sociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) critica transpunerea in legislatia romaneasca a Directivei Europene 2032/2015 privind garantarea pachetelor turistice.
Reprezentantii patronatului spun ca Ministerul Turismului si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) "dau la avizat un proiect de Ordonanta Simpla catastrofal pentru industria de turism", proiect care va duce la inchiderea multor agentii de turism, majoritatea IMM-uri, respectiv la scumpirea vacantelor.
Reprezentantii ANAT spun ca au continuat discutiile cu autoritatile in vederea transpunerii respectivei directive timp de doua saptamani. "Imediat dupa punerea in dezbatere publica a textului de act normativ, la inceputul lunii iulie, ANAT si-a exprimat punctele de vedere si si-a aratat deschiderea pentru dialog, insa nicio recomandare a specialistilor din turism nu a fost luata in calcul de autoritati, actualul text ce urmeaza a fi transpus intr-o ordonanta nefiind modificat deloc pe segmentul de garantare", arata un comunicat al ANAT.
Mai mult, proiectul de act normativ a fost complicat, forma actuala incalcand Directiva Europeana la capitolul privind raspunerea agentiilor de turism.
"Noul act normativ prevede si faptul ca o agentie de turism intermediara din Romania, care vinde produsele unor organizatori europeni, pe o piata libera si unica, sa fie co-raspunzatoare. In acelasi timp, daca o agentie intermediaza produsele unor organizatori romani nu va fi co-raspunzatoare.... mai mult
Luni, 23 Iulie 2018, ora 22:14
Nu faptul ca am depasit deja cu 6 luni termenul de transpunere a Directivei (UE) 2302/2015 privind drepturile turistilor ne va costa, ci faptul ca persistam in greseala. Astfel, la 1 iulie 2018, adica peste doar 6 zile, cand nu va putea aplica directiva, Romania va risca amenzi de milioane de euro.
Intrarea in insolventa a unei mici agentii de turism ialomitene numite Terra Tourism SRL a fost cea care a readus in atentia publicului incapacitatea Romaniei de a transpune Directiva 2302/2015. De ce e nevoie de aceasta transpunere? In primul rand pentru ca turistilor cu buget redus - asa cum erau, probabil, cei ai agentiei din Ialomita - directiva le asigura conditii clare pentru repatrierea gratuita, in cazul in care agentia intrata in insolventa i-ar fi lasat pe meleaguri straine.
Avantaje ar aduce, insa, directiva si pentru turistii de lux, care cumpara vacante foarte scumpe. Acestia ar trebui sa isi poata recupera intregul cost al unui sejur pe care l-au platit, dar de care nu s-au bucurat din cauza ca agentia de voiaj a intrat in insolventa. In Romania, suma maxima pe care o poate recupera un turist, intr-o astfel de situatie, este acum de numai 50.000 de dolari. Restul banilor platiti pe o vacanta ratata ar fi pierderea lui pe care ar trebui sa si-o asume vrand-nevrand, potrivit legilor din tara noastra.
Mult mai important este ca directiva obliga statul sa gaseasca o sursa de finantare a acestor cheltuieli, nu doar sa prevada in legislatie obligatii pe care,... mai mult
Marti, 26 Iunie 2018, ora 07:49