Ministerul Transporturilor a emis miercuri, 28 octombrie, autorizatia de construire pentru inca un sector din lotul II Vidra - Bragadiru al A0 Sud, aproximativ 15 km de autostrada.
"Inca o etapa importanta pentru realizarea A0, cel mai important proiect rutier din Regiunea Bucuresti-Ilfov. Am semnat autorizatia de construire pentru inca un sector din Lotul II al A0 Sud, aproximativ 15 km de autostrada, portiunea care trece prin localitatile Bragadiru, Magurele, Jilava, Darasti, 1 Decembrie, Vidra si Cornetu", a anuntat Irinel Ionel Scriosteanu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, potrivit economica.net
Autostrada de Centura Bucuresti A0, parte a unui urias proiect european de infrastructura rutiera numit Coridorul 4 pan-european, va avea o lungime totala de 101 km.
"Asa cum am promis, in maximum 2 ani (2022), vom finaliza cele 5 pasaje pe actuala Centura a Bucurestiului, respectiv Mogosoaia, Berceni, Cernica, Domnesti si Popesti-Leordeni (Oltenitei) si, in maximum 3 ani (2023), cele 3 loturi de pe A0 Sud, adica 52 de km din Autostrada de Centura Bucuresti Sud", a reamintit Scriosteanu.
Contractul pentru lotul 2 din A0 Sud a fost semnat in martie anul trecut cu compania din Turcia Alsim Alarko si are o valoare de 750,85 milioane de lei. ...citeste mai departe despre "Inca 15 kilometri din autostrada de Centura Bucuresti au primit autorizatie de construire" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 22:05
Comisia Europeana a declarat, vineri, admisibil spre finantare proiectul major pentru constructia autostrazii Sebes-Turda, cu un buget total de 621,52 milioane de euro, a informat Ministerul Transporturilor (MT).
Ca urmare a declararii admisibilitatii de catre Comisia Europeana, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial "Transport" 2007-2013 va emite Ordinul privind aprobarea depunerii cererilor de rambursare de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) in cadrul proiectului major.
Perioada aferenta executiei lucrarilor este septembrie 2014 - iunie 2016, conform calendarului estimat privind implementarea proiectului, din cererea de finantare.
Proiectul "Constructia autostrazii Sebes-Turda" presupune constructia a 70 de kilometri de autostrada, asigurand o legatura ...citeste mai departe despre "CE da unde verde pentru finantarea autostrazii Sebes - Turda" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 11:31
Ministrul Transporturilor, Dan Sova, a dezvaluit ca Primaria Constanta va primi actiuni ale Portului Constanta, astfel incat sa ajunga, de la un procent de 20% la un pachet de 33%.
"In acest moment, Ministerul Transporturilor are 60% in administratia Portului Maritim Constanta, Primaria Constanta are 20% si Fondul Proprietatea are 20%. Intentia noastra este de a mai da actiuni catre Primaria Constantei pentru a ajunge la un procent de 33%", a explicat Dan Sova la Antena 3.
Mazare: Dupa validarea Guvernului, actiuni ale ...citeste mai departe despre "Ce planuri are Dan Sova cu Portul Constanta" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 Martie 2014, ora 14:11
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii Alexandru Nazare a anuntat joi ca a solicitat Corpului de Control al ministerului sa verifice modul in care s-au derulat in 2008 licitatiile pentru acordurile cadru de intretinere multianuala a drumurilor si autostrazilor.
Dispozitia ministrului se intemeiaza si pe solicitarea facuta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.
Acordurile de intretinere au fost incheiate de CNADNR in anul 2008 pe o perioada de patru ani si au o valoare totala la nivel national de aproximativ un miliard euro.
Contractele vizeaza intretinerea drumurilor nationale pe timp de vara si iarna si au expirat la finele anului trecut, insa CNADNR le-a prelungit pana la 31 martie.
Printre firmele implicate in intretinerea drumurilor se numara Spedition UMB, Tehnostrade, Euroconstruct Trading '98, Argecom, Delta ACM 93, Tel Drum, Gecor, Straco Grup, PA&CO, Vectra Service, Romprest, Colas Drumuri si Consal.
Din valoarea totala a acordurilor de un miliard de euro, CNADNR sustine ca a platit contracte subsecvente in valoare de 254,5 milioane euro.
Nazare a solicitat luni Curtii de Conturi sa verifice derularea tururor contractelor subsecvente din cadrul acordurilor de intretinere a drumurilor si autostrazilor incheiate de CNADNR.
In raportul pe 2010 Curtea de Conturi noteaza o serie de nereguli constatate la CNADNR, in urma unui control care a vizat... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 16:01
MTI va avea un buget de investitii, in 2014, cu 73% mai mare decat anul acesta, urmand sa ajunga la 16,3 miliarde de lei, conform NewsIn.Pentru 2012, MTI are prevazut un buget de 11,3 miliarde lei, iar pentru 2013 de 15,1 miliarde lei, potrivit strategiei fiscal-bugetare 2012-2014.
Astfel, MTI isi propune sa finalizeze in acest an 53,37 km de centura, respectiv Cluj Est, Cluj Nord-Est, Iasi Sud, Oradea, iar pentru 113,73 km vor fi demarate lucrarile.
De asemenea, vor fi reabilitati 290 km de drumuri nationale, iar pentru circa 1.660 km vor fi demarate lucrarile.
In perioada 2012-2014, vor fi realizate autostrazile Sibiu-Nadlac - 350,7 km, Cernavoda-Constanta - 73,9 km, Brasov-Bors - 415 km, Bucuresti-Ploiesti - 62 km.
