Pachetul de servicii medicale de baza a fost aprobat de Guvern si pune accentul, potrivit ministrului Nicolae Banicioiu, pe preventie, pacientii asimptomatici pana la 39 de ani trebuind sa faca o vizita la medicul de familie cel putin o data la trei ani, iar cei peste 40 de ani, in fiecare an.
Potrivit Ministerului Sanatatii (MS), in sedinta de marti a Executivului au fost aprobate, prin aceeasi hotarare de guvern, pachetele de servicii medicale, de baza si minimal, si Contractul-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2014-2015.
Prin acest proiect de act normativ, in conformitate cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare si in cadrul acordului cu institutiile financiare internationale, se propune redefinirea pachetului minimal de servicii medicale si pachetului de servicii de baza, precizeaza MS.
"Este o masura ...citeste mai departe despre "Pachetul serviciilor de baza in sanatate, aprobat: Ce se schimba" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 10:30
Pachetul de servicii medicale de baza va intra in vigoare de la 1 aprilie, data care va insemna totodata si deschiderea discutiilor pentru pachetul suplimentar de asigurari private de sanatate, a precizat joi Ministerul Sanatatii (MS) intr-un comunicat remis presei.
"Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a avut astazi o intalnire planificata cu delegatia Fondului Monetar International, reprezentantii Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene. Discutiile dintre reprezentantii MS si ai FMI, BM si CE s-au axat pe evaluarea modului in care se deruleaza acordul cu cele trei institutii internationale, in cadrul misiunii de revizuire a documentelor incheiate cu aceste institutii internationale.
In cadrul acestor discutii s-au evidentiat eforturile depuse de Ministerul Sanatatii pe parcursul anului 2013 pentru indeplinirea obiectivelor ce stau la baza reformei in sistemul de sanatate. Reprezentantii FMI, CE si ai BM au apreciat pasii facuti de Ministerul Sanatatii si faptul ca toate proiectele se afla in graficul asumat. In cadrul discutiilor, un accent important a fost pus pe introducerea pachetul de servicii medicale de baza, care va intra in vigoare de la 1 aprilie 2014, si care va insemna totodata si deschiderea discutiilor pentru pachetul suplimentar de asigurari private de sanatate", se arata in comunicatul de presa al Ministerului Sanatatii.
De asemenea, partile au agreat pasii viitori pentru aprofundarea reformei in sanatate, care sa contribuie la crearea unui... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 14:58
Guvernul a avizat plata dubla a personalului medical pentru zilele nelucratoare, sambata, duminica si sarbatori, si a aprobat suplimentarea bugetului Sanatatii cu 200 milioane lei in vederea platii arieratelor, a anuntat ministrul Nicolaescu, care a declarat ca astfel ar putea inceta greva medicilor.
Totodata, printr-o hotarare, bugetul Ministerului Sanatatii a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezerva al Guvernului, suma care, potrivit lui Nicolaescu, va fi transferata Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru plata arieratelor din sistem, astfel incat anul 2013 sa se incheie fara datorii, cat si pentru cheltuielile de functionare ale unitatilor medicale.
Ministrul Sanatatii a aratat ca este vorba de angajamente luate de Guvern cu sindicatele din domeniu, iar in urma sedintei Executivului va avea o intalnire cu Federatia Sanitas in urma careia spera sa se puna capat conflictului de munca declansat de aceasta, iar greva de joi sa fie suspendata.
Nicolaescu a reafirmat cu acest prilej ca este posibila cresterea veniturilor personalului medical in 2014, dar etapizat si in functie de veniturile pe care le va aduce in sistem introducerea pachetului de servicii medicale de baza.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat luni, dupa intalnirea cu reprezentantii Sanitas, ca a convenit impreuna cu acestia suspendarea oricarui conflict colectiv de munca, urmand ca miercuri sa aiba noi runde de discutii.
Tot dupa negocierile de luni de la... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 15:45
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a anuntat, joi ca a propus sindicatelor din sanatate o bugetare pe baza de performanta, astfel incat cresterile viitoare ale bugetului Ministerului Sanatatii sa fie conditionate de atingerea unor indicatori.
