Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au convenit marti un plan prin care bancile pot fi obligate sa isi majoreze capitalul, acord care permite Marii Britanii sa aplice o politica proprie, mai stricta, in domeniu.
Reprezentantul Marii Britanii, George Osborne, a declarat ca a obtinut asigurari din partea omologilor sai ca tara sa va putea obliga marile bancile de retail sa detina un capital mai mare decat standardul international minim.
Aceasta concesie a rezolvat blocajul de acum doua saptamani, cand dupa 16 ore de discutii ministrii au ramas divizati daca tarile care vor sa impuna un nivel mai ridicat de capital trebuie sa ceara sau nu permisiunea autoritatilor europene.
"Suntem fericiti ca exista un acord politic. Mai raman de discutat schimbari de ordin tehnic", a spus Osborne.
Guvernele si parlamentarii statelor UE au termen pana in ianuarie pentru a aplica noile reguli bancare stabilite de Comitetul international Basel, dupa prabusirea in 2008 a bancii americane Lehman Brothers.
Masurile, cunoscute sub numele Basel III, vor mari de peste trei ori capitalul de baza pe care trebuie sa il detina bancile, la 7% din activele ponderate in functie de risc.
Ministrii de Finante au convenit marti cum trebuie sa fie majorat necesarul de capital pentru activitatile bancare in interiorul UE. Anterior, ministrii au stabilit un protocol privind provizioane mai mari pentru pierderi, in activitatile din Uniune si din afara acesteia.
Statele vor putea cere... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 21:02
Liderii Uniunii Europene au o agenda incarcata in urmatoarea perioada, fiecare zi fiind marcata de cate un eveniment sau o intalnire importanta. Saptamana incepe cu pachetul de ajutor financiar pentru Grecia si se incheie cu analiza situatiei in care se afla ACTA acum.
Luni, 12 martie
Ministrii de finante din zona euro se vor intalni luni pentru a da unda verde celui de-al doilea pachet de ajutor pentru Grecia, in urma succesului inregistrat, vineri, de statul elen privind restructurarea datoriilor, scrie EU Observer.
Ministrii vor ajunge la un acord cu privire la pachetul dupa ce parlamentul grec va aproba cele 38 de masuri de austeritate si va pregati o agenda complexa, in limba engleza. Tot atunci, acestia urmeaza sa aprobe si o transa de 5 miliarde de euro, ramasa de la pachetul de ajutorare stabilit in 2010.
Fondul Monetar International, care a amanat o treime din cele 106 miliarde de euro din fondul stabilit acum doi ani, urmeaza sa contribuie cu doar 3 miliarde de euro, desi autoritatile au facut apel la "contributii considerabile".
In conditiile in care agentia de rating Fitch a declarat Grecia oficial in "faliment selectiv", investitorii raman sceptici la posibilitatea de realizare a acestui plan, cu toate ca a existat un grad inalt de participare la restructurarea datoriilor, care a avut loc vineri.
Majoritatea banilor primiti odata cu cel de-al doilea fond de salvare se vor indrepta catre reducerea datoriei externe a Greciei, si nu spre... mai mult
Sambata, 10 Martie 2012, ora 16:20
Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a anuntat vineri anularea reuniunii ministrilor de Finante din zona euro care urma sa aiba loc luni, la Bruxelles, pentru discutarea situatiei Greciei.
"Nu va avea loc luni o reuniune a Eurogroup. Intalnirea ar putea fi programata mai tarziu, in cursul saptamanii", a afirmat Juncker intr-un comunicat.
O sursa apropiata Eurogroup a declarat anterior pentru AFP ca reuniunea de luni nu va avea loc, ceea ce lasa sa se inteleaga ca negocierile dintre autoritatile de la Atena cu creditorii privati pentru reducerea datoriilor risca sa nu se finalizeze in weekend.
Ministrul elen de Finante, Evangelos Venizelos, declarase, la televiziunea publica Net, ca negocierile cu troika formata din FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana vor fi incheiate pana duminica seara, inainte de reuniunea Eurogroup de luni. mai mult
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 10:58
Ministrii Finantelor din zona euro au convenit luni asupra principalelor optiuni prin care ar putea consolida resursele financiare ale fondului de stabilitate destinat sprijinirii tarilor cu probleme, la 1.000 miliarde euro, si doresc implementarea masurii in decembrie, transmite Reuters.
