene, provocarea falimentului intregului sistem de banci europene pentru anularea datoriilor pe care le au fata de Rusia si Europa. Ei doresc sa slabeasca Europa si sa curete piata europeana pentru livrarile lor de gaze de sist", a opinat Glaziev, in cadrul unei conferinte de presa marti.
Potrivit consilierului presedintelui rus, sanctiunile economice impotriva Rusiei, asupra carora insista SUA, vor slabi Europa si vor permite Statelor Unite sa impuna conditii dezavantajoase UE si sa o atraga intr-o uniune economica nefavorabila acesteia.
La sfarsitul lunii martie, presedintele american Barack Obama a declarat la Bruxelles ca SUA pot furniza gaze in cantitati care depasesc consumul Europei pentru a inlocui importurile de gaze ruse. La recenta reuniune a liderilor G7 a fost abordata posibilitatea importurilor de gaze de sist in UE din SUA, scrie agentia de presa mentionata.
Washingtonul va incepe sa furnizeze gaze de sist in Europa la sfarsitul anului 2015, dar aceasta implica investitii de mai multe miliarde de dolari, potrivit Ria Novosti.
"SUA ii incita pe premierul ucrainean Arseni Iateniuk si pe presedintele Petro Porosenko sa sisteze... mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 10:40
Explorarea gazelor de sist in Romania este obligatorie, pentru a avea o harta a resurselor care se gasesc in subsolul romanesc, a declarat, sambata, ministrul Economiei, Andrei Gerea, la Antena 3.
Intrebat daca extractia gazelor de sist va duce la scaderea pretului, ministrul a raspuns: "Gaz mai ieftin e posibil sa avem, pentru ca e vorba de un surplus cantitativ pe piata".
"Avem de castigat o concurenta pe o piata aproape monopolista, care nu ne asigura o variatie normala, concurentiala, a preturilor. Acum nu avem alta sursa pentru suplimentarea nevoilor noastre de gaz decat Gazprom. Odata cu prezenta unui alt furnizor pe piata romaneasca, in mod evident, preturile se vor duce in jos", a explicat seful de la Economie.
Gerea vizeaza o harta a subsolului romanesc
El a punctat faptul ca, in prezent, nici macar nu se cunoaste daca Romania dispune de astfel de zacaminte.
"Vorbim doar teorie in momentul de fata, pentru ca nu stim care este capacitatea acestor zacaminte, pentru ca nu a fost nici macar explorata. S-a incercat inceputul exploatarilor undeva in Vaslui si ati vazut ce taraboi a iesit. Suntem la debutul explorarilor, nu stim despre ce cantitate vorbim, de aceea nici nu stim ce se va intampla peste cinci ani, cand vom avea o harta completa", a aratat Gerea.
Ministrul a subliniat importanta existentei unei harti a resurselor din subsolul romanesc.
"Eu zic ca este obligatoriu sa exploram, pentru ca este obligatoriu sa avem o imagine clara a... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 07:13
Ministrul Mediului, doamna Rovana Plumb, a sustinut zilele trecute ca explorarea gazelor de sist in Romania nu prezinta niciun risc pentru ca aceasta se face ca si in cazul explorarii gazelor conventionale, si nu prin fracturare hidraulica, si a precizat ca a dat aviz de mediu pentru explorarea in zona Dobrogea.
Prin aceasta declaratie, doamna ministru se pozitioneaza diametral opus fata de ceea ce sustinea doar cu cateva luni in urma, in perioada campaniei electorale.
Atunci, in contextul unei largi opozitii populare impotriva inceperii exporarilor, USL a promis ca daca va prelua guvernarea va interzice orice activitate in acest domeniu.
Oricum, prin decizia de incepere a explorarilor, actuala guvernare isi pierde din credibilitate dar este interesant de stiut daca in cele cateva luni care au trecut de la alegeri s-a beneficiat de informatii noi si studii aprofundate care sa schimbe radical pozitia ministerului sau, pur si simplu," la razboi ca la razboi", adica la alegeri poti sa spui vrute si nevrute caci orice mijloc populist este bine venit daca iti aduce voturi.
Explorarea este al fel de riscanta ca exploatarea
Ultimii ani se remarca in intrega lume printr-o atentie sporita acordata gazelor de sist. Doua au fost motivele. Primul este economic : exploatarile din Statele Unite ale Americii au pierdut din profitabilitate datorita fluctuatiilor negative ale pretului pe piata mondiala si a obligativitatii investitiilor in conducte si statii de... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 09:42