"Am si propus sindicatelor din domeniu sa avem o bugetare pe baza de performanta, iar cresterile viitoare ale bugetului MS sa fie raportate si conditionate de nivelul de atingere al unor indicatori de performanta in sistem cuantificabil, in timp real, pentru a putea vedea ca aceasta crestere a finantarii care a avut deja loc in ultimii ani si continua sa aiba loc produce si rezultatele asteptate in sensul imbunatatirii calitatii serviciilor", a explicat, joi, Voinea.
Ministrul a mai spus ca ritmul de crestere al cheltuielilor bugetare in sanatate este de 11,5 la suta, acestea reprezentand 9,6 la suta din totalul cheltuielilor bugetare in 2010, 10,7 la suta in 2012, urmand ca anul viitor sa ajunga la 12,2 la suta anul viitor.
"O tema la ordinea zilei este procentul din PIB pentru sanatate - 4,3 la suta este propunerea noastra pentru anul 2014, comparativ cu 4 la suta pentru 2013. Daca luam in calcul arieratele avem 4,2 la suta pe 2013. Raportat la 6 la suta din PIB este putin, raportat la media europeana care este tot in jur de 6 la suta este iarasi putin", a mai spus Voinea.
Totusi, potrivit ministrului, sanatatea este al doilea sector ca pondere totala a cheltuielilor bugetare, primul fiind asistenta sociala... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 19:35
Bugetul Ministerului Sanatatii va fi in crestere pentru anul 2014 cu 2,6 miliarde lei fata de anul acesta, de la 5,2 miliarde la 7,8 miliarde lei, a precizat luni Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.
Potrivit MS, in anul 2013, bugetul ministerului a avut doua componente: 5,2 miliarde lei pentru cheltuieli curente si, separat, 3,5 miliarde lei, alocati pentru plata arieratelor.
"Anul trecut, Romania, ca stat membru UE, a trebuit sa se incadreze in prevederile directivei europene 2011/7/UE, potrivit careia statele trebuie sa-si plateasca facturile la maximum 60 zile. Ca atare, Guvernul USL a platit facturile spitalelor la medicamente care au fost lasate cu restante de peste 300 zile, de catre fosta guvernare, ceea ce a insemnat un cost de 3,5 miliarde lei. Astfel, bugetul real al Ministerului Sanatatii, in anul 2013 a fost de 5,2 miliarde lei. In anul 2014, bugetul sanatatii va fi in crestere cu 2,6 miliarde lei, de la 5,2 la 7,8 miliarde lei. Bugetul MS pe anul 2014 este construit astfel incat sa raspunda prioritatilor stringente din sistemul sanitar, de exemplu cresterea veniturilor medicilor rezidenti prin acordarea unei burse lunare neimpozabile de 150 de euro, dar si cresterea sumelor pentru investitii si dotarea cu aparatura medicala a unitatilor sanitare", sustine sursa citata.
MS mai afirma ca sumele care vor fi alocate pentru achizitia de aparatura medicala, reparatii capitale la unitatile sanitare, precum si investitii, vor creste de la... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 20:36
Bugetul spitalelor se va "inrautati" in 2014, i-a avertizat, joi, ministrul Sanatatii pe managerii aflati la o dezbatere la Constanta, spunand ca vrea ca sumele pentru spitale sa fie diminuate, iar fondurile sa fie majorate pentru centrele de permanenta, cele multifunctionale si medicii de familie.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, joi, la dezbaterea regionala de la Constanta pe tema proiectelor de acte normative lansate de Ministerul Sanatatii in dezbatere publica, ca va "negocia" cu presedintele CNAS ca pentru 2014 sa fie micsorate sumele alocate spitalelor si sa fie majorate fondurile pentru centrele de permanenta, centrele multifunctionale si medicii de familie.
"Eu o sa incerc si poate nu o sa se supere nimeni pe mine astazi, dar asta intentionez, sa negociez cu domnul Busoi ca pe anul 2014 la buget sa mentinem sau sa micsoram sumele alocate spitalelor si sa majoram sumele pe care le vom plati pentru centrele de permanenta si centrele multifunctionale, pentru medicii de familie, pentru ambulatoriu, tocmai ca sa marim posibilitatea sa-i motivam pe medicii din prespitalicesc si sa vina la spital chiar numai cine trebuie" , a declarat Eugen Nicolaescu la dezbaterea regionala de la Constanta pe tema proiectelor de acte normative lansate de Ministerul Sanatatii in dezbatere publica.
