Coordonatorul regional PLUS pe regiunea nord-est, Liviu Iolu, sustine ca Ministerul Transporturilor ar trebuie sa-si mute timp de cinci ani sediul la Iasi, cu tot cu ministri si secretari de stat, precizand ca "doar o asemenea masura mai poate misca marile proiecte de infrastructura ale regiunii".
Liviu Iolu, candidat PLUS la Primaria Iasi, a declarat, duminica, la o intalnire cu sustinatori,i ca masura va fi inclusa in programul de guvenare USR-PLUS pentru alegerile parlamentare.
"Iasiul sufera de zeci de ani si din cauza slabei reprezentari la nivel central a politicienilor locali si a puterii lor de negociere in numele orasului si a regiunii de Nord-Est. Au fost ministri ieseni in Guvern si am avut si foarte multi parlamentari dar, sa o recunoastem, nu au reusit niciodata sa impuna agenda reala a Iasiului nici in Guvern si nici in Parlament pentru a nu-si supara sefii sau aliatii. Cel mai grav este sa ne resemnam spunand ca mai mult nu putem cere, mai mult nu se poate", a afirmat Liviu Iolu.
Coordonatorul regional PLUS a explicat sa solutia este mutarea la Iasi a conducerii Ministerului Transporturilor, cu tot cu ministru sI secretari de stat, pentru o perioada de cinci ani, si interzicerea decontarii din banii publici a zborurilor cu avionul pentru acesti demnitari pe distante mai mici de 500 de kilometri.
"Garantez ca doar o asemenea masura mai poate misca marile proiecte de infrastructura ale regiunii, linii de tren rapide, autostrada A8 Iasi-Targu Mures... mai mult
Duminica, 23 Februarie 2020, ora 16:31
Daca Guvernul nu pune mai repede piciorul in prag, s-ar putea sa mai vedem multi ursi ucisi pe sosele, de aici incolo. Motivul: desi solutii pentru a impiedica animalele sa ajunga pe carosabil exista din belsug, ele nu se prea aplica. Si e greu de crezut ca vreo autoritate care a stat ani la rand cu mainile in san va lua acum masuri, fara putina munca de convingere din partea Executivului.
Dupa un sfarsit de toamna in care mai multi ursi ajunsi pe carosabil au fost loviti de masini si ucisi, Ziare.com a incercat sa afle cum ar putea Romania sa impiedice acest mascaru. Mai ales ca astfel de accidente, pe langa faptul ca omoara animalele, sunt un pericol si pentru soferi. Din cauza impactului, acestia fie sunt raniti, fie isi avariaza grav masinile, fie se aleg, in cel mai fericit caz, cu o sperietura pe care n-o vor uita toata viata.
In context, am cerut saptamana trecuta parerea unora dintre cele mai active ONG-uri din Romania cu privire la solutiile pe care Guvernul si autoritatile locale ar trebui sa le ia pentru a preveni masacrarea animalelor salbatice, pe sosele.
Asociatia Pro Infrastructura si WWF Romania ne-au explicat pe larg, la acel moment, cum ar fi cel mai bine sa procedam. Anume, acolo unde traiesc animale multe si mari, ar trebui sa construim garduri solide de protectie, pe ambele parti ale drumului. Si - acolo unde e cazul - sa ridicam ecoducte (poduri verzi construite, de regula, peste soselele de mare viteza - n.red.) pe care animalele sa treaca... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2019, ora 14:07
Comitetul Executiv National al PSD l-a validat, la 19 februarie 2019, pe deputatul Razvan Cuc pentru functia de ministru al Transporturilor, a anuntat, la finalul sedintei, premierul Viorica Dancila.
Alexandru-Razvan Cuc s-a nascut la 4 decembrie 1983.
Este licentiat in integrare economica europeana al Facultatii de Studii Economice ale Integrarii Europene, Universitatea Romano-Americana din Bucuresti (2006) si licentiat in drept (2012) al Facultatii de Drept si Administratie Publica, Universitatea Hyperion din Bucuresti, conform site-ului www.cdep.ro.
In decembrie 2003, a absolvit un curs dedicat dezvoltarii capacitatii antreprenoriale, organizat de Universitatea Romano-Americana, iar in mai 2006 a absolvit un curs de psihologia relatiilor umane, organizat de aceeasi universitate. A fost bursier in Marea Britanie al programului Leonardo Da Vinci (ianuarie-aprilie 2006) . A urmat un curs privind stabilirea profilelor de piata organizat de ITC Geneva (iunie-iulie 2008) . A absolvit, in 2008, programul de Master in Integrare Economica Europeana al Universitatii Romano-Americane.
