Premierul Victor Ponta a anuntat, duminica seara, structura si componenta noului Executiv, pentru care cere, luni, votul Parlamentului. Insa pana sa primeasca unda verde de la alesi, ministrii propusi vor trebui sa treaca prin audierile comisiilor parlamentare.
Noul Guvern Ponta 4 este unul mult mai suplu. Numeroase ministere au fost comasate, iar numarul de vicepremieri a fost redus de la trei la unul, pozitie care ii revine lui Gabriel Oprea, seful UNPR.
Din formula guvernamentala au disparut ministrii UDMR, formatiune care a decis retragerea de la guvernare, si au aparut reprezentantii PLR, condusi de Calin Popescu Tariceanu, partid neinregistrat oficial.
16:14 - La comisia Romanilor din Strainatate a fost demarata o ancheta pentru ca nu e clar cati parlamentari erau in sala. Se pare ca de la vot ar fi lipsit cativa social-democrati, adica exact oamenii care pe care Ponta se baza ca Anghel sa primeasca aviz pozitiv fara probleme, informeaza Digi 24.
16:13 - Social-democratii sustin, insa, ca "este o atentionare la adresa ministrului Anghel" si ca votul care conteaza este obtinut in Parlament, nu in comisii.
16:00 - Eugen Tomac i-a cerut premierului Victor Ponta sa vina cu o noua propunere, pentru ca acum a trimis un "ministru total nepregatit" si sa continue cu aceeasi propunere ar insemna "o sfidare fara margini".
15:54 - Ultimul ministru propus de Ponta pentru portofoliul Relatiei cu Romanii de Pretutindeni, Adrian Anghel (PSD), a starnit polemici... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 13:45
Coalitia de guvernare a stabilit, duminica, structura si componenta noului Executiv, care a fost anuntat de Victor Ponta, pe Facebook.
Premierul va cere luni votul Parlamentului pentru noul Cabinet.
Noul Executiv are o formula restransa, in care se gasesc doar ministri plini, fara delegati. PC, PLR si UNPR au primit cate doua portofolii. In plus, in Cabinetul Ponta 4 exista o singura functie de vicepremier, care i-a revenit lui Gabriel Oprea.
Sedinta CExN a fost una tensionata. Victor Ponta i-a amenintat pe parlamentarii PSD, carora le-a transmis ca cine nu voteaza noul Guvern va fi exclus din partid. In plus, deputatul Miron Mitrea si-a anuntat demisia din partid si retragerea din politica.
Mai mult, Ioan Cindrea, presedintele CJ Sibiu, a demisionat din toate functiile de conducere detinute in PSD, in timp ce Titu Bojin va pleca de la sefia CJ Timis, din cauza problemelor pe care cei doi le au cu justitia.
...citeste mai departe despre "Guvernul Ponta 4: Dragnea ar putea pierde functia de vicepremier, Oprea nu LIVE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Decembrie 2014, ora 17:06
Premierul Victor Ponta a negat marti zvonurile privind o remaniere guvernamentala, subliniind ca in cazul in care are nemultumiri fata de un membru al Cabinetului, nu se exprima in public.
"Astea-s niste stiri bombe (...). Eu ma amuz cand vad ca un post de televiziune se apuca si da, asa (...), pe cine cred ei ca o sa remaniez eu, dupa care toata lumea se ia dupa ei. Nu, n-am vorbit de nicio remaniere. Nu vreau sa remaniez pe nimeni. Mie nu mi se pare ca este o chestie cu care te joci asa, seara, pe la televizor.
Fiecare ministru are, din punctul meu de vedere, niste atributii, niste obiective concrete de indeplinit. Eu nu schimb ministri ca nu am dormit bine noaptea sau nu m-am odihnit in vacanta de Paste. (...) Este pur si simplu o poveste", a afirmat Ponta intr-o interventie telefonica la Romania TV.
El a adaugat ca daca s-ar pune problema unei remanieri, acest lucru ar fi discutat in primul rand in coalitie.
"Nu m-ati auzit niciodata exprimandu-mi in public vreo critica sau vreo suparare la adresa unui ministru. In particular o fac foarte des, de cate ori am un repros de facut, o nemultumire, sigur ca o fac, dar niciodata in public. Asa incat nu o sa ma auziti nici de acum incolo spunand care ministru imi place mai mult sau mai putin.
Fiecare are o fisa a postului, are niste obiective concrete si daca va fi la un moment dat vreunul dintre ei, dintr-un motiv sau altul, de remaniat, voi discuta in primul rand in coalitie, dupa care ii propun... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 10:08
Sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor in care va fi acordat votul de investitura Guvernului condus de Victor Ponta a inceput vineri, in noua sala a Legislativului dedicata plenului reunit.
Premierul desemnat Victor Ponta le va prezenta parlamentarilor lista ministrilor si programul de guvernare.
Pentru a fi investit de Parlament, noul Cabinet trebuie sa intruneasca voturile majoritatii deputatilor si senatorilor, adica 294.
In sala sunt prezenti, vineri, 402 parlamentari, potrivit presedintelui de sedinta, social-democratul Valeriu Zgonea.
Ministrii propusi pentru noul Guvern au fost audiati vineri de comisiile parlamentare, toti primind aviz favorabil din partea acestora. mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 16:22
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca dupa sedinta de plen a Camerei in cazul Stan, se vor reuni Birourile Permanente si vor stabili audierile ministrilor, iar dupa audieri, in jurul orelor 15:00-16:00, va avea loc plenul Parlamentului.