El a mai spus ca exista spitale cu exces de personal si a cerut managerilor sa faca ordine pentru ca lucrurile nu mai pot continua in acest mod.
"Trebuie sa... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 09:59
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca initiativa Ministerului Sanatatii de a finanta direct productia de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino este una apreciabila si solicita, mai departe, claritate si transparenta in promovarea unei politici publice consistente in domeniul sanatatii.
Potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei, "AOAR saluta si sustine initiativa Ministerului Sanatatii de a se trece la finantarea directa a productiei de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, apreciind ca productia acestuia reprezinta un element de siguranta nationala".
"AOAR solicita Ministerului Sanatatii sa dispuna prezenta continua a reprezentantilor Agentiei Nationale a Medicamentului, in cadrul Institutului Cantacuzino, astfel incat procesul de autorizare si emitere a certificatului GMP sa fie incheiat in cel mai scurt timp posibil, si nu in 300 de zile, termen absolut nejustificat, si care doar favorizeaza procesul de import a vaccinurilor si in 2013, afectand grav sanatatea publica, indeosebi a noilor nascuti.
AOAR cere Ministerului Sanatatii sa continue clar si transparent promovarea unei politici publice consistente, prin promovarea Strategiei Sanatatii, conditie ex-ante pentru atragerea de fonduri UE in perioada 2014-2020", se arata in comunicatul citat.
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania precizeaza faptul ca, inca din 2005, a sustinut constant productia de vaccinuri si activitatea remarcabila de la Institutul Cantacuzino,... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 12:05
Intrarea in vigoare a noului contract cadru privind acordarea asistentei medicale pentru 2013-2014 a fost amanata pana la 31 martie, intrucat bugetul nu a fost aprobat si nu este cunoscuta valoarea Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si a programelor nationale, informeaza Ministerul Sanatatii.
"Avand in vedere faptul ca bugetul pentru anul 2013 nu a fost aprobat, iar acest fapt conduce, in continuare, la necunoasterea dimensiunii Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, respectiv a fondurilor alocate diferitelor segmente de asistenta medicala, se impune prorogarea termenului de intrare in vigoare a contactului cadru de la 28 februarie pana la 31 martie inclusiv", se arata in Nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii (MS).
In acest context, MS a hotarat prelungirea aplicabilitatii pana la 31 martie inclusiv a contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012.
La sfarsitul lunii noiembrie 2012, Ministerul Sanatatii anunta, de asemenea, amanarea cu trei luni, pana in 28 februarie 2013, a intrarii in vigoare a noului contract cadru pentru 2013-2014, din cauza lipsei bugetului pe anul in curs. mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 17:11
Ministerul Sanatatii (MS) va aloca in 2013 aproape 24 de milioane euro pentru tiparirea a 11 milioane de carduri nationale de sanatate, banii fiind prevazuti in proiectul de buget al institutiei pentru anul in curs, sustin oficialii MS.
Potrivit conducerii ministerului, toate documentele necesare, si anume actele normative pentru producerea cardului national de sanatate, sunt definitivate.
"In propunerea de buget, Ministerul Sanatatii a prevazut aproximativ 24 de milioane de euro, sume necesare pentru tiparirea in 2013 a 11 milioane de carduri. Costul unui card este de 2,2 euro, fara TVA. Costurile sunt acoperite de catre Ministerul Sanatatii, astfel incat populatia sa nu platesca niciun ban pentru aceste documente", explica oficialii Ministerului Sanatatii.
Pana acum, Ministerul Sanatatii nu a putut efectua aceste plati, intrucat in bugetul pe 2012 nu au fost prevazute asemenea sume, iar pana la adoptarea bugetului pe 2013 era interzis sa se realizeze actiuni financiare ce privesc un exercitiu financiar anterior.
Cardul national de sanatate, reteta electronica si dosarul electronic reprezinta obiective importante pentru informatizarea sistemului de sanatate.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) este responsabila de informatizare si, implicit, de productia cardurilor, care va fi realizat cu suportul tehnic al Imprimeriei Nationale si al Centrului National pentru personalizarea pasapoartelor.
Directorul departamentului IT al CNAS, Lucian... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 08:44