A fost expert in cadrul Ministerului Economiei si Comertului (august 2006 - mai 2007); expert in cadrul Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert si Mediul de Afaceri (mai 2007 - martie 2010); administrator al S.C. Pan D'Or Aliment SRL, Giurgiu (mai 2010 - iunie 2012) . A fost director general adjunct al S.C. Adminstratia Zonei Libere S.A., Giurgiu (ianuarie - iunie 2013)... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 22:29
Gabriel Zetea, vicepresedinte al PSD si presedintele PSD Maramures, sustine ca in Ministerul Transporturilor exista "grupuri de interese", formate din functionari, care sunt intelesi cu constructorii de autostrazi astfel incat sa fie blocaje.
Zetea sustine ca in fiecare CEx al PSD se discuta despre problema autostrazilor - atat a celor in faza de proiect, cat si a celor demarate.
"Am cerut de fiecare data tuturor ministrilor Transporturilor sa puna piciorul pe acceleratie. Lucrurile sunt extrem de dificile prin prisma legislatiei greoaie.
Daca in Romania nu vom ajunge sa construim 200-250 km de autostrada intr-un singur an, nu vom putea niciodata sa recuperam decalajul fata de alte tari. Nu e vina vreunui ministru anume, ei sunt demnitari, fie ca vorbim de PSD sau de altii.
Acum doi ani erau tehnocratii, care nu au facut mare diferenta fata de ministrii politici, poate chiar mai putin. Vorbim de o problema de sistem", a declarat Zetea, duminica seara, la Digi24.
Liderul PSD Maramures a mai afirmat ca in ultimii doi ani s-a incercat eliminarea acestor grupri de interese "care mai mult incurcau".
"In ultimii doi ani s-a incercat eliminarea, distrugerea unor grupuri de interese care mai mult incurcau, fie ca sunt functionari de la minister, care erau intelesi. Nu demnitari, ci functionari care erau intelesi cu constructorii de autostrazi, incat sa existe blocaje, iar ele sa fie perpetuate, acesti constructori sa depuna claim-uri la Ministerul Transporturilor... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 07:39
Deputatul PSD Lia Olguta Vasilescu a declarat ca de joi Ministerul Transporturilor va fi blocat pentru ca inceteaza mandatul lui Lucian Sova.
"Maine (joi - n.red.) este o problema foarte mare pentru Ministerul Transporturilor, cel putin, pentru ca expira cele 15 zile. Dupa cum stiti, legea zice ca dupa 15 zile nu se mai poate sub nicio forma ca persoana respectiva sa ramana in functie, deci de maine nu vom mai avea ministru la Transporturi, nu va putea sa fie delegat la semnatura niciunul dintre secretarii de stat, pentru ca, in momentul in care inceteaza mandatul ministrului, automat toate delegarile inceteaza de drept.
Deci maine vom avea un minister blocat. Nu ma intrebati pe mine cat de incet gandeste presedintele Romaniei, cred ca ar trebui sa intrebati la Cotroceni", a spus Vasilescu la Palatul Parlamentului intrebata cat timp il va mai astepta PSD pe presedintele Iohannis sa ia o decizie cu privire la remanierea guvernamentala.
Ea a adaugat ca premierul Viorica Dancila va decide, cand se intoarce de la Bruxelles, cand va fi sesizata Curtea Constitutionala pe aceasta tema.
Dancila spunea marti seara ca va apela la CCR, daca Iohannis nu numeste noii ministri
Olguta Vasilescu sustine ca deocamdata nu s-a luat vreo decizie in coalitia de guvernare cu privire la o eventuala suspendare din functie a lui Iohannis in cazul in care presedintele prelungeste criza guvernamentala.
Pe 22 noiembrie, ministrul Transporturilor, Lucian Sova, si-a dat demisia din... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 15:38
Asociatiile civice iesene care militeaza pentru construirea Autostrazii Iasi - Targu Mures sustin ca nimic nu o recomanda pe Olguta Vasilescu sa preia Ministerul Transporturilor, cerandu-i presedintelui Klaus Iohannis sa analizeze cu "mare atentie" aceasta nominalizare.
Asociatiile iesene "Moldova vrea Autostrada" si "Impreuna pentru A8" au trimis, luni seara, o scrisoare deschisa presedintelui, in care isi exprima ingrijorarea ca la Ministerul Transporturilor a fost nominalizata Olguta Vasilescu pe care nu o recomanda nimic pentru acest post.
"Guvernul Viorica Dancila a suferit o noua remaniere, pe pozitia de viitor ministru al Transporturilor fiind nominalizata doamna Lia Olguta Vasilescu.
Urgenta construirii infrastructurii principale a Romaniei solicita un ministru extrem de competent, foarte bun cunoscator al domeniului infrastructurii si transporturilor, capabil de a rezolva aceasta intarziere majora.
Domnule presedinte, ne exprimam ingrijorarea ca persoana aleasa pentru acest portofoliu este departe de a intruni calitatile mai sus mentionate, fapt ce va duce la perpetuarea situatiei actuale, cu repercusiuni majore asupra dezvoltarii Romaniei. Absolut nimic din activitatea doamnei Lia Olguta Vasilescu nu o recomanda pentru acest post deosebit de important", se arata in scrisoarea trimisa de cele doua asociatii civice iesene catre presedintele Romaniei.
