Rectificarea bugetara aprobata de Guvern a fost publicata in Minitorul Oficial, iar ministrul Finantelor, Florin Citu, a precizat ca are doua obiective: sanatatea romanilor si pastrarea capacitatii de productie in economie.
"In primul rand, sanatatea romanilor, iar in al doilea rand pastrarea capacitatii de productie in economie. Chelutielile bugetare cresc pe sold cu 12.5 miliarde lei. Ministerul Muncii primeste 8.5 miliarde lei in plus, Ministerul Sanatatii 3.7 miliarde lei in plus si Ministerul Afacerilor Interne 680 milioane lei pentru combaterea raspandirii infectiei cu coronavirusul SARS-COV-2.
In acealsi timp am alocat 3 miliarde lei in Fondul de Rezerva. Prin ordonanta de rectificare bugetara am permis ca acesti bani sa mearga catre sanatate sau munca fara sa fie nevoie de o alta rectificare bugetara. Doar printr-o hotarare de guvern. Am construit un buffer si prin acest mod de distribuire al banilor economisim timp", a scris, vineri, pe Facebook, Florin Citu.
Potrivit acestuia, rectificarea are si ceva atipic.
"In anii precedenti la rectificarile bugetare luau din banii alocati transporturilor, educatiei, agriculturii si chiar si sanatatii. Noi intelegem ca o economie fara investitii nu functioneaza. Astfel, pentru INVESTITII au fost alocate sume suplimentare", a mai scris Citu.
Potrivit acestuia, Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei a primit 1 miliard de lei, Ministerul Educatiei 576 milioane lei, Ministerul Transporturilor... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 21:34
Ministerul Finantelor Publice a publicat, marti, proiectul Ordonantei de Urgenta a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, care prevede pentru anul in curs un deficit bugetar estimat de 4,3% din Produsul Intern Brut si taieri de la cinci ministere, in timp ce sase ministere si Secretariatul General al Guvernului vor primi mai multi bani.
"Veniturile bugetului general consolidat se diminueaza, pe sold, cu suma de 18.356,9 milioane lei, din care 10.488,2 milioane lei influente ale veniturilor din economia interna si 7.868,7 milioane lei influente din venituri din fonduri externe nerambursabile", se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Ministerele care pierd bani la rectificare sunt in numar de sase, la care se adauga Secretariatul General al Guvernului (SGG), in timp ce ministerele care castiga sunt cinci.
Cine primeste bani
Ministerul Muncii si Justitiei Sociale: +3.982,3 milioane lei.
Ministerul Sanatatii: +2.898,9 milioane lei.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice: +1.763,7 milioane lei.
Ministerul Finantelor Publice - Actiuni Generale: +388,3 milioane lei.
Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comert si Antreprenoriat: +299,0 milioane lei.
Ministerul Finantelor Publice: +236,0 milioane lei.
Cine pierde
Ministerul Educatiei Nationale: -2.080,0 milioane lei.
Ministerul Transporturilor: -1.084,2 milioane lei.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: -1.065,9 milioane lei.... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 10:50
Ministrul Monica Anisie a declarat joi ca vrea aproximativ 1% din PIB pentru Ministerul Educatiei la rectificarea bugetara.
Intrebata la Realitatea TV daca solicita 1% din PIB, adica 10 miliarde de lei, la rectificarea bugetara, ea a raspuns: "Am facut solicitarea pentru aceasta rectificare. (...) E (suma - n.red.) aproximativa, pentru ca imi doresc sa misc lucrurile".
Anisie a mentionat ca este nevoie de bani si la cercetare si la educatie. "Am mai multe capitole si pentru salarii si pentru investitii. Suntem pe final de an, finalizam anumite obiective de investitii si trebuie sa primim acesti bani", a spus ministrul.
Miniatrul a afirmat ca s-au pornit niste investitii, de tipul toaletelor care ar trebui sa nu mai fie in curtea scolii. "Din 1.080 de unitati de invatamant care au in curte toaletele 857 au fost introduse in programul acesta care sa fie finantat de la buget pentru a fi finalizate lucrarile, dar in realitate nu au fost realizate decat 154", a afirmat Anisie.
Intrebata daca nu mai sunt bani, ea a raspuns ca a cerut Directiei Economice din minister sa-i prezinte la zi o situatie cu toate investitiile.
