Premierul Victor Ponta a anuntat, duminica seara, structura si componenta noului Executiv, pentru care cere, luni, votul Parlamentului. Insa pana sa primeasca unda verde de la alesi, ministrii propusi vor trebui sa treaca prin audierile comisiilor parlamentare.
Noul Guvern Ponta 4 este unul mult mai suplu. Numeroase ministere au fost comasate, iar numarul de vicepremieri a fost redus de la trei la unul, pozitie care ii revine lui Gabriel Oprea, seful UNPR.
Din formula guvernamentala au disparut ministrii UDMR, formatiune care a decis retragerea de la guvernare, si au aparut reprezentantii PLR, condusi de Calin Popescu Tariceanu, partid neinregistrat oficial.
16:14 - La comisia Romanilor din Strainatate a fost demarata o ancheta pentru ca nu e clar cati parlamentari erau in sala. Se pare ca de la vot ar fi lipsit cativa social-democrati, adica exact oamenii care pe care Ponta se baza ca Anghel sa primeasca aviz pozitiv fara probleme, informeaza Digi 24.
16:13 - Social-democratii sustin, insa, ca "este o atentionare la adresa ministrului Anghel" si ca votul care conteaza este obtinut in Parlament, nu in comisii.
16:00 - Eugen Tomac i-a cerut premierului Victor Ponta sa vina cu o noua propunere, pentru ca acum a trimis un "ministru total nepregatit" si sa continue cu aceeasi propunere ar insemna "o sfidare fara margini".
15:54 - Ultimul ministru propus de Ponta pentru portofoliul Relatiei cu Romanii de Pretutindeni, Adrian Anghel (PSD), a starnit polemici... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 13:45
Coalitia de guvernare a stabilit, duminica, structura si componenta noului Executiv, care a fost anuntat de Victor Ponta, pe Facebook.
Premierul va cere luni votul Parlamentului pentru noul Cabinet.
Noul Executiv are o formula restransa, in care se gasesc doar ministri plini, fara delegati. PC, PLR si UNPR au primit cate doua portofolii. In plus, in Cabinetul Ponta 4 exista o singura functie de vicepremier, care i-a revenit lui Gabriel Oprea.
Sedinta CExN a fost una tensionata. Victor Ponta i-a amenintat pe parlamentarii PSD, carora le-a transmis ca cine nu voteaza noul Guvern va fi exclus din partid. In plus, deputatul Miron Mitrea si-a anuntat demisia din partid si retragerea din politica.
Mai mult, Ioan Cindrea, presedintele CJ Sibiu, a demisionat din toate functiile de conducere detinute in PSD, in timp ce Titu Bojin va pleca de la sefia CJ Timis, din cauza problemelor pe care cei doi le au cu justitia.
...citeste mai departe despre "Guvernul Ponta 4: Dragnea ar putea pierde functia de vicepremier, Oprea nu LIVE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Decembrie 2014, ora 17:06
Hotararea privind modificarea structurii si compozitiei politice a Guvernului a fost adoptata marti de plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului cu 346 voturi pentru si 191 impotriva.
In favoarea noului Guvern au votat PSD, UNPR, PC, UDMR si grupul minoritatilor nationale, iar impotriva s-au pronuntat PNL, PDL si PP-DD.
Premierul Victor Ponta le-a multumit, in plenul Parlamentului, liberalilor pentru participarea la guvernare. El a precizat ca Guvernul va continua programul de guvernare aprobat in 21 decembrie 2012 si le-a multumit reprezentantilor UDMR care au anuntat "foarte clar" ca se alatura si sprijina acest program.
La randul sau, Marko Bela, liderul grupului parlamentar UDMR din Senat, a spus ca formatiunea din care face parte, prin participarea la guvernare, ofera un echilibru atat pe plan intern, cat si extern.
"De ce sa nu credem ca avand o colaborare cu partide de stanga sau de dreapta am putut contribui la democratizarea tarii noastre si am impiedicat orice deviere de la drumul ales. Eu nu m-am bucurat ca s-a destramat coalitia USL, dar in interesul tarii, al maghiarilor din Romania, in interesul romanilor din Ucraina, al romanilor de dincolo de granitele tarii, avem nevoie de un Guvern stabil, nu maine, poimaine, ci astazi. De aceea UDMR va vota noua structura a Guvernului Ponta", a precizat Marko Bela.
