Ministerul Finantelor Publice /MFP/ a imprumutat joi 100 de milioane de lei de la bancile locale, prin obligatiuni pe 15 ani, cu scadenta reziduala la 13 ani si jumatate, la un randament mediu de 5,41%.
MFP a redeschis o emisiune de obligatiuni din februarie 2012, iar scadenta este pe 26 iulie 2027.
La licitatia de obligatiuni au participat opt banci, cu oferte care au totalizat 151,48 milioane lei.
Licitatia va fi urmata vineri de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, prin care MFP vrea sa mai imprumute inca 10 milioane de lei.
Ministerul Finantelor Publice a anuntat un program de imprumuturi de 4,03 miliarde de lei de la bancile comerciale, in luna ianuarie, din care 3,8 miliarde de lei prin sapte licitatii de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, iar 230 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
De la inceputul anului, MFP a imprumutat de la bancile locale peste 2,55 miliarde de lei, la care se adauga o suma de doua miliarde de dolari atrasa de pe pietele internationale. mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 16:39
Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa atraga in noiembrie 3,55 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, cele mai multe licitatii urmand sa fie organizate pentru vanzarea de obligatiuni.
Astfel, in sase din cele opt licitatii programate in noiembrie, administratorii datoriei publice vor sa vanda obligatiuni, cu scadenta cuprinsa in intervalul 2-15 ani, in valoare cumulata de 1,95 miliarde lei.
Prima licitatie se va derula luni, 5 noiembrie, cand Finantele vor sa atraga 500 milioane lei prin certificate de trezoreria cu scadenta la un an.
Spre finalul lunii, pe 26 noiembrie, Trezoreria statului va organiza doua licitatii in aceeasi zi, prin care va redeschide emisiuni de obligatiuni cu scadente pe trei ani si, respectiv, 15 ani. Valoarea indicativa pentru titlurile pe trei ani este de 300 milioane lei, iar prin emisiunea pe 15 ani Finantele vor sa imprumute 100 milioane lei.
Pentru luna octombrie, Finantele au planificat operatiuni de 4,15 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat, plus 150 milioane euro prin redeschiderea emisiunii scadente in iulie 2015.
Trezoreria a accesat insa mai putine fonduri in lei, limitandu-se 3,13 miliarde de lei, dar a compensat prin atragerea de valuta de pe piata interna, respectiv 421,5 milioane de euro. La aceste sume se adauga cele 1,5 miliarde de euro accesate miercuri de pe pietele internationale.
Guvernul apreciaza ca finantele publice vor fi protejate astfel de eventualele... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 17:40
Ministerul Finantelor Publice (MFP) redeschide marti o emisiune de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, operatiune prin care vrea sa atraga cel putin 500 milioane euro, cu un randament indicativ de 5,25%.
Tranzactia este intermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit.
Guvernul a aprobat sambata emisiunea de obligatiuni pe petele externe, au precizat surse apropiate situatiei.
Redeschiderea emisiunii este motivata de faptul ca o noua operatiune pe pietele externe ar presupune costuri mai mari.
Romania a vandut in luna iunie 2008 euroobligatiuni pe termen de zece ani, prin care a atras fonduri de 750 de milioane de euro, la un cupon de 6,5%, pretul de emisiune fiind de 98,59 euro pe unitate. Randamentul titlurilor a fost cu 1,7 puncte procentuale peste nivelul obligatiunilor de referinta. Aranjorii au fost Credit Suisse, EFG Eurobank si UBS.
In prezent, euroobligatiunile emise in 2008 se tranzactioneaza pe piata secundara la un randament de referinta de 4,9%.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Enache Jiru a afirmat in urma cu doua saptamani ca institutia vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro pe piete externe in urmatoarele doua luni si ca urmareste saptamanal situatia internationala pentu a determina momentul oportun.
Randamentele obligatiunilor Romaniei de pe pietele externe, la minime record/a>
Analistii Erste/BCR considera, intr-o analiza recenta, ca noi stimuli monetari din partea... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 13:36
Ministerul Finantelor Publice (MFP) organizeaza luni o licitatie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, in valoare de 700 milioane lei si scadenta la opt luni.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa imprumute 2,5 miliarde de lei de la banci in luna august, prin cinci emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat.