Birourile Permanente reunite au decis ca audierile ministrilor propusi in comisiile parlamentare sa inceapa la ora 12.30, iar ora 14.00 sa fie plenul reunit pentru investirea Guvernului.
Maria Grapini, avizata de comisiile parlamentare pentru portofoliul IMM-urilor
Maria Grapini a primit avizul comisiilor parlamentare pentru a prelua conducerea Ministerului pentru IMM, Mediul de afaceri si Turism.
Ea a primit avizul Comisiei pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare, al Comisiei pentru Industrii si Servicii de la Camera Deputatilor si cel al Comisiei Econonomice, Industrii si Servicii si al Comisiei pentru privatizare si Administrarea Mediului de Afaceri de la Senat.
Vosganian, aviz favorabil pentru Ministerul Economiei
Varujan Vosganian a primit aviz favorabil pentru preluarea functiei de ministru al Economiei, cu 57 de voturi "pentru", 11 "impotriva" si o abtinere, din partea comisiilor de specialitate reunite din Senat si Camera Deputatilor.
Vosganian a mai ocupat functia de ministru in zona economica in Guvernul Tariceanu. Din decembrie 2006 si pana in aprilie 2007, el a detinut portofoliul Economiei si Comertului, iar in urma restructurarii guvernamentale din 2007 a condus Ministerul Economiei si... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 14:00
In structura Guvernului anuntata de Ponta, miercuri, a aparut o schimbare de ultim moment. Trei ministri vor deveni delegati si nu vor mai avea portofolii.
Constantin Nita de la Energie, Lucia Varga de la Ape si Paduri si Maria Grapini de la IMM-uri au devenit ministri delegati si nu vor mai avea portofolii pline, anunta RTV.
In urma acestei schimbari, vor fi noua ministri delegati si 17 ministere depline. mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:33
Premierul Victor Ponta a prezentat, miercuri, lista propunerilor de ministri cu care se va prezenta in fata Parlamentului, pentru a obtine votul de investitura. O lista lunga cu multe nume vechi, cu nume noi si cu nume controversate.
Guvernul este structurat in 20 de ministere, plus sase ministri delegati, in corespondenta cu structura Comisiei Europene, potrivit lui Ponta. Iata cine sunt oamenii in mainile carora sta economia Romaniei:
Ministerul de Finante - Daniel Chitoiu
Daniel Chitoiu, in varsta de 45 de ani, este actualul ministru al Economiei si Mediului de Afaceri. Chitoiu a condus Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in perioada Guvernului Tariceanu si a fost unul din coautorii Programului de Guvernare al Aliantei DA pentru alegerile prezidentiale din 2004, care a impus cota unica de impozitare de 16%.
Stafeta ministerului va fi predata de Florin Georgescu, mana dreapta a guvernatorului BNR, care timp de sase luni, cat a stat la conducerea ministerului, si-a demonstrat din plin competentele economice.
"Domnul Florin Georgescu nu e de inlocuit. Este un unicat, este o persoana extrem de bine pregatita, cu talent de fiscalist, iar plecarea lui nu poate fi inlocuita de nimeni. Mihai Tanasescu l-ar fi putut inlocui, dar si el e in alta parte. Cat a fost ministru de Finante, a realizat un lucru pe care putini l-ar fi putut realiza: a mentinut un echilibru bugetar aproape fara bani. A fost omul care a reusit sa il controleze pe domnul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 14:45
Forma finala a noului Guvern va fi prezentata miercuri, la ora 12.00, noua structura urmand sa includa mai multe ministere decat in prezent, cu ministerele Economiei si Finantelor impartite in mai multe institutii si un ministru-coordonator pentru proiecte de infrastructura,a anuntat premierul Ponta
El a precizat, la RTV, ca acest ministru-coordonator va fi responsabil pentru proiectele de infrastructura de importanta nationala strategica si va lucra in cadrul Secretariatului General al Guvernului, in subordinea directa a prim-ministrului, pentru a asigura legatura directa intre institutii si ministerele avizatoare, fara sa existe un minister propriu-zis in acest sens.
Ulterior, la Realitatea TV, premierul a afirmat ca este posibil ca acest post de ministru-coordonator sa fie ocupat de Dan Sova, actual ministru pentru Relatia cu Parlamentul.
Premierul a asigurat din nou ca noua configuratie a Guvernului nu va presupune cresterea numarului de personal si de buget in structurile centrale. mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 08:28
Premierul Victor Ponta a propus mai multe nume pentru o serie de functii din Guvern, in contextul in care Ioan Rus si Victor Paul Dobre si-au inaintat demisiile in cursul diminetii de luni.
In locul lui Ioan Rus, ca sef al Ministerului Afacerilor Interne, Victor Ponta l-a propus pe Mircea Dusa, care ocupa in acest moment postul de ministru pentru Relatia cu Parlamentul.
Locul lui Dusa, ca ministru pentru Relatia cu Parlamentul, va fi luat de Dan Sova.
Victor Ponta l-a propus pe Radu Store pentru pozitia de ministru delegat pentru Administratie, iar in postul de ministru al Afacerilor Externe a fost propus Titus Corlatean.
La ministerul Justiei, Victor Ponta a propus-o pe Mona Pivniceru, membra in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Primul ministru a precizat ca presedintele interimar, Crin Antonescu, a acceptat deja aceste propuneri.
Citeste si:
- Ioan Rus, ministrul de Interne, a demisionat;
- Victor Paul Dobre si-a dat demisia din functia de ministru delegat pentru Administratie mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 13:27