Pambuccian: Deputatii grupului minoritatilor vor vota Guvernul in noua formula
Liderul grupului minoritatilor nationale din Camera... mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 08:46
Situatia privind componenta, programul si structura noului Guvern raman incerte, dupa un weekend plin de declaratii ale noilor tabere politice. In opozitia noii puteri de guvernare s-a pozitionat chiar seful statului, Traian Basescu, care sustine necesitatea demisiei lui Victor Ponta pentru formarea noului Guvern.
Duminica dimineata, presedintele Basescu a introdus pe agenda publica doua subiecte importante legate de formarea noului Guvern, prin declaratiile facute, in contextul evolutiilor din Ucraina, a transmis Mediafax.
El a mai spus ca nu il va desemna pe presedintele PSD in fruntea noului Cabinet. El a precizat si ca va ataca la CC o eventuala hotarare a Parlamentului privind investirea unui nou Guvern, cu un nou program, condus tot de Victor Ponta fara ca acesta sa fi fost desemnat din nou.
De asemenea, el a mentionat ca se teme de existenta unui protocol secret Ponta-UDMR, care sa functioneze in spatele programului de guvernare asumat in Parlament. "Acum se modifica programul de guvernare, pentru ca UDMR va cere sa fie introdusa in programul de guvernare Legea minoritatilor, va avea probleme cu insemnele locale si dreptul de arborare a steagurilor minoritatilor, va vrea utilizarea limbii materne in sanatate si in institutiile centrale, uitand ca orice cetatean roman indiferent de etnie trebuie sa cunoasca limba nationala, va cere modificari la Legea referendumului in asa fel incat comunitatile locale sa poata declansa referendumuri care sa fie valide....e... mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 09:10
Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca deficitul si evaziunea au crescut in primele opt luni ale anului, potrivit datelor statistice publicate de Ministerul Finantelor, ceea ce arata ca Guvernul Ponta a esuat in relansarea economiei.
"Potrivit datelor statistice publicate de ministerul Finantelor, cresterea deficitului pe opt luni a fost cu 11,4% iar cresterea evaziunii cu 14% fata de anul anterior. Evaziunea a ajuns sa conteze cat bugetele Educatiei si Sanatatii la un loc. In opinia noastra acesta este cel mai important si mai grav esec inregistrat de Guvern, esecul relansarii economiei nationale, cu perspective de faliment pentru cat mai multe IMM-uri si disparitia unor locuri de munca", a spus Predoiu.
El a prezentat, duminica, un bilant al esecurilor si erorilor Guvernului Ponta si USL, pe baza analizei facute de ministrii din Guvernul alternativa al PDL.
Predoiu a spus ca primul esec inregistrat in aceasta saptamana este legat de aderarea la Spatiul Schengen si a aratat ca autoritatile romane nu pot blama la infinit terte parti fara sa-si faca propriile teme in ce privinta aderarii la Schengen.
Al doilea esec constituie, potrivit lui Predoiu, amanarea pentru 2014 a introducerii manualelor digitale, masura fiind anuntata de ministrul Remus Pricopie pentru aceasta toamna.
Promovarea unui Cod Rutier "superficial", care nu tine cont de realitati, contituie al treilea esec, in timp ce trimiterea, de... mai mult
Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 15:35
Anul 2013 se anunta a fi un an dificil pentru Guvernul Ponta, cel putin din punct de vedere economic.
Pe langa provocarile unui mandat in conditii de criza si austeritate, executivul trebuie sa indeplineasca o serie de promisiuni facute in campanie, cum ar fi absorbtia fondurilor europene pana la un nivel de 50%, privatizarea companiilor de stat sau redresarea financiara a companiei Hidroelectrica.
Absorbtia fondurilor europene de 50% in acest an pare o utopie, avand in vedere ca pana acum nu s-au absorbit nici macar 10% din sumele puse la dispozitie de Uniunea Europeana.
Anul trecut, Romania a luat de la UE doar 1,867 milioane de euro, aproape jumatate din tinta de 20% anuntata de fostul ministru al Fondurilor Europene, Leonard Orban. Acum, Eugen Teodorovici, cel care l-a inlocuit pe Orban, sustine ca pana la finalul acestui an va absorbi 50% din banii pusi la dispozitie de UE.
