Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras marti 13,5 milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni cu maturitatea in iunie 2021, in cadrul unei licitatii suplimentare, destinata ofertelor necompetitive.
Trezoreria a primit si acceptat oferte pentru 13,5 milioane de lei, semnificativ sub nivelul vizat de 45 de milioane de lei.
Randamentul s-a situat la 3,88%, la fel ca la licitatia de luni.
Ministerul a atras luni 556,9 de milioane de lei, aproape dublu fata de suma vizata, prin redeschiderea unei emisiuni cu maturitatea in iunie 2021, la un randament in scadere fata de precedenta licitatie pentru astfel de titluri, din luna iunie.
Trezoreria a primit oferte de peste trei ori mai mari, totalizand 973,9 milioane de lei, comparativ cu suma pe care intentiona sa o imprumute, de 300 de milioane de lei.
Randamentul mediu s-a situat la 3,88% pe an, fata de 4,13% in luna iunie, cand ministerul a redeschis cel mai recent aceasta emisiune.
Emisiunea de obligatiuni a fost lansata in mai 2011, iar de atunci pana marti, Finantele au imprumutat prin aceasta emisiune 5,407 miliarde lei.
Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in luna iulie 4,105 miliarde lei din piata interna prin vanzarea de titluri de stat, luna in care ajung la scadenta doua emisiuni, de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat cu o valoare cumulata de 6,8 miliarde lei.
Finantele au atras de la inceputul lunii iulie din piata interna 2,387 miliarde de lei, prin... mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 15:42
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 600 milioane de lei prin obligatiuni cu maturitatea de zece ani, la un randament mediu de 5,03%, in scadere fata de cel platit in luna aprilie pentru aceeasi scadenta, de 5,23%.
Bancile au subscris joi titluri de 1,03 miliarde lei, iar valoarea indicativa a emisiunii a fost de 600 milioane lei.
La licitatia organizata in luna aprilie pentru titluri din aceeasi emisiune, Finantele au atras 400 milioane lei, la un randament mediu de 5,23%.
Finantele au imprumutat in luna mai 3,55 miliarde lei. Suma stabilita pentru luna mai, de 3,78 miliarde lei, este mai mica decat imprumuturile luate in luna aprilie, de 5 miliarde lei, prin vanzare de titluri in lei (2,5 miliarde lei) si in euro (581,4 milioane euro, echivalentul a 2,55 miliarde lei).
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 24,47 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 16:22
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat de pe piata interna 397,6 milioane lei prin vanzare de obligatiuni cu maturitate la trei ani, iar subscrierile au depasit de sase ori valoarea programata a emisiunii.
Costurile de finantare au crescut, insa, randamentul mediu acceptat fiind de 5,73% pe an, fata de 5,69% pe an la licitatia precedenta.
Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.
Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de la jumatatea lunii trecute privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii. Interesul jucatorilor straini s-a redus insa treptat, astfel ca de la inceputul lunii februarie randamentele au inceput sa creasca.
Finantele au planificat sa imprumute in februarie 3,7 miliarde lei, prin obligatiuni si certificate de trezorerie, cu mult sub suma atrasa in ianuarie, de 11,4 milioane lei. Trezoreria a atras 2,735 miliarde lei in primele cinci licitatii. mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 16:55
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat in anul 2012, de pe piata interna, peste 58 de miliarde de lei, prin licitatii de titluri de stat - certificate de trezorerie cu discount si obligatiuni benchmark, cu 13% peste totalul imprumuturilor de acest tip din anul 2011.
In 2012, Trezoreria Statului a reusit sa atraga tot de pe piata interna peste 763 milioane euro, mai putin fata de suma imprumutata in 2011, de 1,4 miliarde euro. De pe piata externa, MFP a atras anul acesta 2,25 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari.
In 2013, titlurile de stat scadente, care trebuie refinantate, insumeaza 46,8 miliarde lei, denominate in lei si in euro. MFP a anuntat deja ca in ianuarie 2013 vrea sa imprumute de pe piata interna 4,6 miliarde lei, iar pe ansamblul primului trimestru din 2013 volumul indicativ al imprumuturilor prin titluri de stat este de 18-20 miliarde lei.
Marele succes al Trezoreriei Statului a fost in 2012 scaderea costurilor de finantare. Costul finantarii Trezoreriei pe piata interna se situeaza la un nivel mai redus comparativ cu inceputul anului.
Astfel, la inceputul lunii septembrie, la o solicitare de euroobligatiuni insumand 750 milioane euro, investitorii straini au oferit 3,5 miliarde euro, respectiv de 4,7 ori mai mult, la un cost de 5,1% pentru o scadenta de 6 ani, ceea ce reprezinta o scadere cu 0,15 puncte procentuale comparativ cu emisiunea similara din septembrie 2011, in conditiile in care aceasta avea o scadenta mai scurta de doar 5... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 13:42
Ministerul Finantelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitatii pentru vanzare de titluri de stat in valoare cumulata de 4,6 miliarde lei, mai putin decat titlurile care ajung la scadenta in luna respectiva, de 5,8 miliarde lei.
