Ministerul Economiei Claudiu Năsui a anunțat marți, 24 august, că urmează să lucreze la o Ordonanță de Urgență prin care să desființeze administratorii speciali care ar trebui să pregătească pentru privatizare companiilor de stat.
"La Ministerul Economiei reforma companii lor de stat continuă. Astăzi punem pe circuitul de avizare o Ordonanţă de Urgenţă prin care desfiinţăm sinecurile administratorilor "speciali" pentru privatizare din companiile de stat. Ce sunt administratorii "speciali"? O găselniţă a guvernului Năstase prin care a creat sinecuri bine plătite pentru activul de partid. Pe hârtie, administratorii speciali pregăteau companiile de stat pentru privatizare. În realitate, de ani de zile România n-a mai privatizat nimic. Din 2002 aceşti aşa-zis administratori tot pregătesc privatizări şi se vede cât de bine au făcut-o după halul în care au ajuns cele mai multe companii de stat", a scris Năsui.
Administratorii speciali au fost creaţi prin Legea nr. 137 din martie 2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării.
În context, Claudiu Năsui atrage atenţia că, după 20 de ani, aceste companii nu sunt privatizate şi nici privatizabile. Mai mult, potrivit ministrului Economiei, atât timp cât compania nu este privatizată administratorul special poate câştiga un salariu de până la 19.000 lei pe lună.
"Din companiile "noastre" au făcut companiile "lor" şi le-au transformat în găuri... mai mult
Marti, 24 August 2021, ora 10:46
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma ca s-au constatat, in piata de energie, situatii in care firme furnizoare de electricitate au incheiat contracte cu clienti fara a avea la randul lor contracte de achizitie a energiei electrice si sunt cazuri in care aceste firme nu-si mai pot onora contractele, pe care au inceput sa le rezilieze. El arata ca preturile la electricitate nu ar trebui sa creasca, anuntand ca sustine "masuri dure", inclusiv pe cea de ridicare a licentei, pentru acei operatori care au incheiat contracte cu clientii, iar acum nu respecta prevederile din acestea.
"S-au intamplat si fenomene foarte ciudate - si o sa spun mereu acest lucru si sa vedem ce se intampla, pentru ca nu e normal sa fie asa - sunt furnizori care au mers la clientul casnic, au incheiat contracte, dar in spate nu au avut achizitie de energie electrica si acuma se gandesc ca nu mai pot sa onoreze contractele. Clientii raman in serviciul universal, dar practica pe care o fac acestia nu e normala. Am niste nume, dar nu as vrea sa dau nume pentru ca nu e normal sa le fac publice in momentul de fata. Eu sper sa fie o investigatie si sa oprim acest fenomen", a declarat Virgil Popescu, miercuri seara, la Digi 24.
Ministrul a precizat ca aceste companii au inceput sa rezilieze contractele atat pe cele incheiate cu clientii casnici, cat si pe cele incheiate cu cei industriali.
"Exista piata serviciului universal si nimeni nu ramane fara energie, dar te insala, te pacaleste, este o... mai mult
Joi, 20 Mai 2021, ora 07:33
Presedintele executiv al ANEIR, Mihai Ionescu, este foarte deranjat ca punem capat unei mafii care capusa banii publici din Ministerul Economiei si este normal sa se supere pentru ca "reforma supara mafiile puternice bransate la banii contribuabilului", considera ministrul de resort, Claudiu Nasui.
Acesta a publicat luni dimineata, pe pagina sa de Facebook, cateva pagini despre care precizeaza ca fac parte dintr-o carte pe care a scris-o Mihai Ionescu si in care acesta din urma povesteste experienta sa cu Consiliul de Export.
"Aceste pagini sunt scrise de nimeni altul decat domnul Mihai Ionescu. Un om foarte deranjat ca punem capat unei mafii care capusa banii publici din Ministerul Economiei. E normal sa se supere. Reforma supara mafiile puternice bransate la banii contribuabilului. Domnul Ionescu neaga zilele astea orice legatura cu Guvernul Nastase, Ion Iliescu sau PSD. Problema este ca domnul Ionescu a scris si o carte despre experienta dansului cu Consiliul de Export. Carte pe care a lasat-o in minister. Nu de alta, dar domnul Ionescu lucreaza in "comert exterior" de multi ani. Va prezint cateva pagini in care povesteste cum s-a nascut acel consiliu de export, mosit de el, Ion Iliescu si Adrian Nastase. Capitolul se numeste sugestiv "O mare familie!". Si nu, nu e ironic", scrie Claudiu Nasui.
Reactia ministrului Economiei vine la o zi dupa ce presedintele executiv al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) a afirmat,... mai mult
Luni, 26 Aprilie 2021, ora 09:41
Statul inca mai crede ca poate indulci realitatea amara in care a bagat sute de mii de afaceri in ultimul an, iar ministrul Economiei, Claudiu Nasui, vorbeste despre facilitati fiscale, in conditiile in care institutia pe care o conduce amana de un an ajutoarele pentru firmele din Romania.
