Mai mulți români s-au plâns, după liberalizarea pieței energiei, că au primit facturi uriașe la electricitate. Secretarul de stat din Ministerul Energiei, George Niculescu, a declarat la Digi 24 că în cazul unor diferențe foarte mari e posibil să fie erori, dar a recomandat ca oamenii să fie mai ponderați cu consumul. „Cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm”, a declarat Niculescu.
Digi 24 a prezentat cazul unor români care au primit facturi uriașe după liberalizarea pieței energiei. Spre exemplu, un telespectator al televiziunii de știri a povestit că s-a întors din vacanță și a găsit o factură de 3.300 de lei pentru un consum de 4.466 de kWh pentru o lună de zile, în condițiile în care anterior plătea 70-80 de lei pentru 130-140 de kWh.
„Vă dați seama că aici este vorba despre o greșeală sau o lipsă de transmitere a indexului pentru o perioadă de timp. S-ar putea să fie vorba de o regularizare, eventual. Aici problema nu este a furnizorului, pentru că măsurarea consumului o face distribuitorul de energie electrică. Practic, citirea contorului o face distribuitorul de energie electrică, iar datele măsurate, consumul înregistrat, se transmite către furnizor, iar acesta întocmește factura”, a explicat la Digi24 George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Secretarul de stat le-a recomandat oamenilor să „își ia soarta în propriile mâini”.
„În primul rând... mai mult
Marti, 24 August 2021, ora 09:19
Ministrul Energiei, Virgil Popescu le-a cerut ANRE si ANPC sa intervina in cazul furnizorilor de energie care emit facturi cu consumuri estimate foarte mari. Ministrul sustine ca metoda reprezinta "o forma de escrocherie". "Practic, iau niste bani in avans pentru un consum care nu exista, se folosesc de bani oamenilor", sustine ministrul.
"Am primit mai multe sesizari de la oameni. Vreau sa trag un semnal de alarma (...) Exista anumiti furnizori care au si distributie, care am vazut ca trec consumuri estimate foarte mari. Punand consumuri estimate foarte mari, factura va veni mai mare. Practic, iau niste bani in avans pentru un consum care nu exista, se folosesc de bani oamenilor", a declarat, miercuri seara, ministrul Virgil Popescu, potrivit www.b1.ro.
Ministrul cere ANRE si ANPC sa intervina
"Ii rog pe cei de la ANRE si pe cei de la ANPC sa se verifice aceste lucruri. Nu se poate sa se incarce facturile romanilor pe consumuri estimate care nu au nicio legatura cu consumurile facute in anii precedenti, care ar trebui sa aprecieze ce a consumat clientul intr-o perioada asemanatoare. Este o forma de escrocherie, exista amenzi pentru asa ceva. Mi se pare ca este o inselatorie pe care distribuitorii cu furnizorii o practica", a mai declarat Virgil Popescu.
Liberalizarea pietei
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anuntat in 19 ianuarie 2021 ca ultimul ordin al ANRE referitor la liberalizarea de pe piata energiei va prelungi contractele clientilor cu sase... mai mult
Joi, 04 Februarie 2021, ora 07:10
Statul face noi pasi inapoi in ceea ce priveste impunerea, in domeniul Energiei, a taxelor prevazute in OUG 114. Mai exact, Ministerul Energiei a anuntat ca cere amanarea cu un an a taxarii, in vreme ce ANRE a amanat o serie de proceduri necesare in vederea perceperii darilor.
Inca de marti dimineata, secretarul de stat Doru Visan a declarat la ZF Power Summit ca Ministerul Energiei a cerut deja ca taxa de 2% pe cifra de afaceri - pe care potrivit OUG 114 trebuia sa o plateasca toti intreprinzarii din Energie - sa fie achitata abia din 2020.
Cateva ore mai tarziu, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a comunicat ca intreprinzatorii nu mai sunt obligati sa transmita pana pe 20 februarie cifra de afaceri pe anul 2018, pentru calculul taxei de 2%.
In plus, a mai transmis ANRE, termenul pana la care intreprinzatorii din domeniu trebuie sa comunice informatiile privind cifra de afaceri se proroga "pana la o data care va fi comunicata ulterior".