"Probabil ca maine, cand e termenul limita, o sa aduca si cei de la Economic si cei de la Infrastructura documentele, sa vedem de ce (...) numai 154 sunt in curs de realizare", a precizat ministrul.
Anisie a mentionat ca i s-a spus ca acesti bani au fost alocati "mai mult pe hartie", adica inca nu au fost transferati catre obiectivele respective.... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 23:46
Consiliul Fiscal (CF) al Romaniei are rezerve cu privire la rezultatele pe care Cabinetul Dancila promite ca le va obtine prin rectificarea bugetara pe care o va adopta joi. Mai exact - sustin specialistii CF - proiectia Guvernului e cam optimista.
Cu alte cuvinte, e greu de crezut ca Executivul va incasa mult si va cheltui putin, asa cum si-a propus. Iar daca lucrurile vor merge conform proiectiei, de pierdut vom avea cu totii.
Marti dimineata, Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica proiectul primei rectificari bugetare din acest an.
In document se arata ca va fi respectata limita de 2,76% a deficitului bugetar si ca sunt asigurate sumele necesare pentru plata pensiilor si a salariilor. De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investitii aflate in derulare, in timp ce sunt reduse sumele alocate institutiilor cu un grad scazut de utilizare a banilor alocati, se mai arata in proiect.
Ministerele care pierd bani la rectificare sunt:
- Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei);
- Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei);
- Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comert si Antreprenoriat (-243 milioane de lei);
- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (- 310,4 milioane de lei);
- Ministerul Cercetarii si Inovarii (- 369,1 milioane lei);
- Ministerul Educatiei Nationale (-1,03 miliarde lei);
- Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).
Totodata, si bugetul Serviciului de... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 13:54
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant cere Guvernului Romaniei sa nu blocheze angajarile in sistemul de educatie, masura care apare in proiectul de ordonanta pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicat recent de Ministerul Finantelor..
FSLI avertizeaza, intr-un comunicat remis Ziare.com, faptul ca, din cele peste peste 6.500 de unitati de invatamant cu personalitate juridica, sunt foarte multe unitati cu posturi unice, iar angajarile nu pot fi facute pe formula propusa de Ministerul Finantelor Publice.
"Guvernul Romaniei propune inghetarea ocuparii posturilor pentru personalul didactic auxiliar si nedidactic, prin formula de angajare de 1 post scos la concurs pentru 3 neocupate. In cele peste 6.500 de unitati de invatamant cu personalitate juridica, deficitul de angajati este foarte mare pentru aceste categorii de angajati; in cea mai mare parte a acestor scoli exista un numar redus de posturi, cu mult sub normativele care se impun pentru o functionare normala a acestora.
Cele mai multe sunt posturi unice, iar angajarile nu pot fi facute pe formula propusa de Ministerul Finantelor Publice. Este vorba despre posturile de secretare, contabili, laboranti, bibliotecare, ingrijitoare etc. Avertizam faptul ca blocarea angajarilor in sistemul de educatie va duce la blocarea activitatii in multe unitati de invatamant din Romania", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.
FSLI critica si rectificarea bugetara care ar lasa ministerul fara o... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 14:57
Ministerul Educatiei a facut, miercuri, cateva precizari dupa ce s-a anuntat ca in urma rectificarii bugetare i se va taia din bani.
Practic, reprezentantii ministerului sustin ca reducerea se justifica prin faptul ca banii alocati nu au fost cheltuiti, dar ca si in aceste conditii bugetul tot este mai mare decat cel din 2018.
"Bugetul Ministerului Educatiei Nationale, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, a beneficiat de o crestere de aproape 10 miliarde de lei fata de bugetul acordat in anul 2018, iar executia pe primul semestru este de 46%", transmite ministerul.
Reprezentantii institutiei noteaza ca prin proiectul rectificarii bugetare se propune diminuarea cheltuielilor cu suma de circa 1,03 miliarde de lei, repartizata astfel:
- 400 de milioane de lei de la "Cheltuieli de personal", in urma supraestimarii acestei categorii de cheltuieli la alcatuirea bugetului la inceputul anului. De asemenea, prin plata obligatiilor catre personalul didactic generate de sentintele judecatoresti au fost obtinute economii cu dobanzile aferente. Suma ramasa dupa rectificare asigura plata salariilor pana la sfarsitul anului, plata titlurilor executorii, precum si platile ce deriva din aplicarea Legii nr. 85/2016.