Oficialii reuniti luni in sedinta Eurogroup au convenit si au prezentat cele doua directii principale pe care se va incerca extinderea si consolidarea Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, cunoscuta ca FESF, si urmeaza sa consulte pietele financiare si agentiile de rating privind detaliile planului.
"Intentionam sa finalizam lucrarile privind detaliile operationale ale celor doua optiuni pana la sfarsitul lunii noiembrie, sub forma unor indrumari care vor fi aprobate de Eurogroup astfel incat implementarea sa aiba loc in decembrie", a declarat intr-o conferinta de presa presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
Presiunile de pe pietele europene s-au intensificat luni odata cu cresterea costurilor de imprumut ale Italiei la maxime ale ultimilor 14 ani, aproape de niveluri considerate nesustenabile, din cauza temerilor ca guvernul de la Roma nu este suficient de stabil pentru a face ordine in finantele publice. Randamentul obligatiunilor de stat italiene de referinta, cu maturitatea la 10 ani, a crescut luni cu 0,3 puncte procentuale, la 6,68%, aproape de pragul de 7% la care multi economisti considera ca datoria ar deveni nesustenabila si tara ar trebui sa ceara... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 11:41
Liderii europeni analizeaza introducerea unui program de garantii pentru a sustine bancile si pentru a facilita accesul institutiilor de credit la finantare, potrivit unui document pregatit de ministrii de Finante pentru summitul sefilor de state si guverne din UE.
Bancile europene au dificultati in a se imprumuta, ca urmare a ingrijorarilor, mai ales pe pietele monetare din SUA, referitoare la impactul unei intrari a Greciei in incetare de plati. Capitalizarea bancilor europene a scazut cu aproximativ o treime incepand din luna iulie, inforeaza Reuters.
Propunerea, care prevede si noi reglementari privind capitalul bancilor, prezinta trei posibile variante pentru a ajuta bancile europene prin garantarea imprumuturilor pe termen mediu si lung de pe piata interbancara.
Primul scenariu vizeaza reintroducerea unor programe de suport nationale, similare celor folosite de guverne in urma crizei bancare declansate de falimentul Lehman Brothers.
Al doilea prevede "agregarea garantiilor nationale" sub coordonarea organismului european de supraveghere bancara.
Varianta a treia ar fi "o agregare mai structurata a modelului garantiilor", in fapt o concentrare a tuturor programelor nationale de sprijin intr-o facilitate europeana.
Potrivit documentului obtinut de Reuters, o astfel de propunere ar putea fi realizata prin "adunarea anumitor resurse intr-un vehicul comun, in timp ce partea cea mai mare a cheltuielilor revine statelor".
Banca Europeana pentru Investitii "si-a... mai mult
Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 18:29
Ministrii de Finante din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu au reusit, sambata, sa prezinte vreo idee noua de combatere a crizei datoriilor din zona euro, multumindu-se sa accepte unele propuneri, sa respinga altele si sa constate progresele masurilor convenite deja.Sefii ministerelor de profil si guvernatorii bancilor centrale ai tarilor din zona euro s-au intalnit vineri in Polonia, iar sambata a avut loc reuniunea reprezentantilor din UE, pentru a discuta despre incetinirea cresterii economice si progresele realizate in consolidarea mijloacelor de protectie fata de criza datoriilor suverane.
Intr-o vizita fara precedent la discutiile neoficiale ale liderilor financiari ai UE, secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a facut apel la unitate si a cerut Germaniei sa suplimenteze sprijinul pentru zona euro.
Dar apelul la actiune adresat de Geithner tarilor care isi permit sa faca acest lucru a fost respins, intrucat liderii europeni cred ca increderea pietelor si sustenabiltatea finantelor publice, cu alte cuvinte consolidarea acestora, sunt mai importante decat cheltuielile pentru dezvoltare.
"Consolidarea fiscala ramane prioritatea zonei euro", a declarat luxemburghezul Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, care reuneste ministrii de Finante din zona euro. Ministrul de Finante din Grecia, Evangelos Venizelos, a respins sambata discutiile ca tara sa se indreapta spre faliment.
"Comentariile si analizele despre defaultul (incetare de plati) sau... mai mult
Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 14:40
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana (UE) au aprobat principiile unui sistem permanent pentru rezolvarea crizelor din Europa, denumit Mecanismul European de Stabilitate, in care investitorii ar putea contribui gradual la acoperirea costurilor unei eventuale intrari in incapacitate de plata, informeaza Mediafax.Mecanismul se bazeaza pe propunerile Germaniei si Frantei, iar prin el detinatorii de obligatiuni si alte astfel de titluri de valoare ar putea fi determinati, din 2013, sa imparta povara restructurarii datoriilor suverane ale unui stat din zona euro, a declarat comisarul european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, citat de Reuters.