Suma programata pentru luna ianuarie este mai mare fata de cea estimata pentru luna decembrie, de 3,1 miliarde lei, insa aproape la jumatate fata de titlurile vandute, de 8,06 miliarde lei.
In acelasi timp, suma programata pentru luna ianuarie este cu putin peste cea estimata in aceeasi luna din acest an, de 4,5 miliarde lei. In prima luna a acestui an, statul a imprumutat 9,9 miliarde de lei.
Trezoreria a programt pentru luna ianuarie sa emita certificate de trezorerie pe 6 luni (300 milioane lei), pe un an (1 miliard de lei), precum si obligatiuni de doi ani si, respectiv, trei ani (de cate 800 milioane lei), pe patru ani (600 milioane lei). Alte operatiuni vor fi pentru vanzare de obligatiuni cu maturitate de 5 si, respectiv, de 10 ani, de 500 milioane lei si, respectiv, de 600 milioane lei.
Primele licitatii pentru vanzarea de titluri de anul viitor vor fi organizate pe 7 ianuarie, cand Finantele au programat o licitatie pentru certificate de trezorerie la un an (500 milioane lei) si o operatiune pentru vanzare de obligatiuni pe doi ani (800 milioane lei). mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 17:20
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 11 luni in valoare de 625 milioane lei, la un randament mediu de 6,08% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 1 miliard lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,609 miliarde lei, potrivit Mediafax.
MFP si-a propus sa atraga in octombrie 4,15 miliarde lei si 150 milioane euro de pe piata locala.
Titlurile de stat in lei nu mai sunt atragatoare pentru investitori
Pe termen scurt, este foarte putin probabil ca investitorii straini sa revina in piata de titluri de stat in lei, spun analistii ING.
Perspectivele asupra inflatiei si ingrijorarile legate de alegeri cantaresc mai mult decat cresterea randamentelor platite de Ministerul Finantelor Publice. mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 16:59
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 200 milioane lei prin obligatiuni scadente in ianuarie 2016, exact cat si-a propus, la un randament de 6,29%, sub cel acceptat in urma cu doua luni, de 6,41%.
Ofertele bancilor au insumat 745,4 milioane de lei.
Obligatiuni cu aceeasi scadenta au mai fost vandute in iulie, cand Ministerul Finantelor a vandut titluri cu un randament de 6,41%.
In august, Finantele au respins ofertele bancilor, considerand ca randamentul cerut este prea ridicat.
Pentru septembrie, Ministerul Finantelor a planificat licitatii de 3,3 miliarde lei din piata interna, de peste doua ori mai mult decat suma cu care s-a imprumutat in luna august.
Finantele au reusit sa atraga luna trecuta doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei.
Suma redusa a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunilor politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii, rezultat al plafonarii sumelor din operatiunile repo.
Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 43,57 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 17:56
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 931,1 milioane lei prin certificate cu scadenta la opt luni, peste valoarea indicativa, la un randament mediu de 6,11% pe an, in crestere de la 5,91% platit la operatiunea din luna august.
Randamentul maxim acceptat a fost de 6,15%.
Valoarea indicativa a operatiunii fost de 700 milioane lei, iar bancile au subscris titluri de 1,56 miliarde lei.
In luna septembrie, Ministerul Finantelor vrea sa imprumute 3,3 miliarde lei de pe piata interna, de peste doua ori mai mult decat suma atrasa in august.
La precedenta licitatie pentru astfel de certificate, din 16 august, Finantele au imprumutat 700 milioane lei, la un randament mediu de 5,91% pe an si maxim tot de 6,15%.
Ulterior, Ministerul Finantelor a respins ofertele la doua licitatii pentru certificate la un an si obligatiuni pe trei ani si cinci luni.
Luna trecuta, Finantele au reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei.
Ministerul Finantelor vrea sa imprumute 2,5 mld. de lei de la banci
Suma redusa imprumutata in august a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii ca urmare a plafonarii sumelor din operatiunile repo.
Astfel, in luna august Finantele au finalizat cu succes doar doua din cele cinci licitatii programate, iar in celelalte trei cazuri au respins ofertele bancilor... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 17:34
Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa imprumute in luna august 2,5 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, cea mai mare parte din suma fiind planificata sa fie atrasa prin certificate de trezorerie.
In iulie, Finantele au programat imprumuturi de 2,25 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, insa au atras doar 1,57 miliarde lei, in conditiile in care randamentele cerute au crescut, ca urmare a situatiei incordate de pe pietele financiare europene, a structurii lichiditatilor din sistemul bancar si tensiunilor politice din Romania.
Pentru luna august, administratorii datoriei publice au planificat trei licitatii pentru vanzarea de certificate de trezorerie, in valoare cumulata de 1,9 miliarde lei, si doua operatiuni pentru obligatiuni, cu scadenta la doi si patru ani, in suma totala de 600 milioane lei.
Prima licitatie se va derula luni, 6 august, pentru certificate cu maturitatea de un an, in valoare de 700 milioane lei.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 37,53 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.
Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 20:34