Ministerul Finantelor vrea sa imprumute 2,5 mld. de lei de la banci
La precedenta licitatie, de luni, 6 august, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 700 milioane lei, reusind sa atraga intreaga suma vizata la licitatia pentru vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate de 12 luni, iar randamentul mediu a crescut la 5,66% pe an. Ofertele bancilor au insumat 1,3 miliarde lei.
Ministerul Finantelor a imprumutat 700 milioane lei
In iulie, Finantele programasera imprumuturi de 2,25 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, insa au atras doar 1,57 miliarde lei, in conditiile in care randamentele cerute au crescut, ca urmare a situatiei incordate de pe pietele financiare europene, a structurii lichiditatilor din sistemul bancar si tensiunilor politice din Romania. mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 09:59
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 417 miloane de lei de la bancile comerciale, printr-o emisiune de obligatiuni de stat tip benchmark, cu maturitatea de opt ani, plasata la licitatie prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Titlurile de stat au scadenta in ianuarie 2020, iar nivelul randamentului la care a fost adjudecata emisiunea este de 6,40%. Rata cuponului este de 5,85%, iar dobanda acumulata de 195 lei/titlu.
Valoarea totala a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar cererea totala din partea celor 12 banci care au participat la licitatie a depasit 906,56 milioane de lei.
La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 banci - Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank. mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 16:56
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 1,339 miliarde de lei de la bancile comerciale, printr-o emisiune de obligatiuni de stat tip benchmark, cu maturitatea de patru ani, plasata la licitatie prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Titlurile de stat au scadenta in ianuarie 2016, iar nivelul randamentului la care a fost adjudecata emisiunea este de 6,09%. Rata cuponului este de 5,75%, iar dobanda acumulata de 169,67 lei/titlu.
Valoarea totala a emisiunii a fost de un miliard de lei, iar cererea totala din partea celor 12 banci care au participat la licitattie a depasit 2,282 miliarde de lei.
La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 banci - Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank. mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 17:57
Ministerul Finantelor Publice a vandut joi obligatiuni de tip benchmark, scadente in 51 luni, in valoare de 436 milioane lei (100,5 milioane euro), la un randament mediu de 7% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 300 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,411 miliarde lei.
MFP si-a propus sa atraga 4,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna ianuarie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice.
In 2011, MFP a imprumutat 51,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, fata de 41,04 miliarde de lei in 2010. mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 15:56
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni de tip benchmark, scadente in 23 de luni, in valoare de 500 milioane lei (93,4 milioane euro), la un randament mediu de 7,23% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 500 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,849 miliarde lei.
MFP vrea sa atraga 4,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna noiembrie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice, potrivit datelor ministerului.
Ministerul Finantelor Publice a atras circa 41,038 miliarde lei pe parcursul lui 2010. In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008. mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 19:25
Ministeru Finantelor Publice (MFP) va emite in urmatoarele doua luni obligatiuni de stat in lei cu scadenta la 10 ani, iar emisiunea de eurobonduri ar putea fi amanata pentru inceputul lui 2010, daca nu vor fi satisfacute conditiile cerutre de minister, a declarat, marti, Bogdan Dragoi, precizeaza NewsIn."In urmatoarele doua luni, vom emite obligatiuni de stat in lei cu maturitate la 10 ani, iar de la inceputul lunii septembrie incepem sa monitorizam piata externa pentru emisiunea de eurobonduri in ce priveste volumul, maturitatea si pretul si cand vor fi acceptate conditiile vom emite. Daca conditiile nu sunt corecte, ne gandim sa emitem la inceputul anului viitor", a precizat secretarul de stat in MFP Bogdan Dragoi.El a mai spus ca, din cele doua transe de la Fondul Monetar International (FMI) va fi trasa suma de 1,718 miliarde euro direct din conturile bancii nationale, bani cu care sa fie acoperit partial deficitul bugetar din 2009.Ultima emisiune de obligatiuni in lei cu scadenta la 10 ani trebuia sa aiba loc pe 17 ianuarie 2008, cand Finantele anuntasera ca vor sa emita titluri de stat de 1 miliard lei, dar nu au mai atras nici un ban. Pe 20 decembrie 2007 a avut loc ultima licitatie pentru obligatiuni in lei la 10 ani la care Ministerul de Finante a atras bani, respectiv 178,9 milioane lei, la o rata a cuponului de 6,75% si un randament mediu de 7,47%.Ministerul Finantelor Publice (MFP) a solicitat, vineri, bancilor de investitii propuneri pentru intermedierea unei... mai mult
Marti, 11 August 2009, ora 13:54