Intrebarea este: va renunta statul la impunerea taxei de 2% in anul 2019 sau doar o va calcula in raport cu cifra de afaceri inregistrata de intreprinzatorii din Energie in anul 2017? Ramane sa vedem.
Cert este ca, in urma cu o saptamana, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca vrea sa discute cu partenerii sai de guvernare de la PSD pentru a vedea daca este oportun ca prevedeirle OUG 114 sa se aplice in Energie sau daca n-ar fi cumva mai bine sa se renunta la parte dintre masuri.... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 15:04
Directorul general al Directiei Titei si Gaze Naturale din cadrul Ministerului Energiei, Cornel Condrea, a fost dat afara, miercuri, dintr-o sedinta de comisie parlamentara de catre Iulian Iancu (PSD), presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, in timpul unor discutii privind piata gazelor.
Iulian Iancu l-a acuzat pe oficialul din Ministerul Energiei ca nu i-a prezentat saptamana trecuta niste documente privind procedura de infringement din 2012, clauza 2114, reluata in anul 2014.
Deputatul PSD i-a cerut lui Condrea o corespondenta cu reprezentantii Comisiei Europene, insa directorul din Ministerul Energiei a afirmat ca i-a inmanat personal acele documente.
Iulian Iancu a spus ca totul este o minciuna si ca nu-i mai da cuvantul, insistand ca nu a primit respectivele documente.
"Va rog sa parasiti sala. Este de neimaginat", i-a spus Iancu lui Condrea.
Unul dintre documente priveste o scrisoare a CE transmisa anul trecut Executivului de la Bucuresti.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis in luna iulie a anului trecut Guvernului Romaniei o scrisoare prin care a cerut eliminarea barierelor fizice si comerciale in exportul de gaze.
Ulterior, Iancu a precizat ca nu era vorba de scrisoarea lui Juncker, ci de o notificare si raspunsul la ea.
"Cum sa nu le primeasca, eu i le-am oferit personal la prezidiu. Dumnealui manipuleaza, nu eu. I-am spus ca i le voi trimite oficial. O sa i le mai trimitem o... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 16:58
Un raport al Complexului Energetic Oltenia arata ca societatea avea in stocuri 816.300 tone carbune, la data de 12 ianuarie, ora 7:00, mult peste nivelul indicat joi de ministrul Energiei, Toma Petcu, in cadrul sedintei de guvern, de doar 357.000 de tone.
Potrivit raportului CE Oltenia, in depozitele termo erau, in momentul intocmirii raportului, 366.000 tone, la directia miniera erau alte 401.900 tone, iar alte 48.400 tone carbune se aflau in navetele aflate in traseu.
"Diminuarea stocului la termocentrale provine din intarzieri in activitatea de descarcare generata de conditiile meteo nefavorabile, temperaturile scazute avand ca efect inghetarea carbunelui in vagoane, timpii de descarcare prelungindu-se cu perioada necesara pentru trecerea garniturilor de tren prin instalatiile de dezghet", arata raportul producatorului de energie.
CE Oltenia functiona, la momentul redactarii raportului, la capacitate maxima, cu zece grupuri energetice, din care cate trei in functiune la ...citeste mai departe despre "Ministrul Energiei e contrazis de cifre: Avem stocuri mult mai mari de carbune. Dar exista o explicatie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 14:33
Deputatul ALDE Toma-Florin Petcu, propus pentru conducerea Ministerului Energiei, s-a nascut la 29 aprilie 1978, este casatorit, are un copil si este de profesie inginer constructor.
Iata lista oficiala a ministrilor din Guvernul Grindeanu
Toma Petcu a fost presedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), cu rang de secretar de stat, din decembrie 2015 pana in mai 2016. Este co-presedinte al organizatiei ALDE din Giurgiu si totodata vicepresedinte al ALDE.
Toma-Florin Petcu a demisionat in luna iunie 2014 din postul de subprefect al judetului Giurgiu si a parasit filiala locala a PNL, pentru a se inscrie in Partidul Liberal-Reformator (PLR) al lui Calin Popescu Tariceanu.
Petcu are studii la Universitate Tehnica de Constructii Bucuresti- Facultatea de Constructii Hidrotehnice si are un master obtinut la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti.
In CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, Toma-Florin Petcu se considera un "bun coordonator, ...citeste mai departe despre "Pe cine vrea ALDE la Ministerul Energiei: Pot asigura managementul oricarui compartiment cu exceptia celui economic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 20:36
Atributiile de privatizare si actionar la companiile din energie, exercitate pana in prezent de catre Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei, departament desfiintat in noul Cabinet, vor fi preluate de Ministerul Energiei, a decis Guvernul prin ordonanta de restructurare a Cabinetului.
Dupa desfiintarea Departamentului pentru Energie, in noul Guvern au fost infiintate doua ministere distincte, respectiv Ministerul Economiei si Ministerul Energiei. Pana in prezent, atributiile de privatizare si actionar al statului la companiile din sectorul energetic au revenit Departamentului pentru Energie.
"Ministerul Energiei exercita atributiile de institutie publica implicata in domeniul privatizarii pentru societatile nationale, companiile nationale si celelalte societati din domeniul producerii, distributiei si furnizarii energiei electrice si termice, precum si din domeniul exploatarii, prelucrarii si valorificarii resurselor minerale energetice: carbune, uraniu, petrol, titei si gaze naturale, precum si pentru filialele acestora. Ministerul Energiei exercita atributiile privind calitatea de actionar al statului si de monitorizare post-privatizare", se arata in ordonanta.
Actul normativ aprobat de Guvern confirma totodata informatiile transmise miercuri de MEDIAFAX, respectiv ca Transelectrica si Transgaz vor fi transferate din administrarea Secretariatului General al Guvernului in cea a Ministerului Economiei.
Comisia Europeana a impus separarea... mai mult
Joi, 18 Decembrie 2014, ora 11:42
Peste 90 la suta din fondurile europene gestionate de Ministerul Energiei au fost contractate, cele mai multe din proiectele din acest domeniu vizand generarea de energie fotovoltaica si eoliana, in timp ce proiectele de generare a energiei pe baza de biomasa sunt mai putine, spune Constantin Nita.
Ministrul Energiei, Constantin Nita, a declarat vineri, in statiunea Busteni, ca dintr-un total de 628 de milioane de euro fonduri europene gestionate de Minister, pana in prezent au fost contractate 93 la suta.
"La Axa 4 energie de care ne ocupam noi, din totalul de contractat, 628 de milioane de euro, in momentul de fata avem contractat 93 la suta. Eu spun ca este o performanta, este un lucru foarte bun, urmand ca proiectele care au fost selectate pe masura ce sunt puse in practica sa primeasca banii necesari", a spus ministrul Energiei.
Cele mai multe fonduri au fost atrase de proiectele pe baza de energie solara si eoliana
Potrivit lui Constantin Nita, cele mai multe dintre proiectele pe fonduri europene sunt proiecte care vizeaza generarea de energie fotovoltaica si eoliana, numarul proiectelor axate pe generarea de energie pe baza de biomasa fiind mai putine.
"Ii incurajez pe toti investitorii sa apeleze la sistemul de producere a energiei electrice pe baza de biomasa", a spus Nita.
Ministrul Energiei a fost prezent, vineri dupa-amiaza, in statiunea prahoveana Busteni, unde a fost semnat un contract privind construirea unei statii de cogenerare cu biomasa... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 12:18
Consiliul Concurentei sustine ca este nevoie de infiintarea unui minister al Energiei, care sa promoveze politici clare in acest sector.
Reprezentantii Consiliului Concurentei se plang ca organizarea si restructurarea sistemului energetic nu evolueaza de 5 ani de zile, toate proiectele anuntate de Ministerul Economiei fiind abandonate, anunta TVR1.
Afirmatia reprezentantilor Consiliului Concurentei vine pe fondul celor declarate ieri de Valentin Mircea, membru al Consiliului, care a precizat ca reorganizarea sistemului energetic merge din esec in esec si ca, in ceea ce priveste privatizarea, conteaza si cine va cumpara.
Tema sectorului energetic a fost si in atentia lui Jeffrey Franks, reprezentantul FMI in Romania, care declara marti ca a discutat cu Traian Basescu pe tema energiei si privatizarea pachetelor majoritare. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 10:02