- 440 milioane de lei de la "Asistenta sociala", sume aferente programului "Merg la scoala", intrucat, pana in prezent, actul normativ necesar derularii acestui program nu a fost aprobat. Facem precizarea ca Ministerul Educatiei Nationale deruleaza... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 11:12
Ministerul Finantelor a anuntat, marti, ca a elaborat proiectul rectificarii bugetare si asigura respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar, in conditiile in care Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru acest an s-a majorat la 1.031 miliarde de lei (217,9 miliarde euro), fata de 1022,5 miliarde de lei cat s-a estimat la inceputul anului.
"Proiectul rectificarii bugetare asigura sumele necesare pentru plata pensiilor si a salariilor. De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investitii aflate in derulare, in timp ce sunt reduse sumele alocate institutiilor cu un grad scazut de utilizare a banilor alocati", precizeaza ministerul.
Totodata, se asigura suma de 135 milioane de lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentand accesoriile ramase la suma restituita (dobanzi).
Ministerul a anuntat ca se vor aloca 500 milioane de lei pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse in acest an.
Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. Din aceasta suma, se prevad in suma globala 1,5 miliarde de lei, urmand ca diferenta sa se aloce ulterior prin hotarare de Guvern 1,5 miliarde de lei pentru Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL).
Totodata, s-a majorat cu 400... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 09:08
Guvernul urmeaza sa publice proiectul de rectificare bugetara care va fi aprobat in sedinta Executivului din 5 august.
Rectificarea, anunta Digi 24, este negativa.
In conditiile in care datele financiare oficiale la 6 luni arata un deficit bugetar de 20 de miliarde de lei, adica 1,94% din PIB, pentru pastrarea tintei asumate de deficit (2,76% din PIB la final de an) mai multe ministere-cheie, printre care Transporturi, Educatie si Sanatate, pierd bani.
In schimb, serviciile de informatii, cu exceptia STS, vor primi bani in plus la rectificarea bugetara.
"Daca va ramane asa, nu se va bucura de sustinerea noastra", a declarat vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian pentru Digi24.ro, dupa ce ALDE a participat - prin C.P. Tariceanu si Daniel Chitoiu - la elaborarea bugetului pe 2019 si l-a votat fara obiectii.
Ce ministere pierd la rectificare
Ministerul Transporturilor pierde cei mai multi bani la rectificarea bugetara, aproape 3 miliarde de lei, adica mai bine de 20% din buget.
Motivul acestei taieri tine de neindeplinirea planurilor de investitii. Mai exact, in primele 6 luni, Ministerul Transporturilor a cheltuit doar 30% din buget.
Ministerul Educatiei pierde la rectificare 2 miliarde de lei, pentru ca nu a fost finantat un program din fonduri europene in acest an, cel privind tablele interactive.
Si de la Ministerul Sanatatii sunt taiati 400 de milioane de lei.
De la STS vor fi luati 70 de milioane de lei.
Cine primeste bani in plus
-... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 15:03
Executivul are pe ordinea de zi de vineri a doua rectificare bugetara din aceasta toamna, a anuntat premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei.
"Discutam astazi (23 noiembrie - n.red.) despre a doua rectificare a bugetului pentru 2018. Este o rectificare bugetara pozitiva, care are ca obiect integrarea in tinta de deficit bugetar de 2,97% din PIB si asigurarea fondurilor necesare pentru aplicarea politicilor guvernamentale si buna functionare a institutiilor publice.
Vom asigura banii necesari pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilitati, a alocatiilor de stat pentru copii si a indemnizatiilor pentru cresterea copilului. In acest sens, alocam suplimentar Ministerului Muncii cam 787 de milioane de lei.
Asiguram resursele necesare pentru continuarea programelor de sanatate. Majoram cu 660 de milioane de lei bugetul Fondului National Unic pentru Asigigurari de Sanatate pentru decontarea medicamentelor compensate si gratuite si programele nationale de sanatate.
Totodata, alocam in plus peste 317 milioane de lei catre Ministerul Sanatatii, pentru plata salariilor cadrelor medicale din unitati de permanenta si Unitati de primiri urgente.
Luam masuri pentru asigurarea platii pensiilor militare de stat ale politistilor. Asiguram 116 milioane de lei in bugetul MAI.
Alocam fonduri suplimentare pentru asigurare cu prioritate a tuturor cheltuielilor obligatorii si 700 milioane de lei pentru alimentarea Fondului de urgenta al Guvernului. Sunt bani pentru... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 12:05