De asemenea vor fi alocate fonduri pentru 16 statii de cale ferata: Giurgiu, Alexandria, Slatina, Pitesti, Ramnicu Valcea, Resita Sud, Sfantu Gheorghe, Targu Mures, Vaslui, Botosani, Piatra Neamt, Bistrita, Zalau, Braila, Calarasi, Slobozia.
Totodata, vor avea loc lucrari de reabilitare si modernizare pentru 98 de poduri, podete si tuneluri de cale ferata.
Investitiile vizeaza si o linie noua de cale ferata: Valcele - Ramnicu Valcea, precum si reabilitarea liniilor Bucuresti - Constanta, Curtici - Simeria - Brasov si Craiova - Calafat. mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 13:23
Autostrada Nadlac-Arad va intra in executie la sfarsitul lunii august, insa pe tronsonul Timisoara-Lugoj exista probleme, conform ministrului Transporturilor, relateaza Mediafax.Boagiu a afirmat ca, din informatiile neoficiale pe care le are, proiectarea tronsonului de autostrada Nadlac-Arad este pe cale sa fie finalizata, urmand ca la finele lunii august acesta sa intre in executie.
"Pe Arad-Nadlac, din informatiile pe care le avem neoficial, pentru ca inca nu ne-au informat constructorii, eu stiu ca sunt intr-o faza avansata cu proiectarea.
Ne asteptam ca pana la finalul lunii august sa aiba proiectarea deja facuta, sa intre in executie", a spus Boagiu.
In ceea ce priveste tronsonul de autostrada Timisoara-Lugoj, ea a afirmat ca acest contract intampina probleme din cauza unor "contestatari de profesie" si ca se asteapta decizia CNSC pentru a fi incepute lucrarile.
"Pe tronsonul Timisoara-Lugoj exista o problema cu o contestatie facuta de contestatari de profesie.
Daca va uitati la firmele care au facut contestatia, veti vedea ca sunt firme care si-au facut o meserie din a contesta lictatiile. Avem unul din tronsoane care este inca la CNSC. Asteptam decizia CNSC pentru a semna si pe acest tronson", a afirmat ministrul Transporturilor.
Potrivit lui Boagiu, castigatorul licitatiei tronsonului de autostrada Cernavoda-Medgidia urmeaza sa fie cunoscut in luna august.
"In acest moment, pana la sfarsitul lunii iulie urmeaza sa fie dat in exploatare tronsonul de la... mai mult
Vineri, 15 Iulie 2011, ora 14:49
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a preluat Palatul CFR, cladirea in care functioneaza institutia, in contul unei datorii de 109,2 milioane lei si dupa poprirea conturilor CFR SA, a anuntat vineri ministerul, potrivit Mediafax. Institutia a preluat actiunile detinute de CFR SA, companie pe care o controleaza, la Grupul de Exploatare si Intretinere Palat CFR, reprezentand 100% din capital.
"Decizia preluarii pachetului de actiuni vine ca urmare a emiterii unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile, care obliga CFR SA la plata datoriei catre MTI.
MTI a preluat pachetul de actiuni detinut de CFR SA la Grupul de Exploatare si Intretinere Palat CFR in contul stingerii unei creante de 109.253.456,5 lei, originea datoriilor fiind nejustificarea unor sume de bani alocate sub forma de imprumut", se arata intr-un comunicat al MTI.
Ministerul sustine ca aceste datorii au continuat sa se acumuleze in perioada 2007-2009 din cauza subfinantarii sistemului feroviar, prin absenta unor bugete aprobate in perioada respectiva.
"Actionarea in judecata pentru recuperarea datoriei a avut loc in anii 2005 si 2006, ca urmare a multiplelor sesizari din partea Directiei de Buget din MTI.
In urma sentintelor definitive si irevocabile, MTI a sesizat in data de 10 iunie a.c. executorul judecatoresc, iar la inceputul lunii septembrie a.c., prin dispozitia executorului judecatoresc, au fost poprite conturile CFR SA", arata MTI.
Pentru deblocarea conturilor CFR, MTI si... mai mult
Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 23:27
Ministerul Transporturilor vrea sa finalizeze anul viitor 90 de kilometri de autostrada, nivel propus si in 2009, din care nu a realizat insa decat jumatate, si a cerut pentru 2010 un buget de 3,5% din PIB, a declarat ministrul Radu Berceanu in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de ProTV."Fata de proiectul pe care il aveam, anul asta am reusit mult mai putin. Avem o ramanere in urma de 40-50 de kilometri de autostrada", a afirmat Berceanu.El a adaugat ca mai multi kilometri sunt in constructie, in diferite stadii, dar ca pana la sfarsitul lui 2009 vor fi finalizati 42 de kilometri de autostrada.Berceanu a precizat ca ministerul isi programase initial constructia a 90 de kilometri de autostrada in 2009, si isi propune acelasi nivel si pentru anul viitor, dar ca realizarea acestora depinde de alocarea bugetara.Astfel, in 2010 ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) vizeaza un buget de 3,5% din PIB, comparativ cu 1,4%, in 2009, potrivit sursei citate."Am cerut 3,5% din PIB. Poate ca n-o sa obtin 3,5%, o sa fiu fericit daca obtin si 3,3%, sper sa n-auda domnul Pogea (Gheorghe Pogea, Ministrul Finantelor, n.r.)", a spus Berceanu.El precizat ca obtinerea acestui nivel ar genera "un salt important" si in domeniul transportului feroviar si pe segmentul constructiei de autostrazi, efectele urmand sa fie vizibile in timp.Potrivit sursei citate, o explicatie pentru nerealizarea de autostrazi in Romania este faptul ca ministri stiau ca au un mandat limitat si nu... mai mult
Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 17:44