Totodata, cele doua asociatii ii cer sefului statului sa analizeze "cu foarte mare atentie" aceasta... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 09:37
Un raport realizat de Ministerul Transporturilor dezvaluie starea precara in care se afla caile de rulare ale CFR Infrastructura: 65% din linii si poduri pot ceda in conditii reale de trafic, iar viata calatorilor este pusa in pericol.
Potrivit Adevarul, documentul a fost intocmit la solicitarea Comisiei de specialitate din Camera Deputatilor.
Mai exact, raportul arata ca nivelul de depasire a termenelor de reparatii este de peste 60% pentru majoritatea elementelor de infrastructura, iar in unele cazuri acesta trece chiar si de 85%. Procentul de linie degradata este de 72,4%.
Sursa citata mai arata ca, din 13.860 kilometri de linie ferata, 8.908 kilometri nu mai ofera siguranta pentru circulatie. Tocmai din acest motiv, in aceste zone se circula, cel mai probabil, cu restrictii de viteza.
Situatia pe elemente
Poduri - din 4.739 de poduri, 3.115 sunt ruinate;
Podetele - din 12.674, 9.200 sunt distruse;
Terasamente, tuneluri, retele de contact, trasformatoare, linii electrice de contact - la aceste elemente degradarea este de peste 85%;
Instalatii de semnalizare in linie curenta sau in statii - gradul de degradare trece de 85%.
Cauza: subfinantarea
In documentul citat se arata ca degradarea severa a parametrilor tehnici ai unor zone si/sau elemente ale infrastructurii feroviare a fost cauzata de "imposibilitatea derularii unor cicluri normale de mentenanta a infrastructurii feroviare, ca efect al subfinantarii constante din ultimii 30 de ani".
De... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 10:41
Mai multe perchezitii au loc, joi dimineata, in Bucuresti, la cinci adrese, printre care si Ministerul Transporturilor.
Pe langa perchezitia de la Ministerul Transporturilor, politistii au descins si la atelierele CFR Grivita.
Acuzatiile sunt de abuz in serviciu, delapidare si fals intelectual si privesc supraevaluarea montarii unor sisteme de supraveghere in unele trenuri CFR.
Prejudiciul in acest dosar este estimat la 156.000 de lei.
Politistii vor ridica bunuri si inscrisuri, "in vederea probarii activitatii infractionale a mai multor persoane cercetate sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, delapidare si fals intelectual, in dauna unei societati comerciale", a transmis Politia Romana.
Surse citate de News.ro sustin ca in contract era prevazuta echiparea mai multor vagoane, dar au fost dotate mai putine, iar banii prevazuti pentru achizitii ar fi fost insusiti de persoanele vizate. In plus, au fost montate sisteme mai slabe.
UPDATE CFR Calatori confirma ca in aceasta dimineata au loc perchezitii atat la sediul companiei, cat si la Revizia de vagoane Bucuresti Grivita.
"Avand in vedere ca este o actiune in desfasurare, mai multe informatii pe aceasta tema pot fi aflate de la institutiile abilitate sa efectueze activitati specifice", au transmis reprezentantii CFR, citati de News.ro. ...citeste mai departe despre "Perchezitii la Ministerul Transporturilor si la atelierele CFR Grivita UPDATE Reactia CFR Calatori" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 09:07
Dupa ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, a acuzat Ministerul Transporturilor de lipsa unei pasarele peste calea ferata ce trece prin parcul Herastrau, oficialii ministerului au transmis ca au sustinut si pana acum proiectul ridicarii unei astfel de constructii.
Mai mult, ministerul acuza la randul sau Primaria Capitalei ca n-a trimis documentatia tehnica pentru construirea acestei pasarele, desi Firea a spus ca a contactat in repetate randuri institutia guvernamantala pentru acest lucru.
"Inca din anul 2015, Ministerul Transporturilor a informat oficial Primaria Capitalei ca va emite avizul de principiu pentru construirea pasarelei pietonale in zona podului de cale ferata din Parcul Herastrau.
Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti nu a transmis nici pana astazi, 13.06.2017, documentatia tehnica in baza careia Ministerul sa emita acest document", se arata pe site-ul Ministerului Transporturilor.
In continuare, sursa citata transmite ca podul respectiv are dotarile legale necesare: "Podul de cale ferata din zona Parcului Herastrau, aflat in administrarea CFR SA, asigura doar infrastructura necesara traficului feroviar, fiind prevazut conform legislatiei cu trotuar si scari tehnologice numai pentru accesul si deplasarea personalului feroviar autorizat".
De asemenea, oficialii Ministerul Transporturilor atrag atentia Primariei ca exista o solutie mult mai simpla ce poate fi folosita pentru ca pietonii sa poata inconjura in siguranta parcul, iar... mai mult
Marti, 13 Iunie 2017, ora 22:30