Participarea investitorilor la restructurarea datoriilor nu va face obiectul unor proceduri automate, ci va urma unei evaluari de la caz la caz, a precizat el.
Fondul Monetar International (FMI) favorizeaza o practica numita "Clauza actiunii colective" (Collective Action Clause - n.r.) in cazul obligatiunilor suverane, care permite majoritatii unor detinatori de titluri sa impuna restructurarea datoriilor altora. Aceasta procedura se va aplica obligatiunilor suverane din zona euro incepand cu 2013, a spus Rehn.
Ministrii de Finante au aprobat, de asemenea, un program de salvare de 85 de miliarde de euro pentru Irlanda.
Asistenta financiara externa va ajuta Dublinul sa acopere datoriile bancilor si deficitul bugetar urias.
Circa 35 de miliarde de euro vor fi utilizate pentru restructurarea institutiilor de credit.
Irlanda va... mai mult
Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 11:26
Ministrii de finante din statele membre au respins, la ECOFIN, cresterea cheltuielilor administrative, dupa ce in multe state a fost necesara adoptarea de masuri de reducere a salariilor si pensiilor in sectorul bugetar, se arata intr-un comunicat de presa citat de NewsIn.La reuniunea Consiliului ECOFIN, Comisia a prezentat draftul de buget comunitar pentru anul 2011.
"Este primul buget elaborat in conformitate cu Tratatul de la Lisabona, conform caruia Consiliul UE si Parlamentul detin competente egale in ceea ce priveste adoptarea bugetului, iar procedura este mult mai rapida, avand in vedere ca acum exista o singura lectura in Consiliu si Parlamentul European", se mentioneaza in comunicat.
Bugetul final va fi adoptat de catre Parlament in noiembrie.
Proiectul de buget propune un nivel al creditelor de angajament de 142,6 miliarde euro, in crestere cu 2,2% fata de 2010, iar creditele de plata estimate se ridica la 130,1 miliarde euro, in crestere cu 5,9%.
"In acest context, un numar mare de state membre au reprosat Comisiei cresterea nivelului bugetului, avand in vedere ca toate statele UE se confrunta cu situatii bugetare dificile.
In mod special, statele membre au atras atentia ca nu sunt de acord cu cresterea cheltuielilor administrative, avand in vedere faptul ca, in multe tari, a fost necesara adoptarea de masuri de reducere a salariilor in sectorul bugetar si chiar si a pensiilor", se arata in comunicat.
Romania a fost reprezentata la reuniunea ECOFIN de catre... mai mult
Miercuri, 19 Mai 2010, ora 09:32
Ministrii de finante din Uniunea Europeana s-au intalnit vineri la Madrid, pentru a discuta modul in care ar putea fi diminuate deficitele bugetare, in contextul in care Grecia se apropie de momentul in care va fi nevoita sa apeleze la ajutoarele europene, relateaza Bloomberg.Premierul grec, George Papandreou, a solicitat joi o intalnire cu Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI), care au convenit sa ofere Greciei ajutoare de 45 miliarde euro. Discutiile vor incepe la Atena pe 19 aprilie."Este vorba despre pregatirea unui program comun de finantare, in cazul in care va fi necesar si solicitat" de catre Grecia, a declarat vineri comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn.Guvernele din zona euro incearca sa previna intrarea Greciei in incapacitate de plata si au oferit doua treimi din pachetul de ajutoare, pentru a sustine Grecia si pentru a proteja moneda unica.Grecia trebuie sa faca rost de 11,6 miliarde euro pana la finalul lunii mai, iar Papandreou a spus ca actualele dobanzi percepute in piata nu sunt sustenabile."Grecia va ramane in recesiune pentru mai multi ani, ceea ce va face ca tintele de reducere a deficitului sa fie foarte greu de atins", a declarat Jonathan Loynes, economist in cadrul Capital Economics Ltd. "Nu ar fi surprinzator ca Grecia sa aiba nevoie de mai mult de 45 miliarde euro".Cererea guvernului elen a venit dupa ce randamentele titlurilor de stat pe 10 ani au crescut joi la 7,319%, peste... mai mult
Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 13:45