Cu o saptamana de intarziere fata de data anuntata de ministrul Bogdan Trif, Ministerul Turismului a lansat in dezbatere publica inca un proiect de ordonanta pentru transpunerea Directivei (UE) 2302/2015. E a treia oara cand statul o ia de la capat, in incercarea de a le garanta turistilor de la noi o serie de drepturi de care alti europeni se bucura deja de aproape 30 de ani.
Ramane sa vedem daca macar acum acum, dupa ce a depasit toate termenele impuse de UE, tara noastra va reusi sa isi armonizeze legislatia.
Romania ar fi trebuit sa transpuna Directiva (UE) 2302/2015 pana pe 1 ianuarie 2018, astfel incat sa o poata aplica incepand cu 1 iulie. Aceasta armonizare de legislatie ar fi trebuit facuta la timp nu doar pentru ca asa cere UE, ci si pentru ca le-ar fi permis romanilor sa evite riscul de a ramane fara banii platiti in avans pe un pachet turistic, in cazul in care agentia de turism de la care il cumparasera ar intra in insolventa.
Din pacate, desi timp si resurse a avut, tara noastra n-a transpus directiva nici pana astazi. In consecinta, nici vorba nu poate fi despre aplicarea ei, incepand cu 1 iulie.
Statul n-a fost niciodata in stare sa le garanteze turistilor returnarea banilor
Legislatia europeana prevede de aproape 30 de ani ca omul trebuie sa isi recupereze toti banii dati pe o vacanta de care n-a apucat sa se bucure, din cauza ca agentia de turism a intrat in insolventa. E o prevedere a Directivei 90/314/CEE. Romania a transpus si ea aceasta... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 07:21
Nu faptul ca am depasit deja cu 6 luni termenul de transpunere a Directivei (UE) 2302/2015 privind drepturile turistilor ne va costa, ci faptul ca persistam in greseala. Astfel, la 1 iulie 2018, adica peste doar 6 zile, cand nu va putea aplica directiva, Romania va risca amenzi de milioane de euro.
Intrarea in insolventa a unei mici agentii de turism ialomitene numite Terra Tourism SRL a fost cea care a readus in atentia publicului incapacitatea Romaniei de a transpune Directiva 2302/2015. De ce e nevoie de aceasta transpunere? In primul rand pentru ca turistilor cu buget redus - asa cum erau, probabil, cei ai agentiei din Ialomita - directiva le asigura conditii clare pentru repatrierea gratuita, in cazul in care agentia intrata in insolventa i-ar fi lasat pe meleaguri straine.
Avantaje ar aduce, insa, directiva si pentru turistii de lux, care cumpara vacante foarte scumpe. Acestia ar trebui sa isi poata recupera intregul cost al unui sejur pe care l-au platit, dar de care nu s-au bucurat din cauza ca agentia de voiaj a intrat in insolventa. In Romania, suma maxima pe care o poate recupera un turist, intr-o astfel de situatie, este acum de numai 50.000 de dolari. Restul banilor platiti pe o vacanta ratata ar fi pierderea lui pe care ar trebui sa si-o asume vrand-nevrand, potrivit legilor din tara noastra.
Mult mai important este ca directiva obliga statul sa gaseasca o sursa de finantare a acestor cheltuieli, nu doar sa prevada in legislatie obligatii pe care,... mai mult
Marti, 26 Iunie 2018, ora 07:49
Ministerul Turismului a anuntat marti seara ca situatia creata in urma sincuiderii patronului Omnia Turism este complexa, iar institutia cauta acum solutii pentru mai multe probleme aparute in urma blocarii conturilor bancare ale agentiei, imediat dupa ce s-a difuzat in mass-media vestea mortii acestuia. A fost calculata o pierdere de 7,4 milioane euro, din incasarea banilor pe 8.300 de pachete vandute pentru anul 2018.
Omul de afaceri George Negru, proprietarul touroperatorului Omnia Turism, s-ar fi sinucis din cauza unor probleme financiare, dupa cum au declarat surse din piata.
Ministrul Turismului, Mircea Dobre, i-a sfatuit pe toti cei care au pachete cumparate prin Omnia Turism sa nu mai plece in acele calatorii, deoarece conturile agentiei au fost blocate de banci, fapt pentru care nu pot fi efectuate plati.