"Faptul ca statul este cel care a obligat intreprinderi sa se inchida inseamna sa statul este cel care cumva ar trebui sa fie acolo ca sa le despagubeasca pentru toate efectele ulterioare ale acelei inchideri", spunea Nasui in cadrul unei conferinte.
Practic, este un fel de aplicare a principiului "poluatorul plateste", cel care a inchis plateste si acesta este statul roman.
"Sunt fanul ideii ca aceste despagubiri sa fie date cat mai mult sub forma de facilitate fiscala, pentru ca atunci ele cumva se vor regasi pentru toata lumea, fara birocratie, fara sa trebuiasca sa bugetam, sa asteptam bani, sa avizam, sa aprobam, sa luam dosare la puricat", s-a mai laudat ministrul.
Ministrul, contrazis de economisti si de cifre
Din pacate pentru el, atat economistii cat si realitatea masurilor luate de stat il contrazic in cel mai grav mod.
"Declaratia ministrului Nasui trebuie incadrata la capitolul ar fi bine sa fie bine, ca sa nu fie rau. Da senzatia ca, cel putin pana acum, autoritatile nu au inteles sau s-au facut ca nu inteleg realitatea din economia romaneasca. Pana acum, dincolo de cei 2000 de euro acordati unui numar redus de microintreprinderi si ajutorului social... mai mult
Miercuri, 21 Aprilie 2021, ora 23:15
Ministrii noului guvern condus de Florin Citu sunt fie mai avuti, fie mai putin avuti, dar cert este ca fiecare se remarca printr-un bun detinut. Lista include o proprietate la Paris sau la Budapesta, o masina de ultima generatie, obiecte de arta, bijuterii in valoare de zeci de mii de euro sau conturi foarte grase in banca.
Ziare.com va propune o trecere in revista a bunurilor exotice detinute de ministrii din guvernul Citu.
Dan Barna
Dan Barna este viceprim-ministru si presedintele partidului USR. Potrivit declaratiei de avere, si-a cumparat un tablou in valoare de 8.500 de euro in 2020. Este vorba despre un "tablou floral cu personaj feminin", al pictorului Gheorghe Fikl, dupa cum noteaza politicianul.
Barna mai detine trei proprietati, un apartament in Bucuresti si doua in Sibiu si declara venituri anuale de aproximativ 162.550 de lei din indemnizatia de parlamentar, de viceprim-ministru si din chirii.
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor este viceprim-ministrul Romaniei si liderul partidului UDMR. Detine tablouri in valoare de 6.000 de euro, obtinute in intervalul 2006-2010, are trei terenuri in Cluj Napoca si doua in Harghita si doua case in Cluj si una in Harghita.
Are venituri anuale de circa 257.547 de lei, fiind vorba despre indemnizatia de deputat si de salariul de la UDMR.
Lucian Bode
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, conduce un Mercedes Benz fabricat in 2016, obtinut prin cumparare. Veniturile sale anuale sunt de circa 170.957 de lei... mai mult
Vineri, 26 Martie 2021, ora 23:20
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a propus alocarea unui miliard de euro din Planul National de Redresare si Rezilienta pentru efectuarea de reinnoiri pe reteaua de cale ferata, o zona care a fost subfinantata, si are in proiect trenuri pe hidrogen, a declarat, marti, ministrul de resort, Catalin Drula
"Avem o strategie de dezvoltare a infrastructurii feroviare pe urmatorii patru ani. Am gasit-o realizata cand am venit in minister, mie mi-a revenit doar sarcina de a o inainta Comisiei Europene in ianuarie si aceasta strategie vorbeste de modernizare.
Sunt prinse aceste coridoare din domeniul feroviar, chiar exista asa o expresie - vine coridorul, se repara si lucrurile devin bune si noi -, dar, din pacate, foarte lent, foarte scump si pe lungimi relativ mici. Inlocuiri, acele refactii etc., schimbari de traversa de sina si restul de operatiuni tehnice - aici vrem sa alocam un miliard de euro din PNRR pentru ca, daca ne uitam, aceasta parte de reinnoire a fost subfinantata.
Putem sa vorbim de cresteri de finantare, sa folosim cuvinte frumoase, dar daca ne uitam la realitate, indiferent de ani, daca ne uitam pe 10-15 ani in urma, sumele alocate pentru aceasta zona de reinnoire, zona care ne tine reteaua existenta la viteza actuala, sunt mult sub nevoi si poate de ordinul a catorva zeci de milioane de euro pe an.
Pai, daca am reusi sa avem un miliard de euro, sa zicem ca impact si in anii 2022, 3, 4, 5, 6, asta ar insemna o mica revolutie in sine si ar... mai mult
Marti, 23 Martie 2021, ora 16:48
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat la B1TV ca intentioneaza sa modifice legea salarizarii astfel incat sporurile acordate bugetarilor sa nu fie mai mari de 20% din nivelul salariului de baza si sa fie acordate pentru cei care muncesc la distante foarte mari sau in conditii extrem de periculoase iar a doua categorie de sporuri sa fie motivationale.
"Avem sporuri create ca artificii ca sa creasca salariile. Aceste sporuri fie vor fi reduse in suma fixa, de obicei, iar acolo unde salariile chiar trebuie sa creasca, pentru ca au fost lasati in urma, sa creasca pe grila de salarizare, sa creasca salariul de baza. Nu trebuie sa inventezi sporuri care mai de care mai nastrusnice, ci mai degraba ajuti omul sa aiba un salariu de baza mai mare", a spus Raluca Turcan, citata de Digi24.
Aceasta a mai explicat ca sunt categorii care nu au fost introduse pe grila de salarizare.
"Am primit de la autoritatile publice locale solicitarea sa fie si ei introdusi pe grila, pentru ca salarizarea din primarii, de exemplu, se face raportat la salariul primarului. Avem anomalii in care salarii dintr-o primarie micuta sunt mai mari decat intr-o primarie, resedinta de judet, uneori chiar mai mari decat in administratia centrala, ceea ce este nefiresc".
"Intentionam ca in aceste principii de baza sa vina fiecare minister de linie si sa ne spuna cum trebuie facuta politica in domeniile pe care le coordoneaza. Eu, ca ministru al Muncii, nu pot sa intru in detaliu cu viziunea in... mai mult
Marti, 09 Martie 2021, ora 23:28
Ministrii de externe ai statelor Uniunii Europene s-au pus de acord luni, 22 februarie, sa mearga mai departe in privinta adoptarii de sanctiuni impotriva mai multor oficiali rusi de rang inalt, drept replica la incarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnii, au declarat surse diplomatice UE citate de AFP, Reuters si dpa.
Potrivit Reuters, la reuniunea ministrilor de externe din blocul comunitar nu au fost discutate nume, dar surse diplomatice sustin ca vor fi vizati seful Comitetului de ancheta rus, care se ocupa de toate infractiunile majore, directorul directiei penitenciarelor, directorul Garzii nationale din Rusia si procurorul general.
S-a ajuns la un "acord politic" pentru adoptarea de noi sanctiuni tintite in cursul reuniunii si seful diplomatiei europene, Josep Borrell, a fost insarcinat sa propuna o lista cu nume de responsabili rusi care urmeaza a fi vizati de sanctiuni.
Potrivit AFP, care citeaza diplomati europeni, pe lista nu s-ar afla niciun oligarh rus.
Dpa scrie ca Uniunea Europeana ar urma sa foloseasca noul sau instrument global privind incalcarea drepturilor omului pentru prima data de cand a fost prevazut.
Blocul comunitar a recurs deja la masuri punitive din cauza rolului Moscovei in conflictul din Ucraina si a otravirii lui Aleksei Navalnii din luna august a anului trecut.
Rusia a amenintat ca va adopta masuri similare daca UE adopta noi sanctiuni.
Mai puteti citi:
Florin Citu, fotografiat la cumparaturi intr-un supermarket.... mai mult
Luni, 22 Februarie 2021, ora 15:54
Bugetul pentru 2021 nu este unul de austeritate, dar nici nu multumeste pe toata lumea si, desi ministrii isi doresc cat mai multi bani de la buget, nu se poate pentru ca trebuie sa ne incadram in deficit, a declarat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Cand ai avut un deficit bugetar anul trecut de 9 si ceva la suta si te angajezi ca il reduci si trebuie sa il reduci si sa il duci undeva la 7% este clar ca nu e nici un buget de austeritate, dar nu este nici un buget care sa multumeasca pe toata lumea. Trebuie sa ne incadram in aceste deficite bugetare, in acest 7 si un pic la suta.
Evident ca toti ministrii isi doresc pentru ministerul pe care il conduc cat mai multi bani de la buget. Nu se poate acest lucru pentru toata lumea. Este clar ca trebuie sa ajustam din cheltuieli, din cheltuielile structurale ale ministerelor si companiile care sunt ineficiente trebuie restructurate", a explicat ministrul la Digi 24.
Referitor la companiile din subordinea ministerului, Virgil Popescu a mentionat ca CE Oltenia este intr-un proces de restructurare inceput de anul trecut, aprobat de Guvern, si se deruleaza negocieri cu Comisia Europeana pentru ajutorul de restructurare.
CE Hunedoara "este in procedura pe Ordonanta 60", in reorganizare, iar deciziile le ia administratorul judiciar. ME este in discutii cu acesta pentru divizarea companiei in doua entitati: una, termocentrala de la Mintia, sa se duca la administratia locala si cealalta, termocentrala de la Paroseni,... mai mult
Joi, 11 Februarie 2021, ora 14:00