Tinta ministrului Fondurilor Europene: Absorbtie de 50% pana la sfarsitul lui 2013
O alta provocare cel putin la fel de dificila este scoaterea din insolventa a Hidroelectrica. Insusi premierul Ponta dadea asigurari, in luna noiembrie, ca iesirea din insolventa se afla in fata finala a procedurilor si ca "va iesi din insolventa curatata de acele contracte bilaterale care au adus-o in faliment sau aproape de faliment, care au dus-o pe pierdere", declara Ponta.
Guvernul s-a angajat in fata FMI ca va publica prospectul de vanzare pe bursa a 10% din actiunile Hidroelectrica in... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 07:10
Sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor in care va fi acordat votul de investitura Guvernului condus de Victor Ponta a inceput vineri, in noua sala a Legislativului dedicata plenului reunit.
Premierul desemnat Victor Ponta le va prezenta parlamentarilor lista ministrilor si programul de guvernare.
Pentru a fi investit de Parlament, noul Cabinet trebuie sa intruneasca voturile majoritatii deputatilor si senatorilor, adica 294.
In sala sunt prezenti, vineri, 402 parlamentari, potrivit presedintelui de sedinta, social-democratul Valeriu Zgonea.
Ministrii propusi pentru noul Guvern au fost audiati vineri de comisiile parlamentare, toti primind aviz favorabil din partea acestora. mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 16:22
Noul Guvern, pe care il va conduce premierul Victor Ponta, va avea 22 de ministere si trei ministri delegati, fata de 16 ministere, cate sunt in prezent in actualul guvern.
Forma finala a noului Guvern va fi prezentata miercuri, la ora 12.00.
Victor Ponta: Miercuri, la 12.00, avem forma finala a noului Guvern
Structura viitorului Cabinet si nominalizarile pe portofolii negociate pana acum, conform unor surse din USL, arata astfel:
Vicepremieri
- Gabriel Oprea - fara portofoliu (coordoneaza Apararea si Internele)
- Liviu Dragnea - portofoliul Administratiei si Dezvoltarii Regionale
- Daniel Chitoiu - portofoliul Finantelor
Alianta de Centru-Stanga (PSD si UNPR) va avea 11 ministere
- Buget - Liviu Voinea
- Aparare - Mircea Dusa
- Externe - Titus Corlatean
- Energie - Iulian Iancu
- Comunicatii - Dan Nica
- Administratie si Dezvoltare Regionala - Liviu Dragnea
- Industrie si Comert
- Fonduri Europene - Eugen Teodorovici
- Educatie - Ecaterina Andronescu
- Mediu - Rovana Plumb
- Ministru coordonator pentru proiecte de infrastructura (in SGG) - Dan Sova
Alianta de Centru-Dreapta (PNL si PC) va avea 11 ministere
- Finante - Daniel Chitoiu
- Sanatate - Eugen Nicolaescu
- Cultura
- Agricultura - Daniel Constantin
- Transporturi - Relu Fenechiu
- Interne - Radu Stroe
- Munca - Mariana Campeanu
- Paduri si Ape
- IMM - Maria Grapini
- Turism si Mediu de Afaceri
- Justitie - Mona Pivniceru... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 09:43
Victor Ponta, noul premier desemnat de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, luni, ca va anunta ministrii noului cabinet pana joi, la pranz si ca sambata va avea loc prima sedinta de Guvern.
"Miercuri seara se pot alege structurile noului Parlament, joi la pranz sunt pregatit cu structura Guvernului si pot fi audiati ministii", a declarat Victor Ponta.
El a spus ca vineri dimineata Parlamentul va putea vota componenta noului guvern, astfel incat "sambata avem prima sedinta de guvern".
Victor Ponta a confirmat, inca o data, ca USL este in discutii cu UDMR pentru cooptarea in noul Guvern.
"Voi avea discutii cu toate fortele politice din Romania si cu cei care nu sunt reprezentati in Parlament", a afirma Victor Ponta.
Luni dimineata, presedintele Romaniei a semnat decretul pentru desemnarea candidatului la functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, nominalizat fiind Victor. mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 14:22