"Ministrul Mircea Dobre a discutat personal cu o parte dintre clientii agentiei Omnia Turism si cu reprezentantii agentiilor partenere, pentru a gasi posibile solutii de iesire din aceasta situatie. In acest moment s-a calculat o pierdere totala de 7,4 milioane de euro, bani incasati deja de agentia Omnia Turism din vanzarea unui numar de 8.300 de pachete pentru anul 2018, in valoare totala de circa 11,4 milioane de euro", se arata intr-un comunicat emis marti seara de minister.
Intr-o prima actiune, ministrul Turismului, Mircea Dobre, a gasit "unele solutii", impreuna cu reprezentantii ANAT, MAI si MAE, pentru aducerea in tara a unui grup de 80 de... mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 23:29
Turoperatorii romani sunt nemultumiti de actele normative publicate de Ministerul Turismului si de ANPC, acuzand nu doar ca nu au fost consultati, ci si ca proiectele au fost realizate in graba si ca nu ajuta turismul.
"Turismul este sub asaltul unor acte normative facute pe genunchi, la repezeala. Desi au aflat de aceste probleme la inceputurile mandatelor lor, cei doi sefi ai Ministerului Turismului si ai ANPC au inceput abia la sfarsit de august sa se urneasca lucrurile, sub presiunea ca acestea sa fie gata pana la finalul anului", spune presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, citat de Profit.ro.
Acesta sustine ca reprezentantii ministerului si cei ai ANPC se grabesc acum sa publice aceste acte normative, de teama unui infrigement pe care il risca Romania, daca pana la sfarsitul anului nu rezolva o chestiune privind protectia turistilor, care este reglementata intr-o directiva europeana din anul 2015.
"ANAT a solicitat o intalnire presedintelui ANPC, care nici macar n-a raspuns. Nu facem nimic pana la 1 august si dintr-odata, apoi, incepem guvernarea si ne apuca toti, dar nu de dragul turismului, ci sa nu fie dati afara de Tudose daca intra Romania in infrigement. Aceasta poveste poate fi rezumata astfel: cum sa faci legi la repezeala de frica penalizarilor de la UE", mai spune presedintele ANAT.
Acesta exprima temerile turoperatorilor ca ANPC si Ministerul Turismului nu vor tine cont de sfaturile jucatorilor din... mai mult
Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 16:47
Campania "Turist in Romania", care ar fi trebuit sa fie demarata sambata, este periclitata de neintelegerile dintre agentiile de media si posturile TV anuntate a difuza spoturile, conform declaratiilor facute pentru NewsIn de Marian Strachinescu, manager Best Advertising, precizeaza NewsIn."Ne-am intalnit astazi cu reprezentantii posturilor, dar daca ei nu sunt de acord, nu avem ce face", spune Strachinescu, recunoscand ca preturile pe care agentiile le-au oferit sunt, intr-adevar, mult mai mici decat cele pe piata.
"Niciunul dintre participanti nu are preturile corecte de pe piata. (...) toate agentiile s-au dus la licitatie cu preturi mult mai mici si daca noi nu dam campania, atunci nu o da nimeni. O sa vedeti ca niciunul dintre cei cinci n-o s-o poata face", sustine acesta.
Pe de alta parte, reprezentantii PRO TV si Realitatea TV au comunicat agentiei NewsIn ca au fost contactati de catre Best Advertising-Optimedia, dar ca nu au solutionat diferendul cauzat, in principal, de tarifele oferite de agentii.
"Am vorbit cu colegii mei de la vanzari, ei nu s-au intalnit cu Best Advertising, s-au intalnit cu Optimedia si momentan nu au ajuns la nicio concluzie in urma discutiilor. Probabil va mai exista vreo intalnire. Noi ne-am intalnit cu Optimedia, nu cu domnul Strachinescu", a declarat responsabilul PR Maria Apostol, de la PRO TV.
"Noi ramanem pe aceasi pozitie pe care v-am declarat-o ieri, ca pretul este ridicol de mic pentru PRO TV", a adaugat Apostol.In ceea ce